iMac early 2009 24" HD > SSD, hulp en advies?
geplaatst: 21 januari 2021 - 12:28
Beste,

Na vorige echt uitstekend geholpen te zijn door @Boiing, wilde ik iets nieuws vragen.

Ik heb een paar dagen geleden, voor een klein bedrag een iMac early 2009 "24 met een HD van 600GB. Nou zag ik op youtube dat het aangeraden was om dit up te graden naar een SSD. Sinds dit een best oudmodel is wil ik er niet te veel geld insteken. Op dit moment zit er ook 4gb ram in. Ik had 8gb ram gekocht maar uiteindelijk geretourneerd omdat hij al goed liep. Hij loopt de macOS update: El Capitan, ;) (door boiing).

Mijn dilemma is op dit moment of het waard is om up te graden naar een SSD van laat zeggen 120GB. Sinds dit een apparaat wordt voor alleen word, en online browsing. Daarnaast, twijfel ik of ik de oude HD beter kan laten zitten en de CD speler kan verwijderen. Wordt toch niet gebruikt, mede om de warmte sensor te behouden.

Nu ben ik echt een beginner met bouwen of sleutelen aan computers en moeten degelijk spullen kopen , schroevendraaiers en zuigknoppen. Ik hoop dat iemand hier ervaring mee heeft een berichtje kan achterlaten, of iemand die tips heeft iets anders toevoegd. Ik sta open voor suggesties :cool:.

Bijvoorbaat dank,

fijne dag!

mvg,

Eric
geplaatst door: Eric.1
antw: iMac early 2009 24" HD > SSD, hulp en advies?
reactie #1 geplaatst: 21 januari 2021 - 12:43
Krijg je van mij de eerste voorzet :wink:..

Mocht je iFixit nog niet kennen: daar staan voor al dit soort operaties de handleidingen met foto. In dit geval is dit 'm:

https://www.ifixit.com/Guide/iMac+Intel+24-Inch+EMC+2267+Hard+Drive+Replacement/9028

Je hebt de juiste schroevendraaiers nodig (zie link) en 2 zuignappen. Die laatste hoeven niet fancy te zijn, iets van de Action voldoet ook. De voorste glasplaat zit met magneetjes vast en is vrij makkelijk los te maken. Ik heb het bij een identiek model gedaan, het is niet moeilijk als je een beetje handig bent. Doe het alleen als je het leuk vindt zou ik zeggen! De HDD sensor zit erop geplakt en kun je daarna gewoon op de SSD plakken, om die reden zou ik de HDD eruit halen en vervangen door de SSD. De SSD is een stuk kleiner, er zijn brackets voor maar je kunt 'm ook gewoon vastplakken met dubbelzijdig of ducttape.

Een 250 GB SSD kost je 3 tientjes (bijvoorbeeld, de WD Blue versie is iets duurder maar wel beter/betrouwbaarder), 128 GB wordt zo te zien niet meer geleverd door de bekende merken.

Is het het waard? Tsja, als je alleen wat surft en Word gebruikt zal het niet zoveel verschil maken. De Mac wordt er in het algemeen wel vlotter en iets stiller van, of je dit klusje en de extra kosten ervoor over hebt moet je zelf afwegen :wink:. Ik zou het alleen doen als je 'm nog veel en regelmatig gaat gebruiken, en wellicht ook voor andere dingen.. Succes!
Laatst bewerkt op: 21 januari 2021 - 12:54 door boiing
geplaatst door: boiing
antw: iMac early 2009 24" HD > SSD, hulp en advies?
reactie #2 geplaatst: 21 januari 2021 - 13:02
Nog een aanvulling: dit model is berucht om (warmte) problemen met de videokaart die vroeg of laat kunnen ontstaan. Ik heb een tijd geleden een identiek model van forumlid Alvinus mogen overnemen met dat probleem. Een tweedehands videokaart erin gezet (nieuw is niet meer te krijgen) en nog veel plezier van gehad maar helaas gaf die een jaar later ook de geest. Je kunt geluk hebben, maar wat ik wil zeggen: neem dit mee in de afweging hoeveel je nog gaat investeren :wink:.
geplaatst door: boiing
antw: iMac early 2009 24" HD > SSD, hulp en advies?
reactie #3 geplaatst: 21 januari 2021 - 13:09
Ah Boiing,

Bedankt voor de snelle reactie. Ik denk dat ik dit project nog even uitstel, werkt namelijk nu prima.

Fijne dag nog.
geplaatst door: Eric.1