Supportvragen Mac > Hardware - Macintosh

Ventilator iMac i7 2020 blaast keihard

(1/4) > >>

Roy Coumans:
Ik heb een iMac uit 2020 i7 (8 cores) met 8Gb Ram. Ik run Lightroom en Photoshop. Photoshop is geen probleem. Echter, wanneer ik Lightroom start en gebruik deze iets intensiever dan loopt de temperatuur op tot ongeveer boven de 65 graden. Op dat moment begint de ventilator loeihard te draaien. Maar dan ook echt zo hard alsof er een stofzuiger aan staat.
Ik heb Macs Fan Control geïnstalleerd om e.e.a. te monitoren. Wanneer de temperatuur laag is, zo rond 40 graden zie ik dat de RPM 1200 is. Ga ik iets intensiever werken dan zie ik de temperatuur oplopen en zo ook de RPM naar ongeveer 1440 RMP. Echter, daarna lijkt hij helemaal los te slaan. De ventilator begint keihard te blazen en ik zie dat de RPM op 0 staat (in het rood). Alsof de RPM niet meer uitgelezen kan worden. Vervolgens zie ik de temperatuur dalen, maar de ventilator gaat nog alsof een vliegtuig dat wil opstijgen en de RPM staat nog steeds op 0. Dit duurt ongeveer een kwartier waarna de ventilator weer rustiger begint te draaien totdat ik 'm niet meer hoor. Ik zie dat de RPM weer verschijnt in Macs Fan Control op 1200 RPM. Voordat ik Macs Fan Control geïnstalleerd had, bleef hij zo hard draaien en moest ik de iMac volledig uitzetten (dus niet herstarten) om deze stil te krijgen.

Dat Lightroom inefficiënt met de resources omgaat is daar nog aan toe. Maar dat de ventilator zo loeihard draait heb ik nog niet eerder gehad. Wellicht is meer geheugen beter, maar alles draait toch verassend snel en lijkt mij los te staan van dit issue.

Wat is hier aan de hand en heeft tips om dit te verhelpen?

nnsa:
Wat is de versie van MacOS en de versies van Photoshop en Lightroom ?

Misschien kan je eens beginnen om de SMC controller te resetten. Hoe je dat doet lees je hier:

https://www.appletips.nl/ehbo-problemen-met-je-mac-smc-resetten/

Met dank aan ©AppleTips.

Voor zwaar gebruik van Photoshop/Lightroom is 8Gb zeer krap.

Roy Coumans:
Dank voor je antwoordt. Het is BigSur 11.6.
Lightroom Classic-versie: 10.4 [ 202108071231-af9219b9 ]
Photoshop-versie: 22.5.1 20210907.r.441 de74e1a  x64

Ik heb de SMC Controller gereset. Het leek te helpen, maar is is net weer op hol geslagen. De temperatuur is inmiddels al een tijd 44 graden, maar de ventilator blijft enorme toeren maken. Ik moet wel zeggen dat ik dan nog intensiever te werk moet gaan eer hij op toeren slaat.

8Mb is krap, maar ik merk dat het toch nog goed te doen is qua snelheid. Hij maakt wel gebruik van de swapdrive. Ik ga er binnenkort meer bij prikken.

nnsa:

--- Citaat van: Roy Coumans, 19 oktober 2021 - 14:05 ---Dank voor je antwoordt. Het is BigSur 11.6.


--- Einde van citaat ---

Kijk ook eens hoeveel geheugen je hebt gereserveerd voor Photoshop / Lightroom. Dit zou ik (voor een test) eens fors terugbrengen. En ook even kijken wat je als werk-disk hebt ingesteld.

Wat ik eens aan zou zetten, als de ventilatoren zo gaan blazen is het programma Activity Monitor / Activiteiten weergave. Kies tab CPU en kijk eens waar de processor zoveel mee bezig is.

Flix:
Hoe ziet op dat moment het CPU-gebruik eruit in Activiteitenweergave?

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie