Supportvragen iPhone > iPhone - Technische vragen

Infraroodfotografie met iPhone?

<< < (4/4)

ScoobyDoo:
Ik gebruik een FLIR, omdat deze inzichten kan geven die met het oog anders echt lastig te zien zijn (bij woning inspecties). In theorie is het allemaal heel simpel, maar inderdaad het uitlezen en interpreteren kost wat tijd voordat men betrouwbare conclusies kan trekken. Je kan wel heel makkelijk zien 'of' er iets is. Soms is de conclusie duidelijk en helder, maar soms kan je ook aardige meet/denkfouten maken.

Voor de persoon die er meer van wil weten en het graag zelf wil uitzoeken kan ik dit boek aanbevelen: Guidelines for Thermography in Architecture and Civil Engineering: Theory, Application Areas, Practical Implementation
Niet te dik, niet te technisch, maar wel moet voldoende onderbouwing en voorbeelden.

Eerst had ik een flir C2 (of C3), maar die is helaas defect geraakt. Nu een FLIR TG267. Deze gekozen vanwege het robuuste model en toch nog redelijk compact en niet afhankelijk van telefoon. Deze geeft helaas minder mooi beeld (mindere bestanden voor rapporten) maar is wel een robuust model zonder te groot te worden. Ik denk dat die telefoon modellen niet onderdoen voor huis-tuin gebruik en echt prima zijn. En zodra er FLIR op staat... is het meestal wel goed. Bosch schijnt ook een aardige te hebben GTC 400 C, maar die paste niet meer in mijn tas, omdat de kop toch een flink stuk groter is.

Maar wil je er 'meer' mee doen dan alleen voor de lol een plaatje mee maken, dan is het goed om de randvoorwaarden te leren.

ScoobyDoo:

--- Citaat van: JJmac, 27 januari 2023 - 20:05 ---...spouwmuur is 10 jaar geleden geïsoleerd met Supafill, de overburen is met PIR ingespoten...

--- Einde van citaat ---

Interessant is om te kijken of het beeld helemaal egaal is, of er geen verzakkingen zijn of overgeslagen punten. Want anders kan je juist problemen krijgen bij plekken waar het 'anders' is.

Het nadeel van de goedkopere camera's... bekend, want de mijne heeft dat ook... is dat de sensor vaak niet nauwkeurig genoeg is om een gehele gevel echt goed in kaart te brengen, of het moet echt slecht zijn. Als je de hele gevel in 1x pakt, dan is de thermische sensor zo -pixelig- dat een fout in isolatie kan wegvallen in de thermische pixel-grootte. Je moet je voorstellen dat je een digitale fotocamera pakt met een resolutie van 160 x 120 pixels... Vergelijk dat is met een normale camera. SE 4032 X 3024. Ze doen een truc door een beeld-foto te blenden met de thermische foto. Maar in essentie ziet de camera niets meer/minder dan 160x120 aan details.

Als ik iets verdenk, wat ik dan doe is voor mijzelf de gevel in 1x pakken voor het overzicht en daarna de gevel in stukjes indelen en van gelijke afstand/hoek/etc zodat je met meerdere foto's dichterbij meer informatie krijgt.

Misschien heb je daar iets aan...

JJmac:
Ik zal zeker de gevel nog even kleiner indelen, het vervelende is dat je dan niet goed in de hoogte kan werken, de eerste resultaten vielen mij niet tegen na 10 jaar, bij de overburen zaten korrels in wat naar beneden was gezakt, Supafill daar in tegen zakt niet. Mooi speelgoed de Flir camera, bedenk me wel dat een week tekort is om er goed mee om te gaan.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[*] Vorige pagina

Naar de volledige versie