ik moet een soort jaarverslag maken dat volledig bestaat uit : een tabel, enkele zinnetjes, eentabel, enkele zinnetjes, een grafiekje, enkele zinnetjes, enz (in die volgorde)
Nu heb ik de tekst netjes op de grid gezet en de bedoeling is dat de tekst in de tabel ook op de grid komt (zelfde lettertype en grootte) maar dan komt de tabel altijd iets te laag tov de tekst (dus de tekst staat bovenaan en niet horizontaal gecentreerd in de cel. Wat ik ook doe, ik heb al vanalles geprobeerd, de tabellen apart maken (maar als ik dan tekst aanpassingen moet doen staat alles weer mis), 'align centre' (de tekst in de tabel), manuele aanpassingen in de tabel, mijn interlinie grid breder maken... Ik zou eigenlijk de rijtjes van de tabel opschuiven zonder dat de tekst schuift...(huh, is dit duidelijk?)
Ik weet het echt niet meer...help
Gehele tabel selecteren (met 'type'-tool actief): linksbovenop tabel gaan staan tot schuin naar beneden wijzend cursorpijltje verschijnt.
Naar 'cell options': (cmd-option-B); tabvenster rows and columns. Bij 'row height': 'exact' aangeven.Als waarde ernaast het dubbbele ingeven van het baselinegrid (dus bv 12 pt x 2 = 24 pt.
Tekst vastzetten op het baseline-grid (via de 'paragraph'-tool).Daarna de tabel met de 'selection'- tool geactiveerd met de cursorpijlen handmatig omhoog cq laag verplaatsen.
Dan ben je er volgens mij.
bedankt voor je antwoord (op deze late zaterdagavond mr als ik een probleem heb moet het opgelost!)heb net gedaan wat je zei.Bij het vastzetten op de baseline grid, slaat hij telkens een lijntje over (wil dat liever niet)mr dan zeg je ;'Daarna de tabel met de 'selection'- tool geactiveerd met de cursorpijlen handmatig omhoog cq laag verplaatsen. ' Ik kan toch enkel tekst omhoog of omlaag zetten en niet de tabel of mis ik iets?
Heb ondertussen de volgende niet katholieke oplossing gevonden :-tabel niet op grid zetten mr wel de juiste grid interlinie meegeven-boven de tabel : een paragraph-teken, los van de grid en deze de interlinie geven zodanig dat de tabel op de grid schuift.
Past nu wel mr is toch ingewikkeld, hoop op betere oplossing.
Misschien moet ik het tabellen-idee weggooien en met paragraph rules werken (lijntje eronder, lijntje erboven, vlakje eronder,... lijkt ook op tabel) maar hoe kan ik dan verticale kolommetjes verkrijgen?
zie bv http://www.cubi.nl/pdf/ABNAmro/jaarverslag2006.pdfbv : p 121
dat is toch een tabel?En heb het nagekeken, perfect op de grid.
Bon, ik laat jullie nu.bedankt alvast
'For a start': de tabel in z'n geheel overnieuw maken. In enkele gevallen werken tabellen niet lekker meer omdat dat je er teveel mee aan het 'fröbelen' bent geweest.
'Daarna de tabel met de 'selection'- tool geactiveerd met de cursorpijlen handmatig omhoog cq laag verplaatsen. '<Dat begrijp ik niet .Bedoel je de hele tabel van grootte veranderen? Doe je dat niet met de type-tool?Met de selection-tool kan ik toch niets met tabellen?Of zit ik helemaal op het verkeerde spoor.
De optie Basislijnraster binnen InDesign, geeft de mogelijkheid tekst te laten registeren c.q. op een lijn te plaatsen.Wanneer je dit combineert met tabellen, heb je voor de tabel ook nog te maken met de cellen.Het probleem zit hem in het feit dat de regelafstand werkt in punten en de celhoogte in mm's.Wanneer je dit dus zou willen, kan het wel, maar moet je heel erg gaan rekenen...
Dan is de vraag of het noodzakelijk is.Ik vind dat een tabel een dusdanig afwijkend onderdeel is binnen een pagina, dat het onnodig is om deze te laten registeren met de platte tekst.Je gebruikt vaak ook een andere lettertype/corpsgrootte.Dus platte tekst wel op basislijn raster, de tabel tekst niet.Dus het kan wel, maar veel rekenenen is het echt noodzakelijk?
Heb je hier wat an?
Ik kan je redenering volledig volgen. In elk ander geval zou ik het ook zo vormgeven dat de tabel een afwijkend onderdeel is.
Het gaat hier echter over een 2, 3, 5 rijen - tabelletje met eronder een aantal zinnetjes over het tabelletje. De opdrachtgever stond er ook op dat tabel en tekst evenwaardig over komen.Aangezien het soms een 2 rijtjes zijn en dan eens 3, zou ik graag willen dat de uitleggende bodytekst telkens met dezelfde interlinie begint. Anders komt de pagina slordig over.
De vormgeving van het verslag baart me nog vele andere zorgen.Dus ik hoop dat ik het goed krijg.
ps: kijk ook eens naar de link :http://www.cubi.nl/pdf/ABNAmro/jaarverslag2006.pdf p121dat is +- wat ik bedoel.
bedankt voor je antwoordje.
Begrijp ik nog steeds het verhaal van basislijnstramien (want dat bedoelde je toch) niet.Want dat gaat over 2 of drie kolommen (platte tekst) naast elkaar.Als je kijkt naar deze tabel (of opgezette tabs) is het toch gewoon 1 regel, dan licht toch alles op 1 lijn?????
Bert, dat is een goede tip (ik denk dat je doelt op mijn eerder vermelde niet katholieke oplossing)Aad, mss inderdaad XPress. (is trouwens publiek, via www.jaarverslag.com)
Samengevat : zoals ik al eerder suggereerde vroeg ik me ook al af of ik niet beter met Tabs en Paragraph Rules zou werken.
Ik probeer het nog eens :dus alle tekst op de baseline-grid (inderdaad basislijnstramien)dan heb ik net als in een tabelletje, neem bv 2 kolommen, 3 lijntjes, tekstwaarvan de cellen een kleurtje hebben en de lijnen wit zijn.Dit kan ik ook via Paragraph rules (vlakje eronder steken) doen (heb ik horizontale vlakken)maar ik weet niet hoe ik dan mijn verticale verlijning moet verkrijgen want als ik de Paragraph Rules af zet neem hij toch de hele Paragraph (het vlak eronder) weg en niet een klein stukje
of kijk eens naar : http://www.mmmieke.be/grid.htmldit is wat ik wil
Ik geef het op.Ik probeer het met mijn niet katholieke oplossing.
Bedankt allemaal.
Aad Metz schreef:
De optie Basislijnraster binnen InDesign, geeft de mogelijkheid tekst te laten registeren c.q. op een lijn te plaatsen. Wanneer je dit combineert met tabellen, heb je voor de tabel ook nog te maken met de cellen. Het probleem zit hem in het feit dat de regelafstand werkt in punten en de celhoogte in mm's. Wanneer je dit dus zou willen, kan het wel, maar moet je heel erg gaan rekenen...
Dit ligt er maar net aan hoe de documentvoorkeuren zijn ingesteld (units&increments), maar indien mm's:Je kan voor een celhoogte eveneens een waarde in punten ingeven (gewoon 'pt' intikken, ipv mm). Indesign rekent die waarde weer om in millimeters.
Nogmaals: als je voor de celhoogte de dubbele waarde aangeeft van het baseline-grid (en de waarde op exact zet); de tekst in de tabel vastzet op het baselinegrid, kan je gewoon de gehele tabel (ofwel het tekstkader) met de selection-tool omhoog of omlaag verplaatsen tot de cellen (rijen/rows) optisch in het midden tov de tekst staan.
Als een volgende tabel in de lopende tekst niet netjes meer centreert, dan kan je in 'table options', tabvenster 'table setup' bij 'table spacing' ook de waardes verhogen of verlagen. Wel weer eerst met het schuine pijltje dat tabelletje selecteren.
Overigens is de manier met alinealijnen ook een prima oplossing!