geplaatst door: MACHINEHEAD
Al tijden loop ik met het idee om mij te gaan storten op de 'gewone' fotografie... Digitaal is leuk maar ik mis het echte gevoel hierbij! In de loop van de tijd heb ik via Photoshop uiteindelijk een soort van eigen stijl verkregen maar dat voelt dus niet erg natuurlijk aan... de beelden zijn gemanipuleerd en daar wil ik vanaf!
Het toeval wil dat ik een spiegelreflexcamera heb gekregen van mijn schoonvader (alsof het zo moet zijn) hiermee wil ik gaan experimenteren. Ik heb geen idee wat voor film ik moet gebruiken en welke lens.
Ik hou erg van portret en landschapfotografie, het liefst in zwart / wit maar kleur heeft ook zijn charmes.
Ik heb 2 voorbeelden bijgevoegd -DEZE ZIJN NIET VAN MIJ- maar belichamen wel precies wat ik bedoel!

http://www.freespace.nu/showimage.php?link=/files/709_1114158968.jpg

http://www.freespace.nu/showimage.php?link=/files/749_1114159016.jpg

Wie kan mij zeggen met welke film / lens ik moet fotograveren om deze resultaten te verkrijgen, en misschien ook de technische details...

Groet, Hans (MACHINEHEAD)

And when the machine breaks down, we break down. And I ain't gonna allow that... in any of you. Not one. (Captain Barnes - Platoon)
Beginner analoge fotografie: Graag jullie expertise...
22 april 2005 - 11:01    reactie #1
geplaatst door: augurk
digitaal is nu ondertussen wel volwassen genoeg om het "gevoel" er niet bij te hoeven missen, die foto's die je als voorbeeld geeft kunnen net zo goed digitaal geschoten zijn, en daarna geoptimaliseerd in PS, Niemand kan je zeggen op welke film je moet schieten om die plaatjes te krijgen ( je zit naar wat pixels te kijken ) het brandpunt ( voor kb) zit rond de 200 voor het portret en rond de 30 voor het landschap, veel analoog experimenteer plezier
:barf:
867Mhz  768Mb 40G 15"TiBook OsX10.3.8
Beginner analoge fotografie: Graag jullie expertise...
22 april 2005 - 11:12    reactie #2
geplaatst door: Teh McWolfsen
Welk soort film je moet gebruiken weet ik niet, ik weet wel dat hoe groter de ASA/ISO, hoe meer lichtgevoelig het filmpje is. 200 ASA/ISO is dus gevoeliger dan 100.
Voor landschapsfotografie is het het beste om een breedhoeklens te gebruiken, zo heb je een groter zicht met je lens.

Zelf heb ik foto's gemaakt met een reflexcamera uit den ouden tijd ('85?) en ik moet zeggen dat het een geweldig 'gevoel' geeft.


Allemaal geleerd in de les fotografie vorige week.  :biggrin:

Beginner analoge fotografie: Graag jullie expertise...
22 april 2005 - 11:16    reactie #3
geplaatst door: MACHINEHEAD
@ augurk: Beetje vreemde reactie op een serieuze vraag. Ik denk dat de 'echte fotograaf' weet over welk ik gevoel ik het heb... En de voorbeelden dienen alleen als stijl voorbeeld!

BTW: Die foto van je paasbruchwandelingapparaat vind ik erg mooi qua lichtinval/sfeer.

@ Teh McWolfsen: Dank je!

(Bewerkt door MACHINEHEAD om 11:21, 22-04-2005)

And when the machine breaks down, we break down. And I ain't gonna allow that... in any of you. Not one. (Captain Barnes - Platoon)
Beginner analoge fotografie: Graag jullie expertise...
22 april 2005 - 11:22    reactie #4
geplaatst door: Robert

Citaat
augurk om 11:01, 22-04-2005
het brandpunt ( voor kb) zit rond de 200 voor het portret en rond de 30 voor het landschap, veel analoog experimenteer plezier

Voor dat landschap lijkt me een 28mm inderdaad wel te kloppen, maar voor dat portret gok ik tussen de 85 en 105. Met een redelijk open diafragme krijg je die onscherpte met een 85 al makkelijk en ik denk niet dat het contact zo sterk was geweest met een 200. Begrijp me goed, het kan best een 200 zijn geweest, maar is eigenlijk niets definitiefs/zinnigs over te zeggen, daarom houd ik nu ook maar weer mijn mond :wink:

Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.
Beginner analoge fotografie: Graag jullie expertise...
22 april 2005 - 11:56    reactie #5
geplaatst door: 1962guitarman
Misschien is dit een goeie site voor je...
Beginner analoge fotografie: Graag jullie expertise...
22 april 2005 - 11:57    reactie #6
geplaatst door: arjan
Brandpunt bij kleinbeeld analoog voor portret is meestal rond de 100 mm. Voor landschappen kan je ieder brandpunt gebruiken.
In mijn analoge periode gebruikte ik voor kleur Fuji NHP (ISO 400), voor dia's ook Fuji en voor zwart/wit Kodak TMax 400. Altijd en overal. De Kodak film is zeer goed te 'pushen' tot wel ISO 3200. Werd ontwikkeld in TMax ontwikkelaar. De 'ambachtelijke' fotografen gebruiken vaak Ilfordfilms (zw/w) en Agfa(bariet)papier (en als het even kan Leica's). Het nadeel van analoge fotografie vond ik altijd de tijd die je nodig had om een beeld te krijgen (ontwikkelen, afdrukken etc). Maar ik ben geen dokamens. Overbelichting is op film beter te corrigeren dan bij een digitale opname. Daarom belichten veel digitale camera's standaard wat onder.
Een groot nadeel van digitale fotografie is het feit dat zwart/wit een ondergeschoven kindje is. Thuis is het erg moeilijk een goede zwart/wit (zonder kleurzweem) print te krijgen. Epson 2100 schijnt het wel goed te doen.
Als je kleurbeelden op fotopapier laat afdrukken (denk om resolutie) krijg je een 'niet van echt' te onderscheiden afdruk.
Digitale fotografie is inmiddels wel volwassen geworden; zeker in het hoge segment van de markt. Ik denk dat het steeds moeilijker wordt om analoge spulletjes te krijgen. Eind vorig jaar is 'mijn' analoge vaklab opgehouden te bestaan. In Rotterdam is er nog maar één (hooguit twee) vaklab wat films verwerkt. En dan tegen prijzen die hoger liggen dan digitale verwerking.
Ik ben ook wel van mening dat digitale fotografie een wat 'vluchtiger' medium is dan analoge fotografie. Komt waarschijnlijk omdat digitaal een grotere instant satisfaction heeft.
Beginner analoge fotografie: Graag jullie expertise...
22 april 2005 - 12:03    reactie #7
geplaatst door: Speedy Scholten
Ik heb 'vroeger' heel veel gefotografeerd met een analoge spiegelreflex camera.
Op en gegeven moment besloot ik digitaal te gaan en kocht ik een Minolta Dimage 7hi. Na twee jaar ben ik er achter dat, ondanks dat een goede camrea is, dit niet aan mijn standaard t.a.v. fotografie voldeed.
Inmiddels heb ik de Minolta vervangen door een digitale spiegelreflex (Canon EOS 20D) met een aantal goede objectieven erbij. Met deze camera heb ik het 'fotografie gevoel' weer helemaal terug hetgeen waarschijnlijk komt doordat ik weer echt een camera in mijn handen heb, verschillende objectieven kan gebruiken, alles zelf kan instellen en nog steeds moeite moet doen om een goede foto te maken in moeilijke omstandigeheden en meer van dat soort zaken. Dat er geen filmpje meer in de camera zit is voor mij in dit geval niet van belang om het juiste gevoel te krijgen.

Kortom; koop een goede digitale spiegelreflex en je profiteert van twee kanten. Succes!

Relax... visit Norway!
http://www.koppangcamping.no
Beginner analoge fotografie: Graag jullie expertise...
22 april 2005 - 12:14    reactie #8
geplaatst door: n2o2
Ik ben eind vorig jaar overgestapt van analoog (dia's en ook z/w) naar digitaal met de Nikon D70 digitale spiegelreflex camera. Wat het fotograferen betreft maakt het niks uit, digitaal of analoog. Alleen de verdere verwerking van je beelden is anders.

Digitale fotobewerking is op zich net zo manipulatief als het analoge proces. Als je zelf afdrukt in de (z/w) doka breng je de sfeer die je wilt in de foto door doordrukken en filters e.d. Met digitaal is dat niet anders alleen makkelijker.

Wat mij betreft is het uiteindelijke resultaat hetzelfde.

Beginner analoge fotografie: Graag jullie expertise...
22 april 2005 - 12:17    reactie #9
geplaatst door: Leon
van het ModeratorTeam
Onderwerp verplaatst.
Beginner analoge fotografie: Graag jullie expertise...
22 april 2005 - 12:18    reactie #10
geplaatst door: michelvdb
"In de beperking toont zich de meester" zei Wolfgang von Goethe.

Mijn subjectieve keuze gaat eerst naar zwart-wit.

Probeer eerst zo goed mogelijke foto's te maken met een standaardobjectief.
Die heeft een brandpunt van 50 mm en ogenschijnlijk gewone en banale
beeldhoek. Juist dit beeldhoek die het sterkst overeenkomt met ons gezichtsveld
maakt dat de 50 mm door velen als de moeilijkste keuze beschouwd wordt.
Kun je met dit objectief beelden maken die zitten, kun je probleemloos alle
andere objectieven gebruiken. Velen verslikken zich in het effect van - al dan
niet extreme - groothoeken en telelenzen.

Gebruik films van een zo laag mogelijke gevoeligheid. Het komt ten goede aan
de rijkdom van de zwart- en grijstonen, je krijgt meer body in de toonschaal.

Als je zelf je foto's vergroot, gebruik dan barietpapier, het is een heel rijk papier.
Het fysieke gevoel van barietpapier wordt niet door één PE-papier geëvenaard. En
druk niet af op petieterig formaten, ga voor mínstens 13x18, liever groter.

Beginner analoge fotografie: Graag jullie expertise...
22 april 2005 - 12:24    reactie #11
geplaatst door: Toivo
De prachtige plaatjes die je laat zien, Hans, zijn vooral tot stand gekomen omdat de fotograaf zag wat hij of zij wilde fotograferen. Het licht, de uitsnede, de contrasten, de kleur (of juist niet)... het fototoestel is uiteindelijk alleen maar het gereedschap om dat beeld vast te leggen. Een randvoorwaarde, meer niet. Mijns inziens is de hele discussie over camera's nauwelijks bepalend voor de kwaliteit, de échte kwaliteit, van het uiteindelijke resultaat.

En wat betreft analoog/digitaal: ik denk dat we inmiddels zijn aangeland op een punt waarbij digitaal geen hindernis meer is voor de fotograaf, dus dat de camera hem of haar zou tegenwerken in plaats van faciliteren. Sterker nog, ik denk dat digitaal heel veel flexibiliteit biedt ten opzichte van analoog.

DSLR's zijn, hoewel nog niet goedkoop, betaalbaar geworden. Alle parameters die de analoge camera's hebben, kun je ook in een digitale equivalent vinden. Ook de filmparameters zoals ISO en kleurruimte. Maar wat daarin het mooie is van digitaal, is dat je PER FOTO van parameters kunt wisselen! Je hoeft niet eerst van film te wisselen als je een andere gevoeligheid, toon of korrelgrootte wilt hebben.

ASLR's hebben als grote voordeel dat ze nu massaal gedumpt worden, en dat je tegen belachelijk lage prijzen prachtige spullen kunt kopen. Tweedehands weliswaar, dus misschien een beetje riskant voor een beginnend fotograaf, maar voor een fractie van de prijs van digitale fotografie kun je hele mooie dingen in handen krijgen. En zeker als je een eigen donkere kamer hebt of nog gaat bouwen, is analoge fotografie beslist niet passé. Ik heb vroeger (als puber) uren doorgebracht in onze donkere kamer, en kan nog zo de geur van ontwikkelaar en fixeer terughalen, en ken dus de frustratie van de mislukkingen, de euforie van de overwinning maar vooral de magie van de fotografie.

Dat vind ik nog het leuke van analoog fotograferen: de magie. Je maakt je foto op basis van 'kijken' en ervaring, en dan houd je nooit eerder dan een paar uur later pas het resultaat in handen. Geen 'instant review' en de boel kan flink mislukken als bijvoorbeeld je broer onaangekondigd de doka inwandelt. Het échte vakwerk.

Hoewel ik er sentimenteel van kan worden, verlang ik als amateurfotograaf niet terug naar mijn (inmiddels al lang ontmantelde) doka. De flexibiliteit van digitaal wil ik niet meer missen. Ook al fotografeer ik nu met een onhandelbare (compact-)camera met een eigen willetje, de Canon Powershot G2.

Maar goed, misschien was dit helemaal geen antwoord op je vraag.

Time is nature's way of keeping everything from happening at once.
Beginner analoge fotografie: Graag jullie expertise...
22 april 2005 - 12:37    reactie #12
geplaatst door: MACHINEHEAD
Fantastische hulp mensen... meer dan fantastische hulp!

@Toivo: Ik begrijp dat sentiment erg goed... ook ik stond uren in een Doka te experimenteren met belichtingen

MH

And when the machine breaks down, we break down. And I ain't gonna allow that... in any of you. Not one. (Captain Barnes - Platoon)
Beginner analoge fotografie: Graag jullie expertise...
22 april 2005 - 14:59    reactie #13
geplaatst door: augurk

Citaat
MACHINEHEAD om 11:16, 22-04-2005
@ augurk: Beetje vreemde reactie op een serieuze vraag. Ik denk dat de 'echte fotograaf' weet over welk ik gevoel ik het heb... En de voorbeelden dienen alleen als stijl voorbeeld!

BTW: Die foto van je paasbruchwandelingapparaat vind ik erg mooi qua lichtinval/sfeer.

maar Hans wat vind je vreemd aan mn reactie? Ik probeer (net als Toivo) je te vertellen dat wat betreft kleinbeeld de digitale tekortkomingen zeker voor je beeldscherm niet meer bestaan.
Het gevoel zit dan niet in je gereedschap & materiaal. Met de extremelowres.voorbeelden die je geeft is er weinig te zeggen over filmkeuze.( van wie is trouwens dat portret? komt me bekend voor)
btw die plaat is de benaming foto niet waard tis maar een kiekje
:barf:

867Mhz  768Mb 40G 15"TiBook OsX10.3.8
Beginner analoge fotografie: Graag jullie expertise...
9 mei 2005 - 22:06    reactie #14
geplaatst door: JJmac

Citaat
Fool om 11:22, 22-04-2005

Citaat
augurk om 11:01, 22-04-2005
het brandpunt ( voor kb) zit rond de 200 voor het portret en rond de 30 voor het landschap, veel analoog experimenteer plezier

Voor dat landschap lijkt me een 28mm inderdaad wel te kloppen, maar voor dat portret gok ik tussen de 85 en 105. Met een redelijk open diafragme krijg je die onscherpte met een 85 al makkelijk en ik denk niet dat het contact zo sterk was geweest met een 200. Begrijp me goed, het kan best een 200 zijn geweest, maar is eigenlijk niets definitiefs/zinnigs over te zeggen, daarom houd ik nu ook maar weer mijn mond :wink:

Een portret maak je met een 105 mm lens dit heeft te meken met het brandpunt afstand zal je dit met een ander lens doen dan zal bijv. de oren of neus buitengewoon uit proportie zijn

Ik gebruik maar 30% van m'n Mac, Maar dat is 30% meer dan Windows
Beginner analoge fotografie: Graag jullie expertise...
25 mei 2005 - 20:22    reactie #15
geplaatst door: cvanmeer
Niet zozeer een antwoord op wat voor lens of wat voor film je moet gebruiken, maar je kunt ook wat doen met filters. Je zou een oranje of rood filter aan kunnen schaffen, dat contrasteert erg mooi bij zwart/wit foto's.
Voor kleuren foto's kun je bijv. een polarisatie filter kopen. Dat haalt sommige weerkaatsingen weg en veranderd ook je blauwe kleur...t wordt levendiger. Voor landschapsfotografie is een groothoeklens wel ideaal. Ik hoop dat je hier wat aan hebt.
Beginner analoge fotografie: Graag jullie expertise...
25 mei 2005 - 20:32    reactie #16
geplaatst door: Nick007
daar geef ik je niet 100% gelijk in. Je heb geen korrel bij een digitale foto (ja digitale korrel filter maar die herken je meteen). Tevens is bij een normale dSLR de schrept overgang ook veel harder als bij film....


Citaat
augurk om 11:01, 22-04-2005
digitaal is nu ondertussen wel volwassen genoeg om het "gevoel" er niet bij te hoeven missen, die foto's die je als voorbeeld geeft kunnen net zo goed digitaal geschoten zijn, en daarna geoptimaliseerd in PS, Niemand kan je zeggen op welke film je moet schieten om die plaatjes te krijgen ( je zit naar wat pixels te kijken ) het brandpunt ( voor kb) zit rond de 200 voor het portret en rond de 30 voor het landschap, veel analoog experimenteer plezier
:barf:
Beginner analoge fotografie: Graag jullie expertise...
25 mei 2005 - 20:39    reactie #17
geplaatst door: Nick007
maar ik fotografeer zelf ook digitaal (beroeps) en het heeft zoveel voordelen. Je hebt eigelijk een digitale doka. Als je niet overdrijft dan kan je nooit zien dat het "geshopt" is. Dingen als: contrast, verzadiging, tegenhouden en doordrukken deed je tenslotte ook altijd in de doka. Neem maar van mij aan: ga digitaal....koop een canon eos 300d, eos 350d, Nikon D70 of zelfs Nikon D70 (binnenkort verkrijgbaar), deze zijn allen betaalbaar incl lens +/- 1100 euro. En die kosten heb je er zo uit want er gaan zoveel foto's mislukken dat je er niet goed van wordt.
Beginner analoge fotografie: Graag jullie expertise...
25 mei 2005 - 21:07    reactie #18
geplaatst door: Akira
Ik kan me helemaal vinden in wat Nick007 zegt. Sterker nog, digitale fotografie is ook een uitkomst voor mensen die beginnen met fotograferen, doordat je meteen het resultaat kan zien leer je sneller hoe je moet kijken, en wat het effect is van bepaalde instellingen. Ik heb een EOS 300D en ben absoluut geen fotograaf, maar neem een DSLR, ga er een paar weken mee fotograferen terwijl je m op manual heb staan, en je leert echt megaveel.
MacBook Pro 15" 2,33Ghz - PowerBook 15" 1,33GHz +Superdrive - Powermac G4 AGP 350MHz - iPod 5g 60 GB