Alvast bedankt!
Wat aanleveren betreft in België geen probleem via Certified PDF
ik ben zelf vorige zomer over gegaan en heb sindsdien Quark 2 keer opgestart om bestanden van multi-language om te zetten naar single-language, verder geen centje pijn.
Degene aan wie ik het aanlever zijn zeer blij met cPDF en ik trouwens ook. Het is zeer makkelijk naar PDF te exporteren en daarbij weet je wat je verstuurd en kan er niet meer aan gewijzigd worden.
Qua functionaliteit heeft ID ook een voorkeur. Als het gaat om de controle over je geimporteerde artwork en het wijzigen van vectoren, paden, etc. Het werkt allemaal een heel klein beetje anders, maar dan kun je er helemaal voor gaan en makkelijker werken dan met Quark...
Drukkers moeten niet roepen "wij doen geen InDesign",jij moet aan hen vragen "kunnen jullie omgaan met PDF?"Daar is ooit de ontwikkeling van InDesign om begonnen.
Helaas heb ik geen tijd om (nu) een lang verhaal metalle uitleg van voors en tegens te tikken, maar je kanervan op aan dat je met InDesign (2 èn 3) heel goedaan de slag kan.
Er zijn overigens boeken in de handel over de preciezeverschillen tussen de 2 'werelden'. Boeken over versie 3kan je ook voor 2 gebruiken, al zal je wat zaken missen.
- perfecte beeldschermweergave van beeldmateriaal, indien gewenst in volle resolutie (óók van PDF's!);- mogelijkheid om hulplijnen in een bibliotheek op te nemen;- exacte positioneringsmogelijkheden voor hulplijnen;- voor het positioneren via coördinaten van beeldelementen kun je uitgaan van verschillende referentiepunten van het beeldelement;- geneste stijlen;
...en nog heel veel meer....
Tegens? Ik weet er maar een paar:
- InDesign zal niet automatisch een nieuwe pagina aanmaken wanneer je de beschikbare ruimte overschrijdt bij het invoeren van tekst;- InDesign kent niet de mogelijkheid afwijkende kerningwaarden per font te gebruiken en op te slaan.
Toevallig twee voor mij totaal onbelangrijke 'tekortkomingen'.
Geloof me: overstappen doe je altijd te laat!
Groet,
Ton
Er zitten wat rare kronkels in InDesign, ieder pakket heeft wel wat.Maar zodra je die paar rariteiten kent dan vallen ze eigenlijk al meeen leer je er mee omgaan. Het (kleine) leed is dan snel geleden.Het grote plezier is vele malen groter !
Succes en groet
Toch zou het allemaal soepel moeten verlopen als je de PDF's als "x-1a" aanlevert. Dat is een specificatie die erg dicht bij "certifiedPDF" zit. In ons land zou een drukker DAT correct moeten kunnen verwerken...Als je schaduwen enzo gebruikt wel de Transparancy Flattener in Hoge kwaliteit gebruiken!
Ik werk met zowel quark als met indesign 2.0 en Cs. Op zich is indesign een mooi programma maar als je hele boeken moet opmaken van 100-300 pag. dan is ie wel erg traag! Nu is Cs al een stukje snellen maar hij haalt het niet bij quark! Bovendien is tekst vanuit word inlezen een ramp. Hij rotzooit altijd met typogrammen en je vetten en cursieven gaan ook niet altijd even goed.
Nog een minpunt is dat als je items op je basispagina hebt aangemaakt en je wilt ze op een gewone pagina selecteren kan dat alleen als je command alt en shift toets (bij CS command en shift) indrukt. Het item wat je aanklikt schiet dan wel naar de bovenste laag (je hebt b.v. een beeld met daarover tekst als je het beeld aanklikt komt hij bovenop de tekst is erg irritant!). Het grote voordeel van Indesign is preflight en PDF's bakken, doe je bij quark er een uur over heb je het in 10 min. gefixt met indesign!
dus voor ontwerpen en kleinere klussen vind ik INdesign top maar voor grote boeken blijf ik toch nog bij mijn oude vertrouwde Quark (6.5 is onderweg en men zegt dat die sterk verbeterd is, bovendien is de update gratis als je 6.0 hebt).
Verder heeft InDesign zoveel productiviteitsvoordelen tov Quark dat dat het iets langzamere werken in InDesign al snel opheft denk ik.
XPress-gebruikers klaagden over de hoge prijs van hun pakket,maar sommigen konden gerust 7 à 8 jaar met één versie werken.Daardoor vernieuw je niet meer en dankzij nieuwe computerkrachtvalt tegenwoordig (en later wellicht ook) best veel te vernieuwen.Betere typografische opties, flexibelere opmaak en transparantiezijn een aantal van die vernieuwingen die nu goed mogelijk zijn(al is transparantie nog vaak problematisch).
Het pakket heeft de toekomst, "de jeugd" zeg ik dan gekscherend,maar het is ècht zo: nieuwe lichtingen grafici die van de grafischescholen komen, hekelen XPress als "het pakket waar hun vader almee werkte" - over een generatieprobleem gesproken Nieuwevakbroeders willen ook iets "nieuws", iets zinderends meemaken,al was het oude ooit nog zo goed en nog steeds best bruikbaar.
Het is een wonder dat PhotoShop niet wordt afgedaan als "oud",maar dat komt juist doordat PhotoShop zichzèlf steeds vernieuwt,steeds weer bij vrijwel elke nieuwe versie ons verrast, verbaast !
Die toekomst is ook voor InDesign weggelegd, en dat kost geld,aanpassingsvermogen en motivatie van 'n nieuwe garde DTP-ers.
En in vergelijking met Quark is InDesign toch echt veel beter ook qua interface!Inderdaad er zijn veel 'hidden options' die met je 2e muisknop of ctrl-click overigens meestal erg snel op te roepen zijn. En er zijn diverse zaken die in InDesign veel sneller werken zoals afbeeldingen wijzigen en/of relinken, maar ook een afbeelding met één muisclick in PS openen en na bewerking terug in InDesign automatisch laten updaten.Slechts één van de 'eindeloze' lijst features die het werken in InDesign tot een 'feest' maken
Ondanks dat alles altijd beter kan -natuurlijk heeft InDesign ook zijn hick-ups- is het pakket op zich gewoon goed, in ieder geval beter dan Xpress.
Ik heb ook leren tekenen met FreeHand (versie 1) en lange tijdIllustrator niet kunnen uitstaan. En nog steeds vind ik Illustratorop veel momenten een raar pakket met 8 pijlen, onverklaarbareautomaatjes en een interface die smeekt om een opruimbeurt...
Maar vooral in de laatste 2 à 3 versies zijn zuiver illustratievefuncties zoals de spuitbus, penseel, 3D en vele andere functiesopmerkelijk krachtig en fraai. FreeHand blijft oppermachtig inhet gemak van de 3 heilige paletten: kleuren, stijlen en lagen,maar veel gebruikers zien deze en vele andere voordelen nieten hebben ze vaak ook niet eens zo vergaand nodig.
Volgens mij is er (zeker na de meer dan 10e versie van ieder)gelegenheid voor een nieuwkomer die eens alles op z'n kop zeten afrekent met de "puinhoop" in de huidige vectorpakketten.
Dat geldt niet voor InDesign, InDesign IS de nieuwkomer.