iPhone 6s Plus – bibberende camera
geplaatst: 7 augustus 2018 - 23:34
Ik heb dus het bekende probleem met de bibberende camera van de iPhone 6-reeks. In mijn geval gaat het echter om een iPhone 6S Plus, welke niet gedekt wordt door het vervangingsprogramma van Apple, aangezien dat enkel van toepassing is voor de 6 Plus modellen.
Heel erg fijn natuurlijk, aangezien het om exact hetzelfde probleem lijkt te gaan, waarbij de achterste camera begint te trillen en niet meer in staat is om te focussen, waardoor de foto's natuurlijk ook wazig worden. Waarom Apple enkel de 6 Plus modellen wenst te vervangen, maar niet die van de 6S Plus (of welke andere dan ook), is mij in elk geval een raadsel.

Ik heb reeds geprobeerd om een full reset van het toestel te doen, helaas zonder effect. Ik heb vervolgens ook met Apple zelf contact opgenomen, het probleem uitgelegd en een diagnose vanop afstand laten maken. De man aan de lijn heeft het besproken met een collega van hem, waarna ik te horen kreeg dat mijn toestel niet in aanmerking kwam voor het herstelprogramma, maar dat ik het wel bij een service kan binnenbrengen, zodat zij een diagnose ter plekke kunnen uitvoeren en de camera eventueel kunnen vervangen (indien mogelijk). Indien dat niet mogelijk zou zijn, wordt heel het toestel vervangen. Dit zou mij ruwweg tussen de 80 en 380 euro moeten kosten (als ik het goed onthouden heb).

Nu is die 80 euro om enkel de camera te laten vervangen geen buitensporig bedrag, alhoewel dat onderdeel wellicht slechts een aantal euro's kost, maar dat bracht mij eveneens op het idee om misschien zelf eens te proberen om die camera te vervangen. Ik heb iFixit geopend en gezien dat er een tutorial is, waarbij het vervangen van de camera niet zo heel erg moeilijk lijkt, dus wil ik wel een poging wagen.
Mijn vraag is nu, heeft iemand enig idee waar ik aan originele onderdelen voor de iPhone kan geraken en hoe betrouwbaar dat is? Iemand die ervaring heeft met zulk DIY-herstellingen voor de iPhone? Ik sta in elk geval open voor allerlei suggesties, desnoods ook voor contacten van andere reparatiecentra die de camera zouden willen vervangen voor een zachtere prijs, zolang ik de garantie maar heb dat het om dezelfde kwaliteit gaat en dat ik er op kan rekenen dat het probleem wordt opgelost.

Bedankt alvast!
geplaatst door: Pumpal
antw: iPhone 6s Plus – bibberende camera
reactie #1 geplaatst: 8 augustus 2018 - 00:01
Hier bv?

https://www.thebookyard.com/parts-iphone.php?cPath=54_421

Enne: als je zelf gaat herstellen ben je je mogelijke garantie kwijt.

Dat gezegd: iFixit is een fantastische hulp met hun foto handleidingen!

Happy DIY!
geplaatst door: HEXDIY
If it ain't broke, don't fix it!
antw: iPhone 6s Plus – bibberende camera
reactie #2 geplaatst: 8 augustus 2018 - 11:39
Thanks, dat is al een begin. De garantie is in elk geval al verlopen, dus dat maakt niet zoveel uit.

Waar ik mij wel zorgen om maak, is of het risicovol is om er een niet-originele camera in te plaatsen? Die van The Bookyard is recycled, wat vermoedelijk betekent dat deze uit een oude 6S Plus komt en dus origineel (maar gebruikt) is? Op andere sites zijn eveneens camera's te vinden, maar de oorsprong daarvan is moeilijker te achterhalen. Wellicht uit China, waardoor de kwaliteit ervan moeilijk te controleren is.

Misschien vind ik met wat geluk iemand die een iPhone 6S Plus voor onderdelen verkoopt en ik enkel de camera daarvan kan overnemen voor een zacht prijsje. Ik blijf rondkijken.
geplaatst door: Pumpal
antw: iPhone 6s Plus – bibberende camera
reactie #3 geplaatst: 1 september 2018 - 20:16
Alleen refubished camera’s zijn origineel. De rest is nagemaakt, met alle beperkingen van dien.
Ik heb in het verleden schermen en accu’s vervangen door namaak maar ben er van genezen. De kwaliteit is minder.
geplaatst door: Jurriaan
5s iOS 12, Air2 iOS 12 & MBA '11 macOS 10.13.6
antw: iPhone 6s Plus – bibberende camera
reactie #4 geplaatst: 2 september 2018 - 10:39
Nu is die 80 euro om enkel de camera te laten vervangen geen buitensporig bedrag
Die €80 vind ik wel buitensporig, zeker als je het zelf kunt doen. Totaal nog geen 10 minuten bezig met de telefoon uit elkaar halen volgens handleiding, camera vervangen en de telefoon weer in elkaar zetten. Ik weet niet wat jouw uurtarief is maar ik vind het duur.

Ik heb een paar weken geleden de camera van mijn 6Plus vervangen. Ding wilde niet meer focussen. In Zwolle naar een telefoonreparatiewinkel gegaan, camera gekocht, de juiste schroevendraaier gekocht en thuis lekker aan de slag gegaan. Reparatie stelt écht geen bal voor, als je de schroefjes maar niet kwijt raakt. Die schroefjes zijn zo klein dat je ze makkelijk kwijt raakt.

De camera module + schroevendraaiertje kostte mij zo'n €11. Daarvoor neem ik graag het risico om zelf mijn telefoon open te maken en te fixen. Zoveel kan er niet fout gaan eigenlijk.

De winkel waar ik de camera gekocht heb haalt defecte telefoons uit elkaar en verkoopt de onderdelen los in gesealde zakjes. Goede handel op zich.
geplaatst door: Sypie
antw: iPhone 6s Plus – bibberende camera
reactie #5 geplaatst: 2 september 2018 - 21:29
Hoe weet ik of ze me een refurbished of namaak camera verkopen? Ik wil gerust zelf de reparatie doen, daarvoor heb ik geen schrik, maar ik weet niet hoe ik zeker kan zijn dat ik een originele camera koop.

Vorige week heb ik de iPhone binnengebracht in een reparatiewinkel waar ze de camera voor mij wilden vervangen. Bij het ophalen testte ik de camera snel en zag ik meteen dat de kwaliteit van de foto's niet hetzelfde was (de foto's waren wazig en niet helemaal scherp, hoewel de camera niet meer bibberde). De man uit de winkel 'garandeerde' me dat het een originele camera was, maar na aandringen heeft hij uiteindelijk terug mijn defecte camera erin gestopt en ben ik vertrokken zonder de camera te hebben hersteld.

Mijn vraag is dus, hoe weet ik dat wanneer ik een winkeltje binnenstap, dat ze me een originele camera zullen verkopen? Iemand die weet of ze in Rotterdam zulke winkels hebben die refurbished iPhone-onderdelen verkopen? Dan kan ik daar één van de dagen eens langsspringen, zoniet bestel ik er wel eentje van The Bookyard.
geplaatst door: Pumpal
antw: iPhone 6s Plus – bibberende camera
reactie #6 geplaatst: 2 september 2018 - 21:47
Bijvoorbeeld, is deze camera van Partly.nl refurbished/origineel of niet?

https://www.partly.be/iphone-6s-plus-camera.html
geplaatst door: Pumpal
antw: iPhone 6s Plus – bibberende camera
reactie #7 geplaatst: 10 maart 2019 - 23:18
Ik heb ook zo'n trillende camera.
Zag een YouTube filmpje waar ze een klein magneetje rechtsboven op de voorkant van de telefoon plaatsen (aan de achterkant van de camera dus). Heb het geprobeerd. Werkt goed!
(Als je een klein magneetje wilt hebben: in de verpakking van Grundig kabels/koptelefoons - bij de Action - zitten er 2.)
Niet verwacht, maar werkt echt!!
geplaatst door: Spook
antw: iPhone 6s Plus – bibberende camera
reactie #8 geplaatst: 11 maart 2019 - 18:22
De truc met de magneet werkt inderdaad, maar ik ben niet zo zeker of dat wel een goede en langdurige oplossing is. Ik vond het zelf in ieder geval niet prettig om een magneet aan de voorkant van het scherm te plakken, dus heb ik uiteindelijk zelf de camera vervangen en alles werkt nu prima.
geplaatst door: Pumpal