Tekstuitlijning: links of volledig?
18 februari 2023 - 22:43   
geplaatst door: Thinksamuel
Hallo

Voor een portfolio heb ik enkele tekstblokken (het merendeel van de portfolio zijn afbeeldingen). Gebruik ik best links uitgelijnde tekst of volledig uitgelijnd? Links uitgelijnd geeft een chaotisch beeld aan de rechterkant, maar bij volledig uitgelijnd zijn sommige woorden gruwelijk lang gemaakt. Wat is het beste?
Tekstuitlijning: links of volledig?
18 februari 2023 - 22:52    reactie #1
geplaatst door: Sypie
Voor gewone tekst: Links uitlijnen en de tekstverwerker de woordafbrekingen laten doen. Dat betekent dat je zelf niet te veel op Enter moet drukken, dat redt zo'n programma zelf op zich heel goed.

En wordt het een rommeltje aan de rechterkant? Lees maar eens boeken, daar is vaak genoeg de boel links uitgelijnd en de rechter kant met rust gelaten.
Tekstuitlijning: links of volledig?
18 februari 2023 - 23:13    reactie #2
geplaatst door: bertvanderveen
Even de terminologie:
Ervan uitgaand dat wij westerlingen als standaard een linkerkantlijn gebruiken (en dat is omdat je dan met minder moeite van het eind van de ene regel naar het begin van de volgende geraakt), kun je twee vormen van opmaak van tekst gebruiken:
1. vrije regelval, dus met een vaste woordspatie en regels van wisselende lengte (een variant is de vrije regelval met afbrekingen, die een gelijkmatigere rechter 'kantlijn' oplevert);
2. uitgevuld zetsel, dus alle regels even lang, met ook een strakke rechter kantlijn. Dit is in principe altijd met afbrekingen, omdat je anders lelijke grote woordspaties (want die worden gemiddeld over de hele regel) kunt krijgen, of dat met het super-lelijke ( F r a n s e n en Duitsers doen dat!) vergroten van de letterspaties probeert op te lossen.
In boeken is uitgevuld zetsel gebruikelijk omdat het aantal tekens en dus woorden per regel redelijk veel is - je mikt op 12 tot 14 woorden - en je door goed afbreken een mooi beeld kunt krijgen.
Voor kranten en tijdschriften is dat moeilijker omdat het aantal woorden per regel kleiner is (smalle kolom dus).
Voor ad hoc dingen zoals een portfolio waarbij de begeleidende teksten relatief kleine zetbreedtes hebben, zou ik vrije regelval gebruiken, met als uitgangspunt dat je tekstblokjes vooral rechts naast een afbeelding plaatst. Of je wel of niet afbreekt is een kwestie van esthetiek, maar hangt ook af van de aard van de tekst: veel lange woorden tegenover meest korte, etcetera.
Laat je nog eens zien wat het geworden is?
Bert Vanderveen [...]
+++ Applegebruiker sinds 1989 (van System 6 via OSX naar macOS 14)
Tekstuitlijning: links of volledig?
19 februari 2023 - 08:41    reactie #3
geplaatst door: orange
....maar bij volledig uitgelijnd zijn sommige woorden gruwelijk lang gemaakt....
Woorden worden niet opeens langer dan ze zijn, dus wat bedoel je daar precies mee?  :wink:

Links uitlijnen + afbreking is ook een veel toepaste methode. Dan voorkom je al te grote gaten aan de rechterkant en heb je niet het gevaar van iets te grote ruimte tussen je woorden.

Maar wat vind jij mooier?

Schermafbeelding 2023-02-19 om 08.40.39.jpgTekstuitlijning: links of volledig?

Sinds 12-01-1963.
Hobby > Music in Motion: www.drumcorpsinprogress.nl
Tekstuitlijning: links of volledig?
19 februari 2023 - 09:59    reactie #4
geplaatst door: MacFrankie
Rechts uitlijnen kan er mooi uitzien, maar doe dat nooit met letterspatiëring! Dus Bert heeft met zijn punt 2 een heel goed punt!

Maar nu ik dit schrijf, realiseer ik me dat het een mening is. Hele volksstammen (oa Amerikanen) doen het. En ook professionele DTP-ers gebruiken het soms. Maar dat is binnen de marges dat het echt zichtbaar is. Theoretisch. Want "warmte" en "Humor" in het voorbeeld waar ik naar link zien er onnatuurlijk uit.

Met andere woorden, kijk wat je zelf mooi vindt!
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
Tekstuitlijning: links of volledig?
19 februari 2023 - 10:14    reactie #5
geplaatst door: Timotheus
Ik denk dat de vraag als zodanig moeilijk te beantwoorden valt. Het ligt er maar aan, welke uitstraling je je portfolio wilt geven. En wat staat er precies om die paar alinea's heen? Het is altijd een combinatie van dingen die een keuze wel of niet gelukkig maakt. Zijn het bijvoorbeeld schreefletters of schreefloze letters? Zijn ze klassiek of eigenzinnig modern? Ook dat soort dingen is belangrijk.

Een klassieke en zeer veel gebruikte handleiding is die van Robert Bringhurst, nu ook in het Nederlands beschikbaar.

Ik heb ook veel gehad aan: James Felici, The Complete Manual of Typography. A Guide to Setting Perfect Type.
I went there and came back / It was nothing special / The river at high tide / The mountain veiled by misty rain