Wat mij betreft dus: vooral je printer goed calibreren.En je beeldscherm(en) zo goed mogelijk.
Ben dus benieuwd naar de eerste die er een eye-one oid aan hangt en de resultaten meld.
Ik zei dus al, koop de iMac, niks mis mee. En als het er op aan komt kan je altijd de Eizo nog gebruiken.
BTW, ik zelf heb wel een aantal klanten die graag willen dat ik het beeld omzet naar CYMK. Er word vanuit de drukker een profiel meegeleverd. Maar omdat felle kleuren zeker nog eens kunnen verschillen wil ik de laatste hand hebben.
HLM
En een prof fotograaf met een MacBook Pro?. dat zijn voornamelijk de reportage fotografen, die vervolgens hun fotos via hun mobiele internet doorsturen naar de redactie zeker.Ik ken er geen die zo werken, of ze doen een shoot op locatie maar ook dan met een ander scherm eraan.
En wat de prints betreft?precies wat de TS zegt, lever een biefstuk, wat op jouw gecalibreerde scherm er mooi uitziet, een goede drukker weet wat ie doet, zoniet, was het zijn laatste opdracht voor jou.
my 2 cents
(Bewerkt door Msight om 10:51, 28-10-2009)
(Bewerkt door Msight om 10:53, 28-10-2009)
Ik heb mijn 24" iMac idd in een donkere hoek staan, dat helpt; en daaromheen kun je theoretisch natuurlijk ook wel een kap fabriceren als je denkt dat het helpt.
Kunstwerken zoals tekeningen, zeefdruk en foto's worden traditioneel ook ingelijst achter spiegelend glas, itt tot wat je van de wissellijstjes van de Hema zou verwachten.Waarom? Omdat je veel meer kleur ziet. Voor het beoordelen van je foto's alleen maar een pré dacht ik zo, de vertaling van foto op beeldscherm naar drukwerk is maar één van de mogelijke uitingen.
Foto naar:- fotolab- inktjetprint- offsetdruk- krantendruk- internet-
Allemaal volstrekt verschillende (licht)-omstandigheden, waar je als fotograaf slechts een schakel in de keten bent, uitgangspunt moet zijn: voor jezelf de beste beelden beoordelen en binnen jouw situatie het beste retoucheren (vrij maken van kleurzweem, verscherping, filtering, retouche).Vervolgens is het aan de dtp'er om de aansluiting naar het juiste kleurgebied te zekeren.Daarom 'moet' je als fotograaf je beelden ook helemaal niet omzetten naar cmyk omdat dat in het hedendaagse dtp-proces gebeurt. Een rgb-beeld is universeel te vertalen middels colormanagement profielen naar de gewenste inktdekking voor verschillende soorten media. En blijft ook geschikt voor beeldscherm.
Je bent -zoals altijd- natuurlijk wel afhankelijk van de (on)deskundigheid van de mensen die aan de slag gaan met het beeld wat je hebt aangeleverd. Maar dat was vroeger ook al zo: toen je negatieven liet afdrukken in het fotovaklab.
Msight om 9:50, 28-10-2009nou, precies, en daar is onder andere ook waar de nieuwe apple schermen (op de 30" na) het laten afweten door de glossy glasplaat.hij is dus alleen betrouwbaar als je in het donker zit.
Dat lijkt me veel te absoluut gesteld, we deden het tenslotte ook met weerspiegelende schermen voordat de LCD-schermen er waren. En toen die kwamen waren er grote twijfels of die ooit gebruikt konden worden voor kleurcorrectie...[/news]
bigwade om 23:34, 5-11-2009Nou, we zijn even verder.De eerste Imacs 27" zijn inmiddels uitgeleverd.Heeft iemand zijn Eye-One er al eens op losgelaten ?Laat es weten, wat de resultaten zijn.
Geen Eye-One, wel een Spyder 3.
Het scherm is sterker te dimmen dan het 24". Hulpprogramma als 'Shades' is niet meer nodig om je scherm onder de 100cd/m2 te krijgen. De helderheidsregeling op 27" gaat met evenveel stappen als op de 24" maar omdat het dim bereik groter is zijn die stappen ook grover. Ieder voordeel heb zijn Nadeel.
Bij mijn omgevingslicht adviseert de spydersoftware om op 80cd/m2 te gaan zitten.....met de helderheids regeling zit ik op 70 en een stapje meer is gelijk 90cd/m2 . Is dat dramatisch? nee.
Na 2 maanden was het 24" scherm aardig gaan driften......mij Dell 2405FPW die ik er voor had was veeeeel langer stabiel. Hoe het 27" scherm zich gaat gedragen??? time will tell. maar ik hoop toch een stuk beter dan het 24" paneel, dat leek mij toch een beetje sub-par.
Dat shades was beroerde "grijsmaker"
Voor LCD schermen wordt btw 120cd/m2 geadviseerd volgens Eye-one Match.
(Bewerkt door bigwade om 21:36, 10-11-2009)
bigwade om 21:29, 10-11-2009Met die Spyder 3 maak je een profiel aan.Wordt dat dan ook geladen bij herstart ?Lees daar dus veel problemen over. (OSX10.6)Dat shades was beroerde "grijsmaker"Voor LCD schermen wordt btw 120cd/m2 geadviseerd volgens Eye-one Match.(Bewerkt door bigwade om 21:36, 10-11-2009)
Ja, na calibratie maakt de spyder ook een profiel aan dat ook een reboot overleeft.
De spyder software past het aantal geadviseerde cd/m2 aan, aan het gemeten omgevingslicht. Hij geeft ook een advies witpunt maar dat vind ik zelf wat te warm en ga dus voor een witter witpunt, dan vind ik de match met de print beter.
De match in mijn situatie tussen print (onder daglichtlamp) en scherm wel bij 80 a 90 cd/m2 het best qua contrast en helderheid (en kleur).
En, natuurlijk het belangrijkste, ook de print nog goed als hij aan de wand hand in daglicht en huiskamerlicht.
bigwade om 18:36, 11-11-2009Precies! Hij houdt het nu vast, geen probleem.'t is een beste bak overigens.......
Ik heb er nu 2 weken mee gewerkt in studio en ik kan zeggen JA, de iMac27 IS geschikt voor fotografie.Heb de Eizo er naast en zie amper verschil.Klanten die meekijken tijdens werk zeggen allemaal AH en OH......Die machine blijft dus