Er is toch wel iemand die de markt bespied en ons op de hoogte houd op zijn of haar website?
Wie weet er 1?
Qua trends kun je denk ik ook de website-galleries in de gaten houden.Vaak zie je trends daar eerst, waarna ze doorvertaald worden naar drukwerk.Althans, da's wat ik vaak zie.
Als je het over meubilair e.d. hebt kun je ook gewoon designers-zaakjes binnenlopen.Geheid dat je de trend terugziet in wat de IKEA, Trendhopper e.d. in huis halen.Of je kijkt naar magazines en verpakkingen over kleding, huisinrichtingen envormgeving.
Genoeg materiaal om trends in terug te vinden eigenlijk
Caprice
mvg,TJ
Een goede ontwerper staat wat mij betreft middenin het leven, en gaat bij elke nieuwe opdracht eerst eens een dagje op straat lopen, een bibliotheek zoeken voor inspiratie, een hele stapels reclame en videoclips bekijken en vervolgens nog eens een dag bij collega's op de vingers kijken waar zij nu eigenlijk mee bezig zijn. Om daar uit te destilleren wat werkt en wat niet, en wat er te gebruiken valt. Dit heet vooruitgang, en Isaac Newton wist al dat je niet verder kwam op een andere manier dan te staan op de schouders van de reuzen vóór jou.
Wat mij betreft besteedt je dus een groot deel van je dag door trends te bekijken je kan er alleen maar beter van worden! Als je tenminste maar probeert te begrijpen waaróm een bepaalde trend een trend is niet kopiëren als je eigenlijk niet snapt wat het nut is!
Overigens werd die stijl van LiveTrace al lang geleden ingezet doorde overtrekfuncties van Flash en daarvóór ook door psychedelischeanaloge video-technieken. Het ligt er dus maar aan vanuit welkecommunity je die stijl (her)kent: video, web of dtp.
Schaduwen lijken trendy, doordat InDesign eindelijk het gebruikvan slagschaduw heeft vergemakkelijkt que technische uitvoering.Maar eigenlijk bestond het doorvoeren van schaduw in opmaakwerkal lang voordat DTP de grafische sector ging beheersen. Doordat dePostScript-taal nauwelijks met die bitmap-transparantie kon omgaan,zijn we het in 20 jaar DTP 'n beetje gaan vergeten en zelfs ontwijken.Maar schaduwen waren lange tijd een (weliswaar dure) lithografischetechniek die je gewoon kon toepassen op PaintBoxen en "Harries".Àlle lithografie was toen duur, dus schaduw was vanzelfsprekend.InDesign heeft ons de schaduw simpelweg teruggegeven !
Daarnaast denk ik dat er zeker trends op het gebied van grafische vormgeving zijn.Ik heb bijvoorbeeld al jaren een abonnement op de Publish. Eerlijk gezegd kwam die vormgevingmij de laatste tijd behoorlijk de neus uit, Het las niet lekker meer.Maar wat ze nu hebben gedaan ligt denk in lijn met de 'grotere' bladen op gebied van grafische vormgevingen kennis bladen. Het formaat is aangepast en de inhoud is serieus verandert. Zodat, maar dat is mijn mening,het nu een stuk prettiger leest.
Het is natuurlijk niet zo dat alleen de vormgeving de trend bepaalt maar ook het verhaal ende behoeften uit de markt.
Bladen die voor mij inspiratie opwekken
IM (Indentity Matters)Items (ook van Bispublishers)PublishCreative
Voor webWeb Index reeks van The Pepin Press van Agile Rabbit editions.
Maar zoals al eerder gezegd is het natuurlijk het mooist als je als vormgevereen nieuwe trend kunt bedenken die aansluit bij de behoeften van je klanten bij haar bereik.
J
(Bewerkt door jotouse om 18:15, 15-10-2006)
Ben net op de site gaan kijken van Real Dutch Design. Ik kende het nog niet maar lijkt me inderdaad geweldige boeken. Ik heb dan ook meteen beide delen besteld.Vraagje. Hoeveel edities zijn hier al van en kan mijn vorige edities nog bekomen?
PS: Ik heb geen taal moeten ingeven. Ik neem dus aan dat de boeken de drie talen bevatten, juist?
(Bewerkt door iTom om 18:32, 15-10-2006)
ik heb eerlijk gezegd geen idee hoeveel eerdere uitgaves er zijn.Neem eens contact op met Bispublishers.
Ik heb het boek niet via de site besteld maar via de bon die bij het blad Items zat.Dit scheelde ook aardig in het aanschaf bedrag.
Hou de site van hun in de gaten want ze hebben vaak leuke boeken.Vooral het boek Handboek voor het opzetten van een ontwerppraktijk is erg goed voor mensen die starten!!
Het boek is in 3 talen.
Veel lees en vooral kijkplezier, het is echt een geweldig en inspiratievol boek!!
"Handboek voor ..." lijkt me inderdaad ook een interessant boek, ware het niet dat dit geschreven is voor de Nederlandse starters, en niet de Belgische. Wetgeving en hoedanigheden van bedrijf zijn typisch Nederlands.Toch bedank voor de tip. De website staat inmiddels bij mijn bookmarks.
Gelukkig is het "Real Dutch Design" in de drie talen. Ik begon al te vrezen dat ik mischien een Engelstalige versie ging krijgen, maar nu ik weet dat de drie talen er in staan, ben ik gerust. Verklaart ook tendele waarom het zo dik is.
Peter Villevoye om 14:15, 15-10-2006Was het misschien een eeuw geleden nog zo dat een aantal stijlende wereld een bepaalde tijd domineerden, tegenwoordig is het juistde veelvoud aan stijlen die regeert. Iedere community identificeertzich met een eigen stijl en de wereld staat bol van communities !
ik vind dat wel een mooi inzicht. Vele globalisering criticasters bepleiten juist het tegenovergestelde; we zouden steeds meer onderhevig zijn aan een eenheidworst.Doch, peter, ik ben het met je eens. En ik denk dat dat grotendeels te maken heeft met 1. transparantie; je kan je eigen community opzoeken en makkelijk vinden, en 2. Democratisering op het vormgevings gebied; was vroeger een letterbak en zetmachine voor een enkeling weggelegd, nu kan elke debiel met een Macbook en wat iApps aan de slag om een drukwerk, website of wat voor stijl dan ook uittewerken. Dt levert een enorme berg meer troep op, maar de veelvoud aan grafische uitingen levert ook veel nieuw werk op.
Mijn laatste inspiratiebron: www.vault49.com (vette Illustrator shizzle! Wat je allemaal niet met CS2 kan he )