Hoe maken jullie een folder?
5 februari 2008 - 16:54    reactie #25
geplaatst door: MACRETEP
Joram geeft het goed aan. Inderdaad is het niet allemaal zwart/wit. Sterker nog, als je met PMS kleuren werkt of zelfs met goud, brons, folie, präg etc (dus verpakkingen maar ook voor folders), dan moet je echt in Illustrator werken. En waarom de meesten dat niet doen? Die hebben zich niet verdiept in de mogelijkheden die Illustrator biedt op het gebied van DTP. In de oudere versies van Illustrator kon je ook perfect via kleurscheidingen films draaien en/of platen maken. En zelf kiezen welke platen je wilde draaien. In Illustrator kun je ook de trapping tot op tienden van punten onder controle houden. Ook het plaatsen van Photoshop bestanden, als .eps of als tif heb je daarin perfect onder controle.
Windows gooit nog een keer zijn eigen ruiten in...
Hoe maken jullie een folder?
5 februari 2008 - 17:09    reactie #26
geplaatst door: Lotte
Betreft het maken van een pdf, dat kan op verschillende manieren en iedereen doet het anders.
Zelf ervaar ik met het certificeren van een pdf voor een drukker, er over het algemeen minder
complicaties optreden als ik dat via distiller doe. Maar het gaat ook met regelmaat goed via Indesign.

Ik lees dat er toch ook wat mensen zijn die een dergelijke folder via Illustrator zou opmaken (tot een bepaald aantal pagina's) Is het mogelijk om in illustrator meerdere pagina's aan te maken (in hetzelfde document)? anders moet je iedere pagina in een nieuw bestand maken, dat is toch ook niet handig/efficient..

Lotte

Hoe maken jullie een folder?
5 februari 2008 - 17:55    reactie #27
geplaatst door: bertvanderveen
Die uitgevers zijn achterlijk & dat bedoel ik in letterlijke zin. Omdat ze van alle kanten spul krijgen aangeleverd zijn ze met hun aanlevereisen op hun hurken gaan zitten. Dat hele preflighten houdt in dat ze aangeleverde bestanden langs hun korte meetlatje leggen en alles wat te lang is afkeuren. Makkelijke manier om altijd de schuld bij de aanleveraar te leggen.

Nu even duidelijk: in InDesign (mn CS3) zijn standaard een aantal genormeerde uitvoerprofielen opgenomen waaraan de grafische industrie heeft bijgedragen. In Amerika gaat dat perfekt, terwijl die niet eens genormeerd drukken (hoe dat nou weer kan?) — waarom hier weer zo schrikachtig gereageerd wordt door de uitgevers is mij een raadsel (maar niet echt).

Bert Vanderveen [...]
+++ Applegebruiker sinds 1989 (van System 6 via OSX naar macOS 15)
Hoe maken jullie een folder?
5 februari 2008 - 20:13    reactie #28
geplaatst door: arjansmac
niet alle medewerkers zijn daar achterlijk, maar hun RIP's of workflow systemen vaak wel
kom dit probleem zellf ook bij bepaalde uitgevers vaak tegen met certified pdf's
een tip om te checken of je problemen krijgt: importeer een cpdf in Indesign en probeer daar opnieuw een cpdf van te maken, als je dan problemen krijgt (witte rechthoeken oid) dan weet je dat je een belletje gaat krijgen van de uitgever
cpdf is nuttig en leuk, maar steunkleur en slagschaduwen gaan nog niet altijd goed...
made on a mac !, met vriendelijke groeten, Arjan Scholten | MBP 17", 4Gb, OS 10.6.7 | G5 Dual 1.8 2Gb, OS 10.4.11 | Quicksilver 867Mhz 1Gb, OS 10.4.11 | LaCie 160 + 500 extern, eMac, HP M1120n MFP
Hoe maken jullie een folder?
7 februari 2008 - 10:32    reactie #29
geplaatst door: DTPRonald
Die uitgevers leggen de lat waarschijnlijk zo hoog omdat de belangen groter zijn. Als er verkeerde informatie staat in een advertentie, en van dat tijdschrift zijn er 50.000 gedrukt..  dan is de schade behoorlijk groot en heb je een megaconflict. Als je een briefpapiertje fout drukt dan is het nog te overzien.

Ik heb hier alle RIP's up to date, en alles wordt probleemloos goed verwerkt, totdat er weer eentje komt met een PDF vanuit Powerpoint, want dat gaat dan net weer niet! Job wordt geflushed, fonts vervangen. En dat niet in 1 RIP, nee in elke RIP die hier staat. Maarja, de klant heeft zoals afgesproken een PDF aangeleverd dus zoek het maar uit. In dat opzicht is cPDF een uitkomst en begrijp ik best dat een tijdschrift dit geneuzel niet wil.

Maar zoals gezegd, de PDFjes vanuit ID zijn tegenwoordig prima.

Hoe maken jullie een folder?
7 februari 2008 - 11:43    reactie #30
geplaatst door: gPod
Ik vind niet dat de lat door uitgevers hoog gelegd wordt. Eerder het tegenovergestelde. Doordat deze partijen (en helaas ook veel drukkers) niet met de laatste ontwikkelingen mee gaan blijven we nog steeds met PDF 1.3 (ofwel postscript) zitten terwijl de pdf technologie inmiddels al veel verder is. Hopelijk brengt de Adobe Print Engine wat vaart in de ontwikkelingen bij drukkers en uitgevers maar gezien de huidige situatie mogen we daar op z'n minst nog even sceptisch over zijn...

Zelf heb ik Distiller sinds CS2 uitkwam niet meer gebruikt (dus zo'n 3/4 jaar?) en exporteer alles rechtstreeks vanuit InDesign. Al die jaren gaan er wekelijks vele advertenties, brochures, posters etc. etc. naar verschillende drukkerijen en uitgevers en heb daar nog nooit problemen mee gehad (afgezien van problemen die niets met het aanleveren van PDF te maken hebben ;-).

g i d e on