Gezichtherkenning
10 maart 2021 - 10:24   
geplaatst door: ouwemac
In een interessant artikel in mijn favoriete weekblad, “In Medias Res” schrijft Marian Donner over o.a. het misleiden en ontregelen  van gezichtsherkenningscamera’s
Een citaat:

Citaat
Ontwerpers en kunstenaars proberen al veel langer manieren te bedenken om nog een zekere vrijheid veilig te stellen. Daarbij richten ze zich vooral op gezichtsherkenning, de artificiële intelligentie die je altijd en overal probeert vast te pinnen, of het nu via camera’s op straat is of online. Zo bestaan er inmiddels doorzichtige plastic maskers met ribbels erin. Brillen met ledlampjes. Een make-upstijl waarbij je gekleurde blokjes en strepen tekent op je gezicht. Voor menselijke ogen vormt dit allemaal geen probleem, wij zien nog steeds een mens als hij/zij/het/hen voor ons staat, maar de blik van een computer raakt ervan in de war. Onlangs ontdekten twee Belgische studenten een patroon waardoor bits en bytes je niet meer herkennen als persoon, het idee is nu om daar T-shirts van te laten maken.


Heeft iemand hier ook over gehoord/gelezen?

Ze begint met een voorbeeld hoe de politie in Los Angelos activisten verhinderd om hen te filmen en dat via instagram te streamen,: namelijk door op hun iPhone een song van bijv de Beatles te draaien. Het algoritme van instagram herkent dat en schakelt dan na zo’n 90 seconden de live-stream uit.
Dit gebeurt vanwege rechten die instagram anders moeten betalen.

Bron: Groene Amsterdammer, 25-02-2021
Optimistisch maar zonder hoop. (Tommy Wieringa)
Gezichtherkenning
10 maart 2021 - 19:32    reactie #1
geplaatst door: boiing
Heeft iemand hier ook over gehoord/gelezen?
Het artikel niet, maar wel de kwestie zelf via andere media. Van het 'LA politie muziek' incident had ik al een filmpje gezien. Interessant, zorgelijk en deels begrijpelijk. Die agenten worden natuurlijk ook schijtziek van wakkere burgers die alles continu filmen. Wat een grondrecht is, maar het werk wel bemoeilijkt.  Onze vrijheid beperkt dus de vrijheid van de handhavende macht en dat is een lastige discussie. Die handhavende macht functioneert niet zonder een zekere mate van 'in het geheim kunnen opereren'. En dat schuurt aan de 'alles moet openbaar' samenleving waar we naartoe lijken te bewegen. Niet dat ik het antwoord heb, maar vind het wel interessant!
Gezichtherkenning
11 maart 2021 - 07:19    reactie #2
geplaatst door: ouwemac
Ik was blijkbaar niet duidelijk in de formulering van mijn vraag, over met name, activiteiten om gezichtsherkenning software te bemoeilijken.
Denk dan aan China bijvoorbeeld. Daar zijn ze aardig op weg met camera “beveiliging”.

Dat voorbeeld van die agenten vind ik ook moeilijk, maar iedereen kent de reputatie van het Amerikaanse politiekorps wel zo’n beetje, dus ik snap die burgers ook heel goed.
In plaats van zulke trucjes zouden de agenten ook kunnen overwegen om hun gedrag te veranderen.
Het filmpje heb ik niet bekeken want is van instagram en daar word ik dan weer scheitziek van :sneaky2:

Ik bedoelde dus niet in de eerste plaats dat je het artikel in de Groene gelezen moet hebben.
Al kan ik iedereen dat blad aanraden. Voor 100 euro per jaar kun je het downloaden op je iPad  :thumbs-up::tounge:. (Nee ze betalen me niet hiervoor). :smile:
Optimistisch maar zonder hoop. (Tommy Wieringa)
Gezichtherkenning
11 maart 2021 - 07:44    reactie #3
geplaatst door: boiing
Ik denk dat de autoriteiten - zeker in China - zich al maanden het hoofd breken over de falende gezichtsherkenning nu iedereen met een mondmasker loopt 😷. Heeft het toch nog voordelen, die pandemie.