Hoe kan ik het beste in een kleine ruimte (2 x 2 meter) een opstelling maken om reeks productfoto's te maken?Heb ik speciale flitsapparatuur / verlichting nodig? Van welke fabrikant?Is een blauwe / groene achterwand handig ivm vrijstaand maken?Extra tips zijn welkom. Alvast bedankt!
HLM
[edit] even de puntjes op de i gezet [/edit](Bewerkt door Leendert om 18:57, 16-03-2005)
(Bewerkt door Leendert om 18:57, 16-03-2005)
of op zijn website kijken!
Google "product photography" (inclusief de aanhalingstekens)
Dat het niet makkelijk zal zijn is geen punt. Al doende en met vallen en opstaan leert men. Nogmaals bedankt!!
muntmacman om 18:31, 16-03-2005Om goede packshots te maken moet je minimaal op middenformaat fotograferen. Met kleinbeeld of vergelijkbaar digitaal kom je niet ver. Ik begrijp dat je er nog geen ervaring mee hebt, begin er dan ook niet aan. Het lijkt eenvoudig, maar is een van de disciplines in fotografie die het meeste techniek vragen. Vooral wat betreft verlichting.
Je zal verbaast zijn hoeveel productfotografie tegenwoordig met digitaal (kleinbeeld equivalent) gedaan wordt. Een hoop kan ik je vertellen en met een goed resultaat.
Opmerkingen in de trant van "begin er dan ook niet aan" klinken heel erg als die van mijn leraren op de middelbare school. Die heb ik gelukkig in de wind geslagen en mijn gelijk toch gehaald maar dit even terzijde.
Mijn tip is dus het tegenovergestelde van Muntmacman, probeer zoveel mogelijk te lezen op internet en vakbladen. Zo koop ik wel eens de Digital Photography Effects. Een blad met aardig niveau die onder andere punten als deze behandeld en waar goeie voorbeelden instaan, met omschrijvingen hoe het gedaan is (belichting, instellingen en dergelijke). En in dit blad kan je ook lezen dat veel productfotografie dus nu ook door digi SLRs wordt gedaan....[/news]
Probleem is wel vaak dat de meeste mensen niet veel kaas hebben gegeten van goede kleurcorrectie e.d. zodat het resultaat er op z'n best er niet aantrekkelijk (bijv. veel te digitaal) uit ziet. Dit zie je vooral bij huidtinten, maar bij pack-shots kan het ook erg belangrijk zijn. Maar aangezien de opdrachtgever de prijs belangrijker vindt dan de kwaliteit van het resultaat lijkt me dat in dit geval ook niet zo'n probleem. Hoewel je je altijd moet afvragen waar het voor is en of de besparing zichzelf wel terugverdiend.
M.a.w. als het voor een folder is en de producten er straks niet echt aantrekkelijk er uit zien zal de omzetderving voor de opdrachtgever waarschijnlijk veel groter zijn dan de besparing.
Maar weinig mensen zijn op dit moment in staat om die afweging op langere termijn te maken...
Veel bedrijven laten geen (dure) catalogi meer drukken, maar hebben een catalogus op het internet. Resolutie is dan helemaal niet meer belangrijk, de optische kwaliteiten natuurlijk nog wel. En zaken als belichting (voorkomen van zware schaduwen enz) blijven ook belangrijk. Deze fotografie gebeurt altijd digitaal.
Zelfs heb ik een keer een serie foto's gemaakt in een goed verliche galerie, bedoeld voor een "internet brochure", met mijn compacte Minolta F100 op een statief. Gewoon omdat ik toevallig met camera in de galerie was, en de foto's een week eerder beschikbaar zouden zijn dan wanneer de vaste fotograaf de foto's zou nemen. Perfecte foto's, middenformaat / 6 cm rolfilm zou geen toegevoegde waarde hebben, het resultaat zou dan ingescand moeten worden.
Productfotografie niet aan beginnen??? Waarom niet, muntmacman, ben jij als volleerd fotograaf begonnen? Of heb je het vak geleerd door het gewoon te doen en te leren van je fouten, waardoor je nu je hoge niveau hebt bereikt?
Wat ik hiermee wil zeggen: afhankelijk van de wensen van je opdrachtgever en het uiteindelijke medium zal digitaal volstaan of zelfs de voorkeur hebben.
MacFrankie on 11:40, 18-Mar-2005Ik ben het niet eens met muntmacman en helemaal eens met oogappel. Mijn broer laat geregeld productfolders maken, foto's daarin worden altijd met kleinbeeld SLR's gemaakt, al dan niet digitaal.Veel bedrijven laten geen (dure) catalogi meer drukken, maar hebben een catalogus op het internet. Resolutie is dan helemaal niet meer belangrijk, de optische kwaliteiten natuurlijk nog wel. En zaken als belichting (voorkomen van zware schaduwen enz) blijven ook belangrijk. Deze fotografie gebeurt altijd digitaal.Zelfs heb ik een keer een serie foto's gemaakt in een goed verliche galerie, bedoeld voor een "internet brochure", met mijn compacte Minolta F100 op een statief. Gewoon omdat ik toevallig met camera in de galerie was, en de foto's een week eerder beschikbaar zouden zijn dan wanneer de vaste fotograaf de foto's zou nemen. Perfecte foto's, middenformaat / 6 cm rolfilm zou geen toegevoegde waarde hebben, het resultaat zou dan ingescand moeten worden.Productfotografie niet aan beginnen??? Waarom niet, muntmacman, ben jij als volleerd fotograaf begonnen? Of heb je het vak geleerd door het gewoon te doen en te leren van je fouten, waardoor je nu je hoge niveau hebt bereikt?Wat ik hiermee wil zeggen: afhankelijk van de wensen van je opdrachtgever en het uiteindelijke medium zal digitaal volstaan of zelfs de voorkeur hebben.
wat een wijsheid.
(grammatica verbeterd)
(Bewerkt door michelvdb om 22:46, 11-04-2005)
Een goede set lampen, softbox, paraplu's en flitsers samen met een achterwand, statieven e.d. kost al snel enkele duizenden euro's, maar zijn absoluut onmisbaar naast gedegen kennis en een fatsoenlijke camera.
Gewoon proberen en je foto's delen in dit onderwerp, dan kunnen wij hier wel adviezen geven waarop je moet letten.[/news]
Zou zeggen ga er voor en zoals eerder gezegd, laat u foto's zien.
greets