Supportvragen Mac > Hardware - Macintosh

Mac als fileserver

(1/12) > >>

NicoJ:
Hier op de zaak hebben we een Macpro 5,1 uit 2010, met MacOS server staan die dienst doet als fileserver. Draait nog prima, maar we vinden dat dit inmiddels toe is aan vernieuwing.
Ikzelf zat te denken aan een Mac mini met daaraan een paar harde schijven. Maar we staan ook open voor een 'niet Mac' oplossing.
Zijn er mensen die daar wat nuttigs over kunnen zeggen?

nnsa:

--- Citaat van: NicoJ, 22 september 2021 - 14:04 ---
Zijn er mensen die daar wat nuttigs over kunnen zeggen?

--- Einde van citaat ---

Of het antwoord nuttig is weet ik niet, maar waarom laat je de MacPro niet gewoon doordraaien ? Als het tenminste alleen een FileServer is. Als je een ander advies wil, dan graag wat meer informatie over hoeveel gebruikers er gebruik maken van de fileserver, hoeveel opslagcapaciteit nodig is en wat er eventueel nog meer met de fileserver wordt gedaan.

GeorgeM:

--- Citaat van: nnsa, 22 september 2021 - 14:10 ---maar waarom laat je de MacPro niet gewoon doordraaien ?

--- Einde van citaat ---
Milieubelasting, en de bijbehorende hoge energierekening?

nnsa:

--- Citaat van: GeorgeM, 22 september 2021 - 14:25 ---Milieubelasting, en de bijbehorende hoge energierekening?

--- Einde van citaat ---

Klopt en afhankelijk van het soort bedrijf en bedrijfsgrootte én opgeslagen informatie qua persoonsgegevens zal zo'n server niet door een AVG-audit komen i.v.m. verouderde hardware en software m.b.t. beveiligingseisen. Maar technisch is het geen probleem. Misschien hebben ze wel zonnepanelen...

doctor_apple:
Ik moet zeggen dat de ervaringen hier reiken van zeer kleine omgevingen (MKB) tot organisaties met 200'000+ werknemers ... Van archaische systemen, de pareltjes tot en met "de gemene deler" ...

Zelf werk ik met zowel Windows, macOS als Linux. Waarbij, zeker op het gebied van IO ik weinig te klagen heb met Linux. Daarnaast is het - zeker de laatste paar jaar - echt een (spreekwoordelijk) appeltje eitje geworden om zo'n systeem te configureren.

Verder zijn er bepaalde technieken die ik, zeker qua opslag, beter geregeld vind onder Linux dan macOS. Hier draait voor een kleine fileserver een relatief eenvoudige kleine miniPC met enkele "schijven". Het coole is dat er een Linux distributie op zit met ondersteuning voor zo ongeveer elk denkbaar filesysteem. Via een commerciele plugin zelfs voor APFS.

Welnu, het voordeel hiervan is dat als er data van een oudere (externe) USB schijf naar de fileserver gemigreerd moet worden, dat dit of via de gewone weg kan (netwerk) of rechtsstreeks aan de machine gehangen met alle voordelen van dien. Verder zijn er ook de nodige bewerkingen mogelijk.

Een mooi voorbeeld is het aanmaken van archieven (zip/7z/tar/whatever) van bepaalde directories op de machine zelf om deze vervolgens binnen te halen op het werkstation, notebook of zelfs tablet.

Tot slot hebben we er middels heel kleine STANDAARD hulpprogrammaatjes ook superkrachtige sorteertools tot onze beschikking.

Ja, veel kan op macOS, maar niet zo "multiplatform" en flexibel als ik dat gezien heb op Linux. Of de machine nu Windows, macOS, andere Linux, iOS of Android moet bedienen: het werkt allemaal superefficient en kostenefficient.

Daarnaast zijn er ook heel mooie recovery mogelijkheden op Linux.

Kortom, voor dergelijk werk zou ik eerder Linux overwegen dan Windows of macOS. Tien jaar terug vond ik MacOS X Server nog een prachtig product, ergens vind ik dat nog steeds, maar Apple is er zelf mee gestopt.

Een voorbeeld van enkele Linux Beheeromgevingen voor Schijfopslag

TrueNAS / FreeNAS
RockStor
Openmediavault
Amahi

Mijn persoonlijke voorkeur heeft FreeNas en RockStor, maar voor bijvoorbeeld een supersimpel en toch krachtig gebruik is Amahi natuurlijk ook goede optie.

Tot slot is reeds uit ervaring gebleken dat performance meestal prima is en de machine wordt dan ook echt enkel ingezet voor een toepassing: het beheren van bestanden. De GUI is niet briliant, maar ook geen drama. Zie hier twee schermafbeeldingen

Mac als fileserver

Mac als fileserver

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie