Je zou misschien denken dat je voor zoiets met de betere tekstverwerker een eind zou kunnen komen, maar in de praktijk valt dat tegen. Een overigens in bepaalde opzichten uitstekend programma als Mellel, bijvoorbeeld, kan geen voetnoten naast elkaar zetten, maar alleen onder elkaar; heeft geen text wrap around image-functie; geen regelnummering enzovoort. In Pages 3 (de brandnieuwe versie) kun je niet eens een voetnoot van de ene pagina laten doorlopen naar de volgende. Ongelooflijk maar waar. Zegt veel over de intentie waarmee dat programma is gemaakt. Word is (nog afgezien van de mogelijkheden die het wel of niet biedt) gewoon niet stabiel en betrouwbaar genoeg voor zoiets. En voor Latex-achtige oplossingen is het leven niet lang genoeg vind ik. Latex blijft toch iets voor freaks die het als buitengewoon stimulerend en amusant ervaren als ze op een hardnekkig probleempje stuiten, en er dan eens lekker voor gaan zitten. En zo ben ik niet bepaald.
Uiteindelijk kom je dan toch uit bij een programma als Indesign, lijkt me. Maar eerlijkgezegd zou ik willen dat er een iets simpeler oplossing was. Want natuurlijk is Indesign niet echt freeware, en bovendien heeft het programma lijkt me een vrij steile leercurve. En vooral op dat laatste zit ik niet echt te wachten.
Daarom zou ik graag van degenen die verstand van dergelijke dingen hebben en dat zijn er een hoop op dit forum, heb ik gezien willen weten of mijn inschatting dat Indesign voor een doel als het bovengenoemde uiteindelijk toch de beste keuze is, min of meer correct is. En als dat niet het geval is, hoor ik het ook graag!
Maar je gebruikt geen texteditor om een boek te maken wat je gaatdrukken of digitaal gaat printen; daar gebruik je de daarvoor bedoeldeprogramma's voor
(Bewerkt door XiC om 12:24, 24-08-2007)
Ik heb ook nog even gekeken naar de andere programma's die zijn genoemd, maar misschien is het toch het beste om de koe gewoon bij de horens te pakken en de aanschaf van InDesign te overwegen. Dat is uiteindelijk een programma dat wijd en zijd gebruikt wordt, en waarover veel know how in omloop is. Het lukt me overigens niet om de trial-versie te installeren (krijg steeds een raadselachtig "Java Script alert: Critical errors were found in setup"), maar goed, dat gaan we proberen op te lossen.
Nog twee vraagjes:
- zijn er, behalve de Adobe-website en het officiële Adobe-forum, nog meer websites / fora die aan InDesign zijn gewijd?
- heeft iemand een suggestie voor een boek dat een goede handleiding zou kunnen vormen tot InDesign zoals ik het zou willen gebruiken (dus geen ingewikkelde verhalen over specialistische detailkwesties)?
Of heeft iemand een duidelijk argument tegen?[/news]
Maar ik heb wel argumenten die mij, in weerwil van de prijs, naar InDesign doen neigen.
1. Het is momenteel de standaard. En mocht ik later op dit gebied nog eens iets in opdracht van deze of gene willen / kunnen / moeten doen (je weet uiteindelijk nooit), dan is het eenvoudig om tegen een opdrachtgever te zeggen: InDesign is mijn referentiekader. Daarbinnen kan ik je eventueel van dienst zijn, daarbuiten niet. Dat is duidelijk, en dat klinkt plausibel. Een programma als Scribus daarentegen is een stuk minder duidelijk als referentiekader.
2. Er lopen veel mensen rond die verstand hebben van InDesign, en aan wie je eventueel advies kunt vragen, als het je even niet lukt. Je legt het probleem uit, en iemand die een beetje deskundig is, weet meteen waar je het over hebt. Bij een programma als Scribus ben je geheel en al aangewezen op internet-contacten met mensen van wie je er nooit één ontmoet hebt, en waarschijnlijk nooit één zult ontmoeten. En dat maakt toch verschil.
