In het land der grafischen gaat het gerucht dat per 1.1.2004 al het (nieuw ontworpen) briefpapier voorzien moet zijn van zowel het btw als het kvk nummer. Moet is dus verplicht! Helaas is deze info slechts berust op geruchten (die mekaar ook geregeld tegenspreken) en kan ik nergens iets feitelijks vinden. Da's toch ook gek.
Wie zou dit dan mogen verplichten en waar haal ik info hierover vandaan?
Die vertellen me dat zij vinden dat het K.v.K. nummer verplicht is. Dat schiet dus lekker op (niet)!
van wie zou je het dan willen horen?
Tja, ehh, standaarddingetjes voor het offciele briefpapier. Of je het er later op print maakt natuurlijk niet uit.
(zelf net overgeschakeld op geheel digitaal briefpapier. Zo kan je de aanmaningen eens een ander kleurtje geven. )
En wat het btw-nummer betreft: de voor de hand liggende instantie daarbij is natuurlijk het belastingkantoor. Dat is gewoonweg verplicht je dergelijke inlichtingen te verschaffen.
Ze zijn er ook vrij kien op, want ik heb er dit jaar al twee keer last mee gehad (niet met m'n eigen nummer). Beide keren ivm belgisch betalingsverkeer. Ze controleren dus wel degelijk...
Dit is nu al verplicht en als het er niet op staat is je factuur niet rechtsgeldig.
Het lijkt me namelijk een beetje sterk....er zijn bv ook bedrijven die helemaal geen KvK nummer hebben....een maatschap bijvoorbeeld , kán zich helemaal niet inschrijven bij de KvK. Toch kan dat wel degelijk een commercieel bedrijf zijn, en rechtsgeldige facturen sturen....
Dus: waar komt dit vandaan??
Zie voor de belastingdienst-eisen:http://www.belastingdienst.nl/9229250/ob/inhoud/5a68126.htm
En daar staat niet eens iets over een btw-nummer. Dat wordt pas verplicht bij betalingsverkeer met het buitenland. En als de btw dan verlegd wordt, moet het btw-nummer van de andere partij erop.
Oftewel: is allemaal niet verplicht het op je briefpapier te vermelden, maar het mag natuurlijk wel.
(Bewerkt door 3DGuy om 17:55, 10-10-2003)
Zoals Tomorrowstand hierboven heeft aangegeven gelden er nu al allerlei eisen voor een rechtsgeldige factuur, maar niet het vermelen van een BTW-nummer of KvK nummer (behalve voor facturen naar buitenland, maar daar weet ik weinig van).
Vanaf 1 januari 2004 worden er EU-richtlijnen ingevoerd. Het is nu nog maar een wetsvoorstel, maar het zit er wel in dat dit door de Tweede Kamer aanvaard zal worden.De informatie staat bij de Belastingendienst, de belangrijkste wijziging is dat je eigen BTW-nummer op de factuur moet staan.Op de pagina van de Belastingdienst is ook een verwijzing opgenomen naar een persbericht van het Ministerie van Financiën en het eigenlijke wetsvoorstel.
En, Colin en Timotheus, zo vreemd is het toch niet dat de belastingdienst eisen stelt aan de administratie van de belastingplichtigen. Anders is er nog een grotere horde ambtenaren nodig om de chaos die dan ontstaat te kunnen controleren.
Overigens zijn er ook bedrijven die menen dat je vanaf 1 januari ook het nummer van je klant op de factuur moet zetten. Wij krijgen de laatste tijd regelmatig verzoeken binnen om ons BTW-nummer door te geven, zodat zij die op hun facturen kunnen zetten. Gelukkig is dat niet verplicht (behalve in sommige gevallen) anders waren we nog wel even bezig met elkaar.
http://www.kvk.nl/artikel/artikel.asp?artikelID=43551&SectieID=9
Let wel facturen! Ik kan niets vinden over briefpapier (merkwaardig genoeg), maar bij mijn weten is uitsluitend de vermelding kvk-nummer wettelijk verplicht.
Oh ja, en wetten maken we met z'n allen...
Zo staat er in de Kamerkrant van onze regio (Eemland) dat op alle facturen het BTW-nummer moet staan van de klant - onjuist dus. Wij gaan liever af op hetgeen de belastingdienst en het ministerie aangeven.
Het lijkt me overigens onlogisch dat iemand eisen zou stellen aan brieven. Je kunt toch aan iedereen meedelen wat je wilt? Anders wordt het als je brief een juridische status moet krijgen, bij een offerte is het bijvoorbeeld raadzaam om naar algemene voorwaarden te verwijzen.
(Bewerkt door Mijco om 17:23, 15-10-2003)
Ik heb zelf het btw nr al jaren naast het onderschriftje m.b.t. de leveringsvoorwaarden zitten. Die leveringsvoorwaarden zijn dan wel niet wettelijk verplicht, maar zet je die niet op de factuur of offerte heb je later ook geen poot om op te staan bij juridische onenigheid (dit is al meermalen voorgekomen in kennisenkring).
Aan de andere kant zie ik ook niet in waarom je het btw nr niet standaard op het briefpapier zou zetten als je het toch hebt? Niet iedereen is trouwens btw plichtig, dus het verhaal dat er altijd een btw nr op moet staan is onzin (ook de gefactureerde).
http://www.xs4all.nl/~advocare/nieuws16.htm#Wat%20moet%20op%20briefpapier%20en%20facturen%20van%20een%20onderneming%20worden%20vermeld?
Ooit eens een halve dag op zoek geweest naar m'n sofi-nummer, maar dat was niet het btw nr. In het btw nr staat volgens mij ook het type bedrijf in versleuteld. Wellicht dat dit tegenwoordig anders is. (overigens vof, maar dat is van iets later).
Zo wordt dit nog eens een interessant draadje!
Axhill om 16:58, 15-10-2003 Ik kan niets vinden over briefpapier (merkwaardig genoeg), maar bij mijn weten is uitsluitend de vermelding kvk-nummer wettelijk verplicht.
Ehm...het is al eerder opgemerkt hier, maar ten overvloede: KvK nummer is NIET verplicht.... Zou ook al te dol zijn, want een maatschap bv KAN zich niet eens bij de KvK inschrijven, maar die kunnen toch echt wel briefpapier voeren....en ook wettelijk goede facturen sturen. En dat briefpapier nergens aan hoeft te voldoen, is niet zo raar, toch? Je uithangbord van je bedrijf hoeft toch qua inhoud ook nergens aan te voldoen?
Het zou wat al te dol worden als daar allemaal regels voor waren; als bv ook je website nog eens inhoudelijk aan wettelijke regelingen wordt onderworpen....je mag gewoon zelf weten hoe je je presenteert. En dat een brief of offerte officieel is, komt gewoon door je handtekening en je naamsvermelding erop. Een ondertekende brief van jou, waar je ook nog opzet dat het een offerte is, mag ook op een leeg stukje kopieerpapier worden gedaan en kan dan toch zeer rechtsgeldig zijn.....
Natuurlijk kun je een overeenkomst vastleggen hoe je wilt, zelfs mondelinge overeenkomsten hebben een zekere rechtsgeldigheid. Het probleem is alleen welke rechten je hebt bij onenigheid over deze overeenkomst. Door bijvoorbeeld algemene voorwaarden kun je dan een aantal zaken vastleggen die in het gewone recht niet (of niet goed) geregeld zijn.
Mijco om 11:13, 16-10-2003Tomorrowstand, heb jij het door Axhill aangehaalde stuk van Advocare gelezen? Zij stellen dat er voor een onderneming en zeker voor een BV of een NV dus wel degelijk extra eisen gesteld worden ook aan briefpapier.Wat zou de status van dat bericht van Advocare zijn, kent iemand hiervoor de jurische bron?
Jazeker heb ik dat gelezen. Mag ik het even afdoen als onzin? Nogmaals het voorbeeld: een maatschap is wel een onderneming, maar KAN zich niet bij de KvK inschrijven. De eis dat er een KvK nummer op het briefpapier van een onderneming moet staan, is dus op zijn minst onvolledig, en ik vermoed dat ze het hier gewoon misplaatst als eis stellen, terwijl het een advies is. Onzin dus.Meer kan het gewoon niet zijn. De enige die het als eis zou kunnen stellen, is de KvK zelf: die zouden kunnen eisen dat je, als je je inschrijft, hun nummer moet voeren op officiële documentatie. Maar dat doen ze niet. Dit is vergelijkbaar bij een beroepsorganisatie als de BNO: als je daar lid bent, mag je van hun leveringsvoorwaarden gebruik maken, maar dat moet je dan wel vermelden. Anders gelden die niet.
Als het KvK-nummer wettelijk verplicht zou zijn, is het raar dat niet alle bedrijven verplicht worden zich in te schrijven bij een KvK, en al helemaal belachelijk dat sommige ondernemingsvormen zich niet eens in kúnnen schrijven....dan heb je dus een rechtsgeldige ondernemingsvorm die geen rechtsgeldig briefpapier zou kunnen voeren.... onzin dus.
Wat betreft de NV en BV eisen in het Advocare stuk: gezien het bovenstaande, plaats ik ernstige vraagtekens bij de beweringen die hier worden gesteld. Laten we de zaken eens omdraaien: stel dat een NV een offerte uitbrengt op een briefpapier dat niet aan de "eisen" voldoet, is dat dan geen rechtsgeldige offerte? Dat zou de weg naar oplichting wel heel makkelijk maken! Moet je bij elke offerte die je krijgt, ook nog eens gaan nakijken of wel alle info op hun briefpapier er goed opstaat..... Natuurlijk moet een offerte voldoen aan een aantal eisen (een handtekening bv, en een naam, en de aard van de werkzaamheden, en het woord "offerte" of "prijsopgave" o.id., en een datum, dat soort zaken) maar dat heeft niets met het briefpapier te maken waar het op geprint wordt.... een gewoon kopieerpapiertje dat overduidelijk van hen afkomstig is, met handtekening van een tekeningsbevoegde, is net zo goed een rechtsgeldig stuk.
Ik mis bij Advocare ook een bronvermelding...ze hebben het over "de regels", maar vermelden niet van wie die regels dan zijn. Ik denk dat het hun eigen regeltjes zijn....
Natuurlijk zou ik, als ik een briefpapiertje ontwerp voor een bedrijf, in de meeste gevallen aanraden het KvK nummer erop te vermelden. Als ze dat hebben. Maar het is geen eis. Van niemand. Het mag, als je het wilt.
En je verhaal over algemene voorwaarden is weer een heel ander onderwerp: natuurlijk, als ik een offerte uitbreng, geef ik daar mijn voorwaarden bij, en verwijs ik daar ook naar. Dat moet, anders gelden ze niet. Maar dat zet je niet op je briefpapier, niet per se tenminste.... dat zet je gewoon in je offerte.
Ok, sommige bedrijven zetten hun voorwaarden standaard achterop hun briefpapier, bv. Dat kan. Maar het hoeft niet.
Oftewel, resumerend concluderend: er is nogal wat vrijheid in wat je op je briefpapier zet. Wettelijke eisen zijn er niet (tenzij er hier iemand met harde wettelijke voorschriften komt, maar niemand kan dat vinden, kennelijk...ik ook niet). Dat staat los van het feit dat je op een factuur wel degelijk enkele zaken moet vermelden, voornamelijk geëist door de Belastingdienst. En voor internationale facturen is het rijtje eisen wat langer. Maar al die zaken kan je ook gewoon op je briefpapier printen. Het hoeft er niet op gedrukt te staan. Voor het ontwerp is er dus alle vrijheid, je rol als adviseur aan de klant wordt wel wat belangrijker: je moet in feite bij alles nadenken waaróm je het standaard op je briefpapier wilt drukken.
De Kamer van Koophandel is een organisatie onder controle van het Ministerie van Economische Zaken en wordt uitgebreid beschreven in het staatsblad 783 van 1997 en het is geen organisatie die vergeleken kan worden met het bNO.
De taak van de kamer van Koophandel is het uitvoeren van een aantal economische wetten, waaronder de handelsregisterwet. Die wetten zijn ingesteld, omdat het bedrijfsleven gebaat is bij betrouwbare informatie, die wordt vastgelegd door een onpartijdige organisatie.
De Handelsregisterwet geldt sinds 1921. De wet schrijft voor dat, op enkele uitzonderingen na, alle ondernemingen moeten worden geregistreerd in het handelsregister, dat de kamer van koophandel beheert. Ergo iedere onderneming krijgt dus een KvK-nummer.
In het handelsregister staan alleen bedrijven ingeschreven en geen beroepsbeoefenaren. De maatschap is een samenwerkingsvorm tussen twee of meer personen en dus géén onderneming en wordt niet ingeschreven in het handelsregister, omdat de maatschap dus geen bedrijf uitoefent.
Advocare is een activiteit van Galama Advocaten & Procureurs te Eemnes, kijk ook op www.advocaten.nl
Feit blijft dat ik tot nu toe nergens op Internet heb kunnen vinden of dat KvK-nummer nu wettelijk verplicht op je briefpapier moet staan. Zowel zoeken op sites van de Kamer van Koophandels als Economische Zaken liet me niets keihards vinden. Wel een antwoord van een medewerker van een KvK op eenzelfde vraag van een ondernemer ("ja, u moet het op uw briefpapier vermelden"), maar nergen een verwijzing deze regelgeving.
Axhill om 13:50, 16-10-2003In het handelsregister staan alleen bedrijven ingeschreven en geen beroepsbeoefenaren. De maatschap is een samenwerkingsvorm tussen twee of meer personen en dus géén onderneming en wordt niet ingeschreven in het handelsregister, omdat de maatschap dus geen bedrijf uitoefent.
Het is op dit punt kennelijk een definitiekwestie geworden, dat is niet helemaal de bedoeling van deze discussie. Het ging erom of er nu wel of niet eisen werden gesteld aan briefpapier, en door wie.
Na al deze discussie is de conclusie dat er geen wettelijke eisen aan briefpapier worden gesteld. Uiteraard: tot hard tegenbewijs is geleverd, en het advies van KvK medewerkers is niet wat in hun eigen informatie staat, oftewel zeker niet wettelijk.
(Bewerkt door Tomorrowstand om 14:26, 16-10-2003)