SSD-schijf en RAM upgrade in MacBook van 2010
10 september 2018 - 16:08   
geplaatst door: toonhuet
Hoi allen,

Ik ben een computerleek met een afgrijselijk traag werkende Macbook bj 2010.
Vrienden hebben me aangeraden er een SSD in te steken en meer RAM geheugen. Filmpjes opgezocht, ziet er allemaal heel gemakkelijk uit, maar ik zou graag weten waar ik op moet letten bij de aankoop van de schijf e het geheugen.

Er staat High Sierra v10.13.6 op. Processor is 2,4 GHz Intel Core 2 Duo. Geheugen: 2 memoryslots, elk 1 GB 1067 MHz DDR3.

Mijn vragen zijn:
1. Is het effectief de moeite? Ik wil Cubase gaan gebruiken, is een programma om muziek mee op te nemen.
2. Kan ik zomaar een SSD kiezen of zijn er bepaalde die niet compatibel zijn. Ik las al dat het min 500GB en > 500 Mb/sec zou moeten zijn. Blijkbaar zijn er ook verschillende soorten zoals bv. SATA. Waar moet ik op letten?
3. Kan op deze Macbook meer RAM geïnstalleerd worden? Is 8 GB genoeg?
4. Is deze processor nog goed genoeg?

Alvast bedankt,

Toon


antw: SSD-schijf en RAM upgrade in Macbook van 2010
10 september 2018 - 16:47    reactie #1
geplaatst door: Heintje
Ja, je krijgt er een retesnelle MacBook voor terug.

Vooraf:
- kijk in je Finder hoeveel ruimte je op de harddisk in gebruik hebt (= grootte min vrije ruimte).
Je SSD kies je minimaal die grootte. Volgens mij zit er een 320 GB harddisk in en die zal niet helemaal vol zijn. Meestal loopt het allemaal prima op een SSD van 250 GB, maar reken het even voor jouw situatie na.
- zoek op welke harddisk je hebt (Over deze Mac, Systeemoverzicht, Harddisk of zo) en check of dat een SATA harddisk is. Als het een SATA harddisk is, ga je verder, is het geen SATA harddisk (wat ik mij niet kan voorstellen), dan houdt het verhaal op.

Hoe je dat doet?
- koop een 2,5" SATA SSD (bv https://tweakers.net/pricewatch/1126235/crucial-mx500-2-komma-5-inch-250gb.html, 57 Euro) en een 2,5" externe USB harddisk behuizing (bv. https://tweakers.net/pricewatch/665255/gembird-externe-25-inch-sata-harddiskbehuizing-usb-30-zwart.html).
Als je een Crucial SSD koopt, krijg je er een voucher bij voor een cloneprogramma.
- sluit de SSD tijdelijk aan in de externe case en sluit die aan op de MacBook.
- start de link van het cloneprogramma en clone de harddisk naar de SSD. Alternatief: doe een schone installatie van het OS op de SSD.
- start de MacBook op vanaf de SSD door in de Systeemvoorkeuren de opstartschijf om te zetten naar de SSD. Let op: de SSD zal niet op zijn volle snelheid kunnen lopen door de USB-beperking.
- als de MacBook prima (maar nog niet met de verwachte snelheid) opstart en werkt vanaf de SSD, kan je de SSD uit de externe case halen en de harddisk en de SSD omwisselen. Dat gaat eenvoudig, mits je het goede kruiskopschroevendraaiertje hebt en je zorgvuldig werkt.
- de harddisk bouw je dan definitief in de externe case en die kan je dan gewoon verder gebruiken.
That's it.

En verder geniet je van een sneller-dan-nieuwe MacBook.
antw: SSD-schijf en RAM upgrade in MacBook van 2010
10 september 2018 - 17:08    reactie #2
geplaatst door: toonhuet
Hey,

Da's al duidelijke taal!

Er zit momenteel een harde schijf van 250 G in waar maar 50 van gebruikt wordt. (Ik heb onlangs alle muziek er af gesmeten in de hoop dat dat zou helpen). Ik overweeg wel om voor 500 GB te gaan of is dat echt overdreven? Het programma dat ik wil gebruiken, Cubase, wordt ook vaak gebruikt op gaming-laptops en zou dus veel schrijfruimte gebruiken.

Heb je toevallig ook tips over RAM? Is mijn Macbook gebaat met 8 GB RAM?

Toon
antw: SSD-schijf en RAM upgrade in MacBook van 2010
10 september 2018 - 17:33    reactie #3
geplaatst door: slechtkwast
Bewerkt: 10 september 2018 - 18:52 door slechtkwast
Weg met de overheid weg met de mensheid.
antw: SSD-schijf en RAM upgrade in MacBook van 2010
11 september 2018 - 18:27    reactie #5
geplaatst door: Heintje
En als je maar 50 GB in gebruik hebt, mag het ook gerust een 128 GB 2,5" SSD worden (zou ik zelf bij deze prijzen niet doen, te krap als je er wat op wil opslaan), of een 250 GB 2,5" SSD.

Je kunt online op Mac-fora zat info vinden over welk geheugen (maximaal) in jouw Macbook past (en werkt) en wat dat kost. 

Ik zou het persoonlijk in twee stappen doen: eerst de SSD en daarna evt. een geheugenuitbreiding.
Dat laatste gaat even gemakkelijk als de SSD vervangen. Wel even de MacBook goed stroomloos maken en zelf met één hand het metaal van de MacBook blijven vasthouden als je de geheugenmodules vervangt (i.v.m. statische elektriciteit).