InDesign book en pagina opmaak
8 juli 2013 - 14:46   
geplaatst door: elskippy
Beste Maccers

Ik worstel met het volgende probleem:
- Er moet een boek worden gemaakt, zo'n 240 pagina's.
- Volgens ontwerp is de vormgeving verschillend per linker- en rechterpagina, en er zijn varianten voor verschillende pagina's (bijvoorbeeld witte ondergrond met zwarte tekst, zwarte achtergrond met witte tekst, foto pagina's zonder paginanummer, pagina's met en zonder logo etc).
- Het boek wordt ingedeeld in hoofdstukken, die soms 8, soms 9 en soms 10 pagina's krijgen; dit kan tot op het laatste moment wijzigen.
- De volgorde waarin de inhoud (tekst en afbeeldingen) van de hoofdstukken wordt aangeleverd, is willekeurig.

Vanwege de omvang, omdat we met meerdere personen eraan willen werken en vanwege de hoofdstukken ga ik met de book-functie aan het werk.
Ik was begonnen met een opzet in "facing pages" maar het probleem is dan dat de inhoud van pagina's doorspringt naar de volgende pagina (en dus bijvoorbeeld van een rechterpagina opeens een linker kan worden).
Voorbeeld:
Ik krijg materiaal - input 1 - aangeleverd en kan pagina 106 t/m 115 opmaken.
Een week later ontvang ik input 2 voor pag 97 t/m 105.
Daarna krijg ik te horen dat er nog een pagina toegevoegd moet worden aan input 2. Vervolgens moet ik alles daarna opschuiven. In de boekfunctie wordt dan alles hernummerd. Maar omdat de vormgeving per pagina verschillend is of kan zijn, ben ik dus de klos want ik moet dan alles handmatig gaan aanpassen. Dat is niet simpelweg nog een masterpage pagina toekennen.
Uiteraard zal dit veel vaker voorkomen en bovenstaand is nog het gunstigste geval. Ik stel me voor dat ik straks al 150 pagina's verspreid over het hele document heb opgemaakt, en een wijziging in het begin dan dus fikse gevolgen heeft voor die opmaak.
Een opmaak in niet-facing pages modus, biedt ook geen soelaas omdat ik dan onder meer met de plaatsing van het pagina-cijfer en met een links-rechts-gerelateerd logo-in-een-balk in de problemen kom.

Ik ben een zeer ervaren Indesigner en heb al aardig wat boeken opgemaakt, maar dit is toch een kruinenkrabber. Het is beetje moeilijk te omschrijven, maar samengevat komt het erop neer dat ik te veel variabelen heb. Wie heeft ervaring en goede tips? Bijvoorbeeld....Gaan voor facing pages (in verband met de links-rechts opmaak) of toch de single modus? Zet ik bijvoorbeeld de links-rechts-gerelateerde elementen in een aparte laag die ik naar believen aan of uit zet?
Ideeën zijn erg welkom!

Dank!

Els


http://www.elsruiters.nl
Een 14" MacBookPro M3 - een iMac 21,5" - een iPadPro en natuurlijk een iPhone! En uiteraard de laatste updates...
InDesign book en pagina opmaak
8 juli 2013 - 15:57    reactie #1
geplaatst door: Carlito
Wat soms kan helpen is een bibliotheek met allerlei layout elementen.

Zo kan je éénmaal een layout maken met de logo rechts en eentje met de logo links.

je maakt een bibliotheek aan Bestand > Nieuw > Bibliotheek

je geeft die een naam en dan selecteer je de elmenten voor je linkse of rechtse layout en je sleept die in de bib, je geeft ze een naam.

Normaliter sleep je de elementen dan op een bepaalde pagina, maar bij het flyout menu (drie streepjes rechtsboven van het bibliotheek paneel) kan je ook kiezen voor plaats item's.

Op die manier komen de elementen terug op hun originele plaats te staan als bij je originele layout.

InDesign book en pagina opmaak
8 juli 2013 - 16:14    reactie #2
geplaatst door: elskippy
Hallo Carlito,
dank je wel voor je reactie. Daar heb ik ook al mee zitten stoeien, het lijkt inderdaad een bruikbare optie.
gr
Els
http://www.elsruiters.nl
Een 14" MacBookPro M3 - een iMac 21,5" - een iPadPro en natuurlijk een iPhone! En uiteraard de laatste updates...
InDesign book en pagina opmaak
8 juli 2013 - 16:54    reactie #3
geplaatst door: Carlito
Het nadeel van bibliotheken tov stramienpagina's is dat je document veel zwaarder wordt, zeker als je logo's gebruikt.

Staat een logo op een stramien pagina dan is dat 1 verwijzing, gebruik je de bib methode dan is het X keer het logo in je opmaak.

Bij het herlezen van je post merk ik dat je zegt dat je alles handmatig moet aanpassen.

Dus laat ons zeggen dat indien er tekst op een linkse pagina komt dat die wit moet zijn op een zwarte achtergrond en rechts andersom, komt er in het vorige gedeelte 1 pagina dan moet dat dus veranderen in het volgende gedeelte. Is dat zo één van die problemen?

De pagina's zonder nummering dat is snel opgelost want dan gebruik je voor die pagina de master none.

InDesign book en pagina opmaak
12 juli 2013 - 10:28    reactie #4
geplaatst door: Peter Villevoye
Volgens mij is het niet zozeer een probleem van dat "Boek"-bestand maken, maar van het feit dat je eerdere opmaak van links naar rechts kan verschuiven, en dan een andere indeling vergt. En dat is voor een enkelvoudig "gewoon" bestand net zo lastig als voor een Boek-bestand. Die nummering maak ik me namelijk geen zorgen over - mits automatisch en als "synchrone" optie ingesteld, komt dat wel goed.

Om een opmaak van een linker- in een rechter-uiterlijk te laten wijzigen, moet je ten eerste een zo flexibel mogelijk ontwerp bedenken, waarbij zoveel mogelijk lay-out met de 'stroom' aan tekst mee kan 'vloeien'. Dus meelopende (typografische) belijningen, uitlijnen van of naar de rug i.p.v. expliciet links of rechts, verankerde afbeeldingen die naar of vanaf de rug of rand zijn gepositioneerd, kortom: allerlei ingenieuze functies die InDesign al vele jaren voor "goed gereguleerde" opmaak en typografie biedt. En dat dan weer slim verdelen over stramienen en stijlen (die ook te synchroniseren zijn binnen een Boek).

De mate waarin dat níet lukt en er een deel dus toch handmatig ingrijpen vergt, is dan inderdaad eventueel te reguleren met Bibliotheek-elementen. Maar ik zou zoveel mogelijk automatisch proberen te ontwerpen en uit te voeren.

Studea — Advies - Training - Begeleiding in DTP, web- en app-design.  En... een PixelFreak !
InDesign book en pagina opmaak
12 juli 2013 - 12:25    reactie #5
geplaatst door: elskippy
Hallo Peter, dank voor je reactie. Het is inderdaad een beetje waar uitvoerders ook mee worstelen als ze een ontwerp van een architect maken: prachtig maar niet altijd even praktisch in de uitvoering. Het ontwerp heeft veel "leuke" elementen (meestal een nachtmerrie voor de dtp'er), waarvan ik al veel heb kunnen opvangen, bijvoorbeeld door het maken van een font wanneer logootjes gebruikt moeten worden. Dat met een grep-instructie in de paragraafstijl verwerkt, werkt als een tierelier. Het zit 'm inderdaad in bepaalde handmatige zaken die simpelweg niet te voorkomen zijn.
Allemaal dank voor het meedenken!
http://www.elsruiters.nl
Een 14" MacBookPro M3 - een iMac 21,5" - een iPadPro en natuurlijk een iPhone! En uiteraard de laatste updates...
InDesign book en pagina opmaak
12 juli 2013 - 15:19    reactie #6
geplaatst door: paulusch
Of al die "leuke elementen als verankerde objecten meenemen.