ik zit met het volgende:
ik heb een 13"Macbook Unibody (2009) waar een 160 GB HDD in zit. Nu heb ik van een vriendin een 500GB HDD gekregen welke ik dus in mijn systeem wilde zetten en dan meteen OS X gaan upgraden (ik draai nu nog Leopard)
ok..de nieuwe HD erin gezet, en idd het systeem start door naar de installatie van de vorige gebruiker (ergens tussen Mountain lion en Yosemite), dat werkt dus. Maar aan het user account van iemand anders had ik niets dus de schijf geformatteerd met disk utility welke op de Snow Leopard DVD staat welke ik heb. So far so good...daarna begint het gedoe..
wat ik ook probeer, ik krijg SL niet geïnstalleerd. De installatie stopt de hele tijd ergens tussen de 28 en 70 %.
Na wat pogingen de hele dvd maar gekopieerd naar een USB stick, maar ook dat geeft geen resultaat. Tijdens installatie krijg ik een scherm te zien met dat ik de Macopnieuw moet opstarten, maar na reboot begint hij opnieuw om uiteindelijk te melden dat de installatie niet voldaan kan worden...
Dan de schijf maar eens goed laten checken. Aan een Windows systeem gehangen, geformatteerd en laten checken met Seatool -> geen enkele fout te vinden. Ook checken in de Mac met Disk Utility geeft geen enkele fout..
Wanneer ik nu de oude schijf erin zet, start het systeem meteen door alsof er niets aan de hand is.
Afgelopen vrijdag maar naar I-Centre gegaan, daar zouden ze het ook gaan proberen maar daar krijgen ze dezelfde resultaten..
Je begint nu dus aan de schijf te twijfelen, dus hebben ze het ook maar eens met een nieuwe schijf geprobeerd..idem..op de een of andere manier lukt het hun daar ook niet om er iets op te installeren..
De enige optie die ze geven is "het zal wel de HDD kabel zijn maar daarvoor moeten we hem opsturen"
Dat dus (nog) niet gedaan. Eenmaal thuis gekomen werkt het systeem weer als een zonnetje met zijn oude schijf...
Wie heeft er een idee? Ik zou zeggen dat wanneer het de HDD kabel is, dit ook de oude HDD moet beïnvloeden, maar daar merk ik tot nu nog niets van.
Wat kan het dan wel zijn?
Ik formateer hem als Mac journaled (oid, ieg het aanbevolen formaat)
Als ik dan mijn oude schijf erin zet..werkt het weer als vanouds (dus de suggestie van de winkel dat het mogelijk aan de kabel van HDD naar MB ligt geloof ik niet echt)
Is er trouwens geen optie om de boel even helemaal te resetten? (zoalsje bv op een windows systeem even een CMOS reset kan doen)
hopjesvla om 21:15, 8-02-2015Als ik dan mijn oude schijf erin zet..werkt het weer als vanouds (dus de suggestie van de winkel dat het mogelijk aan de kabel van HDD naar MB ligt geloof ik niet echt)
Heeft het nog nut wanneer ik de SMC en/of PRAM reset? Of zou het meer kwaad dan goed kunnen doen?
*edit*
dit artikel geeft me trouwens wel hoop:https://discussions.apple.com/thread/3207417?start=0&tstart=0
ok, het is een ietwat ander probleem, maar in essentie hetzelfde..User wil opnieuw installeren, maar dat lukt keer op keer niet..sounds familiar...
hopelijk gaat het lukken, kan niet wachten totdat ik thuis ben
(Bewerkt door hopjesvla om 10:10, 9-02-2015)
SnowLeopard is een geweldig systeem, zo een beetje het snelste dat Apple ooit geleverd heeft. Ik begrijp dat je dat systeem op het Macbook wilt zetten. Met welk systeem is de macbook geleverd? Het is goed te weten een ouder systeem dan het systeem waar de mac mee geleverd is, vaak niet zo maar te installeren is. Dat zit hem vaak in de firmware. Nieuwere firmware maakt het installeren van een ouder (sneller) besturingssysteem vaak onmogelijk. Nieuwere firmware wordt soms ook geïnstalleerd bij het upgraden van de besturingssysteem. Draait je Mac nu Mountainlion, kan downgraden naar SL lastig zijn. Downgraden van de frimware kan dan nodig zijn.
Lees: https://discussions.apple.com/docs/DOC-3351
Daarna heb ik de boel geformatteerd om een nieuwe schone installatie te doen. De reden voor Snow leopard is puur en alleen omdat ik dan de appstore heb en zo kan upgraden naar lion of Mavericks 4GB ram.is aanwezig)(voor de duidelijkheid, ik heb de witte retail versie van de dvd)
Ik weet niet hoe het qua firmware werkt op een mac, maar aangezien de originele installatie Leopard is, neem ik aan dat de firmware ook nog leopard compatible is. Of zou het kunnenzijn dat even het bootrn naar Mountain lion roet in het eten heeft gegooid?
Anyhow, vanavond is de disc overschreven met 0 en zal de pram reset doen, eens kijken wat dat gaat doen.
Wanneer de oorspronkelijke schijf is versleuteld met filevault, ontsleutel dan de oorspronkelijke schijf. (systeemvoorkeuren, beveiliging en privacy, filevault, uit). Kan helpen account info in EFI te wissen. Heeft voordelen.
JGO om 22:47, 8-02-2015Als je met de option toets ingedrukt naar het Apple menu gaat en dan kiest systeeminformatie wat lees je dan bij:-Modelaanduiding-Opstart-ROM-versieenSMC-versie (systeem)
Modelaanduiding: Macbook5,1Opstart rom versie: MB51.007D.B03Smc versie: 1.32f8
Dit is dus de info die ik zie wanneer ik mijn originele Leopard Hdd erin heb
Op dit moment ben ik de. Nieuwe Hdd aan het wissen
Wissen lukt niet, op ongeveer 3/4 loopt het programma vast en krijg ik de melding om het systeem opnieuw op te starten. pram reset had ik al gedaan voor het wissen. Nu nog maar een keer en nog maar eens de installatie starten.
(Bewerkt door hopjesvla om 19:42, 9-02-2015)
(Bewerkt door HEXDIY om 20:01, 9-02-2015)
(Bewerkt door HEXDIY om 20:02, 9-02-2015)
(Bewerkt door HEXDIY om 21:07, 9-02-2015)
hopjesvla om 17:56, 9-02-2015Modelaanduiding: Macbook5,1Opstart rom versie: MB51.007D.B03Smc versie: 1.32f8
B03?Dan is de 'geheime' Firmware update uitgevoerd.Zie: http://blog.macsales.com/9102-secret-firmware-lets-late-08-macbooks-use-8gbHet is een update die niet voorkomt in de officiele Mac lijst van EFI en SMC updates Zie: http://support.apple.com/en-us/HT201518De originele ROM versie is MB51.007D.B00 en komt met de normale Apple FirmWare 1.2 update
Maar wat ik niet begrijp is dat je spreekt over een Macbook Unibody 2009 terwijl volgens dezelfde Apple Support pagina de Modelaanduiding: Macbook 5,1 hoort bij een Macbook 2008
Onderzoek eens goed welke Mac je nu eigenlijk hebt want alle 13" modellen hebben verschillende minimale OSX'en (bron: MacTracker 7.4.1)
Daarom - denk ik - moet je eens vragen hoe deze FirmWare update verwijderd kan worden (ik weet niet hoe) Daarna de normale FirmWare 1.2 update uitvoeren. Misschien zit in deze 'vreemde' update wel het OSX installatie probleem?
(edit: aanvulling)
(Bewerkt door JGO om 7:43, 10-02-2015)