Supportvragen Mac > Hardware - Macintosh

Keuze laptop voor student

(1/6) > >>

tomubuntu:
Mijn zoon heeft een nieuwe laptop nodig om zijn studies ingenieurswetenschappen aan te vangen. Hiervoor had ik een MacBook Air in gedachten. De keuzes die ik hier moet maken zijn moeilijker voor mij. M1 of M2: zal de M2 een groot verschil geven naar snelheid en vooral ondersteuning (updates)? Geheugen: waarschijnlijk geen 16GB nodig, maar langs de andere kant niet uitbreidbaar achteraf. Opslag zou ik 512GB voorzien, indien nodig kan een T7 of dergelijke aangesloten worden.
Door overal de duurste opties te nemen wordt het mij wel wat prijzig.

Jullie meningen worden sterk geapprecieerd en zullen mee de keuze bepalen.

PS ik vind op de Apple website Air M1 enkel met 7 core GPU, bij andere aanbieders met 8 core voor ongeveer dezelfde prijs, zou dit een foutje zijn bij deze aanbieders of heeft Apple zelf de verkoop van 8 core gestaakt?

MacFrankie:
Wat zijn de vereisten voor de studie?

De UvA heeft voor veel studies de oude (zilveren, nog niet met retina scherm) Intel MacBook Air als ondergrens. Daar kunnen ze alles mee, ook zaken als R Studio werken daarop.

Alles wat met een Intel MBA kan, kan ook met een M1 MBA.

Frankie V:
Altijd lastig, die keuzes.

De M2 is ongeveer 20% sneller, qua update ondersteuning zal het niet veel uitmaken, ik schat 1,5 jaar verschil, de M1 is 1,5 jaar ouder.

Geheugen is niet uit te breiden, ik zou hier altijd kiezen voor 16 GB, misschien is dat nu niet nodig, maar evt later wel. Opslag zou voor mezelf niet perse 512GB hoeven zijn. Hoe meer je in de cloud hebt staan, hoe minder je nodig hebt in de MacBook. Afhankelijk van of je met grote bestanden aan de slag gaat, is het handig om wel meer opslag te kiezen. Externe ssd kan altijd, extra geheugen kan nooit.

Bij Apple zelf kun je niet kiezen voor de 8core gpu, of dat veel verschil maakt durf ik niet te zeggen.

boiing:
Zoveel mensen zoveel meningen.. De geheugen discussie is al vaak gevoerd, als het budget beperkt is zou ik best 8 GB durven nemen. Ook voor de toekomst.. Ik zou zeker een M1 of M2 nemen en Intel vergeten. Daar kun je vast ook nog mee vooruit maar een M processor is zo'n grote sprong qua performance en batterijduur dat ik daar niet over zou twijfelen. 512 voor opslag is een mooie middenweg, tuurlijk kun je zaken 'in the cloud' zetten maar dat geeft ook ongemak.

Budget kritisch? Van een M1 Air met 512 SSD en 8 GB zal hij jaren plezier hebben. Iets meer budget? Eerder 16 GB in de M1 dan voor de nieuwe M2 MacBook Air kiezen. Uiteraard zitten daar weer mooie nieuwigheden in (beter geluid, iets mooier scherm, iets hogere performance, mooier design) maar dat is allemaal niet heel relevant voor zijn doel. En 7 core of 8 core GPU: daar merk je weinig van in de praktijk.

(Vaak beperkt Apple de opties bij de oudere generatie inderdaad als er nieuwe modellen uitkomen, en leveren niet-Apple retailers nog wel andere configuraties.)

nnsa:
Eigenlijk zelfde advies als @Boiing:

Macbook Air
M1
8Gb intern
512 Gb SSD
Hoes
Muis
Backup HDD 1Tb

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie