geplaatst door: TB
Voor mijn schermen en printers ben ik op zoek naar een goede spectrometer met goede software. Ik zie een prijsmarter van 100 tot 3000+ euro. Dat laatste zit er helaas niet in, liever iets richting het eerste bedrag...

Het zou mooi zijn als deze ook ICC profielen kan aanmaken. Ik kom steeds uit op de X-rite Colormunki Photo of Design. Veel concurrerende producten vind ik niet op het web. De reviews zijn nogal geënt op fotografen.


Afijn, heeft iemand ervaring met dit onderwerp en kan mij iets adviseren?

Het leven kent geen Appeltje-Z (TB, 2002) en overigens ook geen Command-Z
Calibratie van scherm en printers (spectrometer gezocht)
21 augustus 2016 - 18:41    reactie #1
geplaatst door: Pieterr
Wat adviseert/levert de fabrikant van de schermen die jij hebt? Hebben de schermen hardware-ondersteuning voor calibratie?

https://nl.hardware.info/reviews/6445/3/workshop-monitor-kalibratie-in-hardware-eizo-voordelen

"One experiment is worth a thousand expert opinions."
Calibratie van scherm en printers (spectrometer gezocht)
21 augustus 2016 - 23:22    reactie #2
geplaatst door: Sypie
De Spyders doen het ook altijd erg goed. Zijn nog betaalbaarder dan de exemplaren die TB heeft gevonden.
Calibratie van scherm en printers (spectrometer gezocht)
21 augustus 2016 - 23:59    reactie #3
geplaatst door: anraadts
Zodra je prints wilt kunnen meten ben je altijd een stuk duurder uit. Bij Spyder heb je dan volgens mij de Spyder 5 Studio nodig, en die kost ook rond 400 euro.

Maar waarom wil je jouw prints ook door kunnen meten? De meeste goede printers kalibreren zichzelf.

Calibratie van scherm en printers (spectrometer gezocht)
22 augustus 2016 - 12:46    reactie #4
geplaatst door: x7
Beste TB, kun je iets meer info geven over wat je doel is van de kalibratie (bijv printen van foto's, proofing van grafisch ontwerp, correcte weergave van Pantonekleuren o.i.d.) en over welke hardware je beschikt?

Kalibratie is een onderdeel van het kleurmanagement, en kleurmanagement is meer dan alleen het maken van profielen. Tegenwoordig zijn alle systemen gebaseerd op ICC-profielen, evenals Apple's ColorSync. X-Rite levert een uitgebreid gamma aan apparatuur, voor zowel amateur als professional. Spyder is een voordelig alternatief.

Voor (semi)professionele inkjet-fotoprinters leveren de fabrikanten van kwaliteitsprintpapier doorgaans profielen die goed te gebruiken zijn. Deze printers zijn doorgaans bijzonder stabiel; het is niet nodig om regelmatig nieuwe profielen te maken. Beeldschermen veranderen wel van kleurweergave naarmate ze ouder worden en die moeten dus regelmatig opnieuw gekalibreerd worden.

Om zelf een printerprofiel te maken (of te laten maken) moet je een testkaart printen ZONDER gebruik van enig printerprofiel. Bij veel consumentenprinters is dat niet mogelijk, en die zijn dus niet te kalibreren. Wacht twee dagen na het printen van de testkaart voordat je hem gaat doormeten.

Een vaak vergeten aspect van kleurmanagement is het omgevingslicht. Je kijkt met andere ogen naar je beeldscherm wanneer je overdag in een zonovergoten ruimte zit te werken, dan 's avonds bij het licht van een schemerlamp. Hetzelfde geldt voor de beoordeling van prints.

Moderne computers, beeldschermen en printers zijn behoorlijk goed afgeregeld en voor huis-, tuin- en keukentoepassingen zonder verdere kalibratie prima te gebruiken. Het grootste struikelblok vind ik nog steeds (na twintig jaar ervaring met digitale fotografie) het beoordelen van contrast en helderheid. Het lastige is dat een beeldscherm licht geeft, en een afdruk licht adsorbeert. De grootste uitdaging is om de print licht te laten geven. Zonder goed kleurmanagement is dat vrijwel onmogelijk, maar zelfs als je al het mogelijke hebt gedaan blijft het maken van een hele goede print een kwestie van ervaring, en als die te kort schiet, trial and error.

Ga om te beginnen even naar de website van het NIDF en download de NIDF-norm. Die is weliswaar bedoeld voor fotografen, maar biedt veel houvast voor iedereen die met beeld bezig is. Alle aspecten van het kleurmanagement komen hierin aan de orde.

(Met één aspect van de NIDF-norm ben ik het niet eens, namelijk de helderheid van de verlichting van de werkplek. Die mag van mij - op grond van bovengenoemde ervaring - veel hoger; zodanig dat de werkomgeving vrijwel even helder verlicht is als het beeld van de monitor. Ik ga ervan uit dat een wit papier op het toetsenbord ongeveer even helder moet zijn als het wit van het beeldscherm. Het oog hoeft zich dan niet steeds aan te passen.)

Calibratie van scherm en printers (spectrometer gezocht)
22 augustus 2016 - 22:31    reactie #5
geplaatst door: TB
Ik ben de laatste jaren niet veel op het forum geweest (wel MacFreak bijgehouden natuurlijk), maar ben best wel een oude rot realiseer ik mij nu: Ik tik nu dertig jaar af met de Mac en het grafische.

De bedoeling was om hierboven simpele vraag neer te zetten. Komen jullie meteen met gedegen vragen terug...  :biggrin:

Van tekst zetten, lithografie (een van de eerste met professionele kwaliteit full-color desktop pre-press) , DTP tot digitaal printen (ah, en van analoge pers-, via digitale dye-sublimation naar inkjet proeven, jaja). Maar dat is toch iets meer voor het ouwelullenhoekje van MacFreak.  :blush:

Ik heb dus al professionele ervaring met allerhande spectraalmeters (ik moet nu spectrometers schrijven van Apple, mooi niet). Alleen zijn die peperduur en een beetje overkill voor thuis. Maar het blijft mijn interesse houden en kan de kennis wellicht voor mijn huidige werk gebruiken, vandaar dat ik er nu weer flink ingedoken ben.

Ik probeer al jullie contra-vragen in dit bericht op volgorde te beantwoorden, anders zijn het er meteen zo veel.

@Pieterr: Het betreft de Dell Ultrasharp U2515H (fabrieks-kalibratie). Geen rechtstreekse hardware ondersteuning. Van dat laatste ben ik na diverse ervaringen ook geen voorstander van (iets voor een ander draadje).

@Sypie: Ik had er niet eens naar gekeken. Ik dacht dat die alleen schermen deden. Bedankt voor de tip!

@anraadts: Zo'n goede heb ik niet: Epson stylus Photo 1500W (A3+ inkjet). Hoewel de resultaten tot nu toe uitstekend zijn in combinatie met ZEDOnet Printfab. (CMYK vooral).
Ik ben ook op zoek naar een betaalbare kleurenlaser voor snelle/goedkope prints.


@x7: Voor ik reageer: Uitstekende uitleg!
Ik heb meerdere doelen, maar behalve kalibreren en lineariseren (waaronder aanpassingen voor speciale papieren en eventueel gebruik van andere inkten) inderdaad ook om te 'spelen' met ICC profielen (karakteriseren en conversie). En dan gaat het mij vooral om proofing en drukwerk. Ik heb dus ervaring met de professionele colormanagement en workflowsystemen en apparatuur (hoewel een paar jaar gedateerd). Het is dus gedeeltelijk voor het gemak, gedeeltelijk investering in kennis.


Ik ben dan ook benieuwd naar de ervaringen met deze (semiprofessionele?) meters en de software.

Iedereen alvast bedankt voor de bijdrage.

p.s. Over omgevingslicht en andere aanverwante zaken wil ik graag discussiëren, maar dat kan beter in een specifiek draadje (zou wel heel leuk zijn).


Het leven kent geen Appeltje-Z (TB, 2002) en overigens ook geen Command-Z
Calibratie van scherm en printers (spectrometer gezocht)
23 augustus 2016 - 15:49    reactie #6
geplaatst door: x7
Je hebt een beeldscherm met een beperkte kleurruimte (99% sRGB volgens Dell) dus die zal voor geen enkele gangbare meetcel een probleem opleveren.
X-Rite is een goed merk, de nieuwere Spyders zijn ook goed.

Printprofielen maken is andere koek. Als je Epsonpapier gebruikt op je Epsonprinter kun je de meegeleverde profielen gebruiken. Sommige fabrikanten van alternatief papier hebben voor jouw printer profielen gemaakt die je kunt downloaden; die zijn doorgaans van prima kwaliteit.

Ik zag dat Printfab tegen redelijke vergoeding printprofielen maakt; dat is wellicht goedkoper dan het aanschaffen van hardware van voldoende kwaliteit.

Alternatieve inkten zou ik afraden; het is vragen om moeilijkheden.

Calibratie van scherm en printers (spectrometer gezocht)
30 september 2016 - 06:30    reactie #7
geplaatst door: Pieterr
Gerelateerd:

https://nl.hardware.info/nieuws/49461/eizo-stemt-monitoren-printers-en-software-beter-op-elkaar-af-met-quick-color-match

Citaat

Eizo stemt monitoren, printers en software beter op elkaar af met Quick Color Match

Het afstemmen van de kleuren op je scherm met die van het geprinte papier is geen eenvoudig proces, maar Eizo heeft vandaag een applicatie gelanceerd om je daarbij te helpen. Het bedrijf is daarvoor een samenwerking aangegaan met Adobe, Canon en Epson.

Datgene heeft tot de Quick Color Match-software geleid, die in vier stappen het kleurbeheer van je Eizo ColorEdge-monitor op orde stelt. Ten eerste worden aan de hand van een eigen foto de waardes voor witpunt, helderheid, gamma en kleurruimte ingesteld. Daarna wordt de foto automatisch in bewerkingssoftware (Photoshop) geopend, met daarbij het afdrukvoorbeeld voor de aangesloten printer en het geselecteerde papier.

De Quick Color Match-software is gratis te downloaden via de website van Eizo.

"One experiment is worth a thousand expert opinions."