Gisteren heb ik op mijn iMac 2011 21.5 OS Sierra geïnstalleerd.Daarna heb ik met DiskWarrior 5 de harde schijf gecontroleerd.DiskWarrior gaf aan dat de harde schijf te heet (59 gr.) was en aan vervanging toe is.Bij normaal gebruik is de temperatuur na een uur ong. 50gr.De harde schijf is de originele schijf (Western Digital WD1001FALS-403AA0)
Ik heb drie vragen:
1: Zijn dit echt te hoge temperaturen voor een harde schijf en is het waarschijnlijk dat ie er over een tijdje vervangen moet worden?
2: Valt er iets over te zeggen of de schijf het nog even blijft doen? Op het moment functioneert de iMac nog helemaal normaal.
3: Weet iemand in het Noorden des lands een reparateur, die dit goed en snel zou kunnen doen.
Alvast bedankt!
Je schrijft dat je dit geconstateerd hebt na installatie van Sierra....
Was spotlight wellicht op de achtergrond aan het indexeren ? Liepen er wellicht meerdere achtergrondprocessen ?Had je dat bij het vorige besturingssysteem ook al eens vastgesteld? In de map hulpprogramma's staat aktiviteitenweergave: open die eens en kijk daar eens rond ; welke processen lopen er allemaal, hoeveel cpu % vreten die?Heb je DW laten lopen met geen programma open of met meerdere programma's open?
Een SSD laten inbouwen kan op veel plaatsen. In de vroegere PowerMacs wilde zich nog wel eens te veel stof ophopen en hielp een stofzuigerbeurt. Dat zou ook nog kunnen bij jou....
Veel mogelijkheden dus en veel vragen.
groet
Ik ben inmiddels weer terug naar OSX 10.10, daarna geen meldingen van DW meer gehad.
De eerste melding van DW kreeg ik terwijl ik was opgestart van de DW USB-stick, maar ook daarna heb ik (onder Sierra) meer meldingen gehad.
Voordat ik deze meldingen kreeg heb ik nooit zo op de temperatuur gelet.
De vraag blijft: is 54 gr. normaal als je verder niet iets bijzonders doet.
Een stofzuiger beurt is misschien niet zo gek.Moet je daarvoor de iMac openmaken?
Bedankt in ieder geval!!
Flink wat programma's openen en laten draaien; meerdere safari-vensters openen wil ook wel helpen en dan kijken wat de temperatuur doet.
[url-https://www.backblaze.com/blog/hard-drive-temperature-does-it-matter/]hier[/url] vind je een overzicht van de verschillende harde schijven en hun temperaturen. Daar wordt trouwens aangegeven dat er geen direct verband is tussen hogere temperatuur en defecte schijf. Maar daar zijn de gemiddelde temperaturen wel een stuk lager.
Opgehoopte stof is iets fysieks en zou onder elke besturingssysteem hetzelfde probleem moeten opleveren, dus dat zou ik voorlopig uitsluiten. En ja: daarvoor moet ie open .
Wat zegt eigenlijk Disk Utility (Schijfbeheer) over de schijf?
Ik neem aan dat je wel een goede regelmatige Backup hebt van de schijf?
Als je toch over wilt naar Sierra kun je natuurlijk ook eens proberen Sierra niet over Mavericks heen te installeren. Wellicht dat het daarmee samenhangt.
Op dit moment lijkt het mij geen hardware zaak , want dan zou die ook de hoge temperaturen moeten geven bij Mavericks.... en dat doet ie blijkbaar niet.
Hou oud is de schijf eigenlijk?
Dat stofzuigen wordt wel moeilijk, het is niet zo simpel de iMac open te maken. Dat ging bij de PowerMac een stuk eenvoudiger.
DiskUtility vind de schijf OK.
De temperaturen in de door je genoemde site zijn inderdaad opvallend lager.
Ik zal nu eens proberen hoe hoog ik de temperatuur kan krijgen. nu 40 gr.
Bedankt voor het meedenken!
Ik houd het nu even voor gezien, morgen verder.
DW is niet te vertrouwen. Dat soort meldingen kan kloppen, maar soms slaat het nergens op. Ik heb hier een 1 TB harddisk liggen die in een bepaalde DW versie afgekeurd wordt, maar perfect functioneert. Het heeft DW jaren gekost om dat te corrigeren.
Het vreemde is dat als je op internet kijkt naar temperaturen, die toch altijd een stuk lager liggen.
Ik ga vanavond nog even proberen of ik in Yosemite de temperatuur net zo hoog kan krijgen als in Sierra.
(Bewerkt door Heintje om 13:05, 1-11-2016)
Zelf eraan knutselen heeft ook niet echt mijn voorkeur.
SSD installeren doe je als het meezit en bij een voorzichtige (dus langzame) werkwijze een half uur.Daarna OS opnieuw installeren (dat gaat rap) en je gegevens terugzetten. De procedure is qua data veilig omdat alles nog gewoon op je harddisk blijft staan.
Ik heb een paar jaar geleden in mijn MacBook uit 2008 een SSD gezet. Had ik veel eerder moeten doen. Ik heb destijds een tweedehands SSD gekocht, die een flink stuk onder de prijs van een nieuwe aangeboden werd. Niks mis mee, nog steeds niet.
Als ik op dit moment nog steeds geen SSD in mijn 2008 MacBook had gedaan dan had ik die investering alsnog gedaan. Je Mac wordt er zo veel sneller van dat het lijkt alsof je een nieuwe Mac hebt.
En dat zelf knutselen? Zie het als een uitdaging... Maar mocht je in de buurt wonen dan ben je van harte welkom (Zwolle).
Ik moet er even over denken en ben ook nog bezig te kijken of mijn harde schijf nog wel goed is.(Zie hierboven)
@Sypie, ik woon in Groningen, dus dat is wel te doen.
Bedankt!!
@cyrano: Hoe kom je bij dat max. van 80 gr.?Ik heb een beetje rondgekeken en kom zon hoge temperatuur nergens tegen.Boven de 50 gr. wordt al als heet gezien en 60 gr. als maximaal.Mijn harde schijf komt toch al vrij snel boven de 50 gr. en dan hoef ik hem niet eens heel zwaar te belasten.
Kortom, ik ben er nog niet uit.
Zou iemand met een vergelijkbare iMac eens kunnen kijken naar de temp. van de harde schijf?
Geadviseerd worden nog een smc reset en een reset van het PRAM.Dat moet ik nog proberen.Ook wordt geadviseerd de stofzuiger op de ventilatiegaten te zetten maar daar heb ik toch nog twijfels over.
Om van ontploffen maar niet te spreken, dat gebeurt courant in geschakelde voedingen.Een pregnant voorbeeld daarvan zijn de 5V/12V voedingen van de oude LaCie D2 externe HDDs.
Vaak worden in computers ook condensatoren met een breakdowtemperatuur van 105° C gebruikt.Die zijn wellicht wat steviger, maar kapot gaan ze ook wel eens.Berucht hierbij de voedingen van 1ste en 2de generatie Time Capsules
Vandaar wellicht de vuistregel van 80°C.
Ik deel de bezorgdheid rondom de temperatuur van je harddisk en die warning zou ik niet negeren.
Uit https://nl.wikipedia.org/wiki/Harde_schijf: "Vroeger had de temperatuur van de harde schijf grote invloed op de levensduur. Toen gold de vuistregel dat de levensduur zou halveren bij iedere 10 graden meer. Tegenwoordig zijn harde schijven voor desktop-computers echter geoptimaliseerd om te werken tussen 30 en 40 graden. Harde schijven voor in een laptop zijn soms geschikt tot 60 graden, en kunnen jarenlang op 50 graden blijven werken."
Wat doen de fans van je iMac? Staan die dan te loeien of hoor je ze niet (= laag toerental)?Als je ze niet hoort zou ik eerst een SMC reset uitvoeren (= netstekker stekker uit de iMac trekken als hij uit staat en effe wachten, daarna weer opstarten) en kijken of de foutmelding terugkomt.Als die terugkomt, zou ik toch de iMac openmaken (screen er af, display er uit) om hem een keertje te ontstoffen met een schone kwast en een stofzuiger met kunststof zuigmond.
Kan je gelijk de SSD er in steken ...
(Bewerkt door Heintje om 9:29, 2-11-2016)
Tsja, dat openmaken van de iMac zie ik toch nogal tegenop. Ik heb nog niet goed daarnaar gekeken maar je hebt in ieder geval een soort zuignappen nodig om de glasplaat er af te halen.
Op mijn iMac zitten 2 TB ingangen. Ik heb nog gekeken naar externe SSDs met TB, maar die zijn nogal dun gezaaid.Het idee is dan dat de harde schijf minder of nauwelijks meer belast wordt en hij op deze manier misschien wat langer meegaat.Maar dat is natuurlijk maar de vraag.
Misschien heeft iemand nog een idee?
Juul