Politiek draadje: Waar staat de appel?
17 december 2022 - 13:11    reactie #1125
geplaatst door: trabant
Leuk, zo'n nachttrein naar Schiphol, maar de Randstad ligt aan de rand van het continent. Waar Limburg meer behoefte aan heeft (zeker nu vliegveld Beek een bodemloze wensput mag blijven en de omwonenden ook thuis al kunnen opvliegen, terwijl er binnen een uur rijden al zeven andere vliegvelden zijn)  is een soepele treinverbinding naar Aken, maar dat wordt door Den Haag stelselmatig gefrustreerd.
Politiek draadje: Waar staat de appel?
9 januari 2023 - 20:47    reactie #1126
geplaatst door: trabant
90% van de verbrandingswaarde van bruinkool is nodig om de nattigheid eruit te krijgen. Effectief hou je dus maar 10% over. Maar vooral ermee doorgaan.
De dagbouw Garzweiler, tussen Roermond en Sittard 50km Duitsland in, is een open wond, een enorm gat in de aarde.
De ontruiming van Lützerath is aanstaande.
Enig lichtpuntje: het heeft nu al een kandidaat voor de world press photo opgeleverd:
Ein weiter Blick in die Abgründe kapitalistischer Zerstörungswut .jpegPolitiek draadje: Waar staat de appel?

Als RWE haar afgraafconcessie helemaal doorzet (en waarom zou dat bedrijf dat niet doen?), staat nu al vast dat Duitsland haar 1,5% van het klimaatakkoord van Parijs niet gaat halen.
De Duitse Groenen zijn zó gebrand op het sluiten van de kerncentrales, dat ze de vermeerderde CO₂-uitstoot, het vernielen van een landschap en de heimat van veel mensen voor lief nemen. En aan deze kant van de grens heeft het ook nog eens gevolgen voor de grondwaterstand.
Politiek draadje: Waar staat de appel?
9 januari 2023 - 22:24    reactie #1127
geplaatst door: puk1980
De wereldkampioenschappen paalzitten worden dit jaar in Duitsland gehouden. Extra omzet voor de plaatselijke luierindustrie.

Er was al een hap uit de A61 genomen, nu is dat dorpje dus ook de klos.
Politiek draadje: Waar staat de appel?
10 januari 2023 - 15:23    reactie #1128
geplaatst door: doctor_apple
Tja, zo zie je maar wat voor een gevolgen een zekere lobby heeft. Kernenergie kan wel zeker een stuk veiliger dan dit vroeger gebeurde. Vroeger vlogen de vliegtuigen (verhoudingsgewijs) ook vaker uit de lucht ...

... kijk maar naar het aantal vliegtuigbewegingen in verhouding tot vliegtuigongelukken.

De volgende stap (kernfusie) gaat nog even op zich laten wachten, al zijn de resultaten afgelopen december zeker een ongekende stap in de goede richting. Maar nog jaren zullen we nodig hebben om dit process beter te begrijpen en te laten "rijpen" tot een volwaardige commerciele oplossing. Maar we hebben in ieder geval wetenschappelijk bewijs geleverd dat het MOGELIJK IS (kernfusie).

Kernenergie is (retrospectief) mogelijk nog de minst kwade van allen geweest, terwijl het wel werd (wordt) afgeschilderd als "het monster". Waar de schoen wringt is "kosten vs baten", "winstmaximalisatie", "onderhoud", verantwoordelijkheid en natuurlijk "publieke opinie".

Soms zijn bepaalde zaken voor een zekere tijd niet meer "hip". Ik zie dit als de eeuwigdurende sinusbeweging in ons bestaan. Dan weer zijn we linksgeorienteerd als samenleving, dan weer rechtsgeorienteerd. Dan weer is masculien hip, dan weer meer het feminine ... Oorlog voeren is soms taboe, dan weer een bespreekbaar of zelfs hip onderwerp.

Wat in Duitsland momenteel gebeurd is te begrijpen, maar gaat volgens mij geen zoden aan de dijk zetten. Duitsland heeft te maken met een redelijke economische "herausforderung"en evenzo met een "Lauernde Gefahr einer Energiekrise durch den ungeahnten Energiehunger der deutschen Industrie. Allerdings hat das Wirtschaftswunder von gestern und damit das schlagende Herz seine eigene Dynamik.."

Kortom, het sluimerend gevaar van een energiecrisis ligt op de loer, mede dankzij de eneregiehonger van de Duitse industrie. Het economisch wonder van weleer, ook wel het kloppende hart heeft zo zijn eigen dynamiek ...

Ik hoef niet te overtuigd te worden van de ecologische impact, want ik geloof dat direct en begrijp ook dat we stappen moeten zetten. MAAR, het is geenszins eenvoudig. Ook in Duitsland hebben ze te maken met een economische teruggang. Ik kom er vaak en zie toch echt een zekere teloorgang ... Mensen met twee banen is vaker de norm dan uitzondering geworden. Kijk ik naar Frankfurt Hbf, Berlin of een der andere grote steden dan zie ik me toch een potje armoede ... Om nog te zwijgen van iets wat voor mij in de context van Duitsland (relatief) nieuw is ... Tenminste, in mijn beleving en ervaring van dat land: groeiend achterstallig onderhoud ...

Dat zijn geen tekenen van een goedlopende economie ...

Dit gezegd hebbende, wordt het tijd om niet alleen het vingertje te wijzen naar energieleveranciers of overheden, maar ook naar onszelf.

Moeten we elk jaar een nieuwe telefoon? Moeten we elke 2/3 jaar een nieuwe auto? Waarom dwingen wij niet een zekere repareerbaarheid af bij leveranciers? Waarom kijken we zelf niet naar meer duurzame oplossingen? De ecomoie is weliswaar een mamoettanker, maar niet blind noch doof voor marktvraag of marktwerking.

Zolang wij toegeven aan de kunstmatige vernieuwingscycli, zolang we preken dat we zuiniger aan doen, maar intussen wel elk gloelampje van extra apparatuur voorzien omdat het "smart moet", of overal een airtag moeten pleuren omdat het "handig is", is er wat mij betreft meer sprake van symboolpolitiek dan van echt duurzaam denken ...

... vingertje wijzen en symboolpolitiek is dan leuk voor de subsidie, maar slaat kant nog wal.

Er was eens een bepaalde stelling die bij mij altijd een zekere allergische reactie doet optreden: "een beter milieu begint bij jezelf". Maar eerlijk = eerlijk, ergens zit er zeker een kern van waarheid in.

Voor nu, de Duitse TV zenders aanzetten en het wereldkampioenschap paalzitten bewonderen ...  :happy: (@puk1980: leuk gevonden 😜)
Politiek draadje: Waar staat de appel?
10 januari 2023 - 21:39    reactie #1129
geplaatst door: MacFrankie
Oorlog voeren is soms taboe, dan weer een bespreekbaar of zelfs hip onderwerp.
In welke wereld leef jij???  :wacko:
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
Politiek draadje: Waar staat de appel?
11 januari 2023 - 04:34    reactie #1130
geplaatst door: ouwemac
@doctor apple: economische neergang koppelen aan het nodig hebben van twee banen om rond te kunnen komen vind ik wat eenzijdig. Dat lijkt mij meer een gevolg van de aandeelhouders economie.

