http://www.freespace.nu/showimage.php?link=/files/709_1114158968.jpg
http://www.freespace.nu/showimage.php?link=/files/749_1114159016.jpg
Wie kan mij zeggen met welke film / lens ik moet fotograveren om deze resultaten te verkrijgen, en misschien ook de technische details...
Groet, Hans (MACHINEHEAD)
Zelf heb ik foto's gemaakt met een reflexcamera uit den ouden tijd ('85?) en ik moet zeggen dat het een geweldig 'gevoel' geeft.
Allemaal geleerd in de les fotografie vorige week.
BTW: Die foto van je paasbruchwandelingapparaat vind ik erg mooi qua lichtinval/sfeer.
@ Teh McWolfsen: Dank je!
(Bewerkt door MACHINEHEAD om 11:21, 22-04-2005)
augurk om 11:01, 22-04-2005het brandpunt ( voor kb) zit rond de 200 voor het portret en rond de 30 voor het landschap, veel analoog experimenteer plezier
Voor dat landschap lijkt me een 28mm inderdaad wel te kloppen, maar voor dat portret gok ik tussen de 85 en 105. Met een redelijk open diafragme krijg je die onscherpte met een 85 al makkelijk en ik denk niet dat het contact zo sterk was geweest met een 200. Begrijp me goed, het kan best een 200 zijn geweest, maar is eigenlijk niets definitiefs/zinnigs over te zeggen, daarom houd ik nu ook maar weer mijn mond
Kortom; koop een goede digitale spiegelreflex en je profiteert van twee kanten. Succes!
Digitale fotobewerking is op zich net zo manipulatief als het analoge proces. Als je zelf afdrukt in de (z/w) doka breng je de sfeer die je wilt in de foto door doordrukken en filters e.d. Met digitaal is dat niet anders alleen makkelijker.
Wat mij betreft is het uiteindelijke resultaat hetzelfde.
Mijn subjectieve keuze gaat eerst naar zwart-wit.
Probeer eerst zo goed mogelijke foto's te maken met een standaardobjectief.Die heeft een brandpunt van 50 mm en ogenschijnlijk gewone en banalebeeldhoek. Juist dit beeldhoek die het sterkst overeenkomt met ons gezichtsveldmaakt dat de 50 mm door velen als de moeilijkste keuze beschouwd wordt.Kun je met dit objectief beelden maken die zitten, kun je probleemloos alleandere objectieven gebruiken. Velen verslikken zich in het effect van - al danniet extreme - groothoeken en telelenzen.
Gebruik films van een zo laag mogelijke gevoeligheid. Het komt ten goede aande rijkdom van de zwart- en grijstonen, je krijgt meer body in de toonschaal.
Als je zelf je foto's vergroot, gebruik dan barietpapier, het is een heel rijk papier.Het fysieke gevoel van barietpapier wordt niet door één PE-papier geëvenaard. Endruk niet af op petieterig formaten, ga voor mínstens 13x18, liever groter.
En wat betreft analoog/digitaal: ik denk dat we inmiddels zijn aangeland op een punt waarbij digitaal geen hindernis meer is voor de fotograaf, dus dat de camera hem of haar zou tegenwerken in plaats van faciliteren. Sterker nog, ik denk dat digitaal heel veel flexibiliteit biedt ten opzichte van analoog.
DSLR's zijn, hoewel nog niet goedkoop, betaalbaar geworden. Alle parameters die de analoge camera's hebben, kun je ook in een digitale equivalent vinden. Ook de filmparameters zoals ISO en kleurruimte. Maar wat daarin het mooie is van digitaal, is dat je PER FOTO van parameters kunt wisselen! Je hoeft niet eerst van film te wisselen als je een andere gevoeligheid, toon of korrelgrootte wilt hebben.
ASLR's hebben als grote voordeel dat ze nu massaal gedumpt worden, en dat je tegen belachelijk lage prijzen prachtige spullen kunt kopen. Tweedehands weliswaar, dus misschien een beetje riskant voor een beginnend fotograaf, maar voor een fractie van de prijs van digitale fotografie kun je hele mooie dingen in handen krijgen. En zeker als je een eigen donkere kamer hebt of nog gaat bouwen, is analoge fotografie beslist niet passé. Ik heb vroeger (als puber) uren doorgebracht in onze donkere kamer, en kan nog zo de geur van ontwikkelaar en fixeer terughalen, en ken dus de frustratie van de mislukkingen, de euforie van de overwinning maar vooral de magie van de fotografie.
Dat vind ik nog het leuke van analoog fotograferen: de magie. Je maakt je foto op basis van 'kijken' en ervaring, en dan houd je nooit eerder dan een paar uur later pas het resultaat in handen. Geen 'instant review' en de boel kan flink mislukken als bijvoorbeeld je broer onaangekondigd de doka inwandelt. Het échte vakwerk.
Hoewel ik er sentimenteel van kan worden, verlang ik als amateurfotograaf niet terug naar mijn (inmiddels al lang ontmantelde) doka. De flexibiliteit van digitaal wil ik niet meer missen. Ook al fotografeer ik nu met een onhandelbare (compact-)camera met een eigen willetje, de Canon Powershot G2.
Maar goed, misschien was dit helemaal geen antwoord op je vraag.
@Toivo: Ik begrijp dat sentiment erg goed... ook ik stond uren in een Doka te experimenteren met belichtingen
MH
MACHINEHEAD om 11:16, 22-04-2005@ augurk: Beetje vreemde reactie op een serieuze vraag. Ik denk dat de 'echte fotograaf' weet over welk ik gevoel ik het heb... En de voorbeelden dienen alleen als stijl voorbeeld!BTW: Die foto van je paasbruchwandelingapparaat vind ik erg mooi qua lichtinval/sfeer.
maar Hans wat vind je vreemd aan mn reactie? Ik probeer (net als Toivo) je te vertellen dat wat betreft kleinbeeld de digitale tekortkomingen zeker voor je beeldscherm niet meer bestaan.Het gevoel zit dan niet in je gereedschap & materiaal. Met de extremelowres.voorbeelden die je geeft is er weinig te zeggen over filmkeuze.( van wie is trouwens dat portret? komt me bekend voor)btw die plaat is de benaming foto niet waard tis maar een kiekje
Fool om 11:22, 22-04-2005Citaataugurk om 11:01, 22-04-2005het brandpunt ( voor kb) zit rond de 200 voor het portret en rond de 30 voor het landschap, veel analoog experimenteer plezierVoor dat landschap lijkt me een 28mm inderdaad wel te kloppen, maar voor dat portret gok ik tussen de 85 en 105. Met een redelijk open diafragme krijg je die onscherpte met een 85 al makkelijk en ik denk niet dat het contact zo sterk was geweest met een 200. Begrijp me goed, het kan best een 200 zijn geweest, maar is eigenlijk niets definitiefs/zinnigs over te zeggen, daarom houd ik nu ook maar weer mijn mond
Een portret maak je met een 105 mm lens dit heeft te meken met het brandpunt afstand zal je dit met een ander lens doen dan zal bijv. de oren of neus buitengewoon uit proportie zijn
augurk om 11:01, 22-04-2005digitaal is nu ondertussen wel volwassen genoeg om het "gevoel" er niet bij te hoeven missen, die foto's die je als voorbeeld geeft kunnen net zo goed digitaal geschoten zijn, en daarna geoptimaliseerd in PS, Niemand kan je zeggen op welke film je moet schieten om die plaatjes te krijgen ( je zit naar wat pixels te kijken ) het brandpunt ( voor kb) zit rond de 200 voor het portret en rond de 30 voor het landschap, veel analoog experimenteer plezier