• Poll: wat willen jullie het liefst van MacFreak?
 • Dot Events met gratis lezingen
 • 16 (28%)
 • Dot Events met betaalde lezingen
 • 8 (14%)
 • Dot Events zonder lezingen
 • 8 (14%)
 • Dot Podcasts
 • 19 (33%)
 • Dot Anders, namelijk...
 • 6 (10%)
 • Totaal aantal stemmen: 44
 • View Topic

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Vault-icoon.jpg
Iets meer dan een maand geleden kon je hier in detail lezen hoe GrayKey, het kastje waarmee politie in onder andere de VS iPhones kraakt, precies werkt.

Om een iPhone met een GrayKey in te komen wordt die met een Lightning kabel daaraan verbonden, een zes-cijferige code zou dan binnen 36 uur gekraakt kunnen worden (langere codes duren meteen een heel stuk langer). En het is diezelfde Lightning aansluiting waar Apple naar aan het kijken is om dit soort 'inbraken' te voorkomen, want dat ze in Cupertino niet gelukkig zijn met het gemak waarmee op dit moment in iPhones gekeken mag ...
vandaag 15:27

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Drafts5-icoon.jpg
Apple is de afgelopen tijd bezig geweest de eigen Notes-app almaar verder te verbeteren. En wanneer je de nieuwe gratis Agenda-app samen daarmee gebruikt dan is het nog een betere optie.

Maar dat betekent niet dat er geen andere erg interessante alternatieven zijn, waarvan met name de gratis Drafts de aandacht verdient (extra opties in de Pro-versie komen in de vorm van een betaald abonnement). Niet alleen heeft de app zelf enorm veel opties aan boord, zelfs de interface is volledig aan te passen, tot aan het icoon toe. Eén van de meest welkome dingen in versi...
vandaag 14:37

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AppleMusic-icoon.jpg
Ben Schachter is een analist van Macquarie Capital en voor investeerders heeft hij een analyse en projectie voor Apple Music gepresenteerd, waarbij hij de cijfers tot nu toe als basis heeft genomen.

De stijgende lijn die Apple daar in de afgelopen tijd heeft laten zien trok hij simpelweg door, waaronder de toename met 10 miljoen abonnees sinds september vorig jaar naar 40 miljoen begin deze maand. Daardoor komt hij uit op een groei van 40 procent jaarlijks voor de komende drie jaar, waardoor Apple Music een steeds groter gedeelte...
vandaag 13:25

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Netflix-logo-icoon.jpg
Als je een abonnent hebt op Netflix dan weet je dat van lang niet alle films en programma's er trailers te zien zijn, waardoor je vaak een stuk van iets moet bekijken voordat je weet of dat bij jouw smaak aansluit.

Om dat probleempje op te lossen kan je op de Apple TV 4 en 4K in de Netflix apps Voorvertoningen zien, stukjes van 30 seconden waarin je in ieder geval een indruk krijgt van de production value, het acteerniveau, etc. Inmiddels heeft Netflix voor de iPhone dezelfde functie gekregen, hieronder zie je die previews in cirkeltjes.

[img]https://www.macfreak.nl/module...
vandaag 12:54

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iOS11-icoon.jpg
Een klein jaar geleden kon je in dit nieuwsbericht de gevaren van Pokemon Go tijdens het autorijden zien en lezen. Maar het is niet alleen Pokemon Go, ook het ontvangen van Notificaties tijdens het autorijden kan erg gevaarlijk zijn.

We gaven dan ook de tip in datzelfde nieuwsbericht om Niet Storen Tijdens Het Autorijden te gebruiken, dat in iOS 11 zijn opwachting maakte. De site EverQuote heeft nu een analyse gemaakt van meer dan 1,2 miljoen met de auto afgelegde kilometers in het afgelopen jaar. Daarbij is onder andere te zien dat bij gevaarlijk rijgedrag in meer ...
vandaag 12:06

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Navigon-iOS-icoon.jpg
De Navigon navigatie-app heeft al jarenlang een trouwe schare van enthousiaste gebruikers, niet in de laatste plaats omdat de interface ervan door veel mensen als erg prettig wordt ervaren.

Maar hoewel de app nog te koop is in de iOS App Store, is het vanaf nu beslist geen aanrader meer. Want Navigon heeft aangekondigd dat het gaat stoppen met deze app, hoewel die op dit moment dus nog steeds gewoon in de App Store staat, en er daar ook nog steeds het volle pond ervoor betaald moeten worden (€ 79,99).

[url=https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.NavigonAfscheid180424.jp...
gisteren 14:50

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iPhoneSE-icoon.jpg
Ondanks dat Ming-Chi Kuo heeft gezegd dat Apple op dit moment veel te veel ijzers in het vuur heeft om een opvolger van de iPhone SE uit te kunnen brengen, blijven de geruchten dat er binnenkort een nieuwe versie uit zal komen aanhouden.

Dat is dan ook het eerste waar ze aan dachten bij de Franstalige Mac-site Consomac toen ze een hele lijst typenummers vonden die Apple bij de Eurasian Economic Commission heeft ingediend. Als het nieuwe versies zijn van de iPhone SE dan zou de verklaring dat Ming-Chi Kuo die niet aan ziet komen kunnen zijn dat dit model door Winstron in India gemaakt...
gisteren 14:00

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iOS11-icoon.jpg
Apple introduceerde in iOS 9 de mogelijkheid om twee apps tegelijkertijd op de iPad te gebruiken met Split View and Slide Over. Op deze support-pagina van Apple vind je alle details daarvan, met de bijbehorende uitleg.

Maar de schermen van iPhones zijn ondertussen ook groter geworden, dat geldt met name de Plus-modellen en de iPhone X. Maar twee multitasking met twee apps tegelijkertijd is daar nog steeds standaard niet mogelijk. We schrijven "standaard", want dankzij de app Splitware kan dit nu ook op een iPhone, hieronder zie je hoe.


Het is met [url=https://...
gisteren 10:19

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Numbers2013-icoon.jpg
In het verleden heb je al hier vaker kunnen lezen dat Apple in de markt van smartphones het leeuwendeel van de winst opstrijkt. Daarbij gaat het over percentages die tegen de negentig procent aanlopen, het laatste kwartaal van 2017 was dat 86 procent.

Ook dit keer is dat weer het geval, dus op zich is dit voor ons niet nieuwswaardig. Maar één ding valt wel op bij de cijfers over het vierde kwartaal van 2017: de iPhone X was in zijn eentje goed voor 21 procent van alle omzet in de markt voor smartphones, en maar liefst 35 procent van alle winst die daarin werd gegenereerd.

[url=https://www.counterpointresearch.com/wp-content/uploads/2018/04/Profit-by-Mo...
gisteren 09:29

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iPad-9,7-inch-2018-icoon.jpg
De afdeling van Apple in Turkije heeft al vaker zelf commercials gemaakt voor het eigen publiek, bijvoorbeeld deze drie een jaar geleden voor de iPhone 7 (inmiddels van YouTube verwijderd).

Ook dit keer hebben ze weer zelf commercials gemaakt in het Turks. Maar omdat ze gaan over de nieuwe 9,7-inch iPad en de Apple Pencil kan waarschijnlijk iedereen die deze taal niet beheerst ook prima begrijpen waar het hier om draait.

https://www.youtube.com...
17 april 2018 - 13:21

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Campus2-icoon.jpg
In de afgelopen periode hebben we hier van tijd tot tijd met behulp van drone-video's laten zien hoe de ontwikkeling van Apple Park vorderde, iets wat natuurlijk alleen maar mogelijk was omdat er meerdere mensen daar in de buurt zijn die deze video's maken.

Maar met het voltooien van Apple Park lijkt er langzaam maar zeker ook een eind te komen aan de mogelijkheid om zulke video's te maken. Want Apple treedt steeds actiever tegen drones boven Apple Park op. Niet voor niets, want niet alleen zouden die mogelijk beelden kunnen maken van mensen of situaties waarvan Apple niet wil dat die naar buiten komen, maar het kan ook gevaarlijke situaties opleveren.

http...
17 april 2018 - 07:23

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/tip.gif
Apple wil erg graag dat zoveel mogelijk mensen de meest recente versie van hun besturingssystemen gebruiken, onder andere omdat die de meeste updates voor het verhogen van de veiligheid krijgen.

Bij iOS betekent dit dat ongeveer een week na het uitkomen van een nieuwe versie Apple stopt met het zogenaamde ondertekenen daarvan, waardoor het niet meer mogelijk is om die oudere versie te installeren. Op de Mac is de tactiek om gebruikers met een ouder systeem via de Mac App Store vaak te laten weten dat High Sierra er is, voor sommige mensen te vaak, en in sommige gevallen leidt dat zelfs tot een upgrade naar High Sierra zonder dat je dat wilt.

[img]https://www.macfrea...
17 april 2018 - 07:22

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AppleWatch-icoon.jpg
Eén van de dingen waar Apple in alle vier de versies van watchOS zich tot nu toe strak aan heeft gehouden is dat de wijzerplaten van Apple zelf komen, onder andere een manier om ervoor te zorgen dat Apple het design vergaand controleert.

Maar het heeft ook een commerciële kant, zo kan je alleen bij de duurdere Hermès uitvoeringen van de Apple Watch de Hermès wijzerplaten krijgen. Tenminste, als je netjes de regels van Apple volgt, want met een jailbreak is het wel degelijk mogelijk om ook deze wijzerplaten te gebruiken zonder dat je er extra geld aan uitgeeft.


Maar inmiddels is het [url=https://9to5mac.com...
17 april 2018 - 07:13

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iPad-9,7-inch-2018-icoon.jpg
Als er een nieuw device van Apple uit wordt gebracht is het een vertrouwd ritueel: dan komen ook veel reviews uit waarin de voor- en nadelen voorbij komen en tegen elkaar afgewogen worden. Maar vaak is dat niet op echt gebruik gebaseerd, en als dat wel het geval is dan meestal toch niet erg intensief.

Dat laatste is beslist niet het geval bij de review van Serenity Caldwell. Want die heeft haar review over de nieuwe iPad ook compleet op diezelfde nieuwe iPad gemaakt. En dat was beslist niet niks, want een klus die een paar weken duurde. Het resultaat is hieronder te zien, in bijna 7 minuten laat ze ons niet alleen goed zien wat er allemaal met de nieuwe iPa...
16 april 2018 - 13:24

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Displays.png
Is het maken van high-end 3D je werk, dan is de kans redelijk groot dat je werkt met Blender, Maya of Cinema 4D. Is dat het geval, dan heeft Radeon een plug-in die jouw werk wel eens een aardig stuk sneller zou kunnen maken.

Want het bedrijf heeft de zogenaamde Radeon ProRender plug-in uitgebracht, die gebruik maakt van de extra kracht van moderne videokaarten, en zo veel dingen in al deze programma's kan versnellen. In de promo-video hieronder van Radeon zelf komen de voordelen in een notendop voorbij, op deze pagina van AMD vind je meer informatie.


Om hie...
16 april 2018 - 12:24

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/tip.gif
Op een iDevice heb je twee opties bij links op een webpagina. De eerste is dat de link direct opent in hetzelfde venster, simpelweg door erop te tikken. Maar wil je die link liever in een aparte tab openen, dan zet je jouw vinger op die link en laat die daar 'staan', totdat je het contextuele menu te zien krijgt met de optie "Open in nieuw tabblad".

Maar er is een veel snellere manier om links in een nieuwe tab te openen, zonder dat je ook maar een milliseconde extra hoeft te wachten. Daarvoor tik je simpelweg met twee vingers tegelijkertijd op een link, dat gaat zo snel dat je vaak niet eens doorhebt dat iOS alweer een nieuwe tab geopend heeft. De optie om een link te openen i...
16 april 2018 - 12:09

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AppleWatch-icoon.jpg
Als je een Apple Watch Series 2 hebt van het grootste formaat (42mm) waar het scherm van naar boven komt omdat de batterij aan het opzwellen is, dan is er nu goed nieuws.

Want bij Apple is binnenshuis besloten dat dit probleem bij deze modellen gratis verholpen zal worden. Dat gebeurt tot drie jaar na het moment dat je jouw Apple Watch gekocht hebt. Aangezien dit model in september 2016 uitkwam en tot september van het afgelopen jaar verkocht werd, lijkt dat een redelijk ruime termijn.

[url=https://cdn.macrumors.com/article-new/2018/04/apple-watch-expanded-batt...
16 april 2018 - 10:59

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Campus2-icoon.jpg
Een klein jaar geleden kon je in dit nieuwsbericht van MacFreak al lezen over de aanpak van Apple om het aantal lekken drastisch in te perken, inclusief de cijfers daarvan.

Daar lazen we dat het aantal lekken enorm was gedaald. Dat klopt waarschijnlijk wel, over het algemeen zien we er inderdaad minder. Maar de lekken die er wel waren, waren meteen ook spectaculair groot. Een voorbeeld daarvan is het lekken van de Golden Master van iOS 11, wat we toen het grootste lek uit Apple's historie [url=https://www.macfreak.nl/nieuwsberichten/grootste-lek-uit-apple-s-historie-v...
14 april 2018 - 11:49

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iPad-9,7-inch-2018-icoon.jpg
Sinds de introductie van de nieuwe 9,7-inch iPad is er een veel goedkopere iPad die ook met de Apple Pencil werkt, tot nu toe kon dat alleen maar met een iPad Pro.

Op het eerste gezicht zou je kunnen denken dat Apple hiermee de iPad Pro uit de markt prijst, maar in Cupertino zijn ze natuurlijk ook niet gek. Want de iPad Pro heeft nog steeds een aantal belangrijke voordelen, waardoor die voor de serieuze professioneel waarschijnlijk nog steeds de keuze zal zijn, terwijl de nieuwe 9,7-inch iPad ook duidelijk een doelgroep heeft.

https://...
13 april 2018 - 15:38

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/HighSierra-icoon.jpg
Eerder dit jaar hadden we hier op MacFreak deze tip, waarin je kon lezen hoe je makkelijk kan zien of je nog 32-bits apps op jouw Mac hebt staan. En als dat zo is, welke dat zijn.

Dat deden we omdat Apple op de WWDC vorig jaar waarschuwde dat ondersteuning voor deze programma's zal verdwijnen, en het dus een goed idee is om ruim van te voren te kijken of je dat kan aanpassen, waardoor je klaar bent voor de toekomst. Inmiddels is macOS High Sierra 10.13.4 uit, en daarin wordt nog eens duidelijk dat Apple deze kant op gaat, zoals je kan zien aan onderstaande melding....
13 april 2018 - 12:54

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iMovie-iOS-icoon.jpg
Een paar dagen geleden kwam de iMovie 10.1.9 update voor macOS uit, maar van de update voor iOS die meestal tegelijkertijd uitkomt was geen spoor. Tot nu toe, want inmiddels staat die ook op Apple's servers voor ons klaar.

Deze versie voor iOS heeft als versienummer 2.2.5 en brengt naast het  corrigeren van niet nader genoemde bugs vooral ondersteuning voor het Super Retina-scherm van de iPhone X en ondersteuning voor Apple's eigen Metal. Dat laatste is code die ervoor zorgt dat de bewerkingen sneller gaan door zo de toegang tot de processor zo direct mogelijk te maken. Meer over Metal vind je in de video hieronder.

https://www.youtube.com/watch?v=RWLlZ5...
13 april 2018 - 12:28

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Vault-icoon.jpg
Een paar jaar geleden kon je hier op MacFreak al lezen dat je op have i been pwned? kon nakijken of jouw wachtwoord ook buitgemaakt was bij de hacks van onder andere Yahoo, Adobe, Dropbox en LinkedIn.

Die site pakte het allemaal nog erg netjes aan. Als je daar een mailadres invult in hun zoekmachine waarvan het wachtwoord eerder werd buitgemaakt dan krijg je daar een melding van, met raad wat je er aan kan doen. Maar langzaam maar zeker komen er steeds meer van dit soort zoekmachines bij, die zijn niet allemaal zo netjes en de databases worden steeds groter.

[url=https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.Gotcha.pwSe...
13 april 2018 - 11:03

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AppleWatch-icoon.jpg
De Apple Watch Series 4 wordt komende herfst verwacht, en daar heeft Ming-Chi Kuo van onderzoeksbureau KGI Securities ook al een aantal voorspellingen over.

Deze nieuwe Apple Watch zou voor het eerst een nieuw design krijgen, waaronder een schermpje dat 15 procent groter is dan het huidige. Dat zou worden bereikt door de zwarte randen kleiner te maken, de afmetingen van het scherm zouden niet toenemen. Daarnaast zou deze versie van de Apple Watch nog beter onze gezondheid in de gaten kunnen houden en zou de batterij langer meegaan.

[html]
12 april 2018 - 13:31

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Sound.jpg
Als je jezelf bezighoud met het maken van muziek dan is de net uitgekomen iRig Stomp I/O mogelijk een erg interessante optie voor jou. Deze nieuwe audio-interface is te gebuiken met gitaar, bas, vocalen en synthesizers, dus voor een grote doelgroep.

De iRig Stomp I/O heeft vier 'stomp-switches', de schakelaars die je gitaristen vaak ziet bedienen door erop te trappen met hun voetzool. Met deze 96kHz/24-bit audio interface krijg je audio in studiokwaliteit, op zowel iPhone, iPad, Mac als PC. De naadloze intergratie van AmpliTube en VocaLive zorgen dat het een plezier is om er mee te werken.De iRig Stomp I/O is ...
12 april 2018 - 13:08

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Campus2-icoon.jpg
Hoewel velen van ons zich de afgelopen tijd waarschijnlijk een beetje vergeten voelden door Apple op het gebied van hardware, met name gebruikers van een Mac Pro of Mac mini, is het juist de ontwikkeling van software waarvan Ming-Chi Kuo vindt dat Apple daarin achterblijft.

Hij ziet dat andere fabrikanten op sommige gebieden relatief snel bij Apple kunnen aanhaken, bijvoorbeeld op het gebied van Augmented Reality (AR). Een voorbeeld is het Chinese OPPO, dat na een klein jaar nadat Apple in iOS 11 zwaar op AT inzette ook ondersteuning voor AR biedt. Dat is bijvoorbeeld belangrijk ...
12 april 2018 - 12:29
Pages: [1] 2 3 4 ... 118