Ondertussen heeft Biden ook een probleem met geheime stukken. Kijk hier maar
Vergeetachtig zou ik zeggen. Biden is niet meer de jongste en drukdrukdruk.
Voor een objectieve analyse kun je terecht op de website van electoral-vote.com mijn favoriete site voor achtergrond informatie, (wel links leunend). Hier dus
Optimistisch maar zonder hoop. (Tommy Wieringa)
Politiek draadje: Waar staat de appel?
17 januari 2023 - 06:19    reactie #1132
geplaatst door: ouwemac
Optimistisch maar zonder hoop. (Tommy Wieringa)
Politiek draadje: Waar staat de appel?
26 januari 2023 - 22:02    reactie #1133
geplaatst door: trabant
https://nos.nl/artikel/2461289-klimaatactivisten-na-verhoor-weer-vrij-mogen-maanden-niet-op-a12-komen
Op welke snelweg hebben die door de politie geëscorteerde boeren van de zomer ook alweer met hun trekkers staan grillen? Want daar kan het dus blijkbaar wel.
Politiek draadje: Waar staat de appel?
27 januari 2023 - 06:35    reactie #1134
geplaatst door: Ziegler
Je trapt wel heel erg gemakkelijk in dat narratief Trabant. Het OM is daar vrij helder over: Het blokkeren van een snelweg is volgens de Nederlandse rechter een misdrijf. Als iemand daar toe oproept is dat dus strafbaar.
Ik begrijp best dat dit in de beeldvorming (zeker naast de acties van de boeren) matig overkomt, maar ik begrijp het OM wel.

Politiek draadje: Waar staat de appel?
27 januari 2023 - 10:20    reactie #1135
geplaatst door: trabant
En ik begrijp ER, dat ze het willen doen op een plek waar het Den Haag opvalt, effect sorteert. Dus de A12.
Nou ja, nu haalt het ook de krant.
Ik denk niet dat het het OM om de gezondheid van de actievoerders te doen is omdat het over drie maanden niet meer zo koud is op de A12.

Ik dacht dat de overheid de tweedeling in de langselkaarleving wilde tegengaan en wilde werken aan het herstel van vertrouwen in de overheid. Gaat lekker zo. Wat je nu vooral gaat krijgen is dat elke platte pet die iemand over om het even wat aan wil spreken bij voorbaat al een grotere bek terug krijgt. Wat daar weer tot een hoger verzuim leidt.
Politiek draadje: Waar staat de appel?
27 januari 2023 - 13:00    reactie #1136
geplaatst door: Ziegler
Dat begrijpt iedereen, maar dat mag dus niet. En dat lijkt me terecht. Het is niet aan het OM om mee te denken in ‘hoe heeft mijn actie het meeste effect ‘. Het OM hoeft alleen maar na te denken of iets mag. ER heeft overigens zijn aandacht alweer te pakken. Het is eigenlijk een één-tweetje tussen beide partijen.

https://nos.nl/l/2461431
Bewerkt: 27 januari 2023 - 13:22 door Ziegler
Politiek draadje: Waar staat de appel?
27 januari 2023 - 14:51    reactie #1137
geplaatst door: trabant
Wat ER dus fout heeft gedaan, is dat ze hun voorgenomen actie netjes hebben aangekondigd. Iedereen kon daar rekening mee houden. 
De volgende keer huren ze een paar trekkers of shovels en wordt iedereen verrast.
Politiek draadje: Waar staat de appel?
27 januari 2023 - 15:30    reactie #1138
geplaatst door: Ziegler
En dan nog is het strafbaar. Dus ik begrijp je eerdere verwijt nog steeds niet.
Politiek draadje: Waar staat de appel?
27 januari 2023 - 16:06    reactie #1139
geplaatst door: trabant
Het verwijt is het meten met twee maten.
Die boeren steken bermen in de fik of komen met groot materieel aanzetten, krijgen godbetert een escorte en kunnen daarna weer rustig naar huis. ER gaat alleen maar op de grond liggen en ze worden met groot vertoon weggehaald en ook nog eens vervolgd.
Politiek draadje: Waar staat de appel?
27 januari 2023 - 16:11    reactie #1140
geplaatst door: Ziegler
Maar volgens mij doen ze dat niet. Hebben boeren opgeroepen tot strafbare feiten?
Dat er strafbare feiten zijn gepleegd is duidelijk, maar is er toe opgeroepen? Het OM zegt van niet. Ik kan het niet helemaal controleren, maar voor zover ik kan zien hebben ze gelijk.

