Van InDesign naar html?
2 juni 2011 - 09:49   
geplaatst door: Rick
Ik heb een mooi ontwerpje (met buttons, hyperlinks e.d.) gemaakt in indesign en keurig geexporteerd als werkende interactieve pdf ... maar nu wil mijn klant dit als html op zijn website.

De vraag is hoe krijg ik van mijn indesign ontwerp een kloppende html. Ik dacht te kunnen exporteren naar dreamweaver (waar ik geen verstand van heb) en klaar te zijn. Niet dus, in dreamweaver staat alles onder elkaar ipv. netjes opgemaakt.

Hmmm ... what does this button do?
Van InDesign naar html?
2 juni 2011 - 10:58    reactie #1
geplaatst door: Plexyglazz
Ik wil niet vervelend zijn, maar als het op webdesign aankomt, dan is het toch echt aan te raden om NIET vanuit programma's als InDesign te werken.

Net als opmaak voor drukwerk is webdesign een vak met zijn eigen valkuilen en mogelijkheden.

Persoonlijk zou ik het ontwerp in een pakket als Coda of Dreamweaver opnieuw opbouwen.
Je houdt dan veel meer controle over de (technische) kwaliteit van de website.

Aan de andere kant moet ik wel toegeven dat de export vanuit InDesign CS5 een goede structuur oplevert om mee verder te werken in een HTML/CSS-editor.
Maar blijf bewust van het verschil in toepassing van PDF/drukwerk en HTML!

Van InDesign naar html?
2 juni 2011 - 11:17    reactie #2
geplaatst door: Kapotlood
Eens met Plexiglazz. Een opmaakprogramma voor papier gebruik je niet voor digitaal werk. Zélfs als Adobe zegt dat het uitstekend kan omdat ze met Indesign CS5.5 de optie hebben ingeprakt (niet ingebouwd) dat je ook digitale content en zelfs iPad-apps kunt maken.

Een app heeft een specifiek doel. Voor Indesign is dat opmaak. Voor Dreamweaver is dat webcontent. En voor Photoshop is dat fotografie en illustratieve doeleinden.

De enige manier om een goed html-bestand te krijgen is door het handmatig te coderen, zei het met Coda, een text-editor of Dreamweaver bijvoorbeeld. Een programma als Indesign is uitstekend geschikt voor het ontwerpen van (al dan niet interactieve) PDF's, en misschien zelfs goed voor het opzetten van een basis voor een site (hoewel je dat meestal beter kunt doen met pixel-perfecte programma's zoals Photoshop of Fireworks). Maar als het aankomt op een kloppend HTML bestand, dan  zit je in de regel vast aan het met de hand coderen. :)
Verschillende browsers geven een html-bestand ook verschillend weer, en de enige manier om daar meer controle over te hebben is door handmatig de code in elkaar te zetten :)

Mvg,
Joram