Een beetje drukker regelt dat zelf op basis van een aangeleverde standaard-pdf. Als dat niet zo is, kun je natuurlijk zelf aan het knutselen gaan, maar ligt de verantwoordelijkheid dus bij jezelf (zou ik dus niet doen) maar mocht je dat willen, dan:
1. Zoek je uit wat voor soort papier dat is (gestreken/ongestreken/gelig).2. Download je de nieuwste ECI-profielen op http://www.eci.org/eci/en/060_downloads.php3. Installeer je die4. Kies je het passende profiel om in je workflow te gebruiken5. Maak je alles op in RGB6. Maak je de uitvoerPDF aan mbv het gewenste profiel uit de reeks van ECI.
Voor de goede orde: de ECI-profielen gaan uit van gestandaardiseerde drukinstellingen wat betreft 'inktophoping', inktdensiteiten en drukkarakteristieken van de belangrijkste papiertypes. Het idee is dat iedere drukker die waarden kan bereiken. Belangrijke verschullen zijn oa de hoeveelheid maximale inkt (minder voor ongestreken, dus) en de kleurverschuiving die het gebruik van gelig getint papier oplevert.
Nog iets: Kijk tijdens het werken eens hoe eea eruit gaat zien dmv softproofing. Je zult opkijken van wat het drukken op ongestreken tov gestreken uitmaakt. Zeker als je extreem lage inktdekking opgelegd krijgt. Misschien dat je nog wat beeld/kleur/contrast wilt/moet corrigeren in de uitgangsbestanden.
1. Of moet het dan ook van mijn kant opnieuw door de opmaak?
2. Ik zou niet weten wat voor profiel ik hiervoor moet gebruiken. Zeer veel, en technisch zo te zien.
een testje draaien wordt dus wel aangeraden, heb je ook op de site van proost&brand gekeken?
veel suc6
conclusie: jammmer dat op deze manier het gebruik van speciale papiersoorten wordt gedwarsboomdhet maakt ons vak juist zoveel leuker
Wat je het beste kunt doen in dit geval is de boel netjes opmaken. Gebruik RBG-beelden met een ruim profiel (AdobeRGB bijv.), rest van de opmaak in CMYK of RGB maakt niet uit En dan als uitvoerprofiel PDF/X-4:2007 gebruiken.
En de drukker kan het vervolgens zelf zo inrichten alstie wil (vermist hij er verstand van heeft ).
maar beste Bert, PDF/X-4:2007 ?dat is met rgb en transparantie in je pdf, icc profielen ingesloten?ik denk dat je voor veel drukkers dan de lat te hoog legt, en je maakt de problemen alleen maar groter voor hatbeebs
blijft een leuke discussie trouwens, ons vak staat gelukkkig nog niet stil....
en hatbeebs, is het allemaal goedgekomen?
Moet toch een goede lakmoestest zijn: de drukker krijgt een X-4-bestand. Bakt hij daar niks mee, dan loopt hij hopeloos achter (en ik het weet het: er zijn nog talloze drukkers die aangeleverde pdf's in een Quark-4 docmentje droppen om uit te voeren).
de communicatie op ons bureau gaat ongeveer zo:adv. zwart met steunkleur, waar moet het heen? naar die uitgever? O, hou maar op, die hebben het technisch niet voor elkaar. probeer een fc-opbouw positie te regelen, anders wordt het weer een drama, klant weer boos, het bureau krijgt de schuld!