https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iPhone13ProEnProMax-icoon.jpg
De iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max hebben allebei ProMotion. Dat betekent dat als het nodig is het beeld 120 keer per seconde ververst wordt, het dubbele van alle iPhones die Apple daarvoor uitbracht. In de praktijk betekent dit dat weergegeven bewegend beeld er nog vloeiender uitziet.

Jeff Pu, analist bij Haitong International Securities, meldde een paar dagen geleden dat dit jaar alle iPhones deze techniek zouden krijgen, maar het lijkt er op dat dit niet klopt. Mogelijk willen ze dit wel erg graag bij Apple, maar het lijkt er op dat het simpelweg niet mogelijk is, omdat de Chinese leverancier BOE het niet lukt om voldoende displays hiervoor te ku...
gisteren 13:21

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iPadAir2020-icoon.jpg
De komende tijd worden er een paar nieuwe devices verwacht, waarvan twee met de aanduiding ‘Air’. Dat is naast een nieuwe MacBook Air ook een nieuwe iPad Air, de eerste waarschijnlijk met een nieuw design, maar allebei met een nieuwe en snellere processor.

Bij de MacBook Air wordt dat waarschijnlijk een M2-chip, bij de iPad Air is de verwachting dat die de A15 Bionic-chip zal krijgen, die we al kennen van alle iPhone 13 modellen. Verder krijgt deze iPad Air waarschijnlijk een 12-megapixel ultragroothoek met ondersteuning voor Middelpunt (Center Stage). Verder een Quad-LED True Tone Flash en 5G voor alle modellen met Cellular ondersteuning.

[url=https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt...
gisteren 11:16

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Safari-BigSur-icoon.jpg
Er is een bug ontdekt in WebKit, de motor van Safari op de Mac en alle browsers in iOS en iPadOS. Daardoor kunnen kwaadwillenden mogelijk je geschiedenis en je identiteit achterhalen. Dat is  onder andere het geval als je services van Google gebruikt.

Deze data wordt opgeslagen in een database, die heel toepasselijk IndexedDB heet. Het probleem is dat dit door websites met verkeerde bedoelingen uitgelezen kan worden. Krijgt iemand die database in handen dan weten ze precies welke website je bezocht hebt, en bij sommige services ook je inlognaam.


Dat laatste is het geval bij bijvoorbeeld YouTube, Google Calendar of Google Keep, omdat die je inlognaam ook in diezelfde database vastleggen.

Alleen Safari 15 heeft hier last van, in oudere versies van Apple’s brow...
gisteren 10:07

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AppleTVPlus-icoon.jpg
Hou je van een goede verfilming van Shakespeare en niet vies van heftige teksten in horror-sfeer, dan is de film The Tragedy of Macbeth op Apple TV+ van Joel Coen waarschijnlijk voor jou. Daarbij valt ook meteen op dat Joel Coen deze film in zijn eentje regisseerde.

Dat is opvallend omdat de broers Joel (1954) en Ethan (1957) al bijna veertig jaar lang samen films regisseren en produceren, en met enorm succes. Denk aan titels als Blood Simple, Raising Arizona, Fargo, The Big Lebowski, O Brother, Where Art Thou?, [url=http...
14 januari 2022 - 13:13

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iOS15-icoon.jpg
Toen iOS 15 uitkwam maakte Apple het voor het eerst mogelijk om te kiezen voor die nieuwe versie, of om op iOS 14 te blijven. Daarbij werden de veiligheidsupdates voor zowel iOS 15 als iOS 14 uitgebracht, het lijkt er op dat ze in Cupertino spijt hebben van dit besluit.

In oktober bracht Apple bijvoorbeeld versie 14.8.1 uit voor iedereen die iOS 14.8 had draaien. Maar als je nu in iOS 14.8 kijkt in Instellingen → Software-updates dan zal je alleen 15.2.1 als optie te zien krijgen. Het is niet duidelijk of Apple dit heeft gedaan omdat het toch teveel extra werk betekende, of omdat het invloed heeft op het aantal mensen dat voor de overstap naar iOS 15 kiest.

[url=https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iOSiPadOSgebruik11012...
14 januari 2022 - 12:16

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AppStore_icoon.jpg
Toen Epic besloot om de frontale aanval tegen Apple te kiezen rekenden ze waarschijnlijk op winst, en dat Apple Fortnite niet uit de App Store zou durven halen. De rechtszaak was geen succes, de enige winst wordt waarschijnlijk tenietgedaan, en Fortnite verdween wel degelijk uit de App Store.

Maar Epic’s CEO Tim Sweeney laat het er niet bij zitten, en blijkt een creatieve oplossing te hebben gevonden: een partnerschap met Nvidia. Dat zou bezig zijn met GeForce NOW, Nvidia’s streaming gaming service, klaar te maken voor Fortnite Daardoor kan het via de browser gespeeld worden, inclusief touch controls. GeForce NOW gaat buiten de App Store om, Apple kan d...
14 januari 2022 - 10:56

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iPhone13ProEnProMax-icoon.jpg
MacFreak is niet de site waar ieder gerucht(je) meteen op de voorpagina belandt, gevolgd door updates of nieuwe berichten om duidelijk te maken dat het eerdere gerucht toch niet klopte. Maar er gaan nu behoorlijk wat geruchten over de komende iPhones rond, dus tijd voor een samenvatting.

Dik een maand geleden kon je hier op MacFreak al lezen dat de uitsparing (‘notch’) op de iPhone 14 mogelijk zou gaan verdwijnen en dat Apple er mogelijk in geslaagd  was om alles wat daarin zit via één gaatje te laten functioneren. Daarna waren er plotseling geruchten over een wat bredere opening en inmiddels zijn er ook geruchten over een combinatie van die twee.

[img]https://ww...
14 januari 2022 - 09:57

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/MacBookPro2021-2-icoon.jpg
Dat Apple’s eigen M1-chip een schot in de roos is werd al meteen duidelijk nadat de MacBook Air, 13-inch MacBook Pro en Mac mini daarmee werden uitgebracht. En ook de ruim een half jaar later uitgebrachte 24-inch iMac met een compleet nieuw design bleek heerlijk soepel te werken.

Toen in oktober afgelopen jaar de 14-inch MacBook Pro en 16-inch MacBook Pro met de M1 Pro en M1 Max werden uitgebracht, die daardoor nóg sneller zijn, bleek de vraag een stuk groter dan het aanbod. Dit alles zorgt er natuurlijk voor dat de verkoopcij...
13 januari 2022 - 14:30

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Firefox70-icoon.jpg
Als je de meest recente versie van de Firefox browser op je Mac hebt staan dan heb je het misschien gemerkt; bij het laden van sommige sites is het enige wat gebeurt het eindeloos laden daarvan. Het maakt niet uit hoe lang je wacht, je zult helemaal niets te zien krijgen.

Dit probleem komt voor in alle desktop-versies van deze browser. Dus niet alleen op de Mac, maar ook in Windows en Linux. Bij Mozilla, het bedrijf achter Firefox, wordt natuurlijk nu al keihard gewerkt aan een oplossing van dit probleem, maar in de tussentijd is er een relatief simpele manier om ervoor te zorgen dat Firefox bij jou gewoon goed blijft werken.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.Firefox95MacFreakHomepage.jpg
[/ur
...
13 januari 2022 - 11:58

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/BetterTouchTool-icoon.jpg
BetterTouchTool is hier op het forum vaak aangeraden. Niet voor niets, heb je een MacBook Pro met een Touch Bar dan is dit absoluut een aanrader. Dit nieuwsbericht wordt bijvoorbeeld snel geschreven dankzij negen zelf aangemaakte knopjes op mijn Touch Bar, allemaal dankzij BetterTouchTool.

Maar de Touch Bar is langzaamaan aan het verdwijnen, op de nieuwe 14-inch MacBook Pro en 16-inch MacBook Pro zal je er tevergeefs naar zoeken. Die hebben weer twaalf full-height (“van volledige hoogte”) functietoetsen, maar die hebben wel weer een andere plek waar wat mee kan: de ruimte links en rechts van uitsparing bovenaan het scherm (ook bekend als ‘de notch’).


...
13 januari 2022 - 11:15
Volgende pagina