geplaatst door: jimmoor
Omdat ik tijdens mijn cursussen en workshops regelmatig vragen krijg over het fenomeen stof op de sensor, heb ik een soort handleiding gemaakt die ik dan uitreik. Maar misschien zijn er medeforumleden die hier ook iets aan hebben, vandaar dat ik het hier plaats.


Stof op de sensor van de spiegelreflex camera:

Na een aantal opnames achter elkaar gemaakt te hebben van hetzelfde onderwerp zie ik ineens een hinderlijk vlekje op de afbeelding. En ook steeds op dezelfde plaats. Dat betekent dus stof/vuil op de sensor. Het is zeker geen vogel die steeds op dezelfde plaats en tijd langsvliegt! In het analoge tijdperk hadden we overigens ook last van stof, dus eigenlijk niks nieuws onder de zon.

Fotografeer je vaak met veelal gesloten diafragma, f11 – f16 of een hoger getal (de lensopening wordt dan kleiner) dan heb je eerder kans dat een stofje zichtbaar wordt in je afbeelding. Gebruik je vaak open diafragma’s, f2 – f2,8 of f4 (de opening is dan groter) dan zul je er minder last van hebben. Dit houdt verband met de scherptediepte, met f16 heb je een veel grotere scherptediepte dan bij het gebruik van f4.

Stof/vuil op je sensor komt meestal tijdens het wisselen van de objectieven in de camera, wees hier dus voorzichtig mee, probeer de camera aan de band om de nek naar beneden te richten en wissel dan het objectief. Blaas voorzichtig over de achterkant van het objectief voordat je het erop zet, zodat daar al (bijna) geen stof meer opzit. Wissel bij voorkeur geen objectief in winderige omstandigheden, zoek dan eerst een windvrij plekje uit en zorg ervoor dat het wisselmoment zo kort mogelijk is. Zorg er ook voor dat de afsluitdop van de achterkant van je objectief goed schoon is, blaas ook die regelmatig even schoon.

Hoe kun je zelf controleren of er stof op je sensor zit en wat kun je er aan doen om het te verwijderen?

Zet je camera in de “A” stand, voorkeuze diafragma (Aperture) en stel de kleinst mogelijke opening (diafragma) in, dit is het hoogst mogelijke getal, meestal f22 of f32. Zet de camera op de handmatige scherpstelling, meestal de stand “M” (Manual).
Zet de stand van scherpstelling op oneindig, meestal een symbool van een op z’n zijde gekeerde 8 (acht) ‘ ∞ ‘ en maak in deze stand een paar opnames van een egale grijze of blauwe lucht in de uiterste zoomstand, niet in groothoekstand (pas op voor langs/overvliegende vogels en vliegtuien).

Laadt de opnames in een beeldbewerkingsprogramma op je computer. Via de stand > Afbeelding > Aanpassingen kies je > Automatische tinten of > Automatisch contrast. De afbeelding zal er behoorlijk donkerder uit gaan zien, maar dan krijg je wel direct de stofdeeltjes zichtbaar op je beeldscherm. Zoom ook flink in op je afbeelding en scroll van links naar rechts en boven naar beneden.

Om de stof/vuil deeltjes te verwijderen gebruik je bij voorkeur een blaasbalg. Die zijn in allerlei vormen en maten te koop in de handel. Vaak zit er een soort kwastje op, gebruik dat absoluut niet om de sensor mee te reinigen. Dat kwastje moet je eraf halen en alleen het blaasgedeelte gebruiken. Een hele handige blaasbalg is de Giottos Super Rocket-Air blower. Ziet eruit als een raket met een lange punt eraan, maar het is een grote blaasbalg waar behoorlijk wat lucht uitgeblazen wordt als je erin knijpt. ( http://www.giottos.com/ )

Haal het objectief van de camera en zet de camera op de “M” stand en de sluitertijd zetten op “Bulb” of op de sensor reinigingsstand. Als je in deze stand de ontspanknop indrukt en ingedrukt houdt, wordt de spiegel opgeklapt en is de sensor achterin de camera zichtbaar. Houdt dus de ontspanknop ingedrukt en blaas met de blaasbalg een aantal keren in de geopende camera. Houdt bij voorkeur de camera licht naar beneden gericht, zodat eventueel stof eruit geblazen kan worden. Pas op dat je de sensor niet aanraakt, dit kan ernstige beschadigingen veroorzaken, dus alleen maar blazen. Laat de ontspanknop weer los, de spiegel wordt weer teruggeklapt en de camera is weer klaar voor gebruik. Zet zo snel mogelijk het objectief weer op de camera nadat je ook hiervan de achterkant hebt schoongeblazen met de blaasbalg.

Er zijn ook bussen met gecomprimeerde lucht te koop, maar dat raad ik ten zeerste af. Er kan een schadelijke drijfvloeistof in de bus zitten die je daarmee op de sensor blaast of de bus heeft enige tijd in de kast gestaan en er zit inmiddels condens in. Dat blaas je er als eerste uit en ook dat komt als een laagje over je sensor. Niet gebruiken dus, de blaasbalg is een veilig en probaat middel.

Als je klaar bent met het reinigen van de sensor van je camera maak je weer een aantal opnames in de stand “A” en diafragma op stand f22 of f32. Die zet je vervolgens weer op de computer en in je beeldbewerkings programma controleer je op bovenomschreven manier of het stof helemaal verwijderd is.
Soms zul je de handelingen een paar keer moeten herhalen om alle stof van de sensor te verwijderen.

Krijg je stof/vuil niet verwijderd dan zul je naar een reinigingsexpert moeten om je camera op professionele manier te laten reinigen. In de meeste gevallen zal je dat een klein bedrag kosten. Maar er zijn in diverse fotowinkels en opleidingsinstituten vaak sensor reinigingsdagen, waar de importeur een dag aanwezig is om stof te verwijderen. Via de sites van de importeurs of opleidingsinstituten worden die dagen vaak aangekondigd en is het vaak gratis.

Kijk eens op: http://jimsdigitalelog.blogspot.com
Werkboek Digitale fotografie en beeldbewerking, te bestellen via: https://itunes.apple.com/nl/book/werkboek-digitale-fotografie/id528254189?mt=11
Stof/vuil op sensor van digitale spiegelreflex camera
9 november 2010 - 14:26    reactie #1
geplaatst door: KoenKoenders
Geweldig  advies!! Moet elke digitale fotograaf met wisselobjectieven aanspreken.. Lezen dus!
PHOTOGENIUSKOEN
Stof/vuil op sensor van digitale spiegelreflex camera
9 november 2010 - 14:55    reactie #2
geplaatst door: Pieterr
Omdat er onder de Apple liefhebbers ongetwijfeld ook de nodige (amateur) DSLR fotografen zijn, zeker ook hier welkom zo'n topic.  

Voor de geinteresseerden: er is nog het een en ander te vinden over dit onderwerp in een topic op EOS Digitaal.

"One experiment is worth a thousand expert opinions."
Stof/vuil op sensor van digitale spiegelreflex camera
9 november 2010 - 15:54    reactie #3
geplaatst door: Gus
Het is een mooie uitleg, maar ik zou nooit en dan ook nooit in mijn camera met een blaasbag komen.
Wordt ook ten zeerste  afgeraden door elke reinigingsexpert.
je blaast nl omgevingslucht met kracht in de body en dit is af te raden.
Verder komt de stof niet alleen door het objectief wisselen, maar veel meer door het zoomen van een zoomlens. deze geeft nl bij het zomen, afwisselend druk en een lichte onderdruk, door verplaatsen van lensdelen. Daar wordt de meeste stof mee naar binnen gebracht.

Reinigen door een speciaal bedrijf is de enige goede manier.
Als het niet anders kan, dan enkel met een Visible Dust Butterfly

Stof/vuil op sensor van digitale spiegelreflex camera
9 november 2010 - 16:06    reactie #4
geplaatst door: Viool
Ik sluit me volledig aan bij Gus.
Ik heb ook een heel zichtbaar 'stofje' wel eens weggeblazen met de Giotto,
maar adviseer iedereen om met een zekere regelmaat een gespecialiseerde
cleanservice te gebruiken. (Na twee jaar geen reiniging zagen mijn foto's na
reiniging er opeens weer uit als nieuw!) Het gaat m.a.w. om meer dan een
stofje wegblazen! Ik sprak fotografen die dit 1x per maand (laten) doen en
ga als amateur voor minimaal 1x per jaar.
Hier komt bij dat de huidige camera's vrijwel allemaal een zelfreiniging
'aan boord' hebben momenteel. Mijn 4 jaar oude Nikon helaas niet.
Noord Nederlands Orkest
"vreemden zijn vrienden met wie u nog kennis moet maken"
Stof/vuil op sensor van digitale spiegelreflex camera
9 november 2010 - 16:13    reactie #5
geplaatst door: Gus
Nou Viool, wees daar niet rouwig om, want dat zelfreinigen, is ook niet alles.
de stofjes worden door het trillen min of meer los gemaakt en vervolgen hechten ze direkt weer aan de sensor.
je ziet dan ook vaak de stofjes/verontreiniging in de lucht zitten.
ik vind het zeker geen wondermiddel.

(Bewerkt door Gus om 16:14, 9-11-2010)

Stof/vuil op sensor van digitale spiegelreflex camera
9 november 2010 - 18:10    reactie #6
geplaatst door: Robert
Gus heeft gelijk dat stof vaak komt door het (vooral snel, want meer druk) in en uitzoomen.

Dat heeft me trouwens in de begintijd van de digitale fotografie aardig wat hoofdbrekens gekost, want ik had steeds stof zonder dat ik de zoomlens er af had gehaald...  :blink:

Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.
Stof/vuil op sensor van digitale spiegelreflex camera
9 november 2010 - 18:17    reactie #7
geplaatst door: chris
Niet om de mooie uitleg van jimmoor te weerspreken, maar ben het eerlijk gezegd wel een beetje eens met Gus.

Voor mij ook geen toestanden, gewoon naar de fotospeciaalzaak, koppie koffie, 15-20 minuutjes wachten (én me vergapen aan al die mooiere dingen die daar liggen) en klaar is m'n Nikon.
Oké, moet dan nog wel € 29,95 afrekenen voordat ik daar de deur uitloop, maar ben weer voor jaartje of twee klaar.

Stof/vuil op sensor van digitale spiegelreflex camera
9 november 2010 - 19:25    reactie #8
geplaatst door: Robert

Citaat
chris om 18:17, 9-11-2010
Oké, moet dan nog wel € 29,95 afrekenen voordat ik daar de deur uitloop, maar ben weer voor jaartje of twee klaar.


Citaat
jimmoor om 13:32, 30-10-2010
er zijn in diverse fotowinkels en opleidingsinstituten vaak sensor reinigingsdagen, waar de importeur een dag aanwezig is om stof te verwijderen. Via de sites van de importeurs of opleidingsinstituten worden die dagen vaak aangekondigd en is het vaak gratis.
Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.
Stof/vuil op sensor van digitale spiegelreflex camera
9 november 2010 - 19:30    reactie #9
geplaatst door: Gus
Ga een keer naar dit bedrijf.

http://www.chipclean.nl/

hij heeft een systeem ontwikkeld, welke uniek is in de wereld en hij behandeld de sensor met een anti statische lading.
het is een beter systeem als CPS uitvoert.
ik ga 2x keer per jaar naar hem toe om alle body's te cleanen.
ik heb de werkwijze nooit mogen zien, maar het werkt fantastisch.
ook maakt hij mijn objectieven schoon.

een bezoekje waard.

Stof/vuil op sensor van digitale spiegelreflex camera
9 november 2010 - 19:39    reactie #10
geplaatst door: macdotcom
Zit ik hier wel goed?
Dit is toch een Apple gerelateerde website of heb ik het mis. javascript:emoticon(':shocked:')

Kan dit niet beter op een foto-site vermeld worden?

Stof/vuil op sensor van digitale spiegelreflex camera
9 november 2010 - 19:42    reactie #11
geplaatst door: Robert
@ macdotcom:


Citaat
Pieterr om 14:55, 9-11-2010
Omdat er onder de Apple liefhebbers ongetwijfeld ook de nodige (amateur) DSLR fotografen zijn, zeker ook hier welkom zo'n topic.

Daarbij had MacFreak vroeger ook regelmatig fotografie-nieuws, dus af en toe nog een draadje daarover doet geen kwaad lijkt me.

Daarbij verbaast het me altijd als mensen die iets niet willen zien het zelf bovenaan de voorpagina zetten door te reageren...

Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.
Stof/vuil op sensor van digitale spiegelreflex camera
9 november 2010 - 19:47    reactie #12
geplaatst door: Gus

Citaat
macdotcom om 19:39, 9-11-2010
Zit ik hier wel goed?
Dit is toch een Apple gerelateerde website of heb ik het mis. javascript:emoticon(':shocked:')

Kan dit niet beter op een foto-site vermeld worden?

je hebt de pech, dat heel veel fotografen, Apple gebruikers zijn.
wil je dit niet lezen, klik rustig verder.
niets moet.

Stof/vuil op sensor van digitale spiegelreflex camera
9 november 2010 - 22:31    reactie #13
geplaatst door: evdb
Computers - ook die van Apple - zijn voor mij geen doel op zich, maar een middel om een vak uit te oefenen. In mijn geval - jawel - fotografie. Toch niet zo vreemd dat deze twee grootheden zo dicht bij elkaar liggen, nietwaar? :tounge:
Stof/vuil op sensor van digitale spiegelreflex camera
9 november 2010 - 22:36    reactie #14
geplaatst door: Dick de Roos

Citaat
Gus om 19:30, 9-11-2010
Ga een keer naar dit bedrijf.
http://www.chipclean.nl/
een bezoekje waard.

Klopt!
Klaar terwijl je wacht
En hij gaf me een nog de tip dat het belangrijk is om de lensvatting+einde schoon te hebben als de lens weer wordt geplaatst, want anders komt dat stof weer op de sensor..
Stof/vuil op sensor van digitale spiegelreflex camera
9 november 2010 - 22:39    reactie #15
geplaatst door: evdb
Chipclean is geweldig goed. Kan ik bevestigen.
Stof/vuil op sensor van digitale spiegelreflex camera
9 november 2010 - 22:57    reactie #16
geplaatst door: Gus

Citaat
Dick de Roos om 22:36, 9-11-2010

Citaat
Gus om 19:30, 9-11-2010
Ga een keer naar dit bedrijf.
http://www.chipclean.nl/
een bezoekje waard.

Klopt!
Klaar terwijl je wacht
En hij gaf me een nog de tip dat het belangrijk is om de lensvatting+einde schoon te hebben als de lens weer wordt geplaatst, want anders komt dat stof weer op de sensor..

klopt, hij haalde een cleanstaafje door de binnenkant van een lensdop en ik wist niet wat ik zag voor zwarte troep.
die lensdoppen blijken te slijten met het op en af draaien.
die slijtage komt vervolgens in de camera.
goeie tip.
Stof/vuil op sensor van digitale spiegelreflex camera
10 november 2010 - 10:40    reactie #17
geplaatst door: jimmoor
Er zijn veel fotografen op dit Forum en zoals gemeld er komen bij mij regelmatig vragen over de stofproblematiek in de spiegelreflexen, vandaar mijn uitleg.
Onlangs was ik tijdens BredaPhoto bij Saskia te Koppele te gast, School voor Fotografie te Breda en daar zat een Nikon techneut, speciaal dus ingezet voor sensor cleaning.
Erg precies allemaal en tot mijn grote verbazing gebruikte hij ook de airbomb van Giotto. Verbazing omdat ik die ook al een tijdje inzet voor stofblazing, terwijl Gus dat absoluut niet gebruikt.
Ik kreeg trouwens een compliment voor de staat van mijn sensor, objectieven en achterdoppen van het aangebodene, want ik ben daar heel serieus in. Regelmatig gebruik ik de Giotto als ik ga fotograferen en blaas de binnenkant van de camera schoon, camera naar beneden gericht en dus gelijk de achterkanten van de objectieven en lensdoppen even schoonblazen. Helpt echt. Het gaat mij er echt niet om belerend over te komen, ik praat puur uit de praktijkervaring vanuit mijn eigen fotostudio en van de vele leerlingen die ik over de vloer heb gehad met nieuwe spiegelreflexen die last van stof hadden.
Ieder moet het op zijn/haar eigen manier doen, ik ben al blij dat het leeft en dat er met verschillende meningen gereageerd wordt.
Het is net als met het maken van back-ups, als je helemaal niets doet ben je een keer 'het haasje' en voorkomen is altijd beter dan genezen.
Honderden foto's moeten bewerken omdat er helemaal niks aan stof en vuil is gedaan is vele malen erger dan regelmatig je sensor reinigen, zelf voorzichtig met bijv. de airbomb of via een bedrijf.
Dat ik het hier op dit Forum geplaatst heb komt omdat ik weet dat er heel veel fotografen op dit Forum zitten, maar ook grafische mensen die met fotografie te maken hebben. Dus het forum en het topic in Digitale fotografie zijn wat dat betreft bewust gekozen.
Kijk eens op: http://jimsdigitalelog.blogspot.com
Werkboek Digitale fotografie en beeldbewerking, te bestellen via: https://itunes.apple.com/nl/book/werkboek-digitale-fotografie/id528254189?mt=11
Stof/vuil op sensor van digitale spiegelreflex camera
10 november 2010 - 19:39    reactie #18
geplaatst door: chris

Citaat
jimmoor om 10:40, 10-11-2010
...................
Dus het forum en het topic in Digitale fotografie zijn wat dat betreft bewust gekozen.

heel terecht en volg het ook met grote interesse!

Stof/vuil op sensor van digitale spiegelreflex camera
10 november 2010 - 20:28    reactie #19
geplaatst door: Robert

Citaat
Gus om 22:57, 9-11-2010

die lensdoppen blijken te slijten met het op en af draaien.

Welk merk heeft tegenwoordig nog lensdoppen die draaien..?  :blink:

Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.
Stof/vuil op sensor van digitale spiegelreflex camera
10 november 2010 - 20:30    reactie #20
geplaatst door: evdb
Achterkant? :sigh:
Stof/vuil op sensor van digitale spiegelreflex camera
10 november 2010 - 20:52    reactie #21
geplaatst door: Gus

Citaat
Robert om 20:28, 10-11-2010

Citaat
Gus om 22:57, 9-11-2010

die lensdoppen blijken te slijten met het op en af draaien.

Welk merk heeft tegenwoordig nog lensdoppen die draaien..?  :blink:

Robert, niet bekend met Canon?
oh, .... nu begrijp ik je denk ik.
ik bedoel niet de dop van de frontlens, maar aan de achterkant.
die moet ik een klein slagje draaien en daardoor ontstaat slijtage.

Stof/vuil op sensor van digitale spiegelreflex camera
11 november 2010 - 19:16    reactie #22
geplaatst door: Gus
ik heb een link van deze topic aan Chipclean gestuurd en kreeg vandaag een mailtje van hem met enkele citaten:

Jij mag die jimmoor wel eens bij mij langs sturen, dan kan ik hem echt laten zien wat stof is en kan doen.
Iedere camera wordt in stofklasse 0-100 geproduceerd. moet je vooral met een blaasbalg in stofklasse 30.000 -70.000 gaan schoon blazen.

Canon Europe heeft voor het Chipclean concept gekozen.

die stofklasse, daar ben ik destijds erg van geschrokken.
ik heb ook zitten pielen met allerlei middelen.

en voor alle geïnteresseerden: http://www.chipclean.nl/

Stof/vuil op sensor van digitale spiegelreflex camera
11 november 2010 - 20:15    reactie #23
geplaatst door: MacFrankie
Ik heb een blaasbalgje. Dat gebruik ik als ik een zichtbaar stofje op de sensor heb. Echter, een blaasbalgje vervangt niet het (professioneel) laten reinigen van de sensor. Het is slim dat geregeld te laten doen (2 keer per jaar tot 1 keer in de 2 jaar, afhankelijk hoeveel je fotografeert).
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
Stof/vuil op sensor van digitale spiegelreflex camera
11 november 2010 - 22:33    reactie #24
geplaatst door: chris
Als Chipclean hier een leuke collectieve Macfreak aanbieding doet, kan ie klanten binnenhalen   :cool:  :hypocrite: