geplaatst door: Appelbijter
Hallo iedereen,

de digitale fotografie is in opmars, maar ik zie er niet veel graten in.

Als ik een foto wil uitvergroten, trek ik liever een dia of analoge foto dan een digitale (met lage resolutie).  Als ik digitale foto's vergroot op de computer, zie ik direct pixels, bij analoge foto's > fotoCD is dat niet zo. Wil ik uitvergroten?  Jawel hoor.
---
De hoofdreden dat ik nog analoog werk is: ik ben amateur astronoom. Bij ons in de club wordt er veel gedaan aan astrofotografie.  Momenteel zijn we bezig met de gemakkelijkste astrofotgrafie: de piggy-back. Zelfs die onder de knie krijgen duurt een tiental jaar.  Bij piggy-back wordt het fototoestel gezet op de rug van de telescoop en via een kop gericht naar een bepaald hemelobject.  Dat object moet vaak een half uur of langer belicht worden (terwijl de telescoop de hemel volgt, want de aarde draait).  Digitale toestellen bieden hierin weinig uitkomst, alhoewel de belichtingstijden korter zouden zijn.
Waarom gebruiken we daarvoor geen digitale toestellen?
- telelenzen: filters passen niet of geven geen effect bij een digitaal toestel
- 's nachts is het koud, waardoor de batterijen van het toestel het zouden opgeven
- we moeten een CCD-chip hebben, geen gmoz.  De CCD is lichtgevoeliger en beter voor de kleurweergave van astrofoto's.  De gmoz is daar slecht in.  Maar CCD-fototostellen worden bijna niet meer gemaakt.
- de foto's zouden low-res zijn. Astrofoto's moeten een erg hoge resolutie hebben

We gebruiken wel een digitaal fototoestel (lees: webcam) voor het fotograferen van planeten doorheen de telescoop. Dit zijn CCD-webcams, die ook nog moeilijk te verkrijgen zijn.  Meestal hebben ze ook oudere poorten die niet meer werken op moderne laptops.

Toch is het jammer hoe we worden achtergesteld.  Goede foto-emulsies die lichtgevoelig zijn op de jusite gebieden worden bijna niet meer gemaakt. Enkel de Kodak Elitekrome en Ektakrome zijn nog goed (dia). Voor foto's hebben we geen kleurenfilm meer, enkel nog zwart wit (en gasbehandelde z/w-films).  De laatste "goede" film, de Kodak Royal Gold 400 en Supra 400, werden vervangen door de afschuwelijk slechte Kodak HD.

Steeds meer astrofotografen stappen daarom af van die analoge astrofotografie en proberen het digitaal met gespecialiseerde (en dure) toestellen, die ze voor de goedkoop zelf maken en programmeren.  Maar de charme van de oude manier gaat verloren. Gaan binnen zitten achter de computer die de telescoop en het fototoestel stuurt is geen uitdaging meer. gelukkig zijn er nog altijd de die-hards, die het op de analoge manier willen doen, en betere resultaten boeken.

---

Wat betreft gewone fotografie vind ik ook digitaal niet echt een uitkomst voor me.  Het is niet alleen duur maar heeft ook een te lage resolutie voor me(zoals beschreven), korte batterijduur, weinig (of dure) opslagruimte (ik heb niet veel zin om ee PoBo mee te sleuren op reis).

Ik vind digitale fotografie wel goed voor de eenvoudige niet-veel eisende mens die wat fotootjes wil nemen, die een klein beetje bewerken en ze op computer zetten.

Het voordeel voor hun is dat slechte foto's niet moeten worden afgedrukt.  Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik nooit slechte foto's heb.  Ik werk met een oude volledig mechanische reflexcamera van Chinon. Mijn foto's zijn vaak beter dan die mensen die zitten te bluffen met hun digitaal toestel.  

Wel moet ik zeggen dat mijn foto's vroeger slechter waren. toen werkte ik met een automatisch toestel.  Vroeger moest ik niet zelf scherp stellen, diafragma regelen, belichtingstijd zetten, lichtschatting doen of die meten, en filmpje doorspoelen.  Met als resultaat dat dat fototoestel natuurlijk er niks van bakte. Iets manueel instellen vind ik nog altijd het beste.  Dat kan met digitale reflexcamera's, maar die zijn niet betaalbaar. Ook de analoge nieuwe reflexcamera's ijn onbetaalbaar. Maar voor een oud occasie mechanisch toestel betaalde ik 10 EUR, en ik ben er erg tevreden van.  Geen brol-elektronica die direct kapot is, maar bijna onverwoestbare mechanica.

Spijtig dat ze die toestellen niet meer maken, want die oude worden schaarser en schaarser.  Voor astrofotografie zijn ze onontbeerlijk.

Wat denken jullie daarvan?
Meningen, ervaringen?
- Nota voor de pro's hier aanwezig: jullie hebben wel het geld om het beste van het beste te kopen, en voor jullie is het wel ideaal om rechtstreeks de foto's op computer te zetten om ze te kunnen bewerken.

(Bewerkt door Appelbijter om 20:20, 22-09-2003)

zijn er ook nog voorstanders van analoge fotografie
20 september 2003 - 18:41    reactie #2
geplaatst door: Erenmo
Voor een amateur als ik is inderdaad Digi prima. Op vakantie klik, klik ,klik das niks, das een leuke foto.
zijn er ook nog voorstanders van analoge fotografie
20 september 2003 - 18:45    reactie #3
geplaatst door: hvlint
1-bijna alle digitale fototoestellen zijn CCD, CMOS wordt tot nu toe slechts incidenteel gebruikt (DSLR canon)
2-er is bij digitale fotografie een rechtstreeks verband tussen grootte en cameraresolutie, je hebt een acceptabele kwaliteit vanaf 200 dpi, met 5 Mpixels betekent dat uitvergroten ongeveer tot A3
3-wat bedoel je: telelenzen dan moet je een DSLR kopen, filters kan best op een beetje geavanceerde dig. camera. Als alternatief voor telelens is er nog zoiets als teleconverter, maar dat levert verlies op.
4-batterijen: een aantal merken werkt met lithiumaccu's, die zijn veel minder gevoelig.

Just my two cents!

"Computers are like airconditioners, they stop working properly when you open Windows"
zijn er ook nog voorstanders van analoge fotografie
20 september 2003 - 18:46    reactie #4
geplaatst door: Fredrik
Je zegt dat alles manueel instellen alleen met digitale spiegelreflex kan, maar het kan met veel goedkopere digitale toestellen ook al...
Join de macfreak groep op http://www.last.fm
zijn er ook nog voorstanders van analoge fotografie
20 september 2003 - 18:56    reactie #5
geplaatst door: bert
Tsja, onder amateurastronomen heb je zelfbouwers en kopers van telescopen. En met digitaal valt minder te knutselen. Maar voor zover ik weet zijn amateurastronomen dol op digitaal. Met analoog zit je al gauw ivm het Schwartzschild effect een uur sterren te volgen. Digitaal heeft daar geen last van, dus naar keuze minder kans op volgfouten of een hogere gevoeligheid. Digitaal heeft ook minder last van ruis/korrel: De resolutie wordt door de chip bepaalt en niet door de korrel. En bij digitaal kun je meteen het resultaat zien. M35 staat er goed op, ok, gaan we nu M81 proberen.
Ik heb vroeger meteoren gefotografeerd: Heeft me honderderd filmpjes gekost, want op de meeste staat niets. Kun je nu een aardige digitale camera voor krijgen.
Als het nu te duur is, probeer het over een paar jaar.

Zoek hier
http://www.dpreview.com/forums/forum.asp?forum=1019
maar eens op astrofotografie.  (Niet gecheckte links: panther-observatory.com   and   btlguce.digitalastro.net   and   velatron.com/dca for starters. There are great links from these sites.)

Groetjes,

Bert

zijn er ook nog voorstanders van analoge fotografie
20 september 2003 - 19:48    reactie #6
geplaatst door: Appelbijter
Jullie weten meer van digitaal dan ik, vandaar dat deze discussei interessant is voor mij.

@Bert:Een uur sterren volgen?  Is net iets te veel, 25 minuten volstaat, of de sterren zijn te grote bollen.  Daarna combineer je foto's met Photoshop.

Inderdaad, digitaal krijgt telkens maar meer ingang onder amateurs.  O.a. omdat ze dan slechte astrofoto's kunnen vermijden, want anders kun je een geheel filmpje verkloten.  Ook is er minder feedback van de analoge fotomaatschappijen: minder goede filmpjes, lenzen, fototoestellen enz.
Ik heb nog nooit gehoord dat iemand een digitale reflex gebruikt voor piggy-back.  Pas op: ik weet er ook niet alles van he. In de club hebben we wel iemand die er het een en ander van weet.

Wat ik wel zeker weet: het dure aspect weerhoud vele amateurs ervan.

Ik denk dat filters voornameoijk zijn voor emulsies, alhoewel oplssingen zijn vor digitaal.

Laat ik zo zeggen: mijn club heeft op digitaal vlak
1) geen geld voor
2) geen ervaring mee  (behalve webcammen van planeten)

De oplossingen op analoog gebied zijn iets eenvoudiger voor ons.

Dus we doen alles nog analoog, maar met resultaat he.

@hvlint en Fredrik:

CMOZ wordt wel vaak gebruikt in webcams, dacht ik.  ik wist niet dat CCD nog altijd meer ingang had in fototoestellen.  Zag voornameojk CMOZ vermeld saan, maar waren misschien enkel Canons dat ik overwegend zag staan.
Inderdaad, wat betterijen betreft betert het, maar ze halen nooit 2 jaar, zoals de horlogebatterijtjes voor de lichtsensor.  :wink:
En ook ja, de goedkope toestellen kunnen enigzins worden ingesteld, maar meestal kunnen de mensen daar toch niet veel van.

Ik zie een grote toekomst in de digitale fotografie.  
Maar voorlopig hou ik het bij analoog.  Een dia kun je ontzettend uitvergroten (projecteer maar eens), en de batterijen gaan langer mee.

zijn er ook nog voorstanders van analoge fotografie
20 september 2003 - 20:13    reactie #7
geplaatst door: arjan
Appelbijter,
over astro-fotografie weet ik niet zoveel. Ik kan je wel vertellen dat de Hubble-telescoop een resolutie heeft van, ik dacht, 400 MP en gebruik maakt van CCD's.
Voor de andere digitale fotografie heb je denk ik een stukje gemist. Kijk eens hier: http://www.foto-service.nl/kennis/  en zoek naar 'aankoopadvies digitalecamera'
Je moet onderscheid maken tussen 'compact'digi's en pro-user/prof-digi's. Misschien betekent het iets als ik je vertel dat in Rotterdam bijna alle vaklaboratoria alleen nog maar digitaal materiaal verwerken.
Een negatief kan je ook niet eindeloos vergroten. En met beamers kom je digitaal ook een eind. Alhoewel er natuurlijk niets zo mooi is als een goed belichtte, goed ontwikkelde dia.

(Bewerkt door arjan om 20:15, 20-09-2003)

zijn er ook nog voorstanders van analoge fotografie
20 september 2003 - 20:35    reactie #8
geplaatst door: Appelbijter
Inderdaad Arjan, voorlopig wel ja. Maar digitaal gaat wel voorbijsteken...  Ik zei ook dat ik amateur bekeek, en niet de pro-markt, want die is veel beter.

De HST heeft verschillende (dure) CCD's naast elkaar.  

zijn er ook nog voorstanders van analoge fotografie
20 september 2003 - 22:35    reactie #9
geplaatst door: OmeRobbie
Wellicht dat de komst van de Canon Eos 300D in de buurt komt van wat betaalbaar is te noemen. Te koop voor 1100 euro introductieprijs (+lens)  en medio volgend jaar zal dat dalen naar zeg 800 euro. Dat zijn prijzen waar je ook een top digicam voor komt. Hiermee heb je een camera die een lange batterijlevensduur heeft, flexibel is (kies de lens die je wilt) en een top-kwaliteit foto's geeft.
Kijk voor diverse vergelijkingen met analoog/film naar de volgende site:

http://www.normankoren.com/EOS-10D.html

Die gaat wel over de 10D, maar de kwaliteit van de foto's is vergelijkbaar. Okay de kosten zijn dan nog wel hoger dan film, maar het geluk dat je tig foto's kunt nemen, waar altijd wel leuke bij zitten van die mooie momenten is onbetaalbaar. En als je net als ik zo'n 200 foto's per week neemt, heb je de kosten er zo uit!
:thumbs-up:

zijn er ook nog voorstanders van analoge fotografie
21 september 2003 - 23:13    reactie #10
geplaatst door: Peterpan
Ik maak zelf (sinds een jaar) foto's met een oude Nikon F3. Ik heb met deze camera tot nu toe veel meer plezier gehad dan met de volautomatische Canon van mijn vriendin. Met de Nikon is het juist moeilijker om een goede foto te maken, maar dit is de uitdaging van het fotograferen wat ik juist zo leuk vind. Ik kan in allebei de camera's dezelfde film stoppen, dus eigenlijk word de kwaliteit van de foto in dit geval bepaald door de lenzen (betere set lenzen voor mijn nikon).
Ik wil best geloven dat voor een toepassing als astro-fotografie analoog een betere keus zou zijn, i.v.m. de lange sluitertijden. Maar voor de overige fotografie, heb ik inmiddels wel gezien dat er fantastische foto's met digitaal zijn te maken. Ik heb foto's gezien, genomen met een digitale compact camera, van een kwaliteit die ik ooit nog hoop te bereiken met mijn nikon. Het is dus de fotograaf die de foto maakt, niet de camera. Zelfs uitvergrotingen zijn nog heel goed te maken met digitaal. Tuurlijk, je moet niet het formaat bushokreclame van willen maken, maar verder kom je met 5 megapixels al een heel eind!
Ik weet zeker dat ik ooit (over ca. 3 jaar?) ook digitaal ga. Voor mij is het voornamelijk de aanschafprijs die me afschrikt, en de snelle afschrijving van het apparaat. Daarnaast, wil ik me (als beginnend fotograaf) nog even beperken tot analoge fotografie. Nu doe ik zuinig met de 36 opnames die op één rolletje zitten, en denk dus goed na voordat ik de foto maak. Met digitaal zou ik helemaal los gaan, duizenden foto's maken (het kost toch niets), en zodoende meer geslaagde foto's maken... maar of het ik het nou ook leuker zou vinden?!? Digitaal leidt erg gauw tot overkill.

Maar, appelbijter, je houd er wel een erg ouderwets beeld op na! En wel de kwaliteit van analoog hoog in het vaandel hebben, maar vervolgens occasions van 10 euro aanschaffen?!? Als je echt om kwaliteit gaf, zou je wel een wat fatsoenlijker body aanschaffen. Nikon maakt nog altijd volledig mechanische body's (Nikon F3MA), en een volautomatische analoge SLR is alles behalve onbetaalbaar! (tenzij je echt moet rondkomen van de verkoop van de daklozenkrant). En hoe zit het met de kwaliteit van lenzen, heb je daar ook niet meer dan 10 euro voor over, of maak je alleen maar foto's met de telescoop?

zijn er ook nog voorstanders van analoge fotografie
21 september 2003 - 23:24    reactie #11
geplaatst door: Wolter
Ik fotografeer al vijf jaar profesioneel digitaal en wil absoluut niet terug naar het ouderwetse analoge gebeuren
Alle baksels en braauwsels besloagen nait gelieke goud
< http://www.wolterkobus.nl >
zijn er ook nog voorstanders van analoge fotografie
21 september 2003 - 23:27    reactie #12
geplaatst door: arjan

Citaat
Peterpan om 23:13, 21-09-2003
......en zodoende meer geslaagde foto's maken...

Klinkt een beetje als de motivatie om een motordrive (analoog) op high-speed te zetten. "Heb ik altijd het goede moment". Volkomen verkeerde gedachte!!! De enige garantie voor meer geslaagde foto's is kijken voordat je een foto maakt. Zowel qua compositie, standpunt, belichting, juiste moment.
Groot voordeel van digitaal is de EXIF-tag, omdat hier relevante zaken over belichting en brandpunt, etc in staat. Goed als oefenmateriaal te gebruiken.
zijn er ook nog voorstanders van analoge fotografie
21 september 2003 - 23:41    reactie #13
geplaatst door: macmotion
Mijn advies is ook probeer toch eens te kijken naar de systemen van Fuji, Canon, Nikon, Kodak. Je huidige lensen passen op de nieuwe digi camera's. Kwalitiet gaat van 5 MP tot 14 MP. De Kodak levert dus 14 MP... maar kost dus ook weer een kleine 7000 euro. Zet daar eens tegen over dat je geen film verbruik meer hebt. En als je zoals wij dia schiet ben je per 36 opnames voor de film en ontwikkelen al snel 15 euro kwijt voor films met fijne korrel. Oke het zijn heel wat foto's die je moet maken... maar met 3 jaar moet je hem er toch wel uit hebben. En een Fuji of Nikon heb je al voor 2100 euro. Baterry gaat zeer lang mee. Gemiddeld 1x in de week opladen en dan zijn er toch ruim 1500 foto's geschoten met de Nikon, groot deel ook geflits met ingebouwde flitser.

Alle kosten even op een rij zetten en vergelijken en een plan van 4 jaar opstellen. Om kwalitiet te beoordelen lop eens een pro winkel binnen en probeer alle modellen uit. Een echte goede pro handel denkt graag met je mee. En smeert je niet zomaar wat aan.

mvg,
macmotion


PS meer diig foto info/vragen??? mail ons info@motiondezign.nl

i live in my own world, but it's ok, they know me here (© feelgood & motion 2003)
zijn er ook nog voorstanders van analoge fotografie
21 september 2003 - 23:41    reactie #14
geplaatst door: Wolter
Alleen nog digitaal.

Na vijfentwintig jaar analoog te hebben gewerkt, heeft het mij een geweldig stuk
arbeidsvreugde gegeventoen de digitale fotografie zijn intrede deed, ineens minder
afhankelijk en de zaak in eigen hand, fantastsch gewoon.
Ik was een beetje uitgekeken op mijn vak maar de digitale fortografie deed mij
weer met heel veel plezier fotograferen. Niks geen stinkende baden meer,
maar schoon achter de computer. Heerlijk!!!!

Alle baksels en braauwsels besloagen nait gelieke goud
< http://www.wolterkobus.nl >
zijn er ook nog voorstanders van analoge fotografie
22 september 2003 - 09:02    reactie #15
geplaatst door: KidPaddle
kijk eens op mijn yahoogroup (al meer dan 4000 leden wereldwijd!):
http://groups.yahoo.com/group/digital_astro
en verbaas je over de mogelijkheden van de "gewone" digitale camera. Met een Canon 10D of Nikon D100 kan je prachtige platen maken. Maar ook met een simpele compact digicam gaat dit.
De dure gekoelde CCD (sbig etc) is overbodig voor het overgrote deel van de astrofotografie.
En ook CMOS/CCD verschil is niet meer. Sterker nog, een CMOS is iha minder ruisgevoelig dan een CCD bij langere belichtingstijden.

En ik werk praktisch nog alleen digitaal. Waarom? het is makkelijker EN beter dan 35mm analoog.

(Bewerkt door KidPaddle om 9:04, 22-09-2003)

zijn er ook nog voorstanders van analoge fotografie
22 september 2003 - 19:39    reactie #16
geplaatst door: Appelbijter
Ja, tuurlijk, ik zal me een digitale camera aanschaffen met geld dat ik niet heb...  
Zal ik even vlug een bankje gaan overvallen?  :wink:  De kosten gaan er heus niet uit: ik trek zo'n 60 foto's per jaar.  Dat is dan zo'n 50 EUR (grofweg, met alle vergrotingen, scannen enz.) per jaar.  na 3 jaar kom ik aan 150 EUR.  Het rekent de kosten van een digitaal toestel niet weg, en het zou dan toch al verouderd zijn.

Onze lenzen passen heus niet: schroefdraad. Maar het zijn wel dure lenzen, dus we kopen ze niet opnieuw. Er bestaan wel tussenstukjes voor van bayonette -> schroefdraad.

De reden dat er voor de astrofotografie geen nieuwe reflexcamera's worden gekocht: de sluiter wordt dan elektronisch opengehouden.  

I.v.m. fotograferen doorheen de telescoop kan digitaal wel. Maar i.v.m. piggy-back zal ik toch eens moeten vragen.  Er waren redenen dat dat niet gedaan werd.  Maar ik zie niet in hoe een andere body betere foto's kan leveren?  Het is de optiek die telt, en die is goed.

De kwaliteit van digitale foto's zal gauw verbeteren, de prijs ook.  Maar de toestellen zullen blijven verouderen, en daar heb ik geen zin in. Ik heb me voorgenomen om zo weinig mogelijk electronica aan te schaffen.  Alles verouderd razendsnel, en is allemaal maar geldverspilling.  Ik heb eigenlijk zin om mijn computer(s) buiten te gooien, samen met de tv, video, enz. en me weer gaan toeleggen op sociale dingen.  Maar ja, deze ***maatschappij eist nu eenmaal van je dat je dat allemaal hebt in huis.

zijn er ook nog voorstanders van analoge fotografie
23 september 2003 - 18:01    reactie #17
geplaatst door: Peterpan
Appelbijter, investeer het geld wat je bespaart door niet digitaal te gaan, in Prozac.... je klinkt een beetje depressief!
Je MOET niet digitaal, je MAG...
Lekker blijven doen wat je al jaren deed, daar is niets op tegen.
zijn er ook nog voorstanders van analoge fotografie
23 september 2003 - 19:19    reactie #18
geplaatst door: Appelbijter
Ik ben niet depri  En dan zou ik ngo geen prozac nemen ook :wink:
zijn er ook nog voorstanders van analoge fotografie
23 september 2003 - 20:40    reactie #19
geplaatst door: Vasilis

Citaat
KidPaddle om 9:02, 22-09-2003

En ik werk praktisch nog alleen digitaal. Waarom? het is makkelijker EN beter dan 35mm analoog.

Hoezo beter?? Probeer maar eens een print van 1 bij 1 meter te maken. Of de toon van die ene specifieke film te photoshoppen. Het enige voordeel aan digitaal vind ik dat je geen tijd kwijt bent aan stof-retoucheren. Maar een goede scan bij een goed vaklab vandaan heeft ook geen stof, dus weg voordeel :biggrin:

Ok, nog een voordeel, de kosten van goede scans zijn er niet...

Vasilis
Trash Chique, nu ook via RSS
het schaftlokaal, uiteraard ook via rss
zijn er ook nog voorstanders van analoge fotografie
14 oktober 2003 - 14:35    reactie #20
geplaatst door: talula
@Appelbijter:
Vind het nogal idioot om het kopen van electronische apparaten geldverspilling te noemen vanwege die veroudering... natuurlijk veroudert alles, maar neemt toch niet weg dat je er niet van kan genieten? Al die apparaten zijn er voor je eigen gemak en plezier, of omdat je ze simpelweg nodig hebt... Je stopt toch ook niet met het kopen van sokken puur omdat die dingen zo snel verslijten? Daarbij komt dat 'veroudering' een nogal subjectief begrip is; zolang een apparaat nog voldoet aan jouw eisen maakt het weinig uit of het ding volgens de standaard verouderd is of niet.
Dat de maatschappij je die dingen op zou dringen vind ik onzin, het is nog altijd aan jezelf om alleen dingen te kopen die jij nodig acht. Als anderen jou daarop beoordelen is dat hun probleem. Maar als jij alleen vanwege zo'n argument je apparaten de deur uit gooit, heb je mijn inziens alleen jezelf er mee.

Overigens begrijp ik goed dat het frustrerend is dat er steeds minder materiaal voor analoog te krijgen is. Het mooiste zou zijn als analoge fotografie gewoon naast digitaal zou kunnen blijven bestaan. Zelf heb ik een hele mooie analoge spiegelreflex van Nikon die ik met veel plezier gebruik. Het enige probleem vind ik is dat ik niet altijd zin heb om dat zware apparaat mee te nemen, terwijl ik (zeker achteraf) graag foto's had willen maken. Eigenlijk zou ik ook meer willen oefenen, en dat komt er zo te weinig van (bovendien betaal ik me blauw aan filmrolletjes). Om die reden heb ik nu toch een digitale camera besteld: een Nikon Coolpix 3100! Hele compacte camera, makkelijk mee te nemen dus, die kwalitatief goede foto's maakt. Zodra hij binnen is ga ik lekker wagonladingen foto's schieten! Blijf mijn spiegelreflex wel gebruiken voor gelegenheden waarbij ik kwaliteitsfoto's wil hebben.
:smile:

"Thanks to Apple computers. It's bitchin' what these things can do." Tori Amos
"It's easy to be miserable. Being happy is tougher - and cooler." Thom Yorke        
zijn er ook nog voorstanders van analoge fotografie
14 oktober 2003 - 17:15    reactie #21
geplaatst door: Otto

Citaat
Appelbijter om 17:19, 20-09-2003

- 's nachts is het koud, waardoor de batterijen van het toestel het zouden opgeven(Bewerkt door Appelbijter om 20:20, 22-09-2003)

Naar mijn weten gebruiken analoge camera's ook batterijen?

zijn er ook nog voorstanders van analoge fotografie
14 oktober 2003 - 17:30    reactie #22
geplaatst door: Appelbijter
Mijn Chinon is niet erg zwaar. maar hij is wel zwaar met fototas, telelenzen, , focaalverdubbelaar, draadontspanner enz.

De oude analoge refelxcamera's zijn voleldig mechanisch.  De lens wordt daar niet elektronisch opengehouden.  De batterijtjes dienen enkel voor de lichtsensor, maar die is overbodig 's nachts.

CCD-fotografie wordt bij ander inzien toch veel gebruikt in de astrofotografie, maar met speciale camera's, niet met gekochte uit de winkel.  (of we halen ze uit elkaar).  Als een wetenschapper zegt tegen de andere : "ik heb een nieuwe webcam/laptop enz. gekocht, antwoord de andere eerst en voroal: "En, hebt ge hem al eens opengevezen?"

zijn er ook nog voorstanders van analoge fotografie
16 oktober 2003 - 10:24    reactie #23
geplaatst door: Dusty

Citaat
talula om 14:35, 14-10-2003
 Eigenlijk zou ik ook meer willen oefenen, en dat komt er zo te weinig van (bovendien betaal ik me blauw aan filmrolletjes). Om die reden heb ik nu toch een digitale camera besteld: een Nikon Coolpix 3100! Hele compacte camera, makkelijk mee te nemen dus, die kwalitatief goede foto's maakt. Zodra hij binnen is ga ik lekker wagonladingen foto's schieten! Blijf mijn spiegelreflex wel gebruiken voor gelegenheden waarbij ik kwaliteitsfoto's wil hebben.
:smile:

Wens ik je er net zoveel plezier mee dan ik nu al met mijn Minolta A1 heb. :inlove:
Jouw (eerste) resultaten zien we hier dan ook met belangstelling tegemoet. :colgate:
Goede raad is duur.
Behalve bij MACFREAK; daar is het GRATIS!