Ook, lang geleden, wel eens geprint in 600 dpi. Misschien waren overige instellingen niet goed, maar het werd een wazig rommeltje.
Thanks voor de reacties. Ik heb tot nu toe altijd op 70 dpi gewerkt en alleen de resolutie als "kwaliteitsfactor" gebruikt. Helemaal verkeerd dus
(Bewerkt door DTP2 om 19:34, 13-03-2008)
Houd je ze dicht opeen (300 dpi) dan kan je er een mindergrote oppervlakte mee bestrijken. Spreid je ze verder uit,dan kan je een grotere oppervlakte bedekken, maar zalde verdeling ook grover zijn, misschien zelfs iets té grofen ga je de geblokte pixels in de afdruk zien...
Digitale camera's leveren een beeld met xxx aantal pixels,maar kunnen de detail-verschillen tussen onderlinge pixels(in blokken van 8x8 pixels) meer of minder 'hard' maken,dat wordt door de JPEG-kwaliteit bepaald.
Je kunt dus een foto met heel veel pixels hebben met eenbelabberde JPEG-kwaliteit. En je kunt voor Internet een heelscherp plaatje voorbereiden (hoge JPEG-kwaliteit), maar hetbeeldscherm heeft gelukkig niet veel pixels in aantal nodig.
Laat je dus niet in de war brengen door de term "resolutie".Men duidt daar soms het "aantal pixels" mee aan, terwijl hetstrikt genomen "verdeling van pixels t.o.v. oppervlakte" is.
Dus, als je een plaatje op 70dpi hebt, dat je hem naderhand niet automatisch kan veranderen naar 150 of meer. Omgekeerd kan wel.
het gebeurt nog wel eens dat je bestanden krijgt aangeleverd op een lage resolutie, en als je dan vraagt om een bestand op hogere resolutie dat ze gewoon in photoshop de resolutie veranderen in 300dpi en dan keihard zeggen, ja maar we hebben de resolutie toch hoger gezet??
En Fool, leuk dat ze bij foto-camera's de term ook verbasteren,maar strikt genomen gebruiken ze de term ook eigenlijk verkeerd.Ook zij bedoelen "aantal pixels, breedte x hoogte". Maar ja, daarhebben fotografo's wéér een andere term voor: "megapixels..."
Maar je hebt gelijk. Bij gelijkblijvende oppervlakten gaat die vlieger niet op van resolitie 'ff vergroten' en je hebt een beter plaatje voor drukwerk.
Had k dus gister ook weer mee te maken, krijg je n bestandje aangeleverd op zgn. 300 dpi, maar t zag er niet uit. Gelukkig kreeg ik een cd aangeleverd met de vrijstaande bestanden op HighRes en kon er zelf mee aan de slag.
fozzy om 9:07, 14-03-2008krijg je n bestandje aangeleverd op zgn. 300 dpi, maar t zag er niet uit.
neoman om 9:20, 14-03-2008@Fool, Peter heeft het goed gezegd. De definitie van resolutie is het aantal elementen per lengte eenheid.
Misschien dat dit ook ietsie verheldering kan brengen?
(Bewerkt door fozzy om 9:33, 14-03-2008)
Bij plaatjes voor drukwerk heeft de pixelverhouding niets met de resolutie van doen. Daar telt alleen het aantal elementen (dots) per lengte eenheid (b.v. inch) En ik dacht dat we het in dit draadje over de dpi's van afbeeldingen hadden. En als tip voor je toekomstige financiële situatie Iedere afbeelding kan omgezet worden in 300 dpi. Dat is gewoon een kwestie van vergroten of verkleinen waarbij je dan wel moet weten wat je doet. Je kunt niet zomaar de resolutie verhogen van b.v. 72 dpi naar 300 dpi en de afmetingen van de afbeelding gelijk houden. Dan zou het algoritme dat daarvoor gebruikt wordt heel veel informatie zelf moeten verzinnen. Er bestaan wel algoritmes die dat beogen maar de 'verzonnen' info heeft nooit de kwaliteit van een goede hires afbeelding.
(Bewerkt door neoman om 13:23, 14-03-2008)
Als ik bijvoorbeeld grafisch werk maak in Photoshop op bijv een afmeting van 18cm x100cm kom ik met een resolutie van 150 ppi met alle lagen op een bestand van ruim 700 Mb. Indien ik dat op 300 ppi zou maken zou dat bestand 4x zo groot worden zonder een betere kwaliteit te krijgen. (Getest op Epson 4800 en HP 130)
Bovenstaande geldt voor afbeeldingen op 100% grootte.Voor speciaal print/drukwerk (spandoeken, vlaggen, werfdoeken, zeer grote prints) neem je best contact op met de drukkerij.
neoman om 13:22, 14-03-2008Bij plaatjes voor drukwerk heeft de pixelverhouding niets met de resolutie van doen. Daar telt alleen het aantal elementen (dots) per lengte eenheid (b.v. inch)