Ik ben op mijn stage bezig producten te fotograferen met een Nikon D70 en voor de belichting een Prolinca 250 en 400. Nu is er een professionele fotograaf bij geweest om de camera globaal in te stellen (ik heb nog niet zoveel ervaring met spiegelreflex) en zelf kan ik wel diafragma en sluitertijd in stellen. Alleen als ik de foto's op de computer zet zijn ze nogal smoezelig, er zijn wat gekleurde pixels te zien en de foto oogt nogal dof. Iemand enig idee wat ik fout doe en wat ik anders in moet stellen? (Op automatisch maakt ie natuurlijk wel prachtige foto's)
De mooiste foto's die ik er tot nu toe uit heb gekregen heb ik ingesteld op 3200 en 25.
Alvast heel erg bedankt!
Bijvoorbeeld: als je toch nog een goed belicht beeld wilt bij een extreem korte sluitertijd dan moet de camera als het ware het weinige licht dat hij in die korte tijd binnenkrijgt gaan vermenigvuldigen om nog een redelijk resultaat te halen. Valt er tijdens de korte sluitertijd toevallig net veel licht op 1 beeldpuntje van de camera-sensor, dan wordt dat dus een overdreven lichte pixel. Valt er ergens weinig licht dan wordt die pixel overdreven donker. Enzovoort.
Dat probleem los je dus op door de sluitertijd te verlengen. Effectief betekent dat, dat de sensor van de camera een beter oordeel kan maken over hoe licht elke pixel is. En dat je dus minder ruis krijgt.
Check dus eerst de ISO instelling. Zet die voor studioflitswerk gewoon op 100 (of in ieder geval de laagste stand die je D70 heeft).
Als 3200 de sluitertijd betekent, dan gaat er ook iets goed fout... Die tijd is te veel kort om goed met een flitser te kunnen werken; een gedeelte van je foto wordt dan niet door de flitser belicht en zal dan te donker worden. Bij de D70 moet je denk ik uitgaan van 1/125 als kortste sluitertijd met flitsen. Misschien haalt-ie 1/250 ook wel, maar dat week ik nu niet zeker, dat is op te zoeken in de handleiding, kijk bij flitssynchronisatie.
Als die 25 je sluitertijd is, dan kan er niet veel maar wel iets misgaan: je flitser zal het onderwerp goed belichten, maar omdat de sluitertijd eigenlijk vrij lang is, zal omgevingslicht ook een rol spelen en de flitsbelichting en dus het resultaat mogelijk negatief beïnvloeden (maar dan zou je geen ruis moeten krijgen, dus ik denk niet dat je sluiterijd op 1/25 staat ingesteld, tenzij je ISO dus op 3200 staat...)
Ik hoop dat dit een beetje helpt, succes!
(edit typos)
(Bewerkt door Florrie C Snorring om 16:45, 14-05-2008)
Als de ISO vast op 100 staat, kan je de belichting prima regelen met diafragma, beetje sluitertijd en de sterkte van de flitsers.
succes!
Florrie C Snorring om 8:31, 16-05-2008Als de ISO vast op 100 staat, kan je de belichting prima regelen met diafragma, beetje sluitertijd en de sterkte van de flitsers.
Bij flitsen en in dit geval zal je de sluitertijd waarschijnlijk op z'n snelst hebben staan waarmee je nog kan flitsen (waarschijnlijk 1/125 sec.)Belichting regel je inderdaad met je diafragma (een serie cijfers met als 'hele' waardes waaronder waarschijnlijk 4, 5.6, 5, 11, 16, 22 waarbij een hoger getal = minder licht op je foto) En inderdaad de flitsers zo 'hard' mogelijk zetten, waarbij je de onderlinge verhouding natuurlijk niet moet veranderen, want anders veranderd het licht op je foto.[/news]
Als je foto's er op het beeldscherm dof (of anderszins niet mooi) uitzien hoeft dat niet persé aan de foto's te liggen; heel vaak ligt dat aan de instellingen van het beeldscherm. Als het beeldscherm geen enkele vorm van kalibratie heeft ondergaan, en/of in ColorSync het juiste profiel van het scherm niet is ingesteld is er geen sprake van een betrouwbare weergave op dat scherm.Het regelpaneel Beeldschermen in je systeemvoorkeuren biedt een eenvoudige maar grove manier om je beeldscherm te kalibreren, maar beter is het dat te doen door middel van een meetcel (vanaf ca 150).