geplaatst door: Robert
Waarschijnlijk heb je het al gemerkt, MacFreak heeft in de afgelopen week een stevige update gekregen. Daar is meer over te lezen in dit draadje, waarin je in dit bericht alle veranderingen op een rij kunt vinden.

Daarbij is het de moeite om één verandering even extra aandacht te geven: voortaan staat er op MacFreak op de desktop in plaats van ‘topic starter’ bij degene die een draadje begint ‘auteur’. Dat vonden we beter staan bij het nieuws, dekt de lading bij draadjes volgens ons ook uitstekend en waarom niet ‘in je moers taal’, als dat ook kan.

P.S.
We hebben niet de illusie dat er hier nooit meer over een topic starter of een TS geschreven zal worden, dat maakt natuurlijk geen zier uit.  :wink:
geplaatst door: HEXDIY
Die illusie zou ik sowieso niet hebben helpen instandhouden. TS is een begrip op Nederlands- en anderstalige fora wereldwijd.

Welke term stel je anders voor? Ik sta open voor suggesties, hoor!

Hee, enne: gefeliciteerd met je harde werk weeral... :thumbs-up:
If it ain't broke, don't fix it! Recycle the planet, we're gonna need it! Think different, think twice, Apple!
M1 is a success! Please do not forget Mac OS.
geplaatst door: Mac OS X
vind auteur beter klinken dan topic starter @Robert
mvg Mac OS X, Mac gebruiker vanaf 2014 / 2x iBook G4 (2004) OS X Tiger 1x iBook G3 (2002) OS 9.22 RIP 1x iPod  Shuffle (2005) 1x iMac 27 5K (2017) 1x iPhone 7 128GB iOS iOS 14.4.2  2016
old Apple computers never death
geplaatst door: orange
Auteur is iets teveel eer voor iemand die een vraag stelt of een idee aandraagt.
Het is in 99% van de gevallen niet de juiste term in ieder geval.

Citaat
Meestal wordt er in het dagelijks spraakgebruik de schepper van een boek, bundel of artikel op het gebied van letterkunde mee bedoeld.
'orange' = Karel-Willem
geplaatst door: Flix
Hmmm, snel een draadje opstarten, dan wordt ik voor het eerst ooit 'auteur' genoemd!😁
geplaatst door: Robert
Voor de duidelijkheid: we zijn niet voor niets een forum, en staan dus altijd open voor suggesties.

Van de opties die wij overwogen hebben komen alleen 'plaatser’ en ‘bron’ op dit moment naar boven.
geplaatst door: boiing
Auteur dekt wat mij betreft de lading niet, uit het woord is niet duidelijk dat hij/zij de topic starter is. Iedereen in een draadje is 'auteur'. Mijn suggestie zou zijn: geef de naam van de topic starter een kleurtje (rood) in zijn/haar draadje, of iets subtieler een bold font. Dat valt meer op en zo heb je geen extra woord meer nodig.
geplaatst door: orange
Wereldwijd kent vrijwel iedereen de term 'topic starter'.

Wil je dit in onze moerstaal gaan gebruiken, dan is het dus een 'onderwerp plaatser', 'onderwerp starter'.

Vind je dat niet mooi, of te lang, dan kan je zoeken naar een synoniem voor 'onderwerp'. Item bijvoorbeeld.

Maar soms is iets gewoon wat het is. We wonen niet in Belgïe, Duitsland of Zuid Afrika, maar in Nederland, waar de Engelstalige termen je nu eenmaal om de oren vliegen.
'orange' = Karel-Willem
geplaatst door: Flix
De auteur van deze reactie is het wel eens met @boiing en @orange. :sigh:
geplaatst door: Robert
Voor de duidelijkheid: we hebben niet de illusie dat we topic starter of TS als MacFreak de wereld uit gaan helpen (in tegendeel), een discussie daarover lijkt me dan ook niet nodig.

Wat we graag willen is een eventuele alternatieve aanduiding daarvoor, 'onderwerp plaatser' en 'onderwerp starter' zijn volgens mij de enige die ik tot nu toe voorbij zie komen. Maar beiden staan niet erg ‘chique’ bij het nieuws.

De oplossing van boiing zie ik niet zitten, want dat maakt dingen juist onduidelijker (een laag in een interface wordt door veel mensen pas later gezien of ontdekt, dus liever een omschrijving). Daarbij is die moeilijker technisch te implementeren.

Als laatste: ik zie in dit draadje erg snel dat ik degene ben die de discussie heeft opgestart, simpelweg omdat er op dit moment “auteur” onder mijn naam staat. Met andere woorden, wat er ook staat, willekeurig welke aanduiding eigenlijk lijkt al voldoende.
geplaatst door: orange
Het is een beetje moeilijk doen om moeilijk te kunnen doen.

Ook in het Nederlands is 'topic' een woord dat algemeen gebruikt wordt.

Dus is topic starter gewoon de omschrijving die je zoekt, die er al was en die op ieder forum gebruikt wordt en bekend is.

Schermafbeelding 2021-02-25 om 09.14.04.jpg[Opgelost] Op MacFreak voortaan ‘auteur’ in plaats van ‘topic starter’
'orange' = Karel-Willem
geplaatst door: Robert
@orange: het is goed mogelijk dat we teruggaan naar topic starter hoor, het was vooral bij de nieuwberichten dat we het lelijk vonden.

Even rustig in laten dalen (en overleggen met de rest van het team...).
geplaatst door: Robert
Na ‘rijp overleg’ hebben we besloten (mede naar aanleiding van de frisse tegenzin hier... ;) ) om “auteur” weer terug te veranderen naar “topic starter”.

Mogelijk geven we degenen die nieuws plaatsen in de toekomst nog een andere omschrijving, maar dat heeft dan geen effect op de rest.
geplaatst door: MacFrankie
Indien mogelijk probeer ik  Nederlandse termen te gebruiken, vooral buiten IT zaken om. Daarnaast heb ik een sterke voorkeur voor foutloze spelling en zinsconstructies. Maar ik ben geen taalpurist, en ik gooi zelf ook regelmatig Engelse termen door mijn Nederlandse zitten.

Persoonlijk vind ik "Topic Starter" (af te korten tot TS) zowel correcter als mooier dan "Auteur".  Auteur mag dan wel Nederlands zijn, het maakt niet duidelijk dat deze persoon de aanstichter van een onderwerp is. Iedereen die deelneemt aan een onderwerp is auteur van zijn/haar geschreven stuk. En "onderwerpstarter" is zo'n gezochte Nederlandse vertaling waarbij m'n nekharen overeind gaan staan. Maar misschien denken onze Vlaamse vrienden er anders over.
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
geplaatst door: orange
 :worship:

Bij nieuwsberichten op de front page is auteur inderdaad passend.
In een forum - meestal - niet.
'orange' = Karel-Willem
geplaatst door: boiing
Ik had nog een mooie:

'draadopener'  :happy:

Prima zo hoor, beter dan auteur. Ik begrijp de gedachte over nieuwsberichten, daar zou 'auteur' inderdaad passender zijn als dat technisch kan. Mooi, kunnen we nu de discussie beginnen of 'topic starter' aan elkaar hoort zonder spatie :tounge:.
geplaatst door: Robert
Linksonder iedere pagina staat “eerder topic” en “volgend topic”, dus “topic starter” is niet zo vreemd op dit forum.

Ik had daar trouwens liever  “eerder onderwerp” en “volgend onderwerp” gehad, maar dat vonden we simpelweg te lang (en gaf daardoor op mobiel ook problemen).

Dus we blijven gewoon trouw aan “topic” (en MacFreak zal op dit gebied dus geen trendsetter worden...  :happy: ).
geplaatst door: boiing
:thumbs-up:
geplaatst door: orange
...En "onderwerpstarter" is zo'n gezochte Nederlandse vertaling waarbij m'n nekharen overeind gaan staan....

Zing mee: 'I'm a onderwerpstarter'

'orange' = Karel-Willem
geplaatst door: Robert
@orange: thanks, één van mijn favoriete nummers aller tijden..!  :smile:

(en was vergeten hoe goed die video erbij is)
geplaatst door: orange
Mijn favoriet in de auto.
Met het dak open heel Soest terroriseren.  :happy:
'orange' = Karel-Willem
geplaatst door: Sudoku
Zou simpelweg "Starter" niet kunnen? "Topic starter" is eerder een pleonasme op dit forum denk ik dan.
geplaatst door: sluisje
Na bovenstaande discussie doorgeworsteld te hebben stem ik ervoor om deze kwalificatie gewoon weg te laten. Het dient geen enkel doel en voor wie wil weten wie het draadje ook alweer begonnen was is het niet moeilijk om dat te achterhalen.
geplaatst door: Robert
@Sudoku: “starter” leidt mogelijk juist tot onduidelijkheid, want niet iedereen zal door hebben wat er gestart wordt.

@sluisje: in langere draadjes is het héél erg prettig om meteen te kunnen zien wie de TS is. Dat is ook exact de reden waarom we dit ooit toegevoegd hebben, en het belangrijk genoeg vonden om aan deze verandering (die nu dus teruggedraaid is) een apart draadje te weiden.
geplaatst door: boiing
Niet mee eens sluisje, zeker in lange discussies met meerdere pagina's is het erg handig om te zien van wie het draadje was (edit: dat zei Robert ook al zie ik. +1 dus :wink:). Ook gebruikelijk op de meeste forums. En Sudoko: het is geen pleonasme, dat betekent iets anders.