Kodak Grijskaart
4 mei 2006 - 17:02   
geplaatst door: John MacinRow
Bij reproducties (bij kunstlicht), fotografeer ik een Kodak grijskaart mee. Als ik hierop zowel in Nikon Capture als in Photoshop de foto afstem, worden witte partijen (en alles) te blauw. Doe ik dit op een zwarte rechthoek die ik mee opneem, dan ziet de kleurbalans er stukken beter uit. De grijskaart vertoont dan wel een warme kleurzweem.
Iemand hier ervaring mee?
De grijskaart is niet splinternieuw maar op het oog bij daglicht echt wel neutraal. Of hebben we hier te maken met een fraai voorbeeld van Metamerie?
My first Mac was a '+'
http://www.buroinvorm.nl
Kodak Grijskaart
4 mei 2006 - 18:32    reactie #1
geplaatst door: Panico
Hoe nieuw? Niet splinternieuw?
Kijk maar op de Kodak site (of in de documentatie) hoe lang ze mee gaan (niet zo lang...)
Wat gebeurt er als je op de witte kant kleurbalans instelt?
Is beter dan zwart...
http://www.pauldj.nl/  ("Interesting reaction! But what does it mean?")
Kodak Grijskaart
4 mei 2006 - 21:50    reactie #2
geplaatst door: Liam
Als je de Kodak grijskaart vergelijkt met bijvoorbeeld die van Paterson (kunststof) of met willekeurige vellen zwart karton (= meestal donkergrijs) of voor mijn part zuiver grijs op een gecalibreerde monitor, dan zul je bemerken dat de grijs bedrukte zijde van de Kodak-kaart aan de warme kant is. Als je daarop wit, wordt alles dus iets koeler. In de tijd van Kodachrome, werd er nog wel eens gezegd dat de Amerikanen de voorkeur gaven aan een wat koelere kleurbalans, maar daar heb ik het echte bewijs nooit voor gevonden. Als je een heel licht blauwfilter over de meetsensor legt corrigeer je de warme kleur van het Kodak-grijs vaak al een heel eind. In de digitale fotografie is het overigens niet zo moeilijk om een standaardcorrectie toe te passen.
Een oude truc is het fotograferen van een vel papier dat vol staat met zwarte en witte blokjes, als je daarop een integrale meting verricht met een kleurmeter heb je ook middelgrijs.

Het is inderdaad zo dat inkt kan verkleuren onder invloed van licht, maar als je de Kodak-kaart netjes in een donker hoesje bewaart valt de verkleuring wel mee.

(Bewerkt door Liam om 21:54, 4-05-2006)

Kodak Grijskaart
12 mei 2006 - 23:08    reactie #3
geplaatst door: 3DGuy
Kijk eens bij http://www.fotowand.com/ned/in-ned.htm zij hebben mooie kunstof grijskaarten en zelfs een speciale kleuergrijskaart om kleurzweem te vinden/corrigeren.
Kodak Grijskaart
13 mei 2006 - 08:16    reactie #4
geplaatst door: Panico
Precies, de grijstrap is ook niet voor de kleur maar voor contrastomvang, zo is de grijskaart voor belichting en de kleurentrap voor vergelijking (niet voor ijking): de drukker heeft dezelfde kaart (ook vers) en vergelijkt jouw dia (ahem) daarmee. Onder zijn lichtomstandigheden natuurlijk.

Wat je 'ijkt' is de kleur die je meefotografeert. Of het nu neutraal grijs is of niet, als je diezelfde kleur op je scherm (en op je print) wilt terugzien zou je er een profiel voor kunnen aanmaken.

Als je op de kleurbalans van electronica vertrouwt (camera en Photoshop) kun je het best ijken en/of profileren.

Succes, en vertrouw op je ogen!

PS: Wat bedoel je met daglicht en wat met kunstlicht? Zit in beide evenveel UV? Sommige flitsers geven (veel) UV, sommige gloeilampen (bijna) niets. Misschien ontstaat daar je vermoeden van metamerie?

(Bewerkt door Panico om 8:54, 13-05-2006)

http://www.pauldj.nl/  ("Interesting reaction! But what does it mean?")