Picasa data op nieuwe MacBook - hoe?
22 februari 2022 - 21:42    reactie #25
geplaatst door: nnsa
(Mijn) Samenvatting en conclusie over Google Picasa in 2022.

Geïnspireerd door @Boiing om een wat ouder Mac(boekje) maar weer eens te voorschijn te halen, om te kijken wat Picasa doet.

Schermafbeelding 2022-02-22 om 21.25.16.pngPicasa data op nieuwe MacBook - hoe?


Picasa geïnstalleerd en een scan laten uitvoeren op afbeeldingen. De inhoud van iPhoto bibliotheek wordt ook gescand.

Na de scan is er een Picasa Fotoalbum met gevonden afbeeldingen. Die afbeeldingen zijn echter geen pixel van hun plaats/locatie gekomen. Er is alleen een mooi database-je gemaakt van waar die afbeeldingen staan en een Thumbnail van die afbeeldingen.

Dit betekent dat, ondanks dat deze data middels een Time Machine backup op een nieuwe Macbook 2022 aanwezig zou kunnen zijn, je er niets aan hebt, omdat Picasa een 32 bits applicatie is en na Mojave niet meer bruikbaar is. Ook al zou je Picasa bruikbaar maken op een nog 32 bits machine, dan nog heb je de afbeeldingen er niet bij.

Het is dan ook net zoveel werk om het Fotoprogramma op de nieuwe Mac volledig nieuw in te richten.

Ook aan de export functie van Picasa heb je niets, omdat die slechts een kopie maakt van een album of van een selectie.

Schermafbeelding 2022-02-22 om 21.27.40.pngPicasa data op nieuwe MacBook - hoe?
Picasa data op nieuwe MacBook - hoe?
23 februari 2022 - 11:44    reactie #26
geplaatst door: nnsa
Deze tip kreeg ik nog van MacFan binnen, in alliteratie met een vraag van een ander MacFreaklid over Virtualbox voor Windows, maar het kan ook de andere kant op (misschien):

Citaat
Geen alternatief zoeken, gewoon virtualiseren
Twee weken geleden schreef Aldrik Bakker ons over de app Intaglio:
Ik heb op mijn mac nog steeds een versie van Intaglio staan: een geweldig vector-tekenprogramma. De app werkt nog steeds onder Catalina, al is het met wat manco’s. De maker van deze software lijkt met de noorderzon vertrokken. Doorzonde, want het is/was een supermooi programma! Weten jullie mogelijk alternatieven? Waarschijnlijk zijn die er niet, in elk geval niet wat in de buurt komt van de intuïtiviteit van Intaglio…
We wezen op AlternativeTo voor het vinden van alternatieve apps, maar kennelijk is Intaglio niet zomaar te vervangen, want we kregen ook een mail van Dirk Vermeulen:
Intaglio gebruik ik al heel lang. Het programma leest alle oude QuickDraw-formaten. Heb nogal wat oude tekeningen in mijn archief (werk vanaf 1988 met Mac). Ik maakte presentaties in MacDraw, die vervolgens werden afgedrukt op overhead-film. Met de komst van OS X verdween dat formaat en zat je te kijken naar een bestand dat niet meer toegankelijk was. Intaglio opent mijn hele archief. Ik hou dus een VirtualBox met Snow Leopard aan om oude archiefbestanden te kunnen lezen en archiveren. Het is echt jammer dat de ontwikkelaar van Intaglio de handdoek in de ring heeft gegooid…
Misschien was dat de tip die wij hadden moeten geven: virtualisatie! Draai met VirtualBox of een ander virtualisatieprogramma een oude versie van macOS, OS X of Mac OS X op je Mac, zodat je oude programma’s kunt blijven gebruiken.

©MacFan.