Supportvragen digitale media > Grafische software en technieken

Tekstuitlijning: links of volledig?

(1/2) > >>

Thinksamuel:
Hallo

Voor een portfolio heb ik enkele tekstblokken (het merendeel van de portfolio zijn afbeeldingen). Gebruik ik best links uitgelijnde tekst of volledig uitgelijnd? Links uitgelijnd geeft een chaotisch beeld aan de rechterkant, maar bij volledig uitgelijnd zijn sommige woorden gruwelijk lang gemaakt. Wat is het beste?

Sypie:
Voor gewone tekst: Links uitlijnen en de tekstverwerker de woordafbrekingen laten doen. Dat betekent dat je zelf niet te veel op Enter moet drukken, dat redt zo'n programma zelf op zich heel goed.

En wordt het een rommeltje aan de rechterkant? Lees maar eens boeken, daar is vaak genoeg de boel links uitgelijnd en de rechter kant met rust gelaten.

bertvanderveen:
Even de terminologie:
Ervan uitgaand dat wij westerlingen als standaard een linkerkantlijn gebruiken (en dat is omdat je dan met minder moeite van het eind van de ene regel naar het begin van de volgende geraakt), kun je twee vormen van opmaak van tekst gebruiken:
1. vrije regelval, dus met een vaste woordspatie en regels van wisselende lengte (een variant is de vrije regelval met afbrekingen, die een gelijkmatigere rechter 'kantlijn' oplevert);
2. uitgevuld zetsel, dus alle regels even lang, met ook een strakke rechter kantlijn. Dit is in principe altijd met afbrekingen, omdat je anders lelijke grote woordspaties (want die worden gemiddeld over de hele regel) kunt krijgen, of dat met het super-lelijke ( F r a n s e n en Duitsers doen dat!) vergroten van de letterspaties probeert op te lossen.
In boeken is uitgevuld zetsel gebruikelijk omdat het aantal tekens en dus woorden per regel redelijk veel is - je mikt op 12 tot 14 woorden - en je door goed afbreken een mooi beeld kunt krijgen.
Voor kranten en tijdschriften is dat moeilijker omdat het aantal woorden per regel kleiner is (smalle kolom dus).
Voor ad hoc dingen zoals een portfolio waarbij de begeleidende teksten relatief kleine zetbreedtes hebben, zou ik vrije regelval gebruiken, met als uitgangspunt dat je tekstblokjes vooral rechts naast een afbeelding plaatst. Of je wel of niet afbreekt is een kwestie van esthetiek, maar hangt ook af van de aard van de tekst: veel lange woorden tegenover meest korte, etcetera.
Laat je nog eens zien wat het geworden is?

orange:

--- Citaat van: Thinksamuel, 18 februari 2023 - 22:43 ---....maar bij volledig uitgelijnd zijn sommige woorden gruwelijk lang gemaakt....

--- Einde van citaat ---
Woorden worden niet opeens langer dan ze zijn, dus wat bedoel je daar precies mee?  :wink:

Links uitlijnen + afbreking is ook een veel toepaste methode. Dan voorkom je al te grote gaten aan de rechterkant en heb je niet het gevaar van iets te grote ruimte tussen je woorden.

Maar wat vind jij mooier?

Tekstuitlijning: links of volledig?

MacFrankie:
Rechts uitlijnen kan er mooi uitzien, maar doe dat nooit met letterspatiƫring! Dus Bert heeft met zijn punt 2 een heel goed punt!

Maar nu ik dit schrijf, realiseer ik me dat het een mening is. Hele volksstammen (oa Amerikanen) doen het. En ook professionele DTP-ers gebruiken het soms. Maar dat is binnen de marges dat het echt zichtbaar is. Theoretisch. Want "warmte" en "Humor" in het voorbeeld waar ik naar link zien er onnatuurlijk uit.

Met andere woorden, kijk wat je zelf mooi vindt!

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie