Supportvragen iPad > iPad - Technische vragen

[Opgelost] iOS GPS data komt niet meer naar navigatie-app op iPad mini

(1/4) > >>

MacFr:
Beste Macfreakers,
Er zit mij een fors technisch probleem in de weg. Ik dacht dat ik al voldoende kennis had opgedaan met Apple, maar helaas. Ik heb al veel op dit forum geleerd maar nu kom ik tekort. Wellicht is er een Macfreaker die in deze specifieke omgeving ook al zijn/haar sporen heeft verdiend en mij verder kan helpen. Ik ben een senior met wat technische achtergrond, maar niet genoeg :-(.

Probleem met vraag:
Het GPS signaal van de iPadmini lijkt NIET meer te worden doorgegeven aan de navigatie apps waardoor het geheel als auto navigatie programma ONbruikbaar is geworden. Wat is de oorzaak en hoe dit op te lossen? Ik heb zelf al gezocht en het e.e.a. uitgeprobeerd maar kom er niet helemaal uit. Moet ik naar een nieuwe iPadmini-Cellular?

Basis:
iPad mini 5gen, nu met iOS v16.*, standaard alleen Wifi gekocht (geen cellular) mét werkende GPS-ontvanger
Alles staat ‘OFF’  m.u.v. de Lokatie voorzieningen, zó werkte het altijd
Losse navi-app’s mét off-line kaarten erop: Guru maps pro (voorheen Gallileo) en Sygic voor de offline auto navigatie
Ja, oude auto zonder ingebouwde navi
Op de iPad heb ik zo af en toe ook internet toegang nodig.

Achtergrond:
Al jaren gebruik ik mijn iPad mini als los auto-navigatie-programma. Dus alleen GPS signaal (=lokatie voorzieningen aan, rest “UIT”), = zónder internet / gsm-data verbinding!  Dat werkte fantastisch ! Tot onlangs, het werkte nog eind vorig jaar toen we weer naar Nederland reden met iOS 15.* Gelukkig hoefden we niet deze winter de kou en sneeuw in door Frankrijk en Belgische-Ardennen.
De navigatie apps Guru maps pro en Sygic leiden ons door de “binnenlanden” om de grote verkeersroutes te kunnen vermijden en ook nog leuker ook. Helaas had ik het onlangs weer nodig. Het werkte NIET meer! Paniek, hoe kan dat nu? Een oude dedicated Garmin deed het gelukkig nog. Maar ja 2 apparaten mee moeten nemen is wel erg verleden tijd toch?

Oplossen: Wat zelf al gedaan?:
1) Gezocht of de navi-apps aanvullende eisen stellen aan de GPS ontvangst van de iPad en zijn instellingen ten opzichte van vorig jaar/versie: Nee dus, ze hebben alléén een GPS-signaal nodig.

2) uitgezocht of er verschillen in iOS 15 en 16 zijn. Nee dus, want iPad standaard geleverd met GPS-Glasnost ontvangst, zonder beperkende eisen. Ook de info van Apple zelf geeft géén verschillen op voor de versies iOS 13, 14, 15, 16. Hoewel het gebruik van het GPS signaal wordt nu wél beperkt / geblokkeerd!! Ik snap het niet meer. Dat zou het wel eens kunnen zijn lijkt, alhoewel:

Blijkbaar is Apple nu op “verzamelpad”, verplicht! want ik zou nu én een iPadmini standaard mét WiFi én Cellular moeten hebben! Én voor gebruik als ‘GPS-ontvanger” moéten aanstaan: WiFi, Bluetooth, GSM-data verbinding (dus GSM-data kaart gekoppeld en op roaming gezet) en natuurlijk “Locatievoorzieningen AAN t.b.v. het GPS signaal. Het rare is dat die vereisten ook al in iOS 13,14,en 15 moesten volgens Apple, en toch werkte het daar wel! RaRa.

Moet ik nu een nieuwe iPadmini 6de-gen met Cellular kopen? Een nieuwe iPadmini 6-gen, 64Gb, mét WiFi en Cellular is zo’n 860,- euro. Maar, werkt het dan wel met de Netgear-internet? want ik wil géén ingestoken gsm-data card gebruiken. Een ‘losse’ MiFi (zie verderop) voldoet prima. Waarom dat? zul je vragen: Ben van de oude generatie: ik griezel van altijd verbonden móeten zijn. Mijn vertrouwen in de ‘buitenwereld” is fros beschadigd geraakt in de laatste jaren én we moeten steeds voorzichter zijn/worden, maar Hoe?. Ja mijn probleem weet ik :-)  Immers je zet alles UIT wanneer je het niet gebruikt (principe “kamer uit = licht uit”) en ik bepaal zelf wánneer de gsm-data AAN staat of UIT is én wil dat ook fysiek kunnen doen. Softwarematig is níet definitief uit. UIT is de standaard, ik heb géén behoefte om continue en altijd verbinding met de buitenwereld te hebben. Er is meer in deze wereld. Ik hou me ook ver van de A-sociale media en consorten. Weerzin wekkend én zéér bedreigend.

Ik heb gelukkig ook een losse MiFi = mobiele GSM data card in een Netgear met data-Internet, en die geeft een Wifi signaal af. Zo kan ik toch internet op met mijn iPadmini. Echter altijd via een VPN naar Nederland.

3) Het lukte me om een GPS-signaal op de iPadmini te krijgen (met de Netgear internet AAN) en zelfs een werkende navigatie app als Sygic met plaats aanduiding. Let wel, de navi-app heeft géén data nodig want vooraf alles al off-line binnen gehaald. Ook al in het verleden. Dat alles alleen wanneer ik stil sta! Zodra ik ga rijden laat het navi programma het afweten. Ja, ook in het open veld rijden opdat er minimaal 4 GPS-satellieten zichtbaar zijn. Wanneer ik de Wifi verbinding tussen de Netgear en de iPadmini verbreek ben ik de GPS-info/plaats kwijt. Maar dat lijkt “logisch”?.

Mijn grote vraag is nu: Hoe en met welke instellingen krijg ik deze navi-apps weer werkend op mijn oude iPadmini 5de-gen? Of is er alleen de dure nieuwe (6de-gen + Cellular) oplossing en/of alleen met een continue GSM-data verbinding?

Een heel verhaal maar ik wilde jullie zoveel mogelijk info vooraf geven. Dank voor het lezen en jullie reactie.
Met vriendelijke groet,
Ron

ouwemac:
Heb je iPadOS 16.5 geïnstalleerd? Dat zorgde bij mij voor verbindingsproblemen icm een VPN.
Probeer eens je netwerk instellingen te herstellen. (Instellingen > algemeen >"zet over of stel iPad opnieuw in.
Ik heb niet echt verstand van gsm verbindingen, dus misschien zit ik er helemaal naast. Dat hoor ik dan wel.

boiing:
Ik ben niet meer echt actief hier maar als er verwarring dreigt te ontstaan kan ik het toch niet laten :biggrin:. GPS heeft niets met VPN, GSM, Cellular, je data- of netwerkverbinding te maken! Het is een ontvanger die normaal gesproken altijd werkt, ook met je iPad/iPhone in vliegtuigmodus.

Maar veel belangrijker: een iPad met alleen WiFi heeft geen GPS ontvanger! Hij kan wel locatie bepalen middels WiFi signalen en het kompas maar een GPS locatie krijg je niet. Hoe dat eerder dus wel heeft gewerkt bij jou weet ik niet, misschien een ander apparaat (iPhone?) dat verbonden was met je iPad en zijn locatie deelde.

Als je een echte GPS positie wil met alleen een iPad zul je dus inderdaad een WiFi+Cellular model moeten hebben. Niet omdat je persé een dataverbinding nodig hebt, maar omdat Apple nou eenmaal heeft gekozen om alleen in die modellen een GPS ontvanger in te bouwen. Dat is overigens ook best logisch, want de meeste gebruikers zullen niet volledig offline navigeren en willen dus die dataverbinding om de kaarten binnen te halen tijdens het rijden.

ouwemac:
Look who’s there  :biggrin: Hello boiing.

boiing:
Haai :thumbs-up:. Ik verveelde me even :happy:.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie