geplaatst door: Jeu
Voor mijn Mac Mini 2018 met de Intel Six-Core i7 wil ik een eGPU gaan kopen. Deze mini gebruik ik voornamelijk om fotoseries (tussen de 10 en de vijftig foto's) tot sferische panorama's te stitchen met PTGui, ze daarna te bewerken met Photoshop CC2019 en ze dan om te zetten in interactieve sferische panorama foto's met PanoV2r versie 6. Als deze panorama foto's uit PTGui rollen hebben  ze een omvang die tussen de 2 en de 5 GigaByte ligt en dat is ietwat te heftig voor de onboard grafische chip van Intel. Nu kan ik een SONNET eGFX Breakaway Box 550 met ingebouwde Gigabyte Radeon RX Vega 56  8GB kopen voor een zeer schappelijke prijs. Wat mij een beetje verontrust is dat die videokaart ook nog de aanduiding Gaming OC heeft en ik vraag me nu af of deze kaart wel geschikt is voor het grafische werk dat ik er mee wil gaan uitvoeren. Het is me sowieso nooit duidelijk of een videokaart (bijvoorbeeld een Radeon 580 met 8gb) het meest geschikt is om te gamen of om grafisch mee te bewerken. Ik zou daarom graag jullie advies willen inwinnen. Bedankt.
Beter ongeveer goed dan exact fout
geplaatst door: Jeroendv
Er is een idee opgevat om met elkaar een eGPU event te houden. Een mooi moment om dit soort vragen te stellen en uit te proberen.
De term Gaming OC geeft vaak aan dat het werkgeheugen in sneller is geklokt dan normaal dus sneller (en meer geluid en energieverbruik). Verder een ander kleurtje dus even geschikt als de niet “Gaming” variant voor grafische beeldbewerking.
geplaatst door: Jeu
Dank je wel, dat maakt heel veel duidelijk voor me. Dit was precies het stukje informatie dat ik nog nodig had.  Ik had vergeten te vermelden dat ik met een BenQ  BL2711U monitor werk met een resolutie van 3360 x 1890 of 3008 x 1692 beeldpunten. Ik kan tot 3840 x 2160 gaan maar dan worden tekst, menu's, buttons (eigenlijk alles) zó klein dat ik moeite heb om te zien wat ik aanklik. Op mijn vorige Mac (iMac 27 inch retina) was dat geen probleem. Alles was goed leesbaar en zichtbaar. Ik had dus aangenomen dat dit met een externe monitor ook zo zou zijn, maar helaas. Ik neem aan bij een externe videokaart dit leesbaarheid probleem ook zal optreden. Ik heb de eGPU die ik reeds noemde besteld en krijg hem overmorgen. Been zéér benieuwd hoe dat zal gaan uitpakken!
Bewerkt: 10 december 2018 - 19:57 door Jeu
Beter ongeveer goed dan exact fout
geplaatst door: Kapotlood
Inderdaad een goed idee om eens wat games tegen die eGPU te gooien, maar echt veel (goed geoptimaliseerde) AAA-games voor de Mac zijn er niet.

Maar ik kan wel mijn persoonlijke ervaring delen met een precies omgekeerde situatie. Ik heb een MacBook Pro uit 2016 met de AMD 460 Pro namelijk, en die is voor AAA-gamen totaal ongeschikt... en dat ding kostte ~€3000. Ik heb ook een PC (MAGNUS ER51070), met een nVidia GTX 1070K. Deze kan alle AAA-games op maximale kwaliteit aan, en daar heb ik noodgedwongen eens op grafisch werk op moeten doen omdat mijn MBP voor reparatie terug moest.

Werken op een videokaart die technisch gezien meer voor gamen is bedoeld kan uitstekend. Die GTX 1070K is natuurlijk niet alleen voor gamen bedoeld, maar wordt daar wel veel beter voor geoptimaliseerd. De Quadro kaarten zijn veel meer geoptimaliseerd voor workflows. Maar gamen op een 'AMD 56' is geen probleem, evenals werken.

Punt is namelijk dat, precies wat je zegt, je interne GPU niet voldoende powerrr heeft. Dat heeft die '56' in overvloed. Ook al zijn consumentenkaarten over het algemeen meer geoptimaliseerd voor games dan voor specifieke workflows, een beest van een kaart gaat je een beest van performance geven. Koop je een Quadro-kaart dan zul je daar meer werk-winst uit halen, maar daar is het prijskaartje dan ook naar.

Als je voor een schappelijk prijsje de '56' kunt kopen en je hebt hoe dan ook een snellere GPU nodig voor het werk wat je doet, dan zou ik het zeker doen. Twijfel je, dan kun je ook voor minder geld een AMD 580 variant kopen bij o.a. Sonnet. Ook die is meer voor gamen geoptimaliseerd, maar zal je ook een forse snelheidswinst geven t.o.v. de interne Intel-GPU.
geplaatst door: Jeu
De SONNET eGFX 550 met Gigabyte Radeon RX Vega 56  8GB kost me 637 Euro. Ik koop hem inderdaad specifiek voor het grafische werk maar ik zal denk ik ook eens een game gaan proberen. Dat heb ik nog nooit gedaan. Ook belangrijk is dat ik, als het ooit nodig of wenselijk is, een andere videokaart in die eGFX 550 kan plaatsen. Ik heb nu opties zat en dat is precies waarom ik min iMac heb ingeruild voor een Mac mini. Plus dat ik die mini makkelijk zelf stofvrij kan maken, iets dat ik bij een iMac nooit zelf zou proberen. Ik heb gezien wat zich in de loop der jaren ophoopt in een iMac en dat ziet er niet goed uit vond ik. Zie ook https://www.digitaltrends.com/computing/apple-lawsuit-dust-filter/
Beter ongeveer goed dan exact fout
geplaatst door: Jeu
Vandaag mijn Sonnet eGFX 550 met Gigabyte Radeon gamingcard geassembleerd. Maar helaas krijg ik de kaart niet werkend. De Sonnet box is aanwezig in het System Report maar de videokaart wordt niet gevonden door Mojave 10.14.2 (18C54). De fans van de videokaart gaan ook niet aan. Alles gecheckt en dubbel gecheckt maar beide monitoren geven zowel met HDMI kabel als met de Displayport kabel aan dat er geen signaal is. De kaart is goed gemonteerd en zit goed vast. De Sonnet reageert met een klikje en door de fan te starten als ik de thunderbolt 3 kabel aansluit op de Mac mini. Tot slot nog de macOSUpdCombo10.14.2 geinstalleerd maar helaas, het werkt niet. Als iemand suggesties heeft, gaarne.    Jeu
Beter ongeveer goed dan exact fout
geplaatst door: Jeu
Sorry mensen, maar als absolute leek op gebied van gaming en zeker ook  mbt het aansluiten van videokaarten had ik twee draadjes van de voeding over het hoofd gezien en niet aangesloten. In de handleiding (d'as te veel eer om dit vodje een handleiding te noemen) kon ik dat ook niet terugvinden. Maar het werkt gelukkig, bedankt voor jullie aandacht.
Beter ongeveer goed dan exact fout
geplaatst door: Kapotlood
Goed om te horen dat het werkt @Jeu!

Ik ga er voor de lol vanuit dat je een niet te omschrijven snelheidswinst merkt! ;)
geplaatst door: Jeu
Ja, daar ben ik blij om Kapotlood. Want ik keek er al niet echt naar uit (stress) om de twee componenten in elkaar te zetten. De snelheidswinst in Photoshop CC 2019 bij het bewerken van een panorama van 3 GB en vier lagen is spectaculair. Maar mijn eerste indruk bij PanoV2r is dat het programma een stuk trager werkt bij het inladen van een panorama van 455 MB. We zullen zien. :-))
Beter ongeveer goed dan exact fout