ik maak in InDesign veel presentaties, en deze exporteer ik altijd als HR en LR pdf. LR is dan smallest file size zonder kleur conversie, hires X1a zonder kleurconversie en met drukker markeringen. Alleen, deze LR pdf is vaak nog steeds heel groot (ik werk veel met vector tekeningen in de presentaties), en daardoor duurt het nog steeds lang voordat deze opgebouwd zijn. Vandaar mijn vraag of ik vanuit InDesign, of op een andere manier, een pdf zo klein mogelijk kan maken. De tekst hoeft niet te bewerken te zijn, alles mag gewoon afgeplat worden, dat is allemaal geen probleem, als hij maar echt heel klein is. PDF's nu varieren tussen de 10 en 100 mb, en die wil ik naar 1 tot 5 mb brengen. Weet iemand daar een goede truc voor?
Met vriendelijke groet,Christ Clijsen
Printen naar Postscript. Dus in je printmenu kiezen voor Postscript,dan verandert het "print" knopje in een "save" knopje namelijk
Dus in je printmenu:- Printer op Adobe Postscript File- PPD op Adobe PDF x.x(heeft vooral als voordeel dat je niet aan de maximale papierformaten van de PPD's van de printer zit)
Save knop indrukken, en dan kun je het bestand als .ps bewaren.In Distiller even de preset in het Distiller-venster op het gewensteformaat zetten, en dan je .ps erop slepen.
(Bewerkt door joram om 17:08, 4-12-2009)
christclijsen om 16:57, 4-12-2009die maakt er dan voor mij een pdf van die heel klein is?
(frames in websites is overigens pas jaren 90 )
(Bewerkt door joram om 23:31, 4-12-2009)
Bestanden met grote vectorillustraties zijn heel moeilijk 'klein' te krijgen. Je zou het kunnen proberen met rasterbeelden (dus met een uit VectorWorks geëxporteerde jpeg), en dan zoeken naar een aanvaardbaar compromis tussen kwaliteit en omvang.
Wellicht heb je gewoon de kleinste bestandsgrootte er al uit geperst. Veel (complexe) vector informatie geeft nou eenmaal redelijk grote pdf bestanden. Ga je dat weer omzetten naar pixels dan kun je net zo goed een JPG file exporteren vanuit ID, maar of het totale bestand daarmee kleiner wordt is afhankelijk van diverse factoren (o.a. hoe 'makkelijk' het bestand te comprimeren is).
Volstrekt achterhaald! Kennis af en toe een beetje up-to-date brengen dames en heren!
christclijsen on 17:33, 7-Dec-2009Of het nu jaren 90 is of niet, als het maar werkt vind ik het ok. Smalles file size moet veel kleiner kunnen, alle tekst is nog steeds te bewerken, dus hij ziet het nog als verschillende objecten. Is er écht geen functie die alles gewoon plat & pixel maakt? Verschillende objecten etc hoef ik allemaal niet te houden, het moet gewoon op z'n kleinst zijn.
Je kunt in Acrobat nog reduce filesize doen. Misschien helpt dat nog een beetje.
vanuit indesign een ps bestand printen, en dat door distiller halen is 2.0 MBvanuit indesign een lr pdf maken (kleinste bestandsgrootte zonder kleurcompressie) is 1,9 MB
dus vanuit indesign kun je beter een lr pdf maken dan via distiller maken, maar dat helpt mijn probleem nog niet..
Swiep om 17:50, 7-12-2009Volstrekt achterhaald! Kennis af en toe een beetje up-to-date brengen dames en heren!
Misschien is de engine wel hetzelfde, maar ik ondervind hier in levende lijve dat PDF's via Distiller (smallest filesize of print ready)vele malen kleiner zijn... zeker bij ingewikkelde bestanden scheeltdat hier makkelijk een factor 3. Dus zo achterhaald is het niet.Met de werktekeningen van verpakkingen hier merk ik in zowel Illustrator als Indesign (als ik een verzameling maak voor een presentatie)dat het ontzettend veel kan schelen.
Daarnaast merk ik dat met de standaard Print Ready of Smallest File Sizeinstellingen, Distiller minder vaak problemen geeft dan de standaardexporteer/save as functie in Illustrator en Indesign. En dat terwijl dewerktekeningen hier prima opgezet zijn. Waar je bij de export/save asfunctie nog wel eens wat problemen kan hebben met transparanties,foto-overlappingen e.d., heb je dat veel minder bij de Distiller.
Uiteindelijk maakt het me ook niet uit of dat nu wel of niet door eenandere engine komt, maar er zit verschil in
Net ff gechecked en inderdaad Distiller maakt 'm nog (een stuk) kleiner.maar wat een werk een ps schrijven, dan Distiller laten pdf'en
En maakt het nu echt zoveel uit? Iedereen heeft toch breedband tegenwoordig.Kan me voorstellen dat het voor bepaalde producties handig dat je de bandbreedte die het neemt om een pdf te downloaden verkleind en je pdf zo klein mogelijk maakt maar voor de rest.
Wel goed om te weten dus:)
Edit: en Distiller staat uiteraard op "kleinste bestandsgrootte" ja..
joram om 16:42, 9-12-2009CitaatSwiep om 17:50, 7-12-2009Volstrekt achterhaald! Kennis af en toe een beetje up-to-date brengen dames en heren! Misschien is de engine wel hetzelfde, maar ik ondervind hier in levende lijve dat PDF's via Distiller (smallest filesize of print ready)vele malen kleiner zijn... zeker bij ingewikkelde bestanden scheeltdat hier makkelijk een factor 3. Dus zo achterhaald is het niet.Met de werktekeningen van verpakkingen hier merk ik in zowel Illustrator als Indesign (als ik een verzameling maak voor een presentatie)dat het ontzettend veel kan schelen. Daarnaast merk ik dat met de standaard Print Ready of Smallest File Sizeinstellingen, Distiller minder vaak problemen geeft dan de standaardexporteer/save as functie in Illustrator en Indesign. En dat terwijl dewerktekeningen hier prima opgezet zijn. Waar je bij de export/save asfunctie nog wel eens wat problemen kan hebben met transparanties,foto-overlappingen e.d., heb je dat veel minder bij de Distiller.Uiteindelijk maakt het me ook niet uit of dat nu wel of niet door eenandere engine komt, maar er zit verschil in
(Bewerkt door christclijsen om 17:09, 9-12-2009)
Als je voor smallest file size kiest dan staat die op Acrobat 6, kies daar voor de laagste pdf versie (1.3)
Verder heb ik aan de smallest file size ook nog de compressie op zip gezet en verder heb ik bij het gedeelte advanced de flattening op low resolution gezet.
Met de normale smallest file size was mijn pdf 10 MB
Met mijn veranderingen was ie nog 2,4 MB
Als het voor jou ook werkt dan kan je de preset bewaren voor later gebruik
Misschien is dit een oplossing voor je probleem, de printkwaliteit zal wel beneden alle peil zijn.
Carlito om 17:34, 9-12-2009Wat een wezenlijk verschil kan maken is de compatbiliteit veranderen als je een pdf maakt.Als je voor smallest file size kiest dan staat die op Acrobat 6, kies daar voor de laagste pdf versie (1.3)Verder heb ik aan de smallest file size ook nog de compressie op zip gezet en verder heb ik bij het gedeelte advanced de flattening op low resolution gezet.Met de normale smallest file size was mijn pdf 10 MBMet mijn veranderingen was ie nog 2,4 MBAls het voor jou ook werkt dan kan je de preset bewaren voor later gebruikMisschien is dit een oplossing voor je probleem, de printkwaliteit zal wel beneden alle peil zijn.