Lettercontouren
26 juni 2005 - 21:46   
geplaatst door: pien
Hallo,

Het is zo dat ik een tekst voor een uitnodiging in Illustrator 9.0 heb omgezet  in lettercontouren. Dit omdat dit een lettertype is voor PC. Mijn ontwerp is gemaakt op een MAC. En omdat ik hetzelfde lettertype niet kan vinden voor MAc heb ik het volgende gedaan: Ik heb het eps-bestandjes (de tekst in lettercontouren voor PC) geimporteerd in quark-xpress(mac). Zodra het allemaal klaar is, wil ik een certified pdf aanleveren bij de drukker. Zou de geimporteerde tekst (eps-bestand) in quark-xpress  problemen geven bij het drukken??? Blijft de kwaliteit van de tekst wel scherp? Heeft iemand een idee???

Alvast bedankt!

Groetjes,
Pien

Lettercontouren
27 juni 2005 - 00:19    reactie #1
geplaatst door: luccl65
Ik zie geen enkel probleem, wanneer alle tekst naar vector is omgezet blijft de kwaliteit zeker scherp.
Slaap maar op beide oren dit was een goede oplossing

groetjes luc

Lettercontouren
27 juni 2005 - 00:49    reactie #2
geplaatst door: Jan van Es
Op zich mag dit inderdaad geen problemen geven. Maar houd er wel rekening mee, dat de tekst door dat omzetten in lettercontouren een (heel klein) beetje vetter wordt. Dat lijkt niet iedereen te weten. Bij grotere corpsen valt het ook nooit op, maar bij de 'kleine lettertjes' kun je 't meestal wel degelijk zien.

Het verschil is precies 1 pixel, en als je weet dat films (en platen) doorgaans uitgedraaid worden op een resolutie van 2400 dpi, begrijp je dat zo'n verschil van 1/2400 inch (da's ongeveer een honderdste millimeter) dus niet zo gauw zichtbaar wordt.

Probeer anders maar eens uit.

Lettercontouren
27 juni 2005 - 17:28    reactie #3
geplaatst door: Rickintosh
Dit klopt idd. heb maar eens een bllokje tekst van ong 4 of 5 pnt groot, dan zie je t wel... doet met denken aan een klus van vroeger :P

Maar je hebt t goed opgelost. En bedenk: vector kan nooit onscherp worden... das het mooie van vector!

nieuwe ipod, nieuwe G4 en spele maar!.... Nu is mn ipod naar z'n grootje...HELP!
Lettercontouren
29 juni 2005 - 00:01    reactie #4
geplaatst door: TB
Het verhaal van Jan van Es klopt bijna helemaal. Het grootste verschil tussen een gebruik van echte fonts en lettercontouren zit 'm in de 'hints'die in de postscriptfonts verwerkt zitten. (bij gratis fonts kan dit wel ontbreken, 't is een secuur werkje voor de ontwerper/fabrikant)

Simpel gezegd komt het hint-verhaal neer op een soort van anti-aliasing voor printers en belichters. Bij kleine corpsen wordt de letter een ietsje schraler gemaakt dan het origineel (bij normale grootte). Zo voorkom je bijvoorbeeld dichtgelopen letters.
Maak je er lettercontour van, dan wordt de tekst zoals elk ander vectortekening behandeld. De meeste postscript-rips behandelen dan de rechtoe-rechtaan strategie aan, vaak nog eens op een lagere resolutie (aflvakking) dan de werkelijke printresolutie.
Bij een (goede) belichter op 2400/3000 dpi meestal totaal onmerkbaar. Bij laserprinters en copiers vaak wel te zien (net alsof e.e.a. met een ouderwetse 300dpi printer gemaakt is).

Overigens zijn ingevoegde fonts in een eps zonder moeite te transporteren van pc naar mac en vice versa. Alleen later wijzigen van de eps in bijv. Illustrator zal dan niet lukken.

Het leven kent geen Appeltje-Z (TB, 2002) en overigens ook geen Command-Z