Omvormer 12V-220V zuivere sinus nodig?
19 maart 2012 - 08:26   
geplaatst door: jasperr
In mijn caravan wil ik accu's en zonnepanelen gaan plaatsen. Er zitten al stopcontacten in de caravan, en die wil ik van 220V gaan voorzien met een omvormer van 12V naar 220V. Nu zijn er twee soorten omvormers: gemodificeerde sinus omvormers (die bootst een sinus na) en de echte sinus omvormers. Het prijsverschil is enorm.

Er schijnen apparaten te zijn die een echte sinus eisen, zoals een Senseo, maar die gebruik ik niet. Ik zou dus voor die goedkopere kunnen gaan. Maar nu hoor ik dat er apparatuur is waarvan de voeding gaat brommen met een gemodificeerde sinus, of die er zelfs niet tegen kunnen en die na een tijdje kapot gaan. Weet iemand hoe dat is met de voeding van een MacBook en een iPad?

Omvormer 12V-220V zuivere sinus nodig?
19 maart 2012 - 09:18    reactie #1
geplaatst door: perfectmacsolutions
De meeste omvormers die in de handel verkrijgbaar zijn produceren feitelijk een soort van 'trapgolf' zoals onze oude bekende trapgeveltjes. Zet een tweede trapgevelhuisje op z'n kop naast het eerste, en je hebt het wel zo ongeveer.
Als de individuele treden van die soort van blokgolf maar smal genoeg zijn, krijg je uiteindelijk een sinusgolf. Er is echter nog een probleem: Dit soort omvormers produceert vaak boventonen. Dus niet alleen een 50 Hz toon, maar (stel dat de trapgevel in 20 smalle treden is verdeeld) ook nog 1000 Hz. Deze boventonen moeten eruit worden gefilterd, wat dure filters vereist.
Beide verschijnselen (gebrekkige golfvorm en boventonen) kunnen een aangesloten apparatuur slopen.
Zelf heb ik een omvormer voor aansluiting op de accu van mijn auto. Het scherm van mijn MBP flikkert zichtbaar op die stroom.
Bij apparaten voorzien van een conventionele transformator, zoals veel audio versterkers, kan de transformator kapot gaan. Oorzaak zijn de boventonen waardoor de trafo als een smoorspoel gaat werken zonder de energie kwijt te kunnen. De boventonen kunnen de trafo doen verbranden.

Houd er verder rekening mee dat bij omvorming rendement verloren gaat en dat je erg veel zonnepanelen nodig hebt voor de voeding van een beetje 230V apparaat.

(Bewerkt door perfectmacsolutions om 9:20, 19-03-2012)

Apple Macintosh consultant - http://www.perfectmacsolutions.nl
Omvormer 12V-220V zuivere sinus nodig?
19 maart 2012 - 11:16    reactie #2
geplaatst door: Rudolf
Allereerst: ons net levert al vele jaren niet 220 maar 230 Volt.

Zelf gebruik ik al vijfentwintig jaar een mobiele omvormer in mijn kleine Volkswagen camper. De allereerste omvormer die ik toen kocht, gebruik ik nog steeds. Die kostte destijds zo'n 300 gulden en levert maximaal 200 Watt. De spanning die daaruit komt is inderdaad geen zuivere sinusvorm maar een grove blokgolf die meer weg heeft van de tanden van een versleten trekzaag. Toch kunnen daar tegenwoordig juist moderne en goed ontworpen apparaten prima mee overweg. Een Compaq laptop destijds sloeg daarbij voortdurend op tilt. Alle Apple-spullen zoals ik die nu gebruik hebben er geen enkele probleem mee en werken daarop als aangesloten op het lichtnet. Kortom: het werkt probleemloos. Wel is de spanning die hier uiteindelijk uitkomt slechts rond 160 Volt. Wat zoals gezegd voor goede moderne elektronica zoals van Apple geen enkele probleem vormt. Bedenk ook dat de spanning uit (auto)accu's vaak flink varieert, afhankelijk van type en ladingstoestand. Variaties tussen 11 en rond 15 Volt zijn heel normaal, wat bij sommige omvormers weer consequenties heeft voor de hoogte van de uiteindelijke omgevormde wisselspanning.

Later kocht ik als back-up een kleine compacte Kensington omvormer: http://store.apple.com/nl/product/TH995ZM/A/Kensington-Ultra-Portable-Power-Inverter-150W


Deze is licht en compact, en werkt perfect en kost nauwelijks 80 euro, wat bepaald geen slechte prijs is voor zo'n fraai stukje hightech elektronica. Op deze Kensington heb ik geen metingen gedaan trouwens, want alles werkt onder alle omstandigheden zoals het hoort en daar gaat het om. Deze Kensington levert overigens maximaal 150 Watt.

Mochten er desondanks problemen optreden met omvormers dan is dat doorgaans terug te voeren op de slechte voedingselektronica van de aangesloten gebruiksapparaten. Bij Apple-spullen zul je daar beslist geen last van hebben. Mogelijke problemen zal je meer dwingen om op zoek te gaan naar een omvormer met een zuivere sinusvorm die inderdaad en terecht duurder is. Heden ten dage koop je goede sinusomvormers voor een redelijk l bedrag van zeg tussen 100 en 200 euro. Tenzij je abnormaal hoge vermogens verlangt. Een koffiezetter in een caravan op een omvormer, en aangesloten op een autoaccu, is dan niet de wijste keuze...

(Bewerkt door Rudolf om 14:08, 19-03-2012)