Wat ik in ieder geval doe is de v1.3 cpdf joboptions van de Ghent Workgroup gebruiken. Ik weet in ieder geval dat wat ík maak, goed is. Ik werk alleen maar met drukkers die ISO goedgekeurd zijn en dus ook werken met een cpdf workflow die goed is. Dus niet van die 1,2,3 drukkers die gewoon meters maken.
Kijk, van klanten die een "maak pdf" vakje hebben in hun officepakket kun je het echt niet kwalijk nemen dat ze geen verstand hebben van drukwerk. Zelf vraag ik altijd de bronbestanden aan ze, zodat ik het zelf kan proberen te redden, in geval van lowres beelden, powerpoint crap etc..
Het zal moeilijk blijven, maar zolang wij ons best doen, en alles aan de klant uitleggen, zijn zij tevreden! Het zal je iets meer tijd kosten om alles uit te leggen aan de klant, maar geloof me, zo kom je in ieder geval over als een persoon die verstand heeft van zaken. En dat is nu juist waarvoor je wordt ingehuurd toch?
Koop een stresswegknijpballetje als het tegen zit, of luister knetterhard naar dit nummertje, werkt bij mij altijd:
succes!
cpdf is in de basis een goed idee, maar zolang er nog geen kleurprofielen ingesloten mogen worden en het nog op een belachelijk lage versie pdf gebaseerd is, vind ik het in de kinderschoenen staan. En iso is leuk. Maar als je dus een drukker hebt die zn hele workflow gebaseerd heeft op zo'n lage, platgeslagen versie pdf zoek ik liever verder naar een drukker die dat niet is, maar wel met mijn hogere versie bestanden met kleurprofielen en transparanties e.d. overweg kan.
Ik gebruik het bij aangeleverde advertenties ALTIJD. Dit omdat ik in bv rotatiedruk niet het risico wil lopen dat een productie niet goed is of erger nog dat de pers stil staat...
Het belachelijke van het hele verhaal is wel dat het toch wel eens gebeurd dat iets bijvoorbeeld wel certified is, maar niet aflopend.De ziekte van de laatste jaren is dat IEDEREEN een steeds groter 'takenpakket' krijgt toegewezen in het productieproces. Dus een telefoniste wordt al snel gebombardeerd tot traffic-dame en krijgt dan ook nog eens de verantwoordelijkheid alles na te kijken... Hetzelfde zie je steeds meer in de journalistiek, van journalisten wordt meer en meer verwacht dat ze hun eigen beeld bij hun verhaal fabriceren (wat weer uit in technisch en/of estethische rommel).
En nu is het zelfs al zo dat ik een klant heb die een 'soort geautomatiseerd vormgeefprogramma heeft in een windowsomgeving' zodat ze 'kant-en-klare' PDFs drukklaar aan kunnen leveren YEAH RIGHT....
maar ach: inderdaad maar even je gal spuwen en slikken... ook al stemt het me erg verdrietig af en toe...
Moet zeggen dat het vroeger, toen PDF nog niet zo in beeld was, veel problematischer was. Tegenwoordig spuugt elk programma wel een PDFje uit. De discussie is inderdaad "hoe" je dat doet. Want leg een prutser maar eens uit dat Word zwart in feite full-color is (R0 G0 B0).
Ik stuur ze tegenwoordig door naar hier voor het omzetten. Maar wel met de waarschuwing dat het niet optimaal is.
http://en.pdf24.org/onlineConverter.html
bijvoorbeeld: SheetCmyk_1v3 SheetSpotHiRes_1v3
(Bewerkt door osxman om 16:10, 22-01-2009)
Een opname, gemaakt met een goede lens door een goede fotograaf, die goed nabewerkt is, kan in 80% van de gevallen goed gedrukt worden alstie 150 ppi uitvoerresolutie heeft.
En Ghent gaat natuurlijk wel uit van een professionele omgeving, met professioneel gemaakt materiaal.
Zo, dat staat er. Discussie volgt ongetwijfeld.
Volgende week zitten er bijvoorbeeld weer pakweg 40 ex-drukkersin een zaal, die àlles weten van papier en kleuren en inkten, en zichafvragen wáár ze werk kunnen vinden - wat dacht je van prepress ?De afstemming en verantwoording voor allerlei technische aspecten(kleurbeheer, PDF-aanlevering, afwerkingsinstructie) is laatste jarennaar het voortraject geschoven, maar dáár mist men al die kennis !Zie http://www.mijngrafischetoekomst.nl/nieuws/vakdagprepress/(Mijn naam en een oude, gerekte foto staan er wel bij als "spreker",maar ik kan die dag niet. Iemand <href a="mailto:peter@studea.nl">interesse<a> om ze toe te spreken ?)
Wat PDFs betreft, zouden alle partijen (aanlevering en verwerking)zich eens wat meer moeten realiseren dat PDFs in versies kunnen.Men heeft nog teveel het aloude idee van de eenduidige PostScript.PostScript bevatte een belofte, een garantie: dat 't altijd goed ging,als er maar een "Adobe PostScript"-logootje op de RIP te zien was.(En als het niet goed ging, dan was dat een probleem waar je eenRIP-leverancier op kon aanspreken.)Die eenduidigheid is er niet meer; PDFs kunnen variëren in inhoud.Drivers en RIPs kunnen daarin meegaan of achterop blijven steken.Dat is de tol van de vooruitgang geweest. De remedie: overleg !
Verder, over resolutie: 300 dpi is V2 x het fijnste gangbare raster,wat destijds op een waarde van 200 dpi gesteld werd (V2 is ± 1,5).[Edit: de "V2" moet je lezen als "wortel 2".]In principe kan één pixel voldoende data zijn voor één rasterpuntje,maar omdat rasters schuin staan (en het schuinste is 45°) komt eenouwe Griek (Pythagoras) om de hoek kijken voor wat compensatie.Zijn ouwe kwadraten-formule geeft aan dat V2 (± 1,5) genoeg is.(Ouwe scansoftware volgde ook deze berekening.)Bij een raster van 150 (normaal offset-raster) oftewel "60" (per cm)is het strikt nodige raster dus in feite 225, en heus niet die 300 dpi.Een foto met veel contrasten en kleine objecten in het visuele beeldzal met een lagere dpi redelijk kunnen ogen. Contrastrijke schuinelijnen zullen echter hun blokjes gaan vertonen in de rasterspunten,maar een beetje te weinig valt niet snel op.Drukkers hebben geen zin of tijd om dat uit te leggen, dus roepen"300 dpi" zodat zij altijd safe zitten (zelfs met fijne rasters) en jijeen veel te hoge resolutie aanlevert voor simpele krantenfoto's...
Wat ook helpt, dat zijn de steeds populairdere stochastische rasters.We vinden die niet alleen in inkjet-printers, maar ook steeds vakerbij offset-drukwerk. Die 'random' rasters verdoezelen grove pixels,die nog te zien zouden zijn als men in een puntraster zou drukken.Zie: http://en.wikipedia.org/wiki/Halftone en deze PDF.
Allemaal zaken waar de Ghentse kliek met de klompen doorbanjert.Hun heilig verklaarde PDFx1a-2003 en ervan afgeleide ppp-profielenvoor Enfocus en joboptions voor Adobe, zijn eigenlijk te ouderwets.Geen kleurbeheer, geen nuancering in resolutie, geen transparantie,kortom: kort door de bocht doen alsof alles "standaard" is. Bravo ?
(Bewerkt door Peter Villevoye om 2:52, 23-01-2009)