Supportvragen digitale media > Grafische software en technieken

[Opgelost] IMG formaat versus jpg formaat

(1/10) > >>

catmen:
Hallo, mijn hobby is art deco gebouwen fotograferen, deze te importeren naar Photoshop en naar A2 formaat te vergroten, daar begin ik dan over te tekenen en kleur aanpassingen te doen. Ik laat die dan af printen door een pro op A2 formaat.
 
Deze Photoshop bewerkingen in A2 formaat zijn gewoonlijk dan 11mb groot.

Nu heb ik een foto genomen van zo'n gebouw met mij iPhone SE en om dat in Photoshop te krijgen eerst van mijn iPhone via mail naar mijn E-mail adres verzonden, daar  de foto op mijn Windows desktop opgeslagen en ge├»mporteerd in fotoshop, en vergroot naar A2 formaat, het opslaan onder een naam (art deco 10 psd) duurde zo'n 10 minuten,  wat ik al zeer raar vond, bij nazicht bleek deze foto psd file maar eventjes 13gb groot zodat deze werd opgeslagen in psb formaat ipv psd formaat door zijn grootte en het in Photoshop onwerkbaar werd.

Bij het zoeken naar de reden van die grootte bleek dat de genomen iPhone SE foto een img formaat had, daar waar ik normaal jpeg files bewerk, kan img versus jpeg deze grootte verklaren en zou ik de foto bij opslaan uit mijn mail kunnen opslaan als jpeg ipv img zonder kwaliteit verlies? Ik hoop het wat duidelijk uitgelegd te hebben want een Photoshop file bewerken van 13 Gb die op de achtergrond word opgeslagen is niet te doen.
Thx

orange:
Om mee te beginnen: een A2 high res foto opgeslagen vanuit Photoshop zal nooit 11 MB kunnen zijn.

Maar het verschil tussen 11 MB en 13 GB ligt in ieder geval niet aan het feit of er een .img of .jpg foto als basis is gebruikt.


--- Citaat ---...zou ik de foto bij opslaan uit mijn mail kunnen opslaan als jpeg ipv img zonder kwaliteit verlies...

--- Einde van citaat ---
JPEG is per definitie geen lossless file formaat. Dus nee.

GeorgeM:
Zoals orange al schrijft, jpeg is een lossy formaat, dus zelfs als je in de hoogste kwaliteit bewaart treedt er iedere keer een beetje verlies op.

Wat betreft deze afbeelding: ik ben benieuwd hoeveel pixels per inch die staat, want 13 GB voor een A2 is echt veel te veel. Dus ik gok dat de pixels per inch veel te hoog staan, en dat je die naar beneden kan schroeven.

orange:

--- Citaat van: orange,  2 april 2024 - 15:49 ---...Wat betreft deze afbeelding: ik ben benieuwd hoeveel pixels per inch die staat, want 13 GB voor een A2 is echt veel te veel....

--- Einde van citaat ---
En 11 MB veel te weinig. ;)

catmen:
Ik heb de foto nu eens naar een A4 formaat gebracht met de bedoeling over de foto te tekenen op A4, dan gaat het opslaan wat vlugger maar de foto jpeg file is nu 4,86Gb met 24803px X 35079 px die px hoge rate kan dus wel de oorzaak zijn van de grootte en moeilijk opslaan/bewerken
Anderzijds, ik teken de foto eigenlijk over en moet daar voor soms sterk inzoomen, ik heb liefst dat de foto scherp blijft want op een wazig beeld gaan tekenen is moeilijk en moet je al suggestief gaan tekenen.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie