Emerik om 14:40, 27-08-2005 Edit: Net even op een imac g3 getest, en daar heb ik toch ook nog plaats genoeg over. Zijn er mac's met kleinere schermen dan de imac g3's?
* javascript:self.moveTo(0,0);self.resizeTo(800,screen.availHeight)
En wat de verouderde browsers betreft: webtoegankelijkheid zorgt er nu juist voor dat je die luitjes meeneemt. Misschien krijgen ze niet precies de juiste vormgeving te zien, maar wel de goede inhoud, en dat zullen gebruikers van die systemen al lang niet meer gewend zijn!
Note: I have tried to make this site compatible with most browsers on most platforms and a minimum screen resolution of 800 x 600. However, it is possible that this site is not properly visible in your browser on your computer. Performance may vary with hardware and software specifications. You are adviced to view this site with a minimum screen resolution of 1024 x 768 and colors set to at least 16 Bit.
Mocht er dan iemand moeite hebben met de site dan is hij/zij van te voren op de hoogte gesteld dat dit mogelijk is. Toen ik de vorige (frames) site weghaalde schoot ook het aantal bezoekers dat doorbladerde omhoog.
Onlangs een nieuwe site opgeleverd aan een klant (ook frames de deur uitgeschopt) maar die wilde per sé het menu zichtbaar houden. Dat is een floating menu geworden. Alleen dat werkt nu weer niet met IE for Mac OS X en Classic. Maar ja, je kan volgens mij geen rekening meer houden met systemen uit het jaar Noach. De bezoekers stats zullen het bewijzen of we dat toch moeten.
Een waarschuwing geven is weliswaar een verklaringmaar geen excuus voor het tegenhouden van klanten.Een meer dienstbare website kan zich niet permitterenom enkele procenten klanten de deur te wijzen omdatze hun computer, systeem en browser wat ouder is.Dat hoeft niet en webstandaarden zijn geen Wet.
Overigens gelden dergelijke Wetten voor overhedenen instituten die gelieerd zijn aan overheidsprojecten.Ik kan me voorstellen dat die Australische organisatiegemeenschapsgeld voor de opzet van hun site kreeg.Voor de rest geldt toch meestal: de Klant is Koning.
Begrijp me goed: ik heb niks tegen CSS en popel ookdat de dag komt dat ik layers lekker kan laten floaten.Rond 1995 was de acceptatie van nieuwe standaarden(in browsers en websites) enkele maanden - nu jaren.Dus voor veel websites betekent dat: even wachten...Geduld is een Schone Zaeck.
Peter Villevoye om 17:01, 27-08-2005"Webstandaard" en "Wetten voor toegankelijkheid"zijn in mijn vocabulaire niet per se dezelfde woorden.Ze kunnen hand in hand gaan en het is allicht primaom de toegankelijkheid van sites in acht te houden.Google gedraagt zich als de "grootste gehandicapte"die structurele inhoud zoekt op je websitepagina's...
Enkele sites over Barrierefreiheit:http://www.barrierefreies-webdesign.de/http://www.bva.bund.de/aufgaben/win/thema00024/http://de.wikipedia.org/wiki/Barrierefreiheit
(Bewerkt door michelvdb om 17:57, 27-08-2005)
Sterker nog: voor overheden geldt zelfs dat de website van het toeleverende website-bedrijf ook toegankelijk moet zijn. Die wetten gaan best ver, en zijn dus sinds 2000 na de rechtszaak over de OS daadwerkelijk juridisch af te dwingen op straffe van forse boetes.
sites zijn webstandards compliant als ze o.a. goed gevalideerd worden door de W3Cmacfreak is dit dus niet
en uiteraard gaat het uiteindelijk om de gebruiker, maar het is een misvatting om te denken dat css alleen om 'state of the art' ontwerpen gaat, css/standards gaat juist om gebruikersgemak: snellere laadtijden van een pagina, vergroten van de leesbaarheid, zorgen dat de minder validen ook je site kunnen gebruiken (dit laatste is onmogelijk met een site die uit tabellen bestaat!) etc.
Je hebt gelijk dat css ook kan betekenen gebruikersgemak, met name wanneer je gebruik maakt van de aanvullende mogelijkheden zoals het beschrijven van meerdere media in je document, zodat het bruikbaar is voor scherm, afdrukken, slechtzienden etc. Dat gebeurt echter maar in weinig gevallen is mijn ervaring.
In de meeste gevallen betekent het gebruiken van nieuwere standaarden volgens mij dat er meer mogelijk is op het gebied van opmaak, maar ook dat er meer mis kan gaan als je niet weet waar je mee bezig bent, door de verschillen tussen browsers.
Vandaar mijn stelling dat de Jan-met-de-pet die een website bekijkt, misschien wel meer gediend is met een in ouderwets HTML opgemaakte pagina die op elke browser goed te lezen is, dan een hedendaagse pagina die in sommige browsers problemen oplevert.
Natuurlijk is de allerbeste oplossing een middenweg tussen deze. Ik vind het alleen jammar dat iedereen zo hard roept 'je moet css gebruiken' zodat mensen die niet genoeg kennis ervan hebben, juist daardoor slecht werkende sites gaan produceren. Als ik naar de discussies op dit forum kijk, merk ik dat men vaak gewoon heel weinig inzicht heeft in hoe het dom-model werkt en wat css-eigenschappen eigenlijk betekenen.
Ik denk dat zolang de code maar goed is, en de site prima werkt, dat je je verder niet ál te druk moet maken over een validator.
Tomorrowstand geeft het inderdaad goed weer:ouderwets werken maakt onbedoeld gebruik van diverse techniekenen hapert op enkele principiële punten, maar iedereen doet 't ermee.Dat roer gaat de laatste en komende jaren langzaam maar zeker om,ook bij MacFreak. Alleen bepaalt iedereen zelf het tempo waarin mendie ontwikkeling/overgang in stapt.
Overigens kan een heel ouderwetse HTML1 website toegankelijker zijnvoor gehandicapten dan een opgefokte XHTML-website die nog nooitvan semantiek heeft gehoord, maar wèl voldoet aan alle validaties...
xHTML en CSS zijn niet écht moeilijk te leren (ik merk zelf ook dat je 't redelijk snel oppikt),maar als sommige browsers (IE voornamelijk) er niet goed mee om kunnen gaan, dankunnen we nog zo ons best doen, maar dan heb je óf hacks nodig, of de kans bestaatdat het gewoon niet helemaall werkt zoals 't hoort
Oude html die overal altijd werkt, daar geloof ik dus echt helemaal niets van. Ja, als je javascript aan hebt staan, maar dat wordt steeds minder standaard - veiligheid enzo. Ja, als je minimaal een 800x600 (of nog vaker: 1024 x 768) scherm hebt, maar kom daar maar eens om op je GPRS-mobielschermpje. Als je met zo'n ding een website met frames tegenkomt, moet je maar hopen dat de webbouwer een begrijpelijke naam aan zijn frames heeft gegeven, anders kom je helemaal nergens - en zelfs als de begrijpelijke naam er is, dan nog lukt het vaak niet om ook maar iets te vinden.
Ja, als het zo zou zijn dat "oude" html lekker werkt en xhtml en css nog lang niet overal, doe mij dan ook die eerste maar. Maar xhtml en css is niet voor niets als standaard naar voren gekomen: "oude" html heeft principiële problemen die niet op te lossen zijn, en al helemaal voor oudere browsers. Ik wil wel eens een site zien die én voor pre-4 browsers én voor nieuwe browsers goed werkt, én door blinden goed te bezoeken is (dan wel voorgelezen of omgezet in braille). En er dan ook nog een beetje uitziet, niet zoals Nielsen bv op useit.com
Juist binnen A List Apart worden hele goede tips gegeven over hoe je standaard kan werken en ook gebruiksvriendelijk kan zijn. Met zo nu en dan een hack, voornamelijk voor IE dat van geen kanten standaard-compliant is. Maar die hacks zijn dan altijd non-intrusive: andere gebruikers hebben er geen last van. En zo hoort het.
En dat er websites worden gebouwd die "valideren" (en dan enkel kijken naar de online tooltjes die een vinkje geven erg slechte validatie) en toch niet werken: dat is niet de standaard. Webstandaards gaan iets verder dan dat, ook dat is te lezen op ALA. Je kan moelijk de techniek de schuld geven als er designfanaten zijn die een website slecht coderen de nieuwe techniek is gewoon de '"way to go", als je zeker wilt weten dat er in de toekomst geen problemen moeten optreden.
En waar volgens mij iedereen erg aan moet wennen, is dat met de nieuwe techniek je soms nog minder op de pixel kan voorspellen hoe je site eruit ziet - dat wordt soms afhankelijk van het systeem waarop wordt gekeken. Maar je weet in ieder geval dat iedereen de inhoud kan zien/horen/voelen!
En je hebt gelijk als het gaat om het verwerpen van oude HTMLomdat deze ook niet overal goed werkte. Maar veel webdesignersvinden de discussie "oud of nieuw" simpelweg lood om oud ijzer."Waarom zou ik iets ouds met krukken weggooien om met ietsnieuws met krukken te leren omgaan?"
Verschil is dat de oude werkwijze steeds meer krukken vereisten dat bij nieuwe standaarden steeds minder krukken nodig zijnen de krukken dus tijdelijk zijn (vanwege verbeterde browsers).
Toch is het aan de webdesigner om te bepalen wanneer ze daartijd en aandacht aan willen geven. Het kost immers wat moeiteom eraan te wennen, je eerste websites mee te leren bouwenen voorlopig nog diverse krukken erbij te halen.
Ik zit er al vrij lang tegen aan te hikken. Voor deze website zalhet betekenen dat er letterlijk honderduizenden regels code flinkomgegooid moeten worden. Ga daar maar eens voor zitten.......
Maar je stipt gelijk het probleem aan: om deze site te kunnen houden moet je gaan ombouwen, en rigoreus ook. Als het goed is gaat dat met een goede xhtml/css-site in de toekomst veel eenvoudiger, omdat de scheiding vorm/inhoud en de opbouw van de pagina's veel duidelijker en helderder is. Maar ja, daar heb je op dit moment nog weinig aan voor MacFreak.
Wat als eerste omgegooid gaat worden is de homepage. Als dat goed draait zal de rest aangepakt worden. Het forum (wat dan versie 6.0 zal worden) is mijn grootste zorg. Dat is een ruim 250.000 regels tellende toepassing, opgesplitst in ongeveer 40 Perl scripts.