Overigens zijn er voor zover mogelijk wel degelijk boeren bestraft. Een beetje dichterlijke vrijheid gun ik je, maar er zijn grenzen.
Politiek draadje: Waar staat de appel?
27 januari 2023 - 19:34    reactie #1141
geplaatst door: trabant
Die grote (al dan niet insinuerende) woorden van die opperboer van FDF: er zijn mensen voor minder opgepakt.

En even uit het hoofd: De boeren (of hun sympathisanten, maar honden moet je aanlijnen) hebben ooit opgeroepen om op vrijdag 15/7/2022 om 15:00 h stil te gaan staan. Een motorrijder is toen fataal op een busje geknald, dat daar (blijkbaar als enige op dat stuk snelweg) gehoor aan gaf.
Bewerkt: 27 januari 2023 - 20:02 door trabant
Politiek draadje: Waar staat de appel?
27 januari 2023 - 20:08    reactie #1142
geplaatst door: eoms
Hebben boeren opgeroepen tot strafbare feiten?

Is het blokkeren van een snelweg een strafbaar feit?

In dat geval is er wel degelijk tot een strafbaar feit opgeroepen want ik kan me niet voorstellen dat al die boeren op dezelfde ochtend dachten, “kom ik ga vandaag eens lekker met de trekker op de snelweg rijden”.
Bewerkt: 27 januari 2023 - 21:21 door eoms
Politiek draadje: Waar staat de appel?
27 januari 2023 - 20:19    reactie #1143
geplaatst door: Ziegler
Jij zegt dat het OM met twee maten meet. Wat jij je wel en niet kan voorstellen is dan natuurlijk niet zo heel erg belangrijk.
Jij vergelijkt het oproepen tot een strafbaar feit met het uitvoeren van een strafbaar feit. Beide strafbaar, maar in het geval van de eerste kan je preventief handelen.
Politiek draadje: Waar staat de appel?
27 januari 2023 - 20:58    reactie #1144
geplaatst door: trabant
En waarom is dat preventieve handelen bij die boeren dan niet gebeurd?
Politiek draadje: Waar staat de appel?
27 januari 2023 - 21:34    reactie #1145
geplaatst door: Ziegler
Serieus?
Politiek draadje: Waar staat de appel?
27 januari 2023 - 21:49    reactie #1146
geplaatst door: trabant
Ja serieus! Of kan jij je dat niet voorstellen dat die vraag belangrijk is? We hadden het over meten met twee maten. Die boeren kunnen ongestoord, wat zeg ik, zelfs geëscorteerd hun gang gaan en ER wordt bij de eerste tweet al van het bed gelicht.

Bewerkt: 27 januari 2023 - 23:50 door trabant
Politiek draadje: Waar staat de appel?
27 januari 2023 - 23:57    reactie #1147
geplaatst door: MacFrankie
Die boeren kunnen ongestoord, wat zeg ik, zelfs geëscorteerd hun gang gaan en ER wordt bij de eerste tweet al van het bed gelicht.
Het ging iets anders.

De boeren kondigden een actie aan, wat mag, maar blokkeerden een snelweg, wat niet mag. Daar kon dus pas worden ingegrepen toen de blokkade een feit was.

ER riep op tot een blokkade van een snelweg. Dat mag niet, dat is strafbaar. Na deze illegale oproep kon worden begonnen met ingrijpen, wat ook gebeurd is.
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
Politiek draadje: Waar staat de appel?
28 januari 2023 - 01:46    reactie #1148
geplaatst door: trabant
Citaat
Daar kon dus pas worden ingegrepen toen de blokkade een feit was.
Maar dat is niet gedaan. Want bang voor escalatie.
Maar door het met groot vertoon wegtillen van ER was de politie zelf de partij die escaleerde.
Blijkbaar kun je overal mee wegkomen, als je maar met groot materieel aan komt zetten.
Politiek draadje: Waar staat de appel?
28 januari 2023 - 06:42    reactie #1149
geplaatst door: Ziegler
Hoe had de politie beter kunnen ingrijpen in geval van de boeren acties?