Supportvragen digitale media > Digitale Fotografie

Na terughalen met Time Machine, foto’s dubbel in bieb, trefwoorden verschillend.

(1/6) > >>

hl:
Onlangs was ik in FOTO een belangrijke fotomap met submappen kwijt : als kunstenaar is dit mijn bedrijfsarchief. De vermiste map vond ik terug in een TM update waarna ik hem terugzette
Ik wist echter niet dat dat wil zeggen dat deze foto’s geheel opnieuw worden geïmporteerd. Nu heb ik twee versies van een deel van mijn foto’s. Zeer onpraktisch.
Die teruggezette foto’s heb ik nieuwe, meer uitgebreide trefwoorden gegeven, verschillend per submap waar ze in zitten.  Er zijn gemiddeld zo’n 30 submappen Die trefwoorden staan dan vanzelf ook bij deze geïmporteerde foto’s in de hoofdbibliotheek.

Maar al deze foto’s werden oorspronkelijk ook al eens geïmporteerd. Deze oorspronkelijke versies staan verspreid over andere mappen, bijvoorbeeld naar tijdvakken.  In deze andere mappen hebben ze nog de oude trefwoorden. Ze zijn gelinkt aan de oorspronkelijke import en niet aan de nieuwe versie.
Ik heb dus nu twee “systemen” naast elkaar die niet meer verbonden zijn. Als ik in de ene versie iets verander aan de info, komt dat niet aan bij de andere versie van dezelfde foto.

Ik zie geen mogelijkheid om de ”oude” versies per groep op hun trefwoord samen te selecteren om vervolgens de nieuwe trefwoorden te geven. Als dat zou lukken, zou ik ze de opnieuw geïmporteerde foto’s te kunnen laten vervangen, waarna ik alleen nog maar de oorspronkelijke versie over houd. Maar je ziet een trefwoord pas als je één foto aanklikt en het infovenster opent. Je kunt ze niet samen selecteren. Dat is dus niet te doen.
Of is er een manier om foto’s op  trefwoord op te sporen als ze niet samen in een map zitten!? Ik zie wel de optie  “ trefwoord wijzigen” maar dat deed niet wat ik hoopte.

Aangezien iedereen die foto’s terugzet met TM een dubbele versie in zijn bibliotheek krijgt, hoop ik dat hiervoor een oplossing zal bestaan.

boiing:
Dit is een gek verhaal. Als je vanuit Time Machine een oudere bibliotheek terugzet kan dat op twee manieren:

- Terugzetten op een zelfgekozen plek (locatie in de Finder), je hebt dan op die plek de teruggezette bieb staan en de originele staat nog waar hij stond. Door te dubbelklikken bepaal je welke je opent. Of je kunt de originele bieb eerst een andere naam geven en zet dan terug van TM, ook dan heb je twee bibliotheken. Je moet er wel de ruimte voor hebben op je schijf.

- Terugzetten zonder bovenstaande te doen: je eigen bibliotheek wordt dan overschreven met de oudere TM versie. Eventueel verdwenen foto's zijn weer terug, je mist nu misschien foto's die later waren toegevoegd.

Wat bij jou de situatie is is me niet helemaal duidelijk: heb je nu twee bibliotheken waar je mee werkt, of heb je er maar één waar dubbele foto's in staan? Als je maar één bibliotheek hebt maar wel dubbele foto's moet je dat op een of andere manier zelf gedaan hebben. Time Machine voegt niet twee bibliotheken samen!

Misschien komt de verwarring door gerommel met mappen? Een foto kan in 'Foto's' in meerdere mappen staan, dat betekent niet dat je de foto dubbel hebt. Een map is slechts een container. De vraag is dus of de foto's echt dubbel in je bibliotheek staan.

https://support.apple.com/nl-nl/guide/photos/phtf677b8f5/7.0/mac/12.0

nnsa:
Ik denk dat er dan maar één oplossing is. En dat is de “nog goede” TM machine backup, met de juister mappen én structuur nogmaals terugzetten. Daarna is de situatie ‘zoals hij was’. Als er nu dubbele afbeeldingen aanwezig zijn en oorspronkelijk niet, dan moet er een extra import hebben plaatsgevonden, waarbij de melding is genegeerd dat zo’n afbeelding al aanwezig was.

Misschien is er daar nog iets van te zien bij menu-keuze ‘Recent geïmporteerd’. Als die vlag de lading dekt, dan zou je die recente import nog kunnen wissen om de zaak weer goed te krijgen.

boiing:
In afwachting van meer duidelijkheid over bibliotheek en dubbele foto's alvast wat tips over je andere vragen:


--- Citaat van: hl, 21 juli 2022 - 22:27 ---Ik zie geen mogelijkheid om de ”oude” versies per groep op hun trefwoord samen te selecteren om vervolgens de nieuwe trefwoorden te geven. ... Maar je ziet een trefwoord pas als je één foto aanklikt en het infovenster opent. Je kunt ze niet samen selecteren. Dat is dus niet te doen. Of is er een manier om foto’s op  trefwoord op te sporen als ze niet samen in een map zitten!?

--- Einde van citaat ---
Wat jij wil moet zeker kunnen, er zijn allerlei manieren. Verdiep je eens in het concept 'Slimme Mappen', dat geeft heel veel mogelijkheden. Je kunt een slimme map maken met een trefwoord als criterium, bijvoorbeeld.

https://support.apple.com/nl-nl/guide/photos/pht6d60ca71/7.0/mac/12.0

Ook trefwoorden heeft meer opties dan je wellicht denkt. Je kunt meerdere foto's selecteren en die tegelijk trefwoorden toekennen. Meer info hier:

https://support.apple.com/nl-nl/guide/photos/pht8d0ad5198/mac

hl:
Ik heb idd één nieuwe bibliotheek [a)  en nog een die er stond (b).  ( En meerdere oudere biebs ook) 
Ik heb uit de nieuw gemaakte bieb (a) uit TM de ontbrekende map met submappen gehaald, deze naar het bureaublad gesleept en vervolgens submap voor submap in de oude bieb (b) gesleept waaruit ze verdwenen waren.  Die mappen begonnen toen automatisch vol te lopen met de foto’s. 
Ik heb dus nergens gekozen voor “importeren” maar al deze foto’s staan wel als recent geïmporteerd.
Dezelfde foto’s, die ik in de loop der jaren had geïmporteerd heb ik niet weggegooid . De oude versie staat er ook nog dus. Ik zie dat doordat ze zijn met de oude trefwoorden in submappen verspreid staan. Daaruit leid ik af dat die er ook nog zijn, dus moeten ze dubbel in de bieb staan.

Het blijkt nu idd dat ik de TM foto’s uit bieb a opnieuw heb geïmporteerd maar dat is dan gekomen enkel door deze mappen in het interface te slepen.

Hetziet ernaar uit dat ik ze nu moet weggooien en de hele actie moet herhalen. Maar dan op een manier dat ze niet dubbel in de bieb komen.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie