https://www.macfreak.nl/modules/news/images/24-inch-iMac2021BlueWallpaper-icoon.jpg
Dat Apple nieuwe iMacs heeft uitgebracht weten we natuurlijk allemaal. Niet alleen is zo’n grote vernieuwing wereldnieuws, de M1 Macs weten ook nog steeds de handen op elkaar te brengen. Daarbij viel natuurlijk ook het compleet nieuwe design op, met bijbehorende wallpapers.

Heb je minimaal versie 11.3 van macOS Big Sur op je Mac staan, dan staan daar die nieuwe wallpapers ook al op, alleen moet je op een andere Mac dan een 24-inch iMac er iets meer moeite voor doen om die te activeren. Daarvoor open je Systeemvoorkeuren → Bureaublad en schermbeveiliging en dubbelklik je daar op Bureaublad (hieronder te zien met een rode pijl erbij).

[img]https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.14...
gisteren 12:21

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AirTag-icoon.jpg
Nu de AirTags zijn uitgebracht gaan mensen daar natuurlijk mee aan de slag. Dat deed Andrew Ngai ook, want met een AirTag in zijn portemonnee vond hij het geheel veel te dik. Een AirTag daarin is natuurlijk een prima idee, de eerste keer dat je de portemonnee gebruikt is het waarschijnlijk al terugverdiend.

De dikte van de AirTag wordt bepaald doordat het computertje en de batterij erin boven op elkaar liggen, zijn oplossing was om die twee onderdelen naast elkaar te leggen. En dat blijkt inderdaad mogelijk, maar je moet er beslist geen twee linkerhanden voor hebben. In de video hieronder zie je zowel het proces als het eindresultaat.


Dat eindresultaat is misschien niet om over naar huis te schrijven, dat is een eerste prototype zelden, maar het wordt er wel erg duidelijk door dat dit helemaal niet zo’n g...
gisteren 11:58

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/InfuseMac-icoon.jpg
Eén van de apps voor de Apple TV die het vaakst aangeraden wordt hier op het forum van MacFreak is Infuse. Niet voor niets, want deze app op de Apple TV doet eigenlijk hetzelfde als VLC op de Mac: het kan zo’n beetje alles en van iedere locatie afspelen.

Dat betekent bijvoorbeeld dat je geen tijd meer kwijt hoeft te zijn aan het her-coderen van bestanden en dat je op je Apple TV ook makkelijk bestanden van je Mac of een NAS kan afspelen. Maar zoals je uit het voorgaande al kan afleiden: op de Apple TV is dat een echte uitkomst, op de Mac bestaan er allang van deze oplossingen, zoals bijvoorbeeld het eerder genoemde VLC.

[url=https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.InfuseAppleTV-...
gisteren 11:19

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iPhone12ProBlauw-LenzenCloseUp-icoon.jpg
Apple heeft weer een video aan de serie Everyday Experiments toegevoegd. In deze serie krijgen we steeds voorbeelden te zien van alledaagse dingen, die door het op een bijzondere manier vast te leggen plotseling een andere waarde krijgen. En het is Apple, dus het wordt allemaal met een iPhone gedaan.

Nu is het thema de lente, die kennelijk in Cupertino ook nogal laat is begonnen. Dat betekent dat we bloemen en fruit op allerlei bijzondere manieren voorbij zien komen. Bijvoorbeeld in slow-motion, met of zonder water erbij en ook veel stop-motion, waarbij veel foto’s achter elkaar een stotterend geanimeerd filmpje vormen. En nu komt er waarschijnlijk geen aparte making-of video, want nu zien we steeds zowel de manier waarop het gemaakt werd als het resultaat.


De muziek in deze video i...
gisteren 10:00

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/MacPro2019-icoon-2.jpg
Heb je de Mac Pro die Apple in december 2019 uitbracht, dan heb je al een enorme krachtpatser in huis. Maar voor het echte zware werk kan het natuurlijk altijd nog beter en sneller, en daarbij zijn krachtige videokaarten dan ook altijd heel erg welkom.

Ben je iemand die zoveel rekenkracht nodig heeft dan is er goed nieuws, in macOS Big Sur 11.4 zal er ondersteuning toegevoegd worden voor een aantal van die krachtige videokaarten van AMD: de Radeon 6800, 6800XT en 6900XT. Omdat de ondersteuning voor deze kaarten inmiddels in de beta-versie van 11.4 aanwezig is konden ze bij Bare Feats de krachtigste, de 6900XT, uitgebreid aan de tand voelen. Zoals te verwachten laat deze combinatie de Vega II ver achter zich.

[url=https://barefeats.c...
6 mei 2021 - 13:21

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AirTag-icoon.jpg
De nadruk op het voorkomen van stalking met behulp van een AirTag bij het uitbrengen daarvan maakte Apple’s focus op privacy nog eens overduidelijk. Ter vergelijk, Tile, tot nu toe de grootste maker van dit soort trackers, biedt geen enkele bescherming op dit vlak.

Dat trackers gebruikt kunnen worden voor stalking is al een tijd bekend, dit verhaal van een jaar geleden is daar bijvoorbeeld een illustratie van. Bij de presentatie maakte Apple dan ook graag duidelijk dat ze een aantal proactieve features die ongewenst tracken tegengaan hebben ingebouwd, en dat dit een primeur op dit gebied is. Maar dit artikel van Geoffrey Fowler in The...
6 mei 2021 - 11:05

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/LunaDisplayLogo-icoon.jpg
Luna Display was tot nu toe software waarmee je draadloos een iPad of Mac als tweede display kan gebruiken. Maar de makers van deze software wilden duidelijk meer, en vanaf Luna Display 4.5 is het ook mogelijk van Mac naar Mac via Ethernet of Thunderbolt.

Dat betekent bijvoorbeeld ook dat voor iMacs die niet meer ondersteunen dat ze als extern scherm gebruikt kunnen worden, Luna Display 4.5 dit wel mogelijk maakt. Daarvoor heb je trouwens wel een dongle van Luna Display nodig. Die is te vinden op deze pagina van Luna zelf, en kost 99,99 dollar. Op dit moment werkt het met twee Macs waar minimaal macOS 10.11 El Capitan op draait, waarbij de Mac die het aanstuurt minimaal uit 2011 moet zijn.

[url=https://astropad.com/wp-content/uploads/2021/05/Screen-Shot-2021-05-04-at-4.18.1...
6 mei 2021 - 10:28

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iPhone12And12Max-icoon.jpg
In maart 2016 bracht Apple iOS 9.3 uit, en één van de nieuwe dingen daarin was toen Night Shift. Door dit in te stellen Instellingen → Scherm en helderheid kan je jouw iPhone of iPad automatisch op een bepaalde tijd het scherm een veel warmere kleur laten weergeven.

Het idee daarachter was om ’s avonds minder blauw licht in je ogen te laten schijnen, waardoor het gebruik van je smartphone minder negatieve invloed op je nachtrust zou hebben. Maar een net uitgebrachte studie laat zien dat Night Shift niet of nauwelijks invloed hierop heeft. De conclusie is dat het enige wat echt helpt tegen slapeloosheid of moeilijk in slaap komen door smartphone-gebruik simpelweg het wegleggen van je smartphone is.

[url=https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iOS14-iPhone...
5 mei 2021 - 19:07

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Signal-icoon.jpg
Dat Facebook een bedrijf is wat drijft op onze data, en de profielen die daarmee opgebouwd worden, weet inmiddels wel iedereen. En dat geldt voor Facebook en Instagram, en langzaamaan ook meer en meer voor WhatsApp, want Instagram en WhatsApp zijn ook van Facebook.

Gelukkig zijn er chat-apps die prima alternatieven zijn voor WhatsApp omdat ze wel onze privacy respecteren, een goed voorbeeld daarvan is Signal. En het is het team van Signal wat in advertenties op Instagram wilde laten zien hoever dat data-vergaren van Facebook gaat, en dat werd duidelijk niet op prijs gesteld. Want niet alleen werden de advertenties geweigerd, het account van Signal werd ook meteen vergrendeld.

[img]https://signal.org/blog/images/ig-kpop-...
5 mei 2021 - 14:29

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AppleTV_2010.png
Bij de lancering van de nieuwe (tweede generatie) Apple TV 4K was er nog iets wat werd aangepast, maar tot nu toe nauwelijks aandacht kreeg: een verandering in de dekking van AppleCare voor de Apple TV. Tot nu toe was dat nog de ‘gewone’ AppleCare, dat is nu AppleCare+ geworden.

Die aanpassing betekent ook dat de periode van de dekking met een jaar is uitgebreid, dat is met AppleCare+ nu van twee naar drie jaar gegaan. Apple past deze dekking ook aan voor bestaande AppleCare, als startdatum voor de periode van drie jaar geldt dan het moment dat je voor de AppleCare dekking hebt betaald. Dat kan dus een latere datum zijn dan de aanschaf van de Apple TV zelf. AppleCare kon tot een jaar na aanschaf gekocht worden, bij AppleCare+ is die periode 30 dagen.

[img]https://www.macfr...
5 mei 2021 - 14:06
Volgende pagina