https://www.macfreak.nl/modules/news/images/M1processor-icoon.jpg
Voor iedereen die graag de mogelijkheid wil hebben om het RAM geheugen uit te breiden of de SSD voor de opslag te vervangen leken de nieuwe Macs met M1 chip niet echt goed nieuws. Want een stuk sneller, maar met RAM geïntegreerd in de chip en SSD gesoldeerd op het moederbord.

Als jij iemand bent die daar de pest in had dan is er goed nieuws (via Google Translate), in China is het gelukt om zowel de RAM van een M1 MacBook Air uit te breiden van 8 GB naar 16 GB en de 256 GB SSD opslag te vervangen door een 1 TB SSD. Je hebt er wel veel  kennis en de juiste apparatuur voor nodig, maar het is dus wel degelijk mogelijk. Hieronder zie je eerst de RAM die een upgrade kreeg en daarna de SSD, inclusief het resultaat.

[img]https://www.macfre...
7 april 2021 - 09:01

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/macfreak3_logo.png
Trouwe bezoekers van het MacFreak Forum weten het allang: iedere week is er in de MacFreak Shop een weekaanbieding. Dat betekent dat er van één van de artikelen in ons assortiment de bij ons toch altijd al heel erg lage prijs nòg wat verder naar beneden bijgesteld wordt.

Deze week is dat de 21,5-inch iMac met Retina 4K-display met maar liefst vijf sterren (dus in nieuwstaat). Dat is het model met een 3,0GHz quad-core Intel i5 processor, die een Turbo Boost van 3,5-GHz in huis heeft. Verder vind je in dit model een AMD Radeon Pro 555 videokaart met 2 GB geheugen, 8 GB RAM werkgeheugen en een snelle SSD met maar liefst 500 GB aan opslagruimte. Let op, deze iMac wordt geleverd zonder muis of toetsenbord, die kan je bij deze iMac zelf kiezen, of [url=https://macfreak.nl/shop/onderdelen/mui...
6 april 2021 - 14:05

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/TimCookFrontaal2015.jpg
Eén van de dingen die veranderden toe Tim Cook in augustus 2011 CEO werd van Apple is de communicatie. Steve Jobs vond vaak dat de buitenwacht weinig te maken had met de beslissingen binnen Apple, Tim Cook zelf treedt niet alleen veel vaker naar buiten, het hele bedrijf is veel opener geworden.

In een uitgebreid, en uitstekend, interview met Kara Swisher maakt hij duidelijk waar Apple voor staat. Daarbij gaat het natuurlijk ook veel over privacy, een onderwerp waar Tim Cook zich al een tijd hard voor maakt. En natuurlijk niet voor niets, binnenkort komt iOS 14.5 uit, waarin apps onze toestemming moeten krijgen voordat er data gedeeld kan worden.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.ApplePrivacyMiniSite.png


Dit interview is [url=h...
6 april 2021 - 11:22

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AppleTV_2010.png
De Apple TV 4K kwam in september 2017 op de markt. Terwijl Apple dit apparaat al een tijd niet meer als een hobby zou beschouwen is ruim 3,5 jaar zonder een update van de hardware wel idioot lang. Maar er is hoop, binnenkort zal Apple hoogstwaarschijnlijk een nieuwe versie uit gaan brengen.

Tot nu toe was die voorspelling vooral op geruchten gebaseerd, inmiddels heeft Apple dat min of meer zelf bevestigd. Want in de beta-versie van tvOS 14.5 is op meerdere plekken de teksten “120Hz” en “supports120Hz” gevonden. Die referenties werden gevonden in PineBoard, het gedeelte van tvOS dat de interface van de Apple aanstuurt (vergelijkbaar met SpringBoard voor iOS en iPadOS).

[url=https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.AppleTV-SiriRemot...
6 april 2021 - 10:36

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Microsoft-Logo-Nieuw-2012.jpg
De tijden van Microsoft vs. Apple leken al ver achter ons, maar bij Microsoft waren ze kennelijk in een nostalgische bui: in een nieuwe commercial vergelijken ze letterlijk een Surface Pro 7 met een iPad Pro. Waarmee natuurlijk bevestigd wordt dat het Apple is dat hier de standaard zet.

En neem dat ‘vergelijken’ vooral niet al te letterlijk, in 30 seconden laat een puber ons zien dat de Surface Pro een ingebouwde standaard heeft, dat het toetsenbord van Apple zwaarder is, dat de Surface Pro meer aansluitingen heeft en dat het een ‘full computer’ is, terwijl de iPad Pro ‘alleen maar’ een tablet zou zijn. Maar zien is beter dan geloven, hieronder kan je deze nieuwe commercial van Microsoft zelf zien.


De allergrootste vraag is waarschijnlijk waarom we een puber zien als presentator in dit filmpje...
6 april 2021 - 10:10

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/PixelmatorPro-icoon.jpg
Als de prijs of de verplichte keuze van een abonnement van Adobe’s Photoshop je niet bevalt, dan zijn er een aantal opties. De bekendste daarvan is het gratis GIMP en de populairste betaalde opties zijn Affinity Photo (in de aanbieding nu € 27,99) en Pixelmator Pro (op dit moment € 43,99).

Van Pixelmator Pro komt binnenkort versie 2.1 uit, en de makers hebben een eerste ‘sneak peek’ op het web gezet. Daarin is te zien hoe makkelijk je kleuren uit de kleurenkiezer kan toevoegen aan een beeld dat open staat in de app, en dat dit zelfs werkt via een simpele drag-and-drop. Hieronder zie je een demo daarvan in maar 18 secondes voorbij komen.

...
2 april 2021 - 15:20

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/TSMC-Logo-icoon.jpg
De vraag naar processors en geïntegreerde chips loopt enorm op, en de verwachting is dat deze vraag de komende jaren alleen maar groter zal worden. Voor Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) een reden om in de komende drie jaar maar liefst 100 miljard dollar te investeren.

En laat TSMC nu net verreweg de grootste toeleverancier van processors en geïntegreerde chips zijn van Apple. Door dit bedrijf werden al de A-series chips gemaakt die we van de iPhones en iPads kennen, inmiddels zijn daar ook de nieuwe M1 chips bij gekomen. En daar komen binnenkort ongetwijfeld nog veel meer door Apple zelf ontworpen chips bij.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.Datacenter.jpg


TSMC was al van plan om dit jaar 28 miljard dollar te investeren, do...
2 april 2021 - 14:18

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/MacBookPro16inch2019-2-icoon.jpg
Als je al een tijdje Mac-gebruiker bent dan is er een kans dat je de Consumentenbond niet zo waardeert. Daar zijn veel redenen voor te bedenken, bijvoorbeeld dat ze in het verleden Macs vaak niet eens meenamen in de testen omdat die op een ander besturingssysteem draaien.

Mogelijk is het door de positie van iOS en iPadOS dat ze tot inkeer zijn gekomen, inmiddels lijkt het daar gelukkig wel te zijn doorgedrongen dat er meer wegen naar Rome zijn. En dus deed de 16-inch MacBook Pro mee in de test van de beste laptops met schermen van 16-inch en groter, en die is dan ook meteen als winnaar uit de bus gekomen.

[url=https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.MacBookPro16inch2019DisplayC...
2 april 2021 - 10:47

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/13-inchMacBookProLate2012-icoon.jpg
Apple classificeert volgens de eigen regels devices officieel als ‘vintage’ als die langer dan vijf jaar en minder dan zeven jaar niet meer worden verkocht. En producten krijgen de classificatie ‘verouderd’ als de verkoop ervan meer dan zeven jaar geleden is gestaakt.

Aan de lijst van ‘vintage’ verklaarde producten is er weer een toegevoegd, dat is de allereerste 13-inch MacBook Pro die eind 2012 uitgebracht werd. Dit betekent dat Apple geen service meer geeft en geen onderdelen meer levert voor dit model. Dat betekent natuurlijk niet dat deze MacBook Pro niet meer gerepareerd kan worden, door de levende handel in onderdelen zijn er de komende jaren natuurlijk nog voldoende daarvan te krijgen, onder andere in de MacFreak Shop.

[url=https://www.macfrea...
1 april 2021 - 14:06

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AppleARGlasses-icoon.jpg
Er komen steeds meer geruchten voorbij over de Augmented Reality (AR) en Virtual Reality (VR) bril waar Apple aan werkt. Zo meldde Ming-Chi Kuo recent nog dat Apple plastic glazen met een erg kort brandpunt zou gebruiken om het gewicht onder de 150 gram te houden.

Als dat zou slagen dan zou dat op zich al een hele prestatie zijn, de meeste van dit soort brillen zijn  groot en wegen meer dan 300 gram. De keuze voor plastic lenzen brengt wel vragen over de duurzaamheid met zich mee, plastic heeft meer last van krassen. Maar mochten ze bij Apple hier echt voor gekozen hebben, dan ligt het natuurlijk wel voor de hand dat ze daar ook rekening mee houden .

[url=https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.ConceptAppleVR...
1 april 2021 - 13:07
Pagina: Vorige pagina Volgende pagina