Supportvragen digitale media > Grafische software en technieken

Heb je voor Certified PDF Pitstop nodig?

<< < (2/4) > >>

Rickintosh:
Is het echt nodig? Ik gebruik helemaal geen checkprogramma. Gewoon goed opletten dat je de kleuren goed hebt en alle fonts insluit. Daar komt bij dat de meeste drukkers zelf een profiel voor de Distiller hebben, die je kan downen...Foefje bij distiller: zet je fonts-subsets op 99%, vraag me niet hoe, maar je hebt geen problemen meer met fonts...  :cool:

SmarDazz:


--- Citaat ---Rickintosh om 10:41, 25-06-2005
Is het echt nodig? Ik gebruik helemaal geen checkprogramma. Gewoon goed opletten...
--- Einde van citaat ---
Met jouw werkwijze maak je ongetwijfeld foutloze PDF-bestanden, maar daarmee zijn ze nog niet 'officieel Certified'. Dus als een uitgeverij of drukkerij jouw documenten ontvangt en ze checkt met bijv. Pitstop, dan worden die bestanden toch helaas afgekeurd.Simpelweg omdat het 'groene vinkje' van Pitstop of Instant PDF niet digitaal aanwezig is in jouw bestanden.Veel drukkers doen inderdaad niet zo moeilijk, omdat ze hun klanten kennen. En da's nou precies waar Certified PDF voor ontwikkeld is: voor al die andere DTP-ers waarvan drukkers niet weten wat voor kwaliteit werk ze aanleveren.

bertvanderveen:
>>>Veel drukkers doen inderdaad niet zo moeilijk, omdat ze hun klanten kennen. En da's nou precies waar Certified PDF voor ontwikkeld is: voor al die andere DTP-ers waarvan drukkers niet weten wat voor kwaliteit werk ze aanleveren.<<<Dat is niet helemaal waar. Certified PDF hanteert gewoon een aantal normen. Dat kunnen standaarden zijn die landelijk zijn, maar ook die van een specifieke bedrijfstak (advertenties voor dagbladen bijv.) en zelfs van een afzonderlijk grafisch bedrijf of uitgeverij (aan te melden en te publiceren via Certified.net). Certified  heeft een goede positie in de Benelux, maar nog niet in de rest van de wereld...Een min of meer universele oplossing voor drukgerede PDf is daarentegen x-1a danwel x-3. Die zijn veel wijder verspreid dan Certified PDF, maar hebben als nadeel dat ze heel erg beperkt zijn (zeker in het geval van x-1a). De standaard baseert in dit geval op wat men zo aardig de "lowest common denominator" noemt, oftewel "dat wat als absoluut minimum nodig is om een acceptable resultaat te verkrijgen". Voor x-1a is dat zo beperkt dat een steunkleur al te veel is. Maar deze norm heeft wel als voordeel dat nagenoeg iedereen er wat mee kan.x/3 is nog volop in ontwikkeling en is zeker toekomstwijzend. De mogelijkheid om kleurmanagement zo veel mogelijk uit te stellen, tot aan het uitvoermedium maakt het veel eenvoudiger om tot een behersbaar ontwerp- en uitvoerproces te komen.

TB:
Pdf x1a is dan ook alleen bedoeld voor CMYK publicaties. Steunkleuren zijn daarvoor in principe uit den boze.Ik blijf het pitstopverhaal totale nonsens vinden en daarbij, zoals aangehaald, wereldwijd totaal niet bekend. cPdf levert absoluut geen betere bestanden op. En dan nog een standaard die maar door 1 fabrikant gesteund wordt? Welke standaard?Voor simpele gebruikers (al die andere DTPrutsers  :tounge: ) dus Acrobat pro. x1a voor de fullcolor-advertenties, x3 voor de steunkleurtjes. In Pro zelf zit ook nog eens uitstekende controlemogelijkheden. (hoewel een corrupt pdf een corrupt pdf blijft, maar dat komt hoogst zelden voor). cPDf mag van mij afgeschaft worden. Dat haalt het hele idee van open standaarden onderuit en is geen juiste toevoeging voor pdf. (punt)
De rest van de wereld is wellicht verder? (iiieeeks, drukkersafhankelijke profielen)

AdobeTon:
Een Certified PDF is niets meer of minder dan een PDF die aan een afspraak voldoet en dan d.m.v. software zoals Instant PDF of Pitstop een stempeltje krijgt waardoor de ontvangende partij kan zien dat de afspraken nagevolgd zijn.
Dat betekend dus dat een Certified PDF heel verschillend kan zijn, een drukker die geïnvesteerd heeft in de nieuwste RIP kan een profiel ter beschikking stellen waarin transparantie, kleurmanagement etc. in geoorloofd zin (of zelfs vereist).
In werkelijkheid heeft nog niet iedere drukker de meest recente RIP en weet je soms ook niet wwar je PDF bestand uiteindelijk techt komt. Daarom hebben beroepsverenigingen specificaties aangegeven waarin beschreven wordt waaraan een PDF moet voldoen om op de meeste (dus ook oudere) RIPs te kunnen worden verwerkt.
PDF/X en zijn varianten zijn een ISO standaard, binnen Acrobat 7 Pro kan je checken of je bestanden daaraan voldoen.
Certified PDF profielen zijn gebaseerd op PDF/X,maar voegen daar nog enkele voorwaarden aan toe (resolutie, meerdere pagina's etc.), om het stempeltje Certified PDF in je PDF bestand te krijgen heb je Enfocus software nodig.
Binnen Acrobat 7 Pro kun je ook checken of je bestand voldoet aan de voorwaarden voor Magazine Ads en Newspapers Ads zoals die door de Gentse werkgroep zijn vastgesteld. Gaat dit goed, dan kun je er van uitgaan dat het bestand ook door de preflight van Enfocus goedgekeurd wordt.
TB en Bert van der Veen:
PDF/X1a laat wel degelijk het gebruik van steunkleuren toe!vriendelijke groeten,Ton

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

[*] Vorige pagina

Naar de volledige versie