https://www.macfreak.nl/modules/news/images/M1processor-icoon.jpg
Apple is bezig met almaar meer chips te gebruiken die door het bedrijf zelf ontworpen zijn. Naast de M1 chip die we vinden in de nieuwe MacBook Air, 13-inch MacBook Pro en Mac mini, wil Apple bijvoorbeeld ook de chips voor draadloze technologie steeds meer zelf gaan ontwerpen.

Dat ontwerpen zal voor een groot gedeelte in Europa gaan gebeuren, om precies te zijn in de zuid-Duitse stad München. Daar is een bedrag van maar liefst 1 miljard euro voor uitgetrokken, het is de bedoeling dat daarmee het European Silicon Design Center gevestigd zal worden. Op dit moment werken er in München al 1.500 technici uit 40 landen, waarvan meer dan 350 in het Bavarian Design Center van Apple. Die houden zich onder andere bezig met energiebeheer, applicatieprocessors en draadloze technologie. In de nieuwe M1 chips zijn al technologieën verwerkt die voortkomen uit het werk van de...
10 maart 2021 - 17:39

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Data-icoon.jpg
Koop je op dit moment een iPhone, iPad of Mac, dan kan je aan het serienummer daarvan allerlei dingen aflezen. Bijvoorbeeld waar en wanneer het gemaakt is,   , en nog veel meer. Om zo’n code voor de Mac te ontcijferen vind je op deze pagina de betekenis, voor iDevices vind je dat hier.

Maar dat gaat binnenkort veranderen: Apple gaat al die nummers willekeurig maken, alleen voor IMEI-nummers van iPhones (of iPads met een SIM-kaart) geldt dat niet. Dit blijkt uit een interne AppleCare e-mail die MacRumors zag. De nieuwe serienummers zullen een willekeurig gegenereerde opeenvolging zijn, er zal dus niets meer uit af te leiden zijn. In eerste instantie...
10 maart 2021 - 14:33

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/finder.jpg
We kennen het waarschijnlijk allemaal: de kleine animatie van een wolkje dat je voor Big Sur altijd zag als je een snelkoppeling uit het Dock verwijderde, en dat samenging met een ‘poef’-geluid. Maar hoe die animatie tot stand kwam was tot nu toe onbekend.

Het verhaal hierachter blijkt eigenlijk enorm simpel: toen de allereerste Aqua-interface voor wat toen nog Mac OS X heette werd ontwikkeld, was er een discussie van het Human Interface team over wat er te zien zou zijn als je een snelkoppeling uit het Dock verwijderde. Het idee was dat dit een animatie zou zijn, en één van de leden met talent voor tekenen maakte uit de losse hand vijf schetsjes, waarvan hij dacht dat die uitgewerkt zouden worden tot een echte animatie.


Maar snel bleken die vijf tekeningetjes achter elkaar gemonteerd er al prima uit te zien. E...
10 maart 2021 - 07:31

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Weegschaal-Mooier.jpg
In de afgelopen tijd heb je hier vaak kunnen lezen over Facebook’s en Google’s datahonger, gericht om zoveel mogelijk van ons te weten te kunnen komen, omdat aan gepersonaliseerde advertenties veel meer verdiend kan worden. Inmiddels ligt Apple daarvoor ook  onder vuur.

Het gaat hierbij om een Franse lobby-groep France Digitale, die vooral voor startups en fondsen met risicokapitaal optreedt. Een onderdeel van de klacht in deze zaak is dat Apple geen toestemming van de gebruiker vraagt voor het eigen advertentie-systeem. Voor alle duidelijkheid, Apple heeft al een tijd de mogelijkheid om met één handeling het daaraan deelnemen uit (of aan) te zetten, hieronder zie je die mogelijk op zowel de Mac als een iPhone.

[img]https:...
10 maart 2021 - 07:14

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Safari-BigSur-icoon.jpg
Eén van de vele erg prettige dingen in Safari is de Reader-weergave. Hiermee kan je een artikel lezen zonder dat je gestoord wordt door allerlei dingen die naast de tekst te zien zijn. Een zegening als je je liever echt even op de tekst wilt kunnen concentreren.

In Safari in zowel iOS als macOS heb je daarvoor een knopje linksboven in de adresbalk, daarop klikken is voldoende. Voor de liefhebbers van sneltoetsen, dit kan ook via de toetsencombinatie Command + Shift + R (waarbij de R natuurlijk voor Reader staat). Maar in iOS heb je daarbij ook meteen een aantal instellingen voor specifiek voor de website die je op dat moment bezoekt, terwijl die in macOS lijken te ontbreken.

[img]https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.SafariBigSurReaderWeergave-1.jpg[/...
9 maart 2021 - 13:32

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AppleWatch-icoon.jpg
De recente update voor macOS 11 Big Sur en de updates voor iOS en iPadOS waren bedoeld om daarin een probleem met de beveiliging op te lossen, en hetzelfde geldt voor watchOS 7.3.2. Dus ook hier niets nieuws, maar ‘achter de schermen’ worden we wel beter tegen kwaadwillenden beschermd.

Bij al deze updates gaat om een ‘gat’ in Webkit wat gedicht wordt, en Webkit is de motor waarop onder andere Safari draait. Dat deze update ook voor watchOS nodig is laat zien hoezeer deze motor in de verschillende besturingssystemen van Apple gebruikt wordt. Waardoor de vraag gesteld wordt of dat het hele ecosysteem niet extra kwetsbaar maakt. Een hack die werkt voor Webkit is kennelijk voldoende om zow...
9 maart 2021 - 10:06

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iOS14-icoon.jpg
Net zoals de update voor macOS 11 Big Sur staat er ook een update voor iOS 14 voor alle gebruikers daarvan klaar op de servers van Apple. En net zoals bij de Big Sur update is deze ‘alleen maar’ bedoeld om een gat te dichten, en je device dus veiliger te maken.

Meer over wat er precies is aangepast in deze update kan je vinden op deze pagina van Apple zelf. De update voor iOS is met 143,6 MB gelukkig wel een stuk kleiner dan die voor de macOS Big Sur, die maar liefst 2,44 GB bedraagt. Er zitten trouwens geen nieuwe dingen in deze updates, daarvoor moet je nog even wachten op iOS 14.5, dat waarschijnlijk over twee weken uitgebracht zal worden.

[url=https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iOS14.4.1ReleaseNote...
9 maart 2021 - 08:58

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/BigSur-icoon.jpg
Apple heeft een update voor macOS 11 Big Sur op de servers voor je klaarstaan. Deze update brengt geen nieuwe dingen, maar is voor de volle honderd procent erop gericht om je Mac beter te beveiligen. Meer daarover op deze pagina, waar je kan lezen dat het vooral het dichten van ‘een gat’ in Safari betreft.

In de link hierboven zie je dat het gaat om een correctie in WebKit, dat is de motor waarop Safari draait, dezelfde informatie komen we dan ook tegen op de pagina over Safari 14.0.3. En Webkit wordt door macOS voor veel meer dan alleen Safari gebruikt, dat is waarschijnlijk ook de reden dat deze update beslist niet klein is uitgevallen. In de schermafbeelding van de release notes hieronder kan je die grootte zien, die is dus maar liefst 2,44 GB.
[url=http...
9 maart 2021 - 08:14

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/macfreak3_logo.png
Alle trouwe bezoekers weten het inmiddels allang: iedere week is er in de MacFreak Shop een weekaanbieding. Dat betekent dat er van één van de artikelen in ons assortiment de bij ons toch altijd al heel erg lage prijs nòg wat verder naar beneden bijgesteld wordt.

Vorige week was de weekaanbieding een M1 13-inch MacBook Pro met extra korting, deze week gaat het om de nieuwe Mac mini met Apple’s eigen M1 processor. Dit is de uitvoering met 8 GB RAM werkgeheugen, 512 GB aan erg snelle SSD opslag, een 8‑core CPU (processor) en 8‑core GPU (videogedeelte), die allebei ook heel snel zijn.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.2020MacMiniM1-2.jpg
[/ur
...
8 maart 2021 - 18:42

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Displays.png
Er zijn al een tijd geruchten dat er bij Apple gewerkt wordt aan een overschakeling naar miniLED displays, zowel voor iPads als voor alle Mac-modellen met een scherm. Daarbij komt nu een bericht van DigiTimes (betaallink) dat daarnaast ook gewerkt wordt aan OLED schermen voor iPads en Macs.

De Apple Watch was Apple’s eerste device met een OLED display, sinds de iPhone X zijn bijna alle iPhones ook van zo’n display voorzien (de iPhone SE 2020, iPhone XR en iPhone 11 zijn de uitzonderingen). De voordelen van OLED displays zijn mooiere kleuren en betere beeldkwaliteit, energiezuiniger dan LCD’s, ze bieden een hogere helderheid en zijn dunner en flexibeler dan LED. De nadelen zijn meer kans op inbranden, minder energiezuinig bij weergave van veel wit, minder goed bes...
8 maart 2021 - 12:13
Pagina: Vorige pagina