3. Scribus heeft geen makkelijk toegankelijk forum, en een makkelijk toegankelijk forum is voor mij heel belangrijk. Ik geloof niet dat ik momenteel met één programma werk, dat niet zo'n forum heeft. Scribus heeft alleen een mailinglist, en die blijven toch vreselijk moeilijk toegankelijk: je moet eindeloos mapjes blijven openklikken, om te kijken wat erin zit, en of er iets van je gading bij zit.
4. Voor een programma als InDesign zijn volop user-manuals beschikbaar.
Dat programma Swift Publisher ziet er ook wel aardig uit, en is heel betaalbaar. Alleen geeft de website me het idee dat dat programma zich toch vooral richt op mensen die folders, flyers e.d. maken.
En ik ben juist op zoek naar een programma dat alles kan met tekst. Als ik het in mijn hoofd krijg om het voetnotenapparaat niet onder de tekst, maar naast de tekst te plaatsen, moet dat kunnen.
Als ik de voetnoten niet onder elkaar, maar naast elkaar wil plaatsen, als een doorlopende tekst, moet dat kunnen.
Als ik elke pagina wil verdelen in drie segmenten, in elk segment een verschillende tekst wil plaatsen, en die drie teksten op die manier over alle pagina's van mijn boek wil verdelen, moet dat kunnen.
Als ik elke linkerpagina wil bestemmen voor tekst A, en elke rechterpagina voor tekst B (denk bijvoorbeeld aan een oorspronkelijke tekst met een vertaling), dan moet dat kunnen. Enzovoort.
Ik heb lang, en tegen beter weten in, zitten wachten op een wordprocessor die mij min of meer van dienst zou kunnen zijn, maar die hoop heb ik nu definitef opgegeven. Word zal dat programma nooit worden, en de ontwikkeling van een programma als Mellel, dat op zich wel pretenties heeft in die richting, gaat zo tergend langzaam, dat mijn (nog jonge) kinderen ongetwijfeld op hun beurt kinderen zullen hebben vóór het zover is. Dat is de ontwikkelaars niet kwalijk te nemen, want het zijn begaafde en bevlogen mensen voor wie programma-ontwikkeling eigenlijk een soort karig betaalde hobby is, en die er gewoon bij (moeten) blijven werken om een normaal bestaan te hebben. En dat laatste geldt voor vele ontwikkelaars van kleine (maar vaak heel mooie) programmmas.
Ik schrijf mijn teksten sinds een jaar of wat in Scrivener. Fantastisch programma, waarover op de Nederlandse mac-fora véél te weinig gesproken wordt. Maar Scrivener is uitsluitend gericht op tekstontwikkeling, niet op tekstvormgeving. Voor de tekstvormgeving gebruik ik tot nu toe Word, of Mellel, of Pages, al naar gelang het uitkomt. Maar ik ben de beperkingen van die programmas een beetje moe. Vandaar dus mijn vraag.
Jammer genoeg lijken er geen betrouwbare cijfers voorhanden, maar Quark is nog niet verdwenen.
Wel heb ik de indruk dat er op MacFreak duidelijk meer InDesign gebruikers rondlopen... [/news]
Edit:Dat brengt mij op het idee dat ik nog een Xpress pasport 4 in de aanbieding heb. Als er gegadigden zijn zal ik eens over de prijs nadenken. Deze kan toch nog steeds worden geupgrade naar 7?
(Bewerkt door odo om 12:56, 25-08-2007)
Maar misschien is het een idee om op een solide OS9-machine een tweedehands versie te draaien. Kan niet duur zijn
Ziehier een interessante vergelijking tussen InDesign 2 en Framemaker 7 (de laatste Macintosh-versie), waaruit blijkt dat InDesign 2 in sommige opzichten completer is dan Framemaker 7, maar in andere opzichten te kort schiet in vergelijking met dit programma.
Ik heb vandaag nog flink wat zitten grasduinen op internet, heb kennisgenomen van de meningen en vooral de ervaringen van velen, en de conclusie kan alleen maar zijn dat voor wat ik wil en zoek, niet InDesign, maar FrameMaker duidelijk de beste oplossing is. De beste, en eigenlijk de enige.
InDesign mist nog een flink aantal dingen die het programma dat ik zoek zou moeten hebben. Bijvoorbeeld running headers / footers: dat wil zeggen de mogelijkheid om in de koptekst (of voettekst) van de linkerpagina de titel van bv. een hoofdstuk te zetten, en in de koptekst / voettekst van de rechterpagina de titel van een onderdeel van het desbetreffende hoofdstuk. Een niet heel uitzonderlijke feature (bv. al geruime tijd aanwezig in Mellel), maar afwezig, naar het schijnt, in InDesign.InDesign heeft voorts geen cross-references, ook niet in de nieuwste versie. Ook tamelijk basaal voor een programma dat èchte boeken wil maken. En zo zijn er talloze andere grotere en kleinere features die ontbreken in InDesign, maar die wel aanwezig zijn in Framemaker.
Er bestaat wel een heel leger Plug-Ins vervaardigd door allerlei externe bedrijfjes om InDesign extra functionaliteit te geven, maar die zijn allemaal juist, DUUR! Plug-In voor cross-references? Tweehonderd dollar (of waren het euros?) alstublieft! En dan maar afwachten of en hoe het werkt!
Een en ander wordt trouwens volledig bevestigd door de vergelijking die Adobe zelf maakt tussen de meest recente versies van beide programmas, Framemaker 8 en InDesign 3: zie hier. Wil je een boek met een gecompliceerde layout maken, dan heb je FrameMaker nodig; InDesign is meer voor andere toepassingen van vooral puur commerciële aard, waarbij bijvoorbeeld zaken als getrouwe kleurenweergave een fundamentele rol spelen.
Een en ander wordt verder bevestigd door het feit dat Adobe zelf zijn eigen handboeken, met inbegrip van dat van InDesign, niet maakt met InDesign, maar met FrameMaker: zie hier (post Harald Brandt)
De overigens weinig verrassende conclusie moet dus luiden dat het verdwijnen van FrameMaker voor de Mac een grote lacune heeft gecreëerd, die vermoedelijk nog lang zal blijven bestaan.
Die lacune zal zeker nooit opgevuld worden door Pages: een programma dat Apple zelf niet belangrijk genoeg vindt, en waarin het geen fractie van de energie steekt die het steekt in programmas als Aperture en Final Cut Pro. Pages wil tegelijk een tekstverwerker èn een layoutprogramma zijn, maar blijft als je even verder dan de glanzende oppervlakte kijkt, op beide gebieden een vrij primitief instrument. Ik heb ook iWork 08 weer gekocht, maar daar zal het waarschijnlijk bij blijven.
Het enige mij bekende programma dat t.z.t. een deel van de lacune die het verdwijnen van Framemaker heeft achtergelaten, zou kunnen opvullen, is zoals gezegd Mellel. Mellel biedt nu al bepaalde functionaliteit die zelfs de meest recente versie van FrameMaker voor Windows (8) niet heeft: bijvoorbeeld support voor tekst die van rechts naar links loopt. Maar vóór het zover is, zullen we nog lang geduld moeten hebben.
Ik heb ook nog even gekeken naar Scribus, maar voor mij is dat niks: teveel kapiteins op een schip, teveel losse onderdeeltjes, te weinig overzicht. Dat vind ik trouwens voor veel Open Source-produkten gelden. Ik wil gewoon één programma, in één keer te downloaden, een handboek, en hup aan de slag.
(Edited by Timotheus at 17:53, 26-Aug-2007)