Aankoop Externe HD - waarop letten
14 maart 2019 - 09:22   
geplaatst door: Tmke131080
Momenteel gebruik ik verschillende externe HD's om mijn data op op te slaan. Graag zou ik mij 1 grote externe HD aanschaffen, zodat ik mijn data veel overzichtelijker kan terugvinden.

Welk merk/type kies ik?
Welke grootte neem ik?
Waar moet ik specifiek op letten?

Kunnen jullie mij een beetje helpen... alvast erg bedankt!
antw: Aankoop Externe HD - waarop letten
14 maart 2019 - 09:46    reactie #1
geplaatst door: GeorgeM
Op deze pagina van Tweakers Pricewatch kan je kiezen welke harde schrijf je wilt hebben voor welke prijs:
https://tweakers.net/categorie/334/externe-harde-schijven/producten/

In de linkerkolom kan je een aantal zoekcriteria aanpassen, zoals de grootte van de harde schijf.

Om je verder te helpen een paar vragen aan jou:

Wat is je maximale budget?
Hoeveel ruimte heb je op dit moment in totaal in gebruik?
antw: Aankoop Externe HD - waarop letten
14 maart 2019 - 10:00    reactie #2
geplaatst door: Tmke131080
Super! Dankjewel!

Ik heb momenteel 5 HD schijfjes van 500GB.
Budget heb ik niet bepaald in gedachten...

Ik wil zeker het juiste merk aanschaffen zodat ik niet al te veel problemen krijg met de schijf.

WD Western Digital, zijn dat goede schijven?
antw: Aankoop Externe HD - waarop letten
14 maart 2019 - 12:55    reactie #3
geplaatst door: x7
Je kunt niet stellen dat het ene merk betrouwbaarder is dan het andere. Wel zijn er (kleine) verschillen per model. Het Amerikaanse data-opslagbedrijf Backblaze, dat meer dan 100.000 harde schijven aan het draaien heeft, geeft regelmatig een overzicht van het percentage crashes per type HD. Deze link brengt je naar de laatste. Let wel: dit overzicht gaat over losse HD's, niet over externe.

Het nadeel van het aanschaffen van een externe harde schijf (harde schijf in een kastje met bijv een USB-aansluiting) is a) dat je niet weet welke schijf erin zit, en b) in geval van een defect het kastje in veel gevallen slechts met veel moeite te openen is.

Ik raad je daarom aan een losse HD aan te schaffen. Als je die extern wilt gebruiken zijn daarvoor plenty losse kastjes te koop met aansluitingen naar wens, voor prijzen vanaf een euro of tien. En als je ooit een gloednieuwe Mac aanschaft met USB-C hoef je alleen maar het kastje om te wisselen.

Ziehier een overzicht van losse harde schijven. Je hebt er een nodig met een S-ATA aansluiting; S-ATA 600 heeft de snelste aansluiting. Je kunt de lijst sorteren op prijs per GB; wees niet al te zuinig.

Sommige schijven hebben een naam die duidt op een bepaald doel, bijvoorbeeld Surveillance voor camerabewaking. Deze is waarschijnlijk zeer geschikt voor 24/7 gebruik, terwijl snelheid van minder belang is. Evengoed is 'ie gewoon bruikbaar in een computer, maar wellicht heb je liever een wat snellere.
antw: Aankoop Externe HD - waarop letten
14 maart 2019 - 13:31    reactie #4
geplaatst door: x7
LET OP: Elke harde schijf (of SSD) zal ooit een keer stuk gaan. In de meeste gevallen pas na vele jaren, maar als je pech hebt veel eerder. Vertrouw daarom je data NOOIT toe aan één enkele gegevensdrager.
antw: Aankoop Externe HD - waarop letten
14 maart 2019 - 15:42    reactie #5
geplaatst door: penseel
En niet vergeten om ook Time Machine te gebruiken.
Het blijft een gedoe met die computers!
antw: Aankoop Externe HD - waarop letten
14 maart 2019 - 17:09    reactie #6
geplaatst door: pjottervmr
Als je 5 externe schijven nu gebruikt kun je beter je afvragen welke data bewaar ik allemaal en is dit nodig. Vervolgens kun je denken aan data zoals prive documenten op 1 500 gb op te slaan en 1 externe die je bv wekelijks even aansluit voor time machine. De overige data kun je dan bv op een nieuwe grote externe op te slaan. ALs die harde schijf stuk gaat ben je wel die data kwijt maar ik neem aan dat dit dan iets van video ed moet zijn. (Films?)
antw: Aankoop Externe HD - waarop letten
14 maart 2019 - 20:27    reactie #7
geplaatst door: Heintje
Even een andere tip: je geeft niet aan welke Macbook/iMac etc. je hebt en hoe oud die is.
Als dat al wat ouder is (zoals bij mij), loont het de moeite om na te denken wat voor aansluiting je externe harddisk moet hebben, hoe je die voedt (stroom) en welk bestandssysteem je gaat gebruiken.

Waarom?
- 4TB vullen/backuppen over USB2 staat gelijk aan pure marteling. Dan kan je beter kijken naar een Firewire, USB3 of USB?? aansluiting die sneller is. Kijk wat je nu aan boord hebt en gebruik de snelste / nog betaalbare optie. 
- externe harddisks krijg je volgens deze link t/m 5 TB "Bus-powered" (dus zonder externe voeding): 
https://tweakers.net/categorie/334/externe-harde-schijven/producten/#filter:q1YqKMpMTvXNzFOyMtBRKi5ITXbLzClJLSpWsqpWMjQwMATRuSBpJVMDAwM9AyUdpdzECiDX3MgAIlCro2RoamwCUliWmKNkFa1kbGRqqhRbW1sLAA
Die externe voedingen gaan vaak kapot, wat een hoop ellende geeft. Ik raad je dus een model aan zonder externe voeding, mits dat goed met jouw hardware samengaat.
- welk bestandssysteem?
Ik heb jarenlang gewerkt met de gekochte Tuxera NTFS-driver voor mijn externe harddisks, omdat ik dan  NTFS kan schrijven op de externe harddisk én die uit kan wisselen met mijn Windows machines.
Dat was géén goed idee: na enkele maanden kreeg ik door mijn iMac niet opgemerkte schrijffouten op de externe harddisk die na enige tijd problemen gingen geven.
Daarom ben ik voor mijn externe schijven alsnog overgestapt naar Apple bestandsformaten, óók omdat ik die bestandssystemen periodiek kan controleren/herstellen met mijn iMac. Dat vermindert enigszins de noodzaak voor het hebben van veel periodieke extern opgeslagen backups naast mijn Time Capsule.
antw: Aankoop Externe HD - waarop letten
14 maart 2019 - 21:30    reactie #8
geplaatst door: HEXDIY
Mooie uitleg, Heintje!

Op 1 punt ben ik het echter niet eens:
ik hou totaal niet van buss-powered USB2 harde schijfbehuizingen.

Waarom? Omdat Apple nogal strikt omspringt met de voedingsspecificaties, en dat voedingsvermogen voor USB 2 slechts 500 mA bedraagt.

Voor vele harde schijven is dat niet genoeg om naar behoren op te spinnen, en dan denkt de argeloze gebruiker dat de schijf stuk is.

In zulk een geval is een powered hub, een externe behuizing met een eigen netstroomadapter, of zelfs een dubbele USB A kabel (= noodoplossing) echt wel een uitkomst.

Voor FireWire en USB 3 ligt de stroombegrenzing véél hoger (2,2 A voor USB 3 geloof ik), daarmee ben je dan ook weer van dit vervelende probleem af.
If it ain't broke, don't fix it! Recycle the planet, we're gonna need it! Think different, think twice, Apple!
M1 is a success! Please do not forget Mac OS.
antw: Aankoop Externe HD - waarop letten
14 maart 2019 - 23:03    reactie #9
geplaatst door: Sypie
Als ik dit allemaal zo lees is het denk ik veel verstandiger om een NAS aan te schaffen in plaats van nog een externe harde schijf.

Als je een Synology DS1019 neemt kun je 5 schijven kwijt. Wanneer je dat doet met 4TB schijven heb je netto 20TB of een fatsoenlijke RAID oplossing. (ik heb even een uit de kluiten gewassen model genomen)
Door te werken met een netwerkschijf kan je vanaf iedere computer in en buiten huis je bestanden benaderen. Daarbij kun je ook nog je Time Machine backup er netjes op kwijt. Zo sla je meerdere vliegen in één klap.
antw: Aankoop Externe HD - waarop letten
15 maart 2019 - 04:55    reactie #10
geplaatst door: boni
Als je een Synology DS1019 neemt ... (ik heb even een uit de kluiten gewassen model genomen)

Zeg dat wel!
De topic starter schrikt zich vast een hoedje van de prijs. :biggrin:
De topic starter heeft momenteel 5 HD schijfjes van 500GB, dat is 2,5TB.
Met een éénlader NAS van rond de 100 € als de DS119j instapper en een 4TB komt ie dus ruim toe.
Dan kan hij daarna aan een backup gaan denken van zijn NAS.
Zo krijgt dit topic dan wel een wending naar 'welke NAS?' en vind de topic starter alle antwoorden beter op https://www.synology-forum.nl
MacBook Air M1-chip / 8 GB geh. / 512 GB SSD - Mac mini M1-chip / 8 GB geh. / 512 GB SSD - MacBook Pro 16-inch M1 PRO-chip / 16 GB geh. / 2TB SSD. Mijn Mac en Synology NAS setup.
antw: Aankoop Externe HD - waarop letten
15 maart 2019 - 18:05    reactie #11
geplaatst door: MacFrankie
Ze zeggen wel: één is geen. Ik zou niet snel een 1 disk NAS kiezen. Ik heb een 4 bay NAS, en heb er 2 schijven (WD Red) in zitten, en kan nog uitbreiden.

Een DS418j is een mooie NAS, en daar dan 2 maal een WD Red 4TB in, dan ben je al een heel eind!

Er is voor €100 minder een DS218j, maar die heeft niet alleen 2 bays minder, maar ook de helft van de hoeveelheid geheugen. Met andere woorden: de 4 bay versie is de slimmere keuze, niet alleen voor uitbreidbaarheid.
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
antw: Aankoop Externe HD - waarop letten
16 maart 2019 - 19:22    reactie #12
geplaatst door: Heintje
@HEXDIY:
Het is inmiddels niet meer ontopic, maar je moet even kijken naar het type USB-poort wat voor de harddisk wordt opgegeven. Als dat USB2 is en de harddisk heeft meer stroom nodig dan USB2 kan leveren, zit bij het harddiskje altijd een Y-adapter, waardoor hij uit twee USB2-poorten 1 Ampère kan krijgen.

Ik zie relatief veel problemen voorbij komen met verloren/kapotte/vervangen door verkeerde voedingsadapters voorbij komen ,met soms héle dure gevolgen...  :cry:
antw: Aankoop Externe HD - waarop letten
17 maart 2019 - 01:00    reactie #13
geplaatst door: HEXDIY
@ Heintje: ik ken de hybride oplossing met een dubbele USB 2 A kabel (zie mijn post), maar dit lijkt me een gesukkeld alternatief voor het gebruik van de juiste adapter voor een externe USB 2 behuizing.

Hoe moeilijk kan het zijn als je even oplet?

Citaat
Ik zie relatief veel problemen voorbij komen met verloren/kapotte/vervangen door verkeerde voedingsadapters voorbij komen ,met soms héle dure gevolgen...  :cry:

Tja, bij verkeerde adapters blaas je weliswaar de controllerprint van je externe behuizing op;
de schijf zelf blijft intact.
Dit heb ik ook al vaker gezien...
Bewerkt: 17 maart 2019 - 01:13 door HEXDIY
If it ain't broke, don't fix it! Recycle the planet, we're gonna need it! Think different, think twice, Apple!
M1 is a success! Please do not forget Mac OS.
antw: Aankoop Externe HD - waarop letten
6 april 2019 - 09:54    reactie #14
geplaatst door: McHenri
Is een NAS geen oplossing ?

Die kan je gebruiken voor data en voor backup.
antw: Aankoop Externe HD - waarop letten
7 april 2019 - 12:10    reactie #15
geplaatst door: boni
Is een NAS geen oplossing ?

Ja, vind ik ook wel.
Hier is een mooie met naast de klassieke LAN-poort ook een thunderbolt aansluiting voor de topic starter als hij een Mac met usb-C heeft of aanschaft.

MacBook Air M1-chip / 8 GB geh. / 512 GB SSD - Mac mini M1-chip / 8 GB geh. / 512 GB SSD - MacBook Pro 16-inch M1 PRO-chip / 16 GB geh. / 2TB SSD. Mijn Mac en Synology NAS setup.
Weg met de overheid weg met de mensheid.
antw: Aankoop Externe HD - waarop letten
7 april 2019 - 13:01    reactie #17
geplaatst door: boni
En niet schikken van de prijs;...
:biggrin:
MacBook Air M1-chip / 8 GB geh. / 512 GB SSD - Mac mini M1-chip / 8 GB geh. / 512 GB SSD - MacBook Pro 16-inch M1 PRO-chip / 16 GB geh. / 2TB SSD. Mijn Mac en Synology NAS setup.
antw: Aankoop Externe HD - waarop letten
7 april 2019 - 19:16    reactie #18
geplaatst door: Heintje
En dat is nog exclusief schijven ... (zie onderaan) ...   :cool: