Mac als fileserver
26 september 2021 - 14:14    reactie #50
geplaatst door: boni
De UPS sluit je via USB aan op je Mac en dat kan uiteraard maar op één.
Daar was ik na wat experimenteren en opzoeken achter gekomen intussen.
Natuurlijk kun je zoveel Mac’s als je wil aan de UPS hangen voor de backup power maar controlled shutdown zal alleen op de Mac kunnen waar je de USB kabel aansluit.
Ja, in geval van controlled "shutdown" kan het alleen op de Mac kunnen waar men de USB kabel aansluit. Met een Synology NAS kan het met meerdere toestellen heb ik ontdekt door dit door te nemen > Synology knowledge center / UPS.
Daarin vond ik:
Citaat
Synology UPS-server

Wanneer er meerdere Synology-producten een UPS-apparaat gebruiken waarbij een Synology-product via een USB-poort of netwerk wordt verbonden, zal alleen de via USB of het netwerk verbonden Synology NAS informatie verkrijgen over de status van het UPS-apparaat. In dit geval zal de Synology NAS als "netwerk-UPS-server" fungeren. De netwerk-UPS-server ontvangt vervolgens de UPS-informatie en stuurt deze door naar de client-Synology NAS.

Synology UPS-server inschakelen:

1. Meld u aan bij Synology NAS die verbonden is met het UPS-apparaat (via USB of netwerk).
2. Schakel op het tabblad UPS het selectievakje Netwerk-UPS-server inschakelen in zodat de Synology NAS de UPS-informatie kan doorsturen naar de client-Synology NAS.
3. Klik op de knop Gemachtigde Synology NAS-apparaten.
4. Voer het IP-adres van de client-Synology NAS in het venster in. Klik op OK.
5. Klik op Toepassen om de instellingen op te slaan.

Nu kan de UPS-server UPS-gegevens verkrijgen en naar de client-Synology NAS sturen die het UPS-apparaat gebruikt. Bekijk de onderstaande instructies om UPS-ondersteuning op de client-Synology NAS in te schakelen.
...
Heb ik getest met twee van mijn Synology NAS'en en dat werkte meteen :thumbs-up:
Dat Lijkt me verdorie wel veilig voor werk en thuisgebruikers wanneer er backups worden gemaakt van de éne NAS naar de andere via Synology's Hyper Backup. Op die moment kan de stroom beter niet uitvallen, vooral niet als het om vele terabytes aan film, muziek en foto's gaat wat soms dagen lang kan duren.

Ik gebruik die controlled shutdown trouwens vooral omdat mijn Raid array dan ook uitschakelt. Voor de Mac mini zelf vind ik het niet zo belangrijk eerlijk gezegd, die overleeft een stroomstoring ook wel zonder netjes uit te zetten.
Voor mijn M1 Mac mini thuis maak ik me ook geen zorgen, dat gebeurt zelden of nooit dat die uitvalt door een stroomstoring, wel voor de twee 2011 Mac mini's in mijn mobiele discobar die zowat elk weekend het risico lopen niet netjes uitgezet te worden.
1 van de twee mini's, de belangrijkste, draait sweetlight software. Ik kan me vergissen maar heb de indruk dat die software wel is van slag geraakt door een stroomstoring. In die éne mini, het server model uit 2011, bevinden zich ook de twee originele HD's die ik in RAID-1 hebt gezet. Daar maak ik me ook wel zorgen om. Een SSD zal waarschijnlijk minder gevoelig zijn voor een stroomstoring.
MacBook Air M1-chip / 8 GB geh. / 512 GB SSD - Mac mini M1-chip / 8 GB geh. / 512 GB SSD - MacBook Pro 16-inch M1 PRO-chip / 16 GB geh. / 2TB SSD. Mijn Mac en Synology NAS setup.
Mac als fileserver
28 september 2021 - 16:09    reactie #51
geplaatst door: Nelis00

Dit draadje heeft me weer wel getriggered om alles weer eens even goed tegen het licht te houden.
Belangrijkste is misschien wel dat mijn Caldigit RAID de migratie naar mijn M1 Mac mini niet 'overleefd' heeft. Mounte prima op mijn desktop, maar gaf hele vreemde problemen met rechten  etc. Nooit geweten dat wanneer iets 'mount' het niet vanzelfsprekend hoeft te werken. Maar dat is een heel ander probleem. Bij Caldigit hebben ze de moed op nieuwe drivers denk ik al opgegeven. Momenteel hangt er nog een hele simpele Lacie Rugged HD aan mijn server waar we vanaf werken. Wel netjes iedere dag externe backup mee naar huis. Maar niet echt foolproof oplossing voor de toekomst dus. Goed dat jullie me weer even wakker schudden. :-D

Waarom ik na een paar weken proefdraaien van Synology afstapte was tussen mijn oude Mac mini uit 2011 en mijn M1 mac mini was eigenlijk alleen de 'Selective Sync' functie die in de Mac versie van Synology Drive schitterde door afwezigheid. In mijn meest ideale wereld zag ik bij een vervanger van mijn Mac server naar eens Synology NAS ook meteen mijn Dropbox Pro account opgezegd kon worden. Maar je kan (volgens mij) alleen kiezen om 'alles' te syncen en niet alleen bepaalde mappen. Op de Windows variant kan dat wel. En mijn Macbook Pro uit 2015 heeft nog geen SSD van 5TB dus viel die optie eigenlijk af.

Eigenlijk best simpel wat ik wil: Servertje op de zaak, maar dan wanneer ik thuis zit toch mijn paar grotere actuele projecten altijd lokaal op mijn Macbook zodat ik daar prima aan kan werken en het de volgende morgen netjes (of meteen) gesynced word.

En inloggen op je Synology, naar mijn desktop kopiëren en de volgende morgen weer handmatig terug koperen is allemaal net teveel gedoe en kan op fouten en versies overschrijven.

Maar hoe ondervangen jullie dat probleem?
Mac als fileserver
28 september 2021 - 16:26    reactie #52
geplaatst door: nnsa

Maar hoe ondervangen jullie dat probleem?

Bent U / jij de enige die in die Projecten werkt ? (op het servertje op de zaak) En over welke bestands-grootte gemiddeld praten we ?
Mac als fileserver
28 september 2021 - 17:07    reactie #53
geplaatst door: Nelis00
Op de zaak met 5 man.
Maar ben momenteel de enige die daar remote bij wil/moet kunnen.
Maar voor een volgende lockdown zullen

Die het nu nog via een VPN verbinding naar de Mac Server via een Draytek router.
Bestanden tussen de 1 en 50mb.
Mac als fileserver
28 september 2021 - 17:14    reactie #54
geplaatst door: nnsa
Wat is het probleem om dit op de huidige manier te blijven doen met de Mac Server ?

Die bestandsgrootten zijn peanuts i.m.o.

Maar waar zit het probleem ?

Voldoet de Mac Server niet meer of de NAS niet meer ?

Welke programma’s worden er gebruikt voor het samenstellen van de Projecten ?
Bewerkt: 28 september 2021 - 17:45 door nnsa
Mac als fileserver
28 september 2021 - 20:27    reactie #55
geplaatst door: Sypie
Maar hoe ondervangen jullie dat probleem?
Afhankelijk van je Synology: gewoon met een Virtual machine op de NAS zodat je die kunt draaien in de browser en daarmee alles kunt doen op de NAS zelf, behalve wanneer het écht intensieve taken zijn. Gewoon Officeprogramma's starten is geen probleem op mijn NAS. (daar is dat extra geheugen dan weer goed voor)
Mac als fileserver
28 september 2021 - 20:53    reactie #56
geplaatst door: boni
De UPS sluit je via USB aan op je Mac en dat kan uiteraard maar op één. Natuurlijk kun je zoveel Mac’s als je wil aan de UPS hangen voor de backup power maar controlled shutdown zal alleen op de Mac kunnen waar je de USB kabel aansluit.
Ik heb intussen antwoord gekregen van de winkel. Zie mijn eerdere post..
Die lichtste Rack-model is voldoende dus > CyberPower Office Rackmount Series 600 VA.
Is me nog niet duidelijk of ik er twee Mac mini's kan op aansluiten, want ik zie maar één 'Data Port', 't is te zeggen een 'in' én een 'uit' lan poort, maar daarvoor zal ik de winkel is om advies vragen.
Waarop antwoord:
Citaat
De Office Rackmount 600 VA is hier zeker geschikt voor.  Communicatie voor shutdown kan over het lokale netwerk in uw kast, daarvoor heeft u een extra netwerkkaart RMCARD205 nodig.  Kan ook via USB naar 1 van beide, maar dan moet deze nog eerste de 2e een shut-down comando geven.

Met de netwerkkaart is het in principe de beste en meest bedrijfszekere manier.


MacBook Air M1-chip / 8 GB geh. / 512 GB SSD - Mac mini M1-chip / 8 GB geh. / 512 GB SSD - MacBook Pro 16-inch M1 PRO-chip / 16 GB geh. / 2TB SSD. Mijn Mac en Synology NAS setup.
Mac als fileserver
28 september 2021 - 22:19    reactie #57
geplaatst door: ScoobyDoo
Dit draadje heeft me weer wel getriggered om alles weer eens even goed tegen het licht te houden.
...meteen mijn Dropbox Pro account opgezegd kon worden. Maar je kan (volgens mij) alleen kiezen om 'alles' te syncen en niet alleen bepaalde mappen. Op de Windows variant kan dat wel. ....Maar hoe ondervangen jullie dat probleem?

Optie 1)
Zolang je Dropbox gebruikt.... Je zou een losse shared map kunnen maken. Elke computer die bij het bestand moet komen een eigen Dropbox account geven, en de shared map hiermee delen. Met 50mb is dat zeker geen probleem. Ook niet in de gratis variant.

Optie 2)
Alternatief een sync'ed folder. Misschien kan SmartBackup hierin iets betekenen? https://solesignal.com/smartbackup4/

Optie 3)
Alternatief met 50MB. Als je een snelle internet verbinding hebt, gewoon bestanden via een VPN/shared folder (SMB/AFP) benaderen?

succes!
Mac als fileserver
29 september 2021 - 17:42    reactie #58
geplaatst door: nnsa
@Nelis00 & Algemeen:

Aandachtspunten bij het inzetten van een File-Server v1.00.

Voor intern-gebruik zijn bepalend:

- aantal gebruikers van de file-server;
- soort gebruikers en/of groepen (policies);
- soort werkstations (windows/mac/linux etc.);
- gemengde omgeving ?;
- benodigde opslagcapaciteit (en in de toekomst);
- soort files én vertrouwelijkheid (AVG);
- grootte van de files en benodigde snelheid;
- kwaliteit interne netwerk;
- schaalbaarheid vereist ?;
- ict-kennis aanwezig of extern inkopen ?;

Voor extern-gebruik zijn bepalend:

- inrichting intern netwerk (is extern gebruik mogelijk ?);
- is extern gebruik toegestaan (AVG) ? (en voor wie);
- indien toegestaan, is dit vastgelegd in ict-procedures ?;
- wat is het privacy-beleid ?;

Techniek:

Voor 5 gebruikers zou ik (afhankelijk van de omgeving, waar geen antwoord op is gekomen) bij uitsluitend MacOS een keuze maken tussen de eerder omschreven oplossing van @Boiing (Mac Mini met daaraan extern aparte snelle opslag) of een NAS van QNAP of Synology. Bij een Windows omgeving (met een enkele Mac) zou ik alleen een NAS overwegen.

Beide systemen voorzien van een externe backupschijf en aansluiten op een UPS.

Synology en QNAP leveren software mee om die backup (automatisch) te maken.
Verdere aandachtspunten (en kosten) zijn:

- malware app;
- anti virus app;
- SSL certificaat;
- soms licentie nodig voor NTFS/Ext schijven;

Bij een NAS moeten de harde schijven doorgaans apart meebesteld worden. Kies de beste die je wil betalen en bestel er één extra voor op de 'plank'.

Extern inloggen:

Dit is afhankelijk van de bedrijfs-policy en techniek.

- via open poort in router op de zaak met vast toegestaan IP-adres (niet aanbevolen);
- via VPN;
- via Cloudoplossing online (van Synology/QNAP);
- via WebDav (en configuratie op de NAS);
- voor MacOS zou je nog remote-desktop control kunnen overwegen;

Thuiswerken:

Voor (incidenteel) thuiswerken zou in een MacOS omgeving iCloud prima volstaan. En in een (gemengde) Windows-omgeving een zakelijke Dropbox (Pro) licentie of OneDrive oplossing.
Een zakelijk Dropbox abonnement kan selectief synchroniseren en omgaan met shared folders/files.
De vraag is echter of privacy-gevoelige bestanden op Dropbox.com aanwezig mogen zijn.

En bij zeer incidenteel thuiswerken volstta een Samsung T5/T7 extern schijfje, dat je of handmatig of via Chronosync laat synschroniseren op de zaak.

En last but not least:

Voor @Nelis00 zou (misschien) de mooiste thuiswerk-oplossing zijn om ook thuis een soortgelijke (weliswaar eenvoudigere) NAS van hetzelfde merk te hebben, waarbij er steeds automatisch een (selectieve) synchronisatie plaatsvindt tussen beide NASSEN...
Mac als fileserver
4 oktober 2021 - 11:11    reactie #59
geplaatst door: davidem
@Nelis00 & Algemeen:

Aandachtspunten bij het inzetten van een File-Server v1.00.

 :thumbs-up:
 Macceraar sinds System